Sikeresen befejezte München a Linux desktopra migrálást

Címkék

Az Európai Bizottság Joinup blogja szerint München város vezetése sikeresen befejezte a fenntartható (buzzword, amelyet előszeretettel használnak angol szövegekben) desktopra migrálást. Ez magyarul azt jelenti, hogy a csak "müncheni Linux migráció" néven emlegetett, a HUP-on számtalanszor említett projekt lezárult. Ezt múlt héten szerdán a projekt vezetője, Peter Hofmann jelentette be Berlinben, a Linux Tag konferencián.

A város már a Limux nevű, egységesített desktop rendszert használja. A blog szerint a saját Limux disztribúció Ubuntu alapokra épül. A város 15 ezer desktopjából 14 ezer már a saját igényekre szabott operációs rendszert futtatja.

Részletek itt.

Hozzászólások

Na akkor várhatjuk, hogy a HP vagy más MS-csicskás nemsokára kijön egy "szakértői" tanulmánnyal amiben bebizonyítják, hogy München mennyi pénzt takarított volna meg ha marad MS alapon.

A tanulmányban mellesleg bebizonyítják azt is, hogy a fekete valójában fehér.

Te nem tegnap születtél, ugye? Tisztában vagy azzal, miért írta? Mert ugyebár pár hónapja volt olyan menet közbeni "tanulmány", amely pont a fenti paraméterekkel bírt. És amelyet persze nem az MS jegyzett...

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Viszont az MS szponzorálta a céget :) Az a kemény ebben, hogy mindenki nyilatkozik itt, aki nem, hogy egy ekkora hálózatot, de még egy komolyabb magyar cégnek az informatikai menedzsmentjét sem látta. Rólad nem tudok nyilatkozni, de sok a "szakértő" itt, aki lehet, hogy műszakilag ott van egy-egy témában, de nem csinált még éves költségvetést, megtérülési számítást stb. És fikázza a Linuxot, BSD-t, másik oldalról meg a Windows. Saját részemről el tudok képzelni olyan helyzetet, ahol az MS háló olcsóbb, de azt is, hogy egy jól előkészített migrációval, ha nem a látszat elemekre gyúrunk, akkor bizony még minden helyzetben SOKKAL kedvezőbben lehet kijönni nyílt forráskódú, és/vagy MS alternatíva. Azok az érvek, hogy nem ugyanúgy működik az Office doksik beolvasása, alternatíva, nekem nem érv. Mert arra van kihegyezve, hogy az MS hogy megy. És akkor az MS szar, ha nem tud AbiWord doksikat olvasni mondjuk? Azt kell megnézni mi az érv. Elég sok látszat informatikus van az MS csapatában, akik már mondták nekem, pl a Vista idején, hogy a felhasználókkal van a baj, nem akarnak áttérni erre a csodálatos rendszerre stb. Vállalati rendszert meg csak prospektusban láttak a hajléktalanok....

Én sem vagyok ilyen (aka semmilyen :D) "szakértő", sőt, informatikus sem.

Az mindenképp feltűnő, hogy az MS nem vállalta fel az ilyen "tanulmányokat", mintegy az "objektivitás" álcáját adva az egésznek.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Volt egy ilyen tanulmány ha jól emlékszem, nem sokkal ez előtt, az jött ki belőle, hogy olcsóbb lett volna windowsnál maradni.. (csak nem számolták bele a win7 átállást, új office-t stb.. amivel hirtelen erős megnövekedett volna a végösszeg...)
Egy müncheni linuxbuzi ismerősöm nagyon szidta egyébként az átállást. Hogy lassan haladt, mert lelkes amatőrök tapasztalat nélkül estek neki, és nyögvenyelősen halad(t).

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

"... mint bármelyik random állami, közigazgatási projekt"
Dolgoztam állami cégnél programozóként, még lelkes amatőr koromban, és egyáltalán nem volt nyögvenyelős. Bizonyos szempontból jobban mentek a projektek, mint a mostani Banki IT-s szakmában.
Aztán jöttek a külsős (amatőr?, lelkes? - mindegy) szakemberek, akiknek az volt az érdeke hogy minél tovább tartson a munka, és ennek meg is lett az eredménye...

Nyilván kijönnek, üzleti érdekük fűződik hozzá.
Viszont ha jól emlékszem, a projekt nagy részét a folyamatok egységesítése, a vadon élő szkriptek-makrók-miegymások újraírása és központosítása tette ki.
Hogy ennek az áramvonalasításnak milyen hatása lesz a szervezetre, arról senkinek fogalma sincs, tehát ez a leendő HP tanulmány ha a tényeket tekintve helytálló is, de teljesen irreleváns lesz.

Helyes, helyes! Sok sikert nekik!
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Mar csak az a kerdes mikor kezdik el a visszaallast windows-ra.