Pre-alpha állapotban a LibreOffice for Android

A LibreOffice fejlesztői gárdája dolgozik azon, hogy az irodai programcsomag elérhetővé váljon Android-ra is. Az LibreOffice for Android jelenleg pre-alpha állapotban van és feltehetően néhány hónapon belül kiadásra kerül. A tesztelni vágyók addig sem kell, hogy unatkozzanak. Az APK-k tesztelésre letölthetők innen.

Hozzászólások

Pont arra gondoltam, hogy 100Mb lesz és lám:
nem álltam messze az igazságtól.

10 ev mulva lesznek is olyan olyan eszkozok, amelyek mar 48 fokos felületi homerseklet mellett meg tudjak jeleniteni a splash screenjet...
--
zsebHUP-ot használok!

A LibreOffice for Android projekt azt a "piaci rést" akarja betölteni, hogy Androidra és más mobil platformokra sem igazán létezik jó, OpenDocument formátumot kezelő szoftver. A meglévő megoldások a nulláról kifejlesztett olvasók, és az ODF egy részhalmazát ismerik csak, nem teljes implementációk. A LibreOffice for Android a nulláról újraírás helyett azt a feladatot tűzte ki, hogy a meglévő kódbázist portolja Androidra, így nemcsak az ODF támogatása lesz teljes, hanem a LibreOffice összes filtere a CorelDrawtól a Wordperfectig elérhető lesz mobil eszközön.

A portolás első fázisa az, hogy a kód egyáltalán leforduljon az Android platformra. Ez is egy érdekes kihívás volt, fel kellett építeni egy megbízhatóan működő cross compile build környezetet, és meg kellett kerülni a platform limitációit (pl. egyszerre betölthető shared libraryk túl alacsony száma). Ez a fázis nagyjából lezárult, a buildek napi rendszerességgel elkészülnek.

Mindazonáltal a LibreOffice for Android ettől még nem lesz használható termék. A felhasználói felületet is át kell dolgozni a kis képernyő/érintőképernyő által kívánt követelményekhez. Első lépésben valószínűleg egy viewer fog elkészülni, egy egyszerű fájlválasztón keresztül a mobileszközön tárolt fájl olvasható lesz.