Megkezdődött a spanyol Extremadura régió 40 ezres desktop Linux migrációja

Címkék

Ahogy arról tavaly már szó volt, a spanyol Extremadura autonóm régió vezetése úgy döntött, hogy lecseréli a használatban levő proprietary operációs rendszerét és nyílt forrású szoftverekre vált. A projekt keretén belül 40 ezer desktop gépet terveztek átállítani a Debian-alapú disztribúcióra (Sysgobex). Tavaly év elején úgy tervezték, hogy a munka idén tavasszal indul. A munka megkezdődött.

Az Európai Bizottság Joinup blogja szerint Theodomir Cayetano műszaki projektigazgató április 18-án bejelentette, hogy terveik szerint a 40 ezer gép nagy részét még idén átállítják. A blog kiemeli, hogy ez a migráció egyike a világ legnagyobb olyan kormányzati projektjeinek, amelyben nyílt forrású operációs rendszerre váltás a cél. Összehasonlításképpen, Münchenben eddig körülbelül 13 ezer gépet állítottak át.

A nyílt forrású szoftverekre váltástól a régió vezetése évi 30 millió eurós megtakarítást vár.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Jogos az átállás - mint állami cégnél windowson dolgozó mondom:

1) valós Office-igény kb. a tizede a jelenlegi LibreOffice képességeinek, vagyis bőven elég hozzá.

2) néhány helyen kell valami egyedi célprogram, ami viszont nem kapható szabadpiacon, egyedileg kell kifejlesztetni -> nincs előnyben a win azzal, hogy "arra már van"

3) államnál csak elvétve, max. 1-1 embernek kell "no linux" program (mint pl. Photoshop, AutoCAD, stb.), ezekre meg kell tartani egy-egy win gépet, töredéke díjért...

Az előzőhöz még egy plusz érv: ahogy jelenleg gazdaságilag áll Spanyolország (sok más dél-európai országhoz hasonlóan), lehet hogy érdemes lenne elgondolkodni az _egész_ ország "átállításán"! Off: leszámítva a baszk és katalán függetlenségre törekvők kavarásait; lásd még: Anglia <-> Skócia ahol ~1 év múlva népszavazás az elszakadásról...
Ha - tegyük fel - ez az Extremadura régióhoz kötődő átállás sikeres lesz (s miért ne lenne?), akkor legalább újabb munkahelyek jönnének létre: kell(ene) a Linuxhoz (is) értő szakemberek tömege (pl. tanfolyamokon átképezve), így az elborzasztóan magas, elsősorban a fiatalokat kiugróan sújtó munkanélküliség valamelyest csökkenthető lenne...

Azt azért nem hiszem, hogy a cikkben és hozzászólásomban emlíett állami szektorra ez lenne jellemző; a privát szektorra pedig nem mindig érvényesek az általam leírtak (pl. építész, grafikai, videó stúdiók, stb. ahol már meglévő csakwindows programok használata általában jobb választás)...

Ha pedig visszaállnánk abakuszra és papírra, akkor még több embernek adnánk munkát. Bocsi, de ez nem így működik. Egy katasztrofális gazdasági helyzetben álló ország számára az m$ liszenszek költsége elhanyagolható a teljes probléma nagyságát tekintve. Arra lehetne hivatkozni, hogy ms liszensz megspórolásával mennyit lehet nyerni, de valószínűleg nem ettől oldódik meg a spanyolok gondja. Azt pedig borítékolom, hogy a munkanélküliség nem az IT szektort sújtja ott sem.

Valóban minden nézőpont kérdése.
Azért - ha jól tudom - jövőre lejár az XP hivatalos támogatása, így sok cégnek kell (saját érdek!) váltania (persze ha a biztonságot is szem előtt tartják). Ez valamilyen mértékű hardverfejlesztést is kíván (alkatrész v. komplett gép), mert a Vista, a W7, vagy még inkább már W8 némiképp több mindent kíván. Gondolom Spanyolhonban sem dúskálnak a "lében", így ha azt a pénzt magukra költik el (értsd: országon belül , de nem operációs rendszerre...), akkor az a pénzmag némiképp jobban hasznosul(hat).
Egyébként tényleg nem az IT okozta a spanyol válságot, hanem az ingatlanlufi kipukkadása, de ez jóval korábbi események láncolata (2008-tól indult).

Nem reprezentatív minta:
Nekem tavaly azt mondták, hogy értsek Linuxhoz (mert ők csak azt használják, ha nem indokolt más), és akkor mehetek szakmai gyakorlatra Spanyolországba. Voltam is, Linuxot nem láttam. Bár tény, másik régióban. Észrevételem szerint, amúgy sem olyan szívbajos nemzet, a szoftverlicencek tekintetében meg főleg nem.