FreeBSD 9.2-RELEASE kiadási útiterv

Címkék

A releng csapat nevében Glen Barber tegnapelőtt bejelentette, hogy a 9.2-RELEASE "feature freeze" életbe lépett. A bejelentéssel egy időben kiadási ütemtervet is prezentált, mely a következőképpen néz ki:

  • stable/9 freeze: July 12, 2013
  • BETA1 build starts: July 19, 2013
  • BETA2 build starts: July 26, 2013
  • RC1 build starts: August 2, 2013
  • RC2 build starts: August 9, 2013
  • RC3 build starts: August 16, 2013
  • RELEASE build starts: August 23, 2013

A végleges kiadás bejelentése 2013. augusztus 31-re várható. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

A multimédiás dolgok mennyire mennek? Neten flash és egyéb video formátumok?

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Flash hianya nem annyira aggaszto, mivel ha kell en fel tudok bootolni laptopon egy w7-et is, de a flash-re is van megoldas.

Flashre vagy felrakod az flashplugint es hasznalod nativ freebsd-re forditott bongeszovel, vagy linuxulatorral hasznalsz linux-ra forditott bongeszot.

A tobbi formatummal ugyan az a helyzet, mint linux alatt, mert ugyan azokat a programokat tudod hasznalni.

Értem. Köszi mindkettőtöknek. Még két egy kérdés. Több helyen olvastam (forrást nem tudok megjelölni, de ilyen-olyan fórumokon), hogy a rendszer naprakészen tartása nem egyszerű, mert egy-egy port frissítésnél lehetnek hibás függőségek (tehát olyan függőség, ami még nincs a port fában). Ill. mintha olyan is rémlene, hogy akkor is lehetnek összeakadások, hogyha néhány programot csomagból, néhányat pedig a port fából rakok fel. Ez igaz?

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Embere es csomagkeszlete valogatja. Kb az elso 5-8 evet kihuztam a kb 3/4 evenkent megjeleno CD/DVD imagekbol valo telepitessel - es nyilvan binaris csomagokkal. Aztan 3-5 evig csinaltam, hogy mindent ports-bol tettem fel, a masodik feleben mar kb hetes frissitesekkel. Futottam bele orbitalis szopasokba. Aztan kb. 3-4 eve meguntam, elkezdtem hibrid rendszert hasznalni. Ekkor meg mindig voltak hatalmas buktatok / buktak mar kevesbe, mert azert 10-15 ev alatt az ember sok mindent megtanul.Most mar 95% csomagbol tolom (*), egesz turheto a dolog - de van meg mit javitani.

(*) Sajnos rossz hirem van, ez az 5% foleg a multimedia vilaga - kezdve ilyen trivialitasokkal, hogy lame csomag nincs - csak ports-ban, azt neked kell forditanod; folytatva olyanokkal, hogy nem egyezik meg az elkepzelesunk arrol, hogy kell-e az mencoder csomagba FAAC-tamogatas. Ha szerinted is kell, akkor fordits sajatot.

Nekem coloc szerveren van 2005 óta, 5.3-mal kezdtem, azóta távolról frissítem, most 8.4-RELEASE-p1 van rajta, a 9-es ágon gondolkozom.

Két kezemen meg tudom számolni hányszor volt ennyi idő alatt probléma, de igazából így hirtelen egy erősebb szopást kaptam be, amikor sajnos be kellett menni a géphez. Gyakorlatilag a frissítés akkor is ment, csak pont olyan hálókártya van a gépben, hogy a pf valamiért nem ette meg a frissítés után a korábban működő szabályokat, így újraindítás után kizártam magam távolról. De lokálisan élt és virult.

Az alap telepítés elkészülte óta mindent forrásból frissítek, rendszert is. Írtam egy scriptet, az automatikusan, ha van a forrásban változás, éjszaka lefordítja a rendszert, amit ha később lehetőségem van, telepítek. Sokáig portmanager programot használtam, az sajnos megszűnt, aztán átálltam a portupgrade-re, eddig nem volt vele problémám. De mindez szerver, korlátozottabb csomagszámmal (257), lehet desktop gép esetén több probléma van.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Próbáld ki, mert attól, hogy nekem bejött, még lehet szerinted hulladék. :-)

Én így használom, de ha valakinek van jobb ötlete, várom:

portupgrade -a -b -c -r -v

Melyik kapcsoló mi, mert én már fejből nem emlékszem:

portupgrade -h

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

pkgng-ről olvastam, hogy erőteljesen nyomják, mint a következő csomagkezelő. Ha jól sejtem ez csak bináris csomagokat tud használni, de mivel én pár csomagnál változtattam a csomag konfigurációján, nekem nem az igazi. portmaster tud a megboldogult portmanager pristine módjához hasonlót?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

jogos, ez valóban egy járható út, csak kérdés, hogy ezért lefordítják-e az összes ilyen csomagot mondjuk hatvanszor. mert pár csomagnak igencsak szép opciómennyisége van, ami erőteljesen emeli a lehetséges fordítási variációk számát. mondjuk biztos lehet optimalizálni rajta, azonos állományok, ergo delta csomag lehetőség, de van erre infrastruktúrájuk?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Meg van-e értelme?
Néhány, "klasszikus" variáció még elképzelhető mennyiség, de mondjuk egy musicpd vagy ffmpeg esetén, amiknek 25-30 opciója van, vagy egy vlc, aminek még ennél is több (első számításra 72),... még a musicpd esetén is harmincmillió (2^25) körül van a lehetőségek száma. Azért ez eléggé karbantarthatatlan kategóriának tűnik.
A vlc... még ha egy csomag elkészítése is csak egy másodpercbe telik, az is olyan 37436314710724 évbe telne, mire mind elkészülne. Addigra meg úgyis kijön egy új verzió :)
De hogy szerver-dolgok is legyenek: az nginx is 80 fölötti opcióval bír...

Pont ilyeneken gondolkodom én is - márhogy egy olyasmi okosság lenne jó, ami ad egy bináris csomagkészletet meg egy adatbázist, hogy melyik csomagot milyen opciókkal fordították. És ha te más opciókkal akarod, akkor automatikusan fordítja a géped, ha meg pont azok az opciók, akkor a bináris csomagot telepíti.