Idén már nem jelenik meg a Fedora 18

Hat halasztás után sem sikerült érdemben előbbre lépniük a Fedora fejlesztőknek, így a mai FESCo (a Fedora technikai vezetőtestülete) meetingen az a döntés született, hogy a Fedora 18 béta kiadását további két héttel elhalasztják. A béta kiadás új dátuma 2012. november 27. A végleges kiadás tervezett dátuma jelenleg 2013. január 8.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

húha, most már biztos nagyon jó lesz :)

Nagy a FESCo, ütött az óra,
Idén nincs már több Fedora!
             -- Ismeretlen szerző

Mivel a Fedora félévenként (általában tavasz és ősz vége fele) ad ki új verziót, ennek milyen hatása lesz a normál körülmények között tavasszal megjelenő 19-es verzióra? A 18-as után 4 hónappal jön a 19 vagy hagynak maguknak egy szusszanásnyi időt és azt átteszik őszre? A kérdést persze nem tudom, hogy meg tudja-e valaki válaszolni, mert ha még a 18-as kiadással vannak elfoglalva nem biztos, hogy a 19-ről gondolkodtak már!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Azt hiszem tudok neked válaszolni. A fejlesztés folyamatos, és megállás nélkül megy át mindig a következő kiadásra. Van a csapatnak egy kis része aki már azon dolgozik, hogy előkészítse a bodhi és rawhide tárolókat, hogy azzal se kelljen vacakolni váltáskor, de ez régi, bevett szokás. Mire a felhasználók megkapják a stabil kiadott verziót, utána max egy héttel (vagy előbb) már megy a váltás, és az új szoros ütemterv szerint már a kész tárolókba fordulnak le az új csomagok. De ez az anaconda (és más alkatrészek) javításai miatt már előbb elkezdődött a rawhide feltöltése, és már láttam a 19-es mappáit több helyen.
Félreértés ne essék, az F18 béta változat most is jól használható lenne, de mivel olyan fontos részek vannak javítás alatt mint a btrfs, az anaconda (is), nem engedhetjük meg magunknak h hibásan jelenjen meg. De hogy még precízebb legyek, az egyik feature az, ami miatt mindenképp muszáj MINDEN lehetségest javítani - ez pedig az "Initial experience". Ebben több minden is van, amit pedig a párizsi fudcon alkalmával volt szerencsém látni - az teljesen más és új lesz, mint amit idáig a fedora felhasználók megszokhattak. Ebben benne van a telepítő, az új gnome modulok, a contributor-i eszközök és sok más is.

Ehhez az elvhez, mi a magyar Fedora közössége is csatlakoztunk, és talán a kiadások sorozatában először mondhatjuk el pl.,hogy a magyar lokalizált felülete a következő verziónak a tárolókban 93%-on áll, és a csúszások idejét hasznosan próbáljuk felhasználni: a dokumentációt is van időnk lassan-lassan fordítani, amire idáig sosem volt. Ha valaki most regisztrál a FAS account rendszerben, egyre kevesebb angol szöveggel találkozik, és ezzel úgy érezzük, hogy ezzel is segítünk.
Így javítunk, tesztelünk mindent amit kell és lehet. Az is lehetséges hogy kevesebb feature lesz a 19-es kiadásban. 20-asra is vannak tervek, de egyelőre erről nem mondthatok semmit.
Azonban az is tény, hogy pár fejlesztő felvetette a rolling release alkalmazását, és annak előnyeit, de ez egyelőre még döntésre vár.

18 alfa kiadásánál válik el a rawhide. Tehát már hónapok óta folyik a 19 fejlesztése.

A 93 %-nak örülök és gratulálok hozzá.

Azért is fontos most kiemelten a minőség, mert körülbelül a f 18-ból készül majdan a végleges enterprise linux 7. Legalább is úgy saccolom. megerősítésnek egy hírt találtam, ami szerint 2013 közepén/őszén jön. A fejlezstés üteme alapján kisakkozható.

>>: sys-admin.hu :<<

Eredetileg 1,5 éves ciklust terveztek. ez 3 fedoránkénti ritmus. De inkább a kevesebb, de hosszabb támogatásúre lett igény. Ezért váltottak ~3 évre. Ez 2013 lesz.

De a wikipédiában találtam a cikket, amire te is utalsz. Lehet, hogy csak vége, 14 eleje, de ott körül várható. Én már centos-ben gondolkodom. Most a 16-17 eléggé bevált, lehet, hogy arra váltok és többé nem telepítek. :)

>>: sys-admin.hu :<<

http://www.serverwatch.com/server-trends/the-future-of-red-hat-enterpri…

"Tim Burke, vice-president of Linux Engineering at Red Hat, ... confirmed that many of the new RHEL 7 features are in the recently released Fedora 17 community Linux distributions, and there are also some new RHEL 7 features that will debut in Fedora 18, which is due out by the end of the year."

http://www.datamation.com/open-source/red-hat-enterprise-linux-7-begins…

"Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7 is now starting to take shape as the Linux vendor begins the multi-year process that will ultimately result in a new enterprise distribution release. RHEL 6 was officially released in November of 2010 and RHEL 7 is currently scheduled for release in 2013."

http://www.h-online.com/open/features/Red-Hat-s-RHEL-7-roadmap-1631791…

Red Hat Summit második slide: RHEL7 public beta - first half 2013

http://www.redhat.com/summit/2012/presentations/bestof/
Red Hat Enterprise Linux Roadmap: Part 1

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Ezt is megértem.
Miért nem váltanak végre ütemezést? Sosem tudták tartani a határidőt, most meg végleg lemaradtak.

Amúgy is megkapja az ember az összes frissítést (kernel, xorg, minden) az előző kiadáson is. Egyedül az új halom feature csúszik. Szerintem ráérnének kiadni.

Azért nem váltanak ütemezést, mert eddig bevált. Van egy határidő, van egy feature list. Ami addig saccperkábé belefér az mehet, ami nem azzal várnak.

aztán nem mindig pontos a becslés, de nem is lehet ezt pontosan. A két halmazt kell egyesíteni.

>>: sys-admin.hu :<<

No, csak nem komolyan vettek Cox kritikajat? ;)

A fiúk a bányában dolgoznak ezerrel, előbb néztem a leveleim és 539 csomagfrissítés jött, aminek a nagy része Fedora 18-as.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Azta! Minden idők legtöbb halasztása.!

Utoljára ennyi core 6-nál volt. Abból meg tudjuk mi lett. :)

Lehet hegyezni a hdd-t egy bizonyos disztróra. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Azon dolgoznak, hogy ne jóval az Ubuntu után, hanem jóval az Ubuntu előtt jelenjenek meg. :-)

Ha tényleg érdekel, ez hasznos lehet:

# Fedora 17 KVM install
yum install libvirt virt-manager qemu-kvm
chkconfig libvirtd on
service libvirtd start
virt-manager

# KVM mount shared folder (filesystem passthrouh path) on guest
mount -t 9p -o trans=virtio targetname /mnt

Lehet, hogy félreérthető voltam. Azt szeretném vendégként használni guest additions-zel, mert itt meghozták a kedvemet, hogy kipróbáljam, hol tart a tudomány és ennek felmérésére az Arch és a Fedora a legjobb. :)

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/