MorphOS 3.2

Címkék

A MorphOS fejlesztői csapat bejelentette a MorphOS 3.2-es kiadását. Benne támogatás érkezik a Power Mac G5 munkaállomásokhoz, iBook G4 laptopokhoz és további PowerBook G4 modellekhez. A fejlesztők nagy hangsúlyt helyeztek az új NetStack core-ral a fejlettebb hálózati támogatásra és a vezetéknélküli hálózatok támogatására. A kiadásban megjelent néhány új hálózattal összefüggő eszköz, például VNC kliens, egy Remote Desktop kliens, valamit egy részletes hálózati statisztikát szolgáltató eszköz.

Részletek a kiadási megjegyzésekben és a bejeletésben.

Hozzászólások

Nem használom, de abból amit láttam, azt gondolom róla, hogy nem volt olyan jó ötlet eladni az iBookomat :/ ... most ezzel élvezkedhetnék szabadidőmben.
Mondjuk a macmini után is már várható volt... de csak nem akart jönni az az iBook G4 támogatás, én meg túl korán feladtam :(

1., A lassúság oka a 2.x release-ek környékén egyedül az lehetett, ha elfogyott a 32MB VRAM, ennek tipikus oka az volt, ha valaki full HD displayre kötötte és hát az átlag Mac mini G4-ben lévő 32MB-s 9200-as Radeont nem igazán tervezték full HD-re... Ehhez mondjuk érteni kell, hogy a MorphOS-ben lévő CyberGraphX (és általában az amigás RTG rendszerek) miért úgy kezelik a videomemóriát ahogy...
2., Valamikor a 2.x során emiatt bizonyos felbontás felett, ha kevés VRAM volt a gépben, ki is kapcsolták az átlátszóság, ablakárnyék effekteket, ami jelentősen segített ezen a problémán.
3., A 3.x-ben a Radeon driver megtanulta használni az AGP buszt (korábban a támogatott hardverekben csak PCI volt, így az AGP támogatás nem volt teljes), így immár többnyire full csicsával is igen jól megy kevés VRAM-mal is.

Egyébként nekem van 450Mhz-s PowerMacen is, ATi Rage-dzsel MorphOS. Kevesebb mint 10mp a boot a teljes desktopig, röccenésmentesen viszi a YouTube videókat (OSX-en képregény) és úgy általában teljesen használható, élhető környezet. Az OSX meg ... én szeretem, de azon a hardveren már a Tiger is elvérzik...

A csúnyaság meg szubjektív, főleg egy olyan rendszernél, amit - az OSX-szel szemben - szénne customizálhatsz egy egészen csicsás GUI-n, minden apró UI részletet, színeket, átlátszóságot, stb-t beállítva... A default skin meg izlés dolga... Nekem sem a kedvencem, de láttam már sok rosszabbat. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én használom, szeretem. A MorphOS ugye egy - erősen felturbózott és kibővített - AmigaOS klón, ennek megfelelően aki ismeri és szereti az AmigaOS-t, annak ideális. Én ebbe a csoportba tartozom, szóval részemről ennyi. :) A többieknek minimum szokni kell... De ha van egy régi Maced otthon, amire már semmi sincs az Apple-től, azt pl. kiválóan használhatóvá lehet tenni vele (modern brózer, HTML5 videó, friss utility-k, stb).

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Teljesen jó. :)

Végre teljesült egy régi vágyam. Egy hordozható Amiga, amit kábé bárhol lehet használni. Igaz, nem az van ráírva, de az pont nem érdekel (egyébként 17-es Púderbúk). :D