"A Fehér Bot napja alkalmából megjelent a beszélő Linux legújabb 3.0 kiadása"

Címkék

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztéseként megjelent a beszélő Linux kiadás legújabb változata, a BeLin 3.0 verziója.

Az ingyenesen hozzáférhető beszélő Linux az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében. Jelentőségét és társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business szaklap Leadership Award díjjal ismerte el. A BeLin fejlesztői – Hammer Attila, vak informatikus vezetésével – minden évben számos innovatív megoldással örvendeztetik meg a felhasználókat.

A 2012. évi Fehér Bot napja alkalmából megjelent kiadás legfontosabb újdonságai

  • A klasszikus GNOME felület mellett a vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé vált a teljesen akadálymentesített, korszerű Unity 2D felület.
  • A 3.0 BeLin kiadás az Orka képernyőolvasó 3.4-es verzióját tartalmazza. Az új verzió a korábbinál is jobban támogatja a honlapok olvasását.
  • A BeLin használatát még kényelmesebbé teszi, hogy eleve az irodalmi Braille írásmóddal jeleníti meg az üzeneteket a Braille-kijelzőkön. Több mint egyéves fejlesztőmunka eredményeként készült el a magyar irodalmi Braille-megjelenítési szolgáltatás, amely teljes mértékben megfelel a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által idén elfogadott szabványnak.

A BeLin 3.0 további újdonságairól a www.belin.hu honlapon olvashat.

Az egyedülálló BeLin 3.0 ECDL-tananyagot a szöveges és felolvasott változat mellett, ez évtől már DAISY formátumban is elérhetővé tesszük. A tananyag eleget tesz az Európai Számítógép-felhasználói Tanúsítvány 2. modulja (operációs rendszerek) teljes követelményrendszerének, ez által lehetővé teszi a vak és gyengénlátó emberek számára az alapszintű számítógép-használati ismeretek otthoni vagy tanfolyami keretek között történő elsajátítását. Szerzője Hammer Attila, alapítványunk BeLin-fejlesztéseket irányító munkatársa. A tananyag mindenki számára ingyenesen hozzáférhető alapítványunk honlapjának letöltés oldalán keresztül.

Alapítványunk reméli, hogy egyre több vak és gyengénlátó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes Beszélő Linux kiadás révén.

A BeLin 3.0 letölthető az alábbi hivatkozásokról:

Hozzászólások

Hany 3.0-as kiadasa volt eddig? Hany lesz meg?:)

tompos

Hát, örülök hogy van ilyen, de annak még jobban, hogy nincs rá szükségem.

Kérdezném attól, aki szakértő, hogy egy vak ember mennyire tud használni egy desktop operációs rendszert?

Egy vak informatikus tud programozni? Pl. van pl editor, amiben lehet programozni? Ki tud valahogy tapogatni widgeteket spéci kijelzőkön? Vagy csak a felolvásás működik?

Egy vak ember is ugyan úgy tudja használni a gépet, persze van azért némi korlátja. Például képeket nem tudnak értelmezni a képernyőolvasók, de sima szöveggel elboldogulnak. Windows-ra ott az ingyenes NVDA, linuxra az ORCA, vagy konzol alatt a SPEAKUP.
Programozni is lehet, ugyan úgy. Alap feladatokra pedig simán tökéletesek (szövegszerkesztés, webböngészés, tényleg szinte minden)

Nem igy ertettem. A felvetes az votl, hogy a felolvaso tud-e valamit kezdeni pl. a widgetekkel. Erre mondtam, hogy egy vak ember nem fog UI-t tervezni, es az UI-t itt a vizualis user interfesz ertelmeben ertettem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Sziasztok!

Amikor a BeLin 2.5-ös kiadáshoz fejlesztettem az Orka Oktató Alkalmazást, a Glade felülettervezővel terveztem meg az alkalmazás GUI felületét. Amikor a különböző párbeszédablakokat elkészítettem a Glade segítségével, lényegében csak az Orka Képernyőolvasó egyszerű áttekintés funkciójának billentyűparancsait kellett használnom ahoz, hogy a palettán kiválasztott vidgeteket a megfelelő dialógus részhez hozzáadjam a felügyelőben (vbox terület, vagy action terület).
Nem könnyű feladat ez úgy, hogy egyáltalán nem látok, de nem is lehetetlen. A felülettervezés után a kód megírása egy egyszerű Gedit szövegszerkesztővel már gyerekjáték volt. A Gedit alkalmazáshoz az Orka Képernyőolvasó alkalmazásbeállító párbeszédablakában csak a behúzás és igazítás felolvasását kellett bekapcsolnom, így az indentálásokat is folyamatosan tudtam követni.
A felület kinézetével kapcsolatban sok segítséget kaptam a Vinux testvérdisztribúció gyengénlátó felhasználóitól, akik szintén tesztelték ezt az alkalmazást. Az volt korábban a célom, hogy ezt az oktató alkalmazást nemzetközi szinten tudják használni a látássérült felhasználók. Az alkalmazást az angol nyelv mellett már több nyelvre (cseh, német) honosították.
A Vinux egy angol nyelvű disztribúció, a BeLin 1.0 kiadás megjelenése után készítette el Anthony Sales az első verziót, honlapja:
http://vinux-project.org
Nagyon érdekes volt, hogy egymástól függetlenül kezdtünk el 2008-ban dolgozni a két disztribúción.

Mivel a két disztribúció célja közös, így a nemzetközi projektekben 2008 óta összedolgozunk, így a fejlesztések és az akadálymentesítést érintő hibajavítások mindkét disztribúcióba eljutnak. Ha egy ilyen javítást be lehet juttatni az upstream komponenshez, inkább azt preferálom.
Ha valamilyen speciális fejlesztést elkészítek a BeLinhez, az adott upstream projektbe is megkísérlem eljuttatni a fejlesztést. Ez sikerrel megtörtént most a Liblouis projektnél, így a jövőben minden nyílt forrású projekt használni tudja majd az új magyar irodalmi braille táblát a pontírású szövegek megjelenítésére (például az NVDA képernyőolvasó aktuális snapshot verziójának már része az új tábla).

Ha nem kell teljesen új GUI felületet tervezni, sokszor elegendő az UI fájlt Gedittel szerkeszteni. Ha például csak egy új vezérlőelemet kell hozzáadni egy párbeszédablakhoz, ezt Gedittel szoktam megtenni. Ha van már az adott párbeszédablakban egy jelölőnégyzet, és csak egy újabb jelölőnégyzetre van szükségem, átmásolom a kérdéses blokkot, és átszerkesztem az értékeket. Az Orkánál ezt sokszor szoktam alkalmazni, ha egy új vezérlőelemet akarok készíteni egy beállítási lehetőséghez, mielőtt a javítást eljuttatom Bugzillán az Orka fejlesztőknek.

Elképzelhető, hogy a jövőben ismét munkába kell majd vennem a Glade felülettervezőt, mivel van pár tervem, amit ha időm engedi a többi feladat mellett szeretnék megvalósítani. Szeretnék írni majd egy könnyen kezelhető OCR szoftvert, amivel a szkenneléssel és karakterfelismeréssel kapcsolatos feladatokat egyszerűen megoldhatnák a felhasználók. Az Ubuntu 12.04-ben levő Ocrfeeder alkalmazás jó lenne erre a célra, de pont azt nem tudja az alkalmazás, hogy a felhasználó a scannelés után egyből el is olvashassa a felismert szöveget, és elvégezhesse a szükséges javításokat.
Hiányzik még a rendszerből egy jól használható DAISY lejátszó szoftver is. Az Ubuntu 12.04-ben megtalálható daisy-player konzolos lejátszószoftver 7.0.4.1-1-es verziója sajnos elszáll egy DAISY könyv megnyitásakor, ezt hibaként bejelentettem. A 7.4.2.1-es verzió csak akkor képes lejátszani a hanganyagot, ha nem fut a Pulseaudio, ezt jeleztem az alkalmazás fejlesztőjének. Ez az alkalmazás honosítható lenne, ha ezek a problémák megoldódnának, a fordítást már el is készítettem.
Megnéztem a DBR alkalmazást, csodálatos a felülete, szépen kezelhető a GTK felület képernyőolvasóval. Sajnos úgy néz ki, hogy ennek az alkalmazásnak a fejlesztése megszűnt, az utolsó kiadott verzió 2008-ban jelent meg. A DAISY könyv megnyitásakor a fejezetek címeit szépen megjelenítette az alkalmazás, de egy traceback hiba miatt az alkalmazás a kiválasztott fejezetet nem játsza le. Írtam az alkalmazás fejlesztőjének ezzel a problémával kapcsolatban, egyelőre nem válaszolt. Ez az alkalmazás is honosítható lenne, nekem nagyon tetszett az egyszerű kezelhetősége, rengeteg dolgot tudna, ami egy DAISY könyv kényelmes olvasásához és kezeléséhez szükséges.
Az Emerson DAISY lejátszó szoftver fejlesztése megszűnt, a Firefoxhoz elérhető különböző DAISY lejátszást lehetővé tevő kiterjesztések integrálása kockázatos lenne a Mozilla gyors kiadási üteme miatt. Lehet, hogy egyik nap még működne a kiterjesztés, de másnap esetleg jön egy új Firefox verzió, és a kiterjesztés használhatatlanná válna. Ezek a kiterjesztések nem szerepelnek a Mozilla hivatalos kiterjesztés oldalán.

Attila