Hagyományos Linux disztribúció bootolása Chromebook Pixel-en

Címkék

A Google-nél dolgozó Bill Richardson arról írt részletesen Google+ oldalán, hogy hogyan lehet hagyományos Linux disztrót (jelen esetben egy Linux Mint-et) bootolni a nemrég bejelentett nagy pixelsűrűségű Chromebook Pixel-en. Míg a korábbi Chromebook gépek közvetlenül csak a Chrome OS bootolását támogatták, addig a Chromebook Pixel-en más rendszert is el lehet indítani rövid előkészület után. Annak ellenére, hogy lehetséges stock Linux disztrót bootolni a gépen, jelenleg nem nagyon érdemes ezzel foglalkozni, mert számos dolog nem működik még, ha lecseréljük a gyári operációs rendszert. A hackerek érdeklődését mindenesetre felkeltette a gép. Greg Kroah-Hartman például jelezte, hogy lecserélné a gép SeaBIOS-át modernebb UEFI megoldásra. Richardson közölte, hogy erre 2MB helye van, így akár még sikerülhet is.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha jól értem akkor a gép fontosabb hardvereinek támogatását az elmúlt napokban betette a Google a Linux kernelbe, azaz lassanként lehet majd olyan saját kernelt építeni, ami ténylegesen jól mozgatja a Pixel alkatrészeit.

Látom "jól le van kezelve" a dupla pixelsűrűség :)

Egy macbook áráért azt szerintem többet is lehet kapni, nemcsak egy szuperfinom kijelzős netbookot. De vannak akik erre gerjednek. Olyan mikor lesz, hogy elérhető egy teljesen - padlótól a plafonig - linuxhoz igazított gépet kapni itthon? Mert eddig amit láttam minden nyamvadt kütyü az USA-nak, meg nyugatnak készül olcsón - és mire ideér addigra pont annyi lesz, hogy ne lehessen megvenni, mert vagy elavult, vagy méregdrága... [csendes morgás]
Lassan eljutok odáig, hogyha akarok egy normális gépet, akkor egy arm deszkával és egy 3D nyomtatóval többre megyek - uram'bocsá' marógéppel...

Ezt már múltkor sem értettem és nem is magyaráztad meg, hogy miért alkalmatlan multitaskra, illetve miért lenne alkalmasabb, ha vertikálisan kevesebb pixel lenne. Mit változtatna a multitask képességen, ha ugyanilyen pixelsűrűség mellett 16:9-es képaránnyal csak 1440px-ed lenne vertikálisan? Ugyanaz, csak itt még kaptál ajándék 260pixelt alul.

Jaaa, érdekes logika. Persze, 1024x768 helyett jobb az 1280x768. Ez egyértelmű. De akkor mégis mi a baj azzal, ha az adott méreten ezt még vertikálisan is megnövelik, mondjuk 1280x900-ra? Ez miért lesz rosszabb multitaskingra, mint az eredeti 1280x768?

Mondj egy gépet ebben a kategóriában (13"), ami horizontálisan több pixelt ad, ezért szerinted jobb multitaskingra. Én csak olyat tudok, ami horizontálisan ugyanennyit, vertikálisan viszont kevesebbet ad (macbook pro 13" 2560x1600). Tehát végülis a saját logikád mentén jelenleg nincs jobb a chromebooknál multitaskingra :)

Egyébként jogos is lehet a dolog, másik topicban írtam, hogy az egész leginkább bizonyos szélesség felett értelmezhető. Példa:

Weblapokat kb 800-1000px szélesre szokták méretezni, ez a default általában (pluszminusz valamennyi, meg nem számolva a fluidot). Lényeg, hogy általában 1000 px szélesnek kell lennie a böngésződnek ahhoz, hogy ne kelljen horizontálisan görgetni. 1280 széles monitornál csak 280 px marad a böngészőn kívül bármi egyébnek, az meg kevés, szóval itt nem lehet értelmesen multitaskolni. 1440-nél már 440px, 1680-nál már 680px, 1920-nál 920px pixel áll rendelkezésedre a böngésző mellett. Ennyi helyre már értelmesen be lehet pakolni dolgokat.

A fentiekből és az általam hivatkozott logika alapján (szélesítéssel lesznek szélesebbek a monitorok, nem osszenyomással) következik, hogy azonos magasságú monitorokat feltételezve a szélesvásznú jobb multitaskra, megfelelő szélesség megléte esetén.

Azonos szelessegu kepernyok eseten, pedig tobbet latsz fent es lent... :) Valamint magasitassal lesznek magasabbak a monditorok, es nem alacsonyitassal. :)

Amugy ertem mire gondolsz, de attol nekem pl tetszik a magasvaszon. Multitask-ra meg ott az Alt-Tab.

Amugy a gyartok szerintem azert gyartanak inkabb szelesvasznuakat, mert ket x' atloju kozul a szelesvasznu kevesebb negyzetcentimeteres, ugyhogy nekik olcsobb...

Azert a munka soran nem elhanyagolhato a monitor magassaga sem. A szelesvasznu tipusoknal eleg nagynak kell lennie ahhoz, hogy turheto magassagod legyen. Egy 1280-nal nyito szelesseghez altalaban csak olyan 800-as magassag kapcsolodik, ami nagyon verszegeny barmilyen ertelmes felhasznalasra.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal