Az Apple licencdíjat fizet a svájci vasúttársaságnak az óraformaterv felhasználásáért

Címkék

A múlt hónapban azzal vádolták meg az Apple-t, hogy az plagizálja iOS 6 operációs rendszerében a svájci vasúttársaság ikonikus óraformatervét, amelyet Hans Hilfiker készített sok évtizeddel ezelőtt. A formatervet manapság a Mondaine órakészítő licenceli. A svájci vasúttársaság - az SBB - és az órakészítő eleinte jogi lépéseket fontolgatott az Apple ellen. Az SBB szóvivője később azt nyilatkozta, hogy barátságos egyezség és kompenzáció lehetőségét keresné. Sokat nem kellett várni. A SBB pénteken bejelentette, hogy egyezségre jutottak. Arról nem szól a bejelentés, hogy az egyezség megkötése mennyibe került az Apple-nek.

Hozzászólások

Aztán ki tudja, lehet már benne van a telefon árában ;)

-
Debian Squeeze

"Jobsmester előző életében már álmodott ezzel a dizájnnal...", mármint az 1955 előtt kezdődött egyik életében, mivel az ominózus óra tervet 1944-ben lopták tőle.
"Hans Hilfiker was a Swiss engineer and designer. In 1944, working for the Swiss Federal Railways, he designed the Swiss railway clock, which became a national icon."

en nem "politikailag okosabbnak" neveznem ezt, hanem legfeljebb kar enyhitesnek. Mert ugye ugy lenne szep, ha egy folt nelkuli, tisztesseges ceg harcolna az igazaert a birosagon, hogy a tolvaj samsung lelopta a dizajnomat. Aztan nem kiderul, hogy csak arrol a gyalazatos dologrol van szo, hogy egy tolvaj sipakol, hogy (allitolag) megloptak. Errol is kene szolni a csr-nek.

Mondjuk az apple honlapjan erre keresve a "csr racing" jon be. Viszont ne legyunk igazsagtalanok, mert van Apple Supplier Code of Conduct is, ahol van egy "Ethics" / "Protection of Intellectual Property" fejezet is, ahol kikotik az Apple beszallitoknak, hogy

"Suppliers must respect intellectual property rights and safeguard customer information; transfer of technology and know-how must be done in a manner that protects intellectual property rights."

Szabad forditasban: mindenki tartsa tiszteletben a szellemi tulajdont, mert csak mi lophatunk...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Ezekkel a design lopásokkal az a helyzet, hogy egyáltalán nem biztos, hogy készakarva történik és nem is a cég teljes vezérkara dolgozik rajta. Könnyen elképzelhető, hogy az aki épp az óráért volt felelős svájcban jár és megtetszett neki a design (azt hogy hatással volt rá nem lehet mondani) és a kutyának se jutott eszébe, hogy az bizony védett. Ezért nem is néztek

Az Samsung - iPhone másolás ügy is vicces, mert a bármelyik "nemesen egyszerű" telefon design-ra rá lehetne húzni, hogy innen-onnan másolt. Ezzel szemben az óra ügy egyértelmű.

és a kutyának se jutott eszébe, hogy az bizony védett.

ugy erted, hogy egy olyan cegnel, amelyik pl. egy szegelykerekites kapcsan milliardos karteritest kovetel, annal senki nem gondolta, hogy az vedett lehet? Ezek szerint az apple-nel csak a tamado rohamcsapatban vannak ugyvedek...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Megy a rabbi a nagynapon az egyik ház előtt. Mivel a nincs elhúzva a függöny, látja, hogy bent 3 zsidó italozik, dohányzik.
Nagy felháborodással bemegy és ezt mondja nekik:
- Hogy csinálhattatok ilyet! Nagynapon nem lehet iszogatni és dohányozni!
Erre azt mondja az első:
- Bocsánat rabbi, de nem tudtam, hogy ma van a nagynap.
Utána azt mondja a második:
- Bocsánat rabbi, de nem tudtam, hogy ilyeneket nem lehet csinálni a nagynapon.
A harmadik erre azt mondja:
- Bocsánat, hogy elfelejtettem behúzni a függönyt.

vegul is pont a lenyeget nem sikerult abszolvalnod. Ha egy szaros szegely dizajnert olre megy az apple, akkor igenis legyen valamilyen minosegbiztositas, hogy az utolso vonal is eredeti legyen a tervezoktol/dizajnerektol. Ha pedig szerinted bevett gyakorlat a lopas, akkor meg nem kene ugyvedek hadseregevel letamadni egy aljas indokkal a konkurenciat, csak mert (allitolag) ugyanazt csinalja (=lop), mint ok. Erted a problemat?

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

A Samu dolognál egyértelmű volt a lopás, a belső levelezés is bizonyítja. Mondjuk csúsztatásból jelest kaptál, hiszen nyilván te is tudod, hogy nem csak egy szegély miatt lett a Samucska perelgetve :)

Ennél az ügynél viszont nem feltétlenül történt dierkt lopás. A grafikus egy kreatív szakma, jó esetben van előképzettsége az embernek. Ez egy híres design, valószínüleg láthatta valamelyik órán anno, majd később, mint saját ötlet jöhet elő a tudattalanból.

A direkt másolást két esetben tartom lehetségesnek: egy nem túl lojális alkalmazott berágott, vagy egy Samu ügynök van az Applenél (+1 a svájci vasút beépített embere). Egyébként meg annyira egyértelmű a designok hasonlósága, annyira egyértelmű, hogy ki fog derülni, hogy egy átlagos grafikus semmiképp se kockáztatná. Mondom, inkább a régi, tudattalan emlékek vezérelhették.

Valószínüleg ezért is nincs akkora picsogás a sajtóban erről az ügyről, mert mindenki látja, hogy ez egy jóhiszemű baklövés volt, szemben a Samu gusztustalan másolásával.

"Ha egy szaros szegely dizajnert olre megy az apple, akkor igenis legyen valamilyen minosegbiztositas, hogy az utolso vonal is eredeti legyen a tervezoktol/dizajnerektol."
Ölre ment volna a svájci vasút is, de a dolog elakadt ott, hogy írtak egy levelet a problémájukkal, az Apple meg fizetett.

De akkor utoljára: biztos vagyok benne, hogy nem az "Apple" lopta az óra designját, hanem egy fickó lerajzolta a svájci órát, majd leadta azzal, hogy ezt ő csinálta. De ha szerinted sokkal valószínűbb, hogy a pár tucat jól fizetett grafikussal rendelkező Apple-nél központilag úgy dönt a vezetés, hogy akkor ezt az órát inkább ellopják, akkor legyen neked.

"Ha pedig szerinted bevett gyakorlat a lopas"
Ezt nem is értem, miből sikerült kiolvasnod.

Az Apple neve alatt jelent meg az operációs rendszer, aminek része. Hogy ezt Gipsz Jakab dizájner lopta-e vagy sem, az mellékes. Ilyenkor a cég viszi a balhét, jogilag a cég lopta (vagyis követte el a jogsértést), ha úgy tetszik. Ezért is fizetett a cég és nem Gipsz Jakabra verte rá, hogy fizesse ki az a saját zsebéből.

--
trey @ gépház

"Ölre ment volna a svájci vasút is, de a dolog elakadt ott, hogy írtak egy levelet a problémájukkal, az Apple meg fizetett."

Lehet, hogy a Samsung is fizetett volna a lekerekített sarkok jogáért, de az Apple nem levelet írt, hanem az usából kitiltást követelt.
A svejcieknek elég a pénz is.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

"Arról nem szól a bejelentés, hogy az egyezség megkötése mennyibe került az Apple-nek."

Sose tudjuk meg, hogy mennyi a svájci vasúttársaság "óradíja".