Fairywren - mini-ITX alaplap Raspberry Pi-hoz

Címkék

A fenti videóhoz nem kell sok komment. Aki egy rakás kölönccel akarja kiegészíteni a Raspberry Pi-ját, annak hasznos lehet a Fairywren. A projekt kampánya javában folyik a Kickstarter-en. 5000 angol fontot kértek, már majdnem több mint a duplájára kaptak ígéretet. A kampányzárásig még 21 nap van hátra.

Hozzászólások

egy rakás raspberry pi project-et látok mostanában, amire kis összeget "két perc" alatt összedobálnak :), ennyire nagy lett az igény rá?

ez igen érdekes, különösen annak fényében, hogy az Commodore utáni Amiga két évtizednyi kínlódása alatt néhány alaplapon kívül, amit aranyárban adtak semmilyen komoly eredmény nem tudott felmutatni. a hivatalos Amiga nevet nem birtokló Pegasos már sokkal produktívabb volt, de ekkora sikernek mint amit a Raspberry Pi elért sajnos a közelében sem jártak.
kíváncsi vagyok egyszer valaha felfedezi e magának a MorphOS a Raspberry Pi platformot?

Ha jól tudom akkor a MorphOS elméletileg az AROS projekt-en belül fut!
http://aros.sourceforge.net/

Ennek az egyik oldalága az AEROS
http://aeros-os.org/index.html

Az meg ha jól tudom egy ideje már van Raspberry Pi-re is!
Igaz, hogy mikor utoljára próbáltam csak béta volt, de már akkor is ígéretes volt!
http://www.youtube.com/watch?v=COUrcZat6oc

http://aeros-os.org/styled-9/files/aeroslogin.jpg

Oykawa Hirohito

kíváncsi vagyok egyszer valaha felfedezi e magának a MorphOS a Raspberry Pi platformot?

Gondolom azt érzed, hogy a MorphOS fejlesztőknek nem újdonság a Raspberry Pi létezése, amit "fel kéne fedezni". A fő probléma, hogy a jelenleg _LEGGYENGÉBB_ MorphOS platformok (pl. Efika, ami 2007-es!) is gyorsabbak CPU teljesítményben mint egy Raspberry Pi. A jelenleg elsődlegesen támogatott platformok, azaz a használt Apple PPC-s gépek pedig szimplán minimum egy nagyságrenddel gyorsabbak.

Egy little endian ARM platform támogatása ráadásul a teljes bináris visszafele kompatibilitás eldobását is jelentené, ami a MorphOS esetében azt jelenti hogy kb. a rendszer előnyeinek a kétharmadát lehúzod a klotyón. A Raspberry Pi egyéb problémáit, ami egy alternatív rendszert érinthet (pl. binary blob GPU driver, beleértve a hardveres videódekódert is) nem is beszélve.

Én értem, hogy Linuxos user szempontból a világ jelenleg a "./configure; make; make install és kész a port" bonyolultságúnak tűnik, de szerencsére nem ez a helyzet. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"A jelenleg elsődlegesen támogatott platformok, azaz a használt Apple PPC-s gépek pedig szimplán minimum egy nagyságrenddel gyorsabbak."
Ugyanakkor egy RPi le tud játszani full HD videot még egy PPC-s Mac 720-assal is szenvedett. Bár ha binary blob gpu drivert használ a RPi linux akkor az le is nullázza ezt az előnyt.
Végleg PPC-hez láncolta magát a MorphOS?

Mert te is kevered a szezont a fazonnal, attol h egy celhardver megbirkozik benne egy celformatummal (de csak alig 2-3 video formatummal, de pl. egy 1500kb-es DTS-sel meg annyit kozol, h koszi), attol meg nem lesz altalanos szamitasi teljesitmeny a vasban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Írt már hasonló érvet itt zetetikhos. RPi-nél valamivel elősebb OUYA hardver le tudja játszani 1500k DTS hanggal is a full HD videot. Amióta megérkezett arról nézünk videot. Kicsi, csendes, bár játékra tervezték videolejátszónak bevált.

Lehetséges, hogy a RPi csak bizonyos paramétereken belül levő full HD videot tud lejátszani. Amikor még PPC-s Mac minim volt az sajnos semmilyen HD videot nem játszott le nézhető sebességgel.

Kicsi, csendes, bár játékra tervezték videolejátszónak bevált.

Legalabb valamire hasznalhato, mert eddig mindenki csak lehuzta, mert sem szoftver tamogatottsagban, sem hardverben a tobbsegnek nem jott be.

Mellesleg az ouya-ban egy quad-core 1.7GHz-es A9 van, nem egy 700-as barkacsARM. Azt hiszem erezzuk a kulonbseget. Valamint osszemerni ugy egy nehany eves arm vackot egy nehany evtizedes ppc-vel, hogy kiemelsz egy darab dolgot amit az arm celhardvernek koszonhetoen "jobban" tud, eleg nagy marhasag. Probald meg anelkul, mondjuk egy 1080p-s VC-1-el mit kezd.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Túlzásnak éreztem a " minimum egy nagyságrenddel gyorsabbak" kijelentést. Végfelhasználóként nekem teljesen mindegy hogyan oldja meg az OUYA, a lényeg bármilyen videot meg tudok nézni rajta.
Játékban a darusat leszámítva eddig nem találtam exkluzív tartalmat ami tetszene. Androidos játékkal játszani nagy képernyőn nem rossz, de nem fogom megvenni újra ha már megvan Play-en. Nintendo 64 emulátor simán viszi az N64 játékokat.

Túlzásnak éreztem a " minimum egy nagyságrenddel gyorsabbak" kijelentést.

Pedig a tények makacs dolgok...

Végfelhasználóként nekem teljesen mindegy hogyan oldja meg az OUYA

Nem baj, hogy a topic a Raspberry Pi-ről szólt és nem az Ouya-ról?

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"Pedig a tények makacs dolgok..."
Bizony, bizony... a PPC Mac nem tud Full HD videot lejátszani még a RPi igen.

Az ideírt válaszom gondolatmenetét folytattam itt. Igazad van, csak részben kapcsolódik ehhez a szálhoz. Az tény, hogy képes HD videora a RPi. Nincs személyes tapasztalatom, cikkekből, fórumokból tudom sokan használják XBMC-vel.

Ki kell ábrándítsalak, nem vagyok linux-huszar. Cégünk vezetője lőcsölte rám a linuxos gépek adminisztrálását, mert 'nekem van a legtöbb unix tapasztalatom'. Mindez szerinte azért, mert saját MacBookomat használom az irodában amit szeretek és jobban ismerem mint az átlagos user.

Amikor még PPC-s Mac minim volt az sajnos semmilyen HD videot nem játszott le nézhető sebességgel.

Arról nem a gép tehet, hogy az Apple-nél nem tudnak videóplayert optimalizálni a saját gépükre. (Szerencsére másoknak ez jobban megy, lásd pl. a CorePlayert...)

MorphOS alatt egy 1.2-es alap Mac mini már elviszi a 720p-t, az 1.67-es PowerBookom röhögve megoldja, a nemrég támogatásra került 2.7-es G5-ökön meg az 1080p is simán megy. Itt van pl. egy videó, ami QuickSilveren készült, ami ugye SDRAM-os gép... És ez "csak" egy mezei MPlayer port, amihez annyit tettek még hozzá, hogy tisztességesen megcsinálták a videó rendering részét.

De még van tartalék a hardverben, amit jobban csinálhatna a rendszer, ezen is dolgoznak... Hátha az 1080 is menni fog G4-gyen is... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én eddig csak az Arduino "filléres" birodalmába nyertem betekintést... és el kell mondanom, hogy ha ezt a kampányt valaki tényleg komolyan tudja venni, annak nyilván arra is van pénze, hogy vegyen egy rendes htpc-t, amit nagyfelbontású kijelzőre is csatlakoztathat. Szóval az arduino mikrokontrollerre épülő filozófiáját a programozható digitális és analóg pinek használatáról értem, de a Pi körüli igyekezetet, amely arra irányul, hogy végül elérjük egy alsókategóriás PC szintjét (lásd fenti példa), nem.

Nekem nincs RPi-m így az olvasott cikkek alapján van infón róla. Azok szerint van HDMI kimenete 1080p felbontással. HD videókat, bármilyen zenét le tud játszani. A HTPC miben tudna többet? Az már viszi a 4k-t is?
A RPi fogyasztása tized akkora sincs mint egy HTPC áramfogyasztása. Szerintem sokan nem szívesen fizetik ki havonta egy HBO max pack árát villanyra csak azért, hogy HTPC-jükről nézhessenek videót ha azt egy energiatakarékos Raspberry Pi is tudja. Az ilyen eszközöket ritkán húzzák ki a konnektorból.

Nekem egy OUYA van, az böngészésre is jól használható. Mellette természetesen tökéletes HD videóra vagy online tv-re is. Nem látom értelmét lecserélni egy HTPC-re.

Próbálgattam médialejátszónak, de azért messze van a tökéletestől.

Igen, valóban viszi az 1080p-t zakkanás nélkül, ha csak a képet nézzük. A hanggal viszont voltak gondjaim, mivel azt nem hardware-ből kezeli, és meg is akadt vele a procija (ha jól emlékszem a DTS-sel nem bírt). Arról nem beszélve, hogy még ha a videót jól is játssza le, azért az elég lelombozó, hogy az XBMC menürendszere szaggat rajta. Szóval médiára egyelőre marad a HTPC.

Azért azt igazán megoldhatták volna, hogy a táp házon belül legyen :) No, hogy ne csak panaszkodjak, azért teljesen dícséretes :)

Olyan kőleves feelingje van. :)
Meglátjuk mennyibe jön ki a kész leves.

Most ne haragudj, de az OUYA és a RPi két külön világ.