Fedora 18 kiadási party

Hurrá! Sikerül tető alá hozni ebben a fagyosabbra sikerült időben, hogy újra találkozzunk, mi Fedorások. Újra szeretnénk egy rövidke találkozóval együtt örülni az új kiadásnak, annak hogy újra együtt lehetünk, és együtt vagyunk. Nem egy rázkódásoktól mentes kiadásoktól vagyunk túl, de nincsen rózsa tövis nélkül, a kiadás pedig hibák nélkül. De "az étterem a sok hekkertől hangos, munkálkodik benne a sok billentyű cimbalmos", s szeretnénk benneteket meghívni egy kötetlen beszélgetésre, üdítőzésre. Hogy hol és mikor?

Stílusosan ha F18 :) akkor 2013. február 18. kellemes délutánján (az órát még pontosítjuk - mivel mindenki melóból jönne jó eséllyel,kérlek kommentáljátok kinek mikor lenne jó)

Helyszín: Zöld Kapu Vendéglő
Cím: 1034 Budapest, Szőlő utca 42
Telefon: +36 (1) 387 7028

Tömegközlekedés: Tímár utca felől

Kivetítőn:

  • Fedora 18 újdonságok
  • Játékok Fedora alatt
  • Honnan indult, és hova tart a Fedora fejlesztése
  • Újoncoknak: ismerkedés a Fedora-val, telepítünk is ha kell
  • Hogy kerültem kapcsolatba a Fedora-val

Lesz minden mi szem szájnak ingere, igyekszünk lemezeket is szerezni, és némi sapkát, bögrét is. Ha eljöttök, akkor mindenkinek jár egy üdítő, ki mit szeret - plusz gépet és elosztót hozzatok :) Ha valaki megéhezne, nem probléma - az étterem séfje nagyon jól főz, és nem drága - önköltségen mindenki bármit rendelhet, garantáltan nem bánjátok meg.

A magyar Fedora csapat
Még bővebb infóért zaklassátok bátran Geri ambassadorunkat a rgeri77@fedoraproject.org mailcímen.

Hozzászólások

Aham. Persze. Csak az RH-nak legyen jó...? Na. Akkor lássuk mi minden van amit *mindegyik* disztró eleve ebből a bugtengerből átvesz és használ is: nouveau, systemd, pulseaudio, networkmanager, és ez csak néhány a töménytelen alkalmazásból. S nincs pózolás, hogy igen mi is szeretjük a nyílt és jogilag tiszta szabad szoftvereket, de...
Persze a Fedora nem Ubuntu, de egyáltalán nem is célja, hogy azzá váljon. Nem véletlen, hogy a Fedora egy csomó fejlesztőkörnyezetet csomagol le, és mindegyikből a legutolsót próbálja a fejlesztők/tanulni vágyók kezébe adni.
Az a szó hogy bleeding edge, itt - az nem az "Arch összes alfás szoftvert is stabilnak mondjuk" összeállítása, bár az is egy módszer. A féléves kiadás változni fog, hasonló lesz mint a RH fejlesztési ciklusai és nem 1x6 hónap, hanem 3 vagy 4x6 hónap különféle célokkal és szintekkel. Mindenki érezte, érzi, hogy a jelenlegi állapothoz kell egy picivel több stabilitás, és emiatt lesz befejezve az F19-es kiadással csomagok aláírásának ellenőrzése (F18-ban a repók aláírása volt), hogy szűrhető legyen az, hogy pontosan mi miatt, és honnan származik a hiba.
Apropó, hiba. Fedora megpróbál mindig alkalmazkodni és ingyenes alternatívát kínálni. Persze nem mindig működik, de ez általában nem a Fedora hibája. Mondjuk nézz körbe a gyártóknál is, UEFI-vel, és Nvidia/Ati driverekkel...és a többi finomsággal mi a helyzet. Ja, hogy más disztróknál kitt-kattra feltehetsz vagy benne van a szoftver a disztróban? Nem mindegyik disztró engedheti meg magának, hogy ne törődjön a jogi dolgokkal. Attól, hogy X disztró nem foglalkozik vele, Fedora számára mindig is fontos volt, és a jogi dolgok léteznek.

Az nem is lenne baj, hogy a Fedora adja az alapot a RHEL-hez, inakabb az az, hogy csakis erre oszpontositnak es semmi masra. Annyira nem rossz otlet pl. a LTS verzio az ubuntu feleknel, aki nem akar felevente upgrade-olnni netan ujratelepiteni annak nem is rossz. De ebbol mi haszna lenne a RedHat-nak, gondolom nem sok, ezert ilyen nincs is. Opensuse is hasonlo, de azert nincs felevente kuka.

Attol, hogy jonnek az ujdonsagok meg lehetne egy hosszabb ideig tamogatott verzio is.

Amugy ott a centos, lehetne az a Fedora LTS es kiadhatna egyenesen a RedHat a Fedora projektnel, de nem teszik, gondolom ez se erdeke, nem hozna plusz penzt.

Szerintem nem baj ha beszélünk hibákról is. RHEL-ben is van nem kevés :)

Én csupán egyet szeretnék megemlíteni: F17-et használtam egy ideig, azt viszont csak nemrég tudtam meg, hogy Fedora a kerneltől elkezdve a userland-ig, mindent nyomott vissza F16-ba is. Ez nagyon meglepett.

Nem értettem igazán, hogy a legislegújabb kernelt meg egyéb nagyon alacsony rétegekben lévő szoftvereket is miért kell visszanyomni régebbi kiadásba? Azt hittem, hogy aki újabb kernelre vágyik, az használja az aktuális legfrissebbet (vagyis jelenleg az F18). De hogy régebbi release-be is visszanyomják úgy ahogy van - és így szinte pár hetente kernel meg egyéb alacsony szintű szoftver frissítés van, azzal bizony nagyon nem lesz a stabil közelébe sem. Szerintem. Így a külön ágnak sincs annyira sok értelme IMHO.

Egyedül ezt sajnáltam, mert így sajnos nincs lehetőség úgy egy stabilabbat választani, hogy azt mondod, használod a kiadáskori eggyel régebbi ágat.

Ezeken kívül nagyon pozitív számomra például - amit te is írtál - hogy nagyon sok szoftvert becsomagolnak és a legújabb verzióknak csiszolják össze a függőségeit. Ez sem egyszerű mutatvány szerintem, mert a minél frissebb ágak összeillesztésénél valószínű nagyobb a stabilitás ingadozása és a függőségek változásának sebessége.

Persze, beszéljünk a hibákról. Mondjuk itt fentebb némi fika lett a képernyőre kenve, nem a hibákról beszélés.

Az egyébként nem meglepő, hogy visszanyomják a frissítéseket. Ez simán teljes támogatás. Kernelbe kerülnek az új driverek, ezeket kapja meg a régi. Egyébként sokkal kisebb ütemben megy vissza, mint az aktuálisba.

>>: sys-admin.hu :<<

Meg regebben hasznaltam egy ideig, gondoltam megnezem eloszor is live cd-rol, sajnos el se indult, meg hibauzenet se volt, ahogy bootol azonnal fagy, kar.

Igazabol a Gnome-ra lettem volna kivancsi. Tudom van install cd/dvd, de eloszor is megneztem volna, nincs felesleges particiom, lemezem es virtualboxal se szeretek jatszani.

Mas disztrok live cd-jei indulnak gond nelkul, fajl es a lemez se hibas.

Ha sikerül elszabadulni az órámról, mindenképpen!

A végleges dátum: 2013. február 18. 18:00-tól kifulladásig. Zöld Kapu étterem. Sok szeretettel várunk mindenkit a megadott helyszínen.