Megérkeztek a Reddit-es Linux gyorsfelmérés eredményei

Címkék

A múlt hónap közepén a Reddit-en egy Linux gyorsfelmérés látott napvilágot. A szerző akkor azt ígérte, hogy publikálja az eredményeket. A kérdésekre majdnem 8 ezren válaszoltak. Az eredmények megérkeztek, megtekinthetők itt.

Hozzászólások

Az nem lep meg, hogy az Arch második lett, de az igen, hogy jóval több volt a desktop-only szavazó.

Meg ami tetszik, hogy az XFCE ami gyakorlatilag sehol nem default így sem sokkal maradt le a KDE4-től és a GNOME3-tól, amiket meg azért szeretnek alapértlmezettként odaadni a disztrók, ennek következtében sokan csak azt ismerik.

Ez a szavazás vs. distrowatch click lista, aki a Mintet szereti annak a distrowatch-os hitelesebb, aki az Ubuntut vagy az Archot, annak meg ez a szavazás, akinek meg a Debian a kedvence, aszerint meg csak a HOVD-os eredmény tükrözi a valóságot. Így megy ez. :)

De emlekéim szerint mikor felhozták a Mintet, te a Wikimedias user agent statisztikákkal jöttél, ami szerintem kétségtelenül mindháromnál rosszabbul tükrözi a valóságot, mert nekem pl. semmi nem mondja meg senkinek a user agentemben hogy Archlinux alól vagyok tudtommal. A másik hármat legalább én "vallom be". :)

De ami nekem a lényeg: az XFCE mind ezen, mind a HOVD-os szavazáson nagyon jól szerepelt, annak ellenére, hogy nem nagyon szokott default asztali környezet lenni.

u.i.: jól vettem ki hogy még nem volt hivatalos HOVD eredményhirdetés?

Én csak azt nem értem, hogy az Arch és a Mint kisegyház hívei finnyognak, hogy a Wikipedia statisztikáiban nem látszik elég erősnek a netes jelenlétük, akkor miért nem állítják be rendesen a default user agent-et? Írjatok a vezető fejlesztőknek, hogy így nem jó, mert nem látszik, hogy a vezér disztrótok lenyomja a száncsi Ubuntut! Hirdessétek büszkén a user agent-ben is! :P

Egyrészt az Archban pont az a szép, hogy mindent úgy szeret szállítani, ahogy a fejlesztő megálmodta (Vanilla cuccok), ritka, hogy bármiből saját patchkészlettel bohóckodnának, így ebbe a politikába nem fér bele a user agent átírás sem, másrészt meg pont leszarják, hogy a wikimedia meg a distrowatch mit gondol róluk, az Archlinux fórum moderátorai egy időben automatikusan mozgattak a kukába a distrowatch-ról szóló topikokat is pl., van ennél a bohóckodásnál jobb dolguk is, mert tudják, hogy trey meg atya kivételével mindenki sz*rik a wikimediás statisztikára.

"Felhívjuk minden Archlinux user figyelmét, hogy mától kötelező a user agent switcher használata, mert a hupon azt mondták, hogy a wikimedias statisztika hiteles, és különben is helyre lehet hozni a torzítását egy user agent switcherrel. Így szertnénk, ha mostantól nem csak 1% használná."

Ugyan, ne vicceljünk már...

Figyi, ha azt mondom, hogy az Arch Linux népszerűbb az Ubuntu-nál, akkor megnyugszol? Mert nekem tulajdonképpen mindegy, le se szarom, de azt nem szeretném tényleg, hogy ez rámenjen az egészségedre. Két napja pörögsz valami olyan pitiáner szaron, amit rossz nézni.

--
trey @ gépház

Tudom, hogy az Ubuntu a legnépszerűbb, a mögötte lévő sorrendről és lemaradások mértékéről van szó. De a wikimédiás marhaság kivételével mindenhol 2. és 5. közt van az Arch, és egyelőre egyedül a wikimédiás statisztika valóságtükrözésére érkezett cáfolat.

De mindegy, én is befejeztem, nem értem miért kell minden hülyének elmagyaráznom hogy hülyeséget ír, hagyhatnám őket a boldog tudatlanság állapotában.

Én személy szerint megköszönöm neked, hogy az Archlinux projekt ütőerén ilyen lelkiismeretesen rajta tartod az ujjadat és ilyen lelkiismeretesen közlöd ezeket a rendkívül fontos információkat. Kérlek, hogy a jövőben is tájékoztass majd arról, hogy az Archlinux éppen az ötödik vagy a negyedik a nemhivatalos Linux disztró népszerűségi listán. Engem ez kifejezetten érdekel és elnézést kérek azért, mert az Archlinux sikerességét elbagatellizáltam.

Köszönöm továbbá, hogy felvilágosítottál afelől, hogy az Archlinux user string tekintetében már nem különböztethető meg a többi Linuxtól, mert valami megváltozott az elmúlt időkben (nyilvánvaló nyomai vannak az interneten, hogy ez nem volt mindig így).

Egyébként megjegyzem, hogy ez a téma csak olyankor kerül elő, ha valaki éppen bizonygatni akarja, hogy az Ubuntu nem a legnépszerűbb, más esetben sosem. Végül is hagyhatom én is boldog tudatlanság állapotában a hülyéket, akik szerint ez nem így van. Nekem mindegy.

--
trey @ gépház

Ez a Wikipedia statisztika:

http://stats.wikimedia.org/wikimedia/squids/SquidReportOperatingSystems…

azt mondja, hogy a legnépszerűbb Linux az Android (szerintem az Other is az lehet), utána az Ubuntu, és a Mint messsssssze lemaradva... Az ilyen "aki akar, az szavaz" statisztikák nem kicsit csalnak.

Ugyanazt mondtam én is, de ők meg ezzel érvelnek hogy a kutya se használja a Mintet (lol) mert a wikimedia azt írta. Anno ezért nem lett külön opció HOVD-ban sem a Mint, ez volt a marhanagy érv, azt most más statisztikák kimutatták hogy top 5-ös, és megy a balfék magyarázkodás.

Engem meglep a második helyezés. Azt hittem sokkal kisebb közösséggel rendelkező terjesztést használok.
Bár mindig is gyanús volt az archwiki ... túl nagy és jól karbantartott az általam feltételezett közösség létszámához képest.

Az XFCE meg "mindig" is a 3. volt. (Legalább is ezt láttam itt-ott)

Történet:
Haver évekig (kettő és fél) hitte, hogy egy olyan gnome verziót használ ami egyfajta minimál vagy optimizált gnome. Csak "véletlenül" derült ki számára, hogy XFCE4-et használ, és az egy külön történet. :-)

Jó lett volna egy order by location tábla is, mert érdekelne az "antropológiája" a nációk, gazdasági helyzet, használt HW alapján történő, vagy következtetett, végfelhasználói magatartás is.
Néha nagyon szeretek elmerülni a statisztikákban :)

azt gondoltam volna népszerűbb az ubuntu arányaiban. ez a sacc 27% szerintem kudarc kell legyen nekik, ha azt nézzük a többiekhez képest mennyivel jobban jelen vannak a médiában és mennyivel több erőforrásból dolgoznak. érdekes lenne, ha lett volna egy ilyen kérdőív a unity előtt.

az meg mókás, hogy a desktop környezetnél vezet az other. lehet azt fejezi ki, hogy van némi elégedetlenség a mostani környezetekkel.

+1

Magánemberként feltelepítettem legalább húsz olyan gépre Linuxot, aminek a felhasználója soha nem is hallott erről a szavazásról. És ez így van jól, nem is az ő dolguk. Talán a szerverre leadott szavazatok aránya kicsit közelebb áll a valósághoz, de ott se adnék egy fabatkát se a valósághoz való hűségre.

+Kubuntu +Xubuntu +Lubuntu

szerk: desktop környezetnél a gnome femöli messze veri az othert. Nehéz különböző verziókat jól kezelni, de ha az alverziók együtt vannak...

Az nem a gnome3 hibája ha a 2-es gnome-ról lassan váltanak az emberek gnome3-ra, vagy 3.1-ről 3.2-re. Mindenesetre a GNOME (project?) letagadhatatlan érdeme a gnome 2 + gnome 3 részesedése.

Nagyon szubjektiv velemeny:
Gnome 2 -rol ( Ubuntu 10.04 ), XFCE -re valtottam ( 12.04 ). Szerintem ezzel nem vagyok egyedul. A "nagyokkal" - KDE, Gnome - szerintem az a gond, hogy tul okosak szeretnenek lenni. Ezzel nincs semmi gond, de tudjam kikapcsolni az osszes csicsa't es akkor legyen gyors es reszponziv. Nem akarok 300ms -ot sem varni amig reagal. _EN_ munkara szeretnem hasznali a gepet nem pedig arra rejszolni, hogy de szep a menu es hogy csillognak villognak az ablakok.
( a history -m : KDE 3.X -> KDE 4 kihagy -> Gnome 2.X -> Gnome 3.X kihagy -> XFCE )

Nekem az erre a kérdésre

'What is your most hated Linux graphical environment?'-re

adott válaszok közül az tetszett a legjobban, hogy milyen sokan utálják a szerver üzemeltetők közül. Miért is? :D

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Engem teljesen megdöbbentett, hogy ennyien szeretik az Awesome-ot, főleg az arányok! ;)

Valami elcseszett belterjes kozosseg lehet aki ezt kitoltotte. 95% hasznal desktopon linuxot, de szerveren sokkal kevesebb, viszont majdnem a legtobb szerverre arch linuxot tesznek. What! Eddig olvastam