Firefox 16

Címkék

A Mozilla elérhetővé tette népszerű böngészője, a Mozilla Firefox 16-os verzióját. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. A kiadásban javított bugok teljes listája itt. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

Hozzászólások

Ubuntu 12.04-be megérkezett.

--
trey @ gépház

Na akkor a gc miatt szaggattak be időnként a flash videók. Jó tudni...

+1.. win7, jútúb videók lejátszása közben vettem észre kb. 1-1,5 éve hogy amint ráviszem az egeret a jobb oldali oszlopban látható videó ajánlóra, és elhalad az egér a kis videók fölött, a nagy méretben épp játszódó videóban masszív framedrop-ok történnek. Amint megállítom az egeret, helyreáll az univerzum rendje. CPU kihasználtság a "mouse hover" időpontjában 30-40% körül jár, core2duo-n ez az egyik mag kb. 75%-os kihajtását jelenti, tehát még nem 100%. WTF?
Másnak hasonló tapasztalata ezzel, v. csak az én egyedi problémám?

Ui. software video rendering-et, és accelerated video decoding-ot ír. Flash player 2-3 havonta updatelődik.. lehet ezzel b*sztam el :|

mintha tegnap jött volna ki a 15. holnapután már biztos lesz firefox 30 is

Meggyütt a 11.10-be is.Én még azt használom. Fel lett ugyan téve egy ismerősöm laptopjára a 12.04 is, de magamnak nem tettem fel, mert azt tapasztaltam nála, hogy ugye telepítettem az urxvt terminálemulátort meg az MC-t is, mert anélkül képtelenség élni, osztán ha az urxvt alatt indítottam az mc-t, akkor midőn mozgok a listában a kurzorral, mindig kitörölte azt a sort amt épp elhagytam! (csak a képernyőről, a fájlrendszerből szerencsére nem). De "tudta" azért hogy mi van ott, mert ha visszamentem a kurzorral arra a sorra, akkor bár nem jelenített meg ott semmit, de ha nyomtam pld egy F5-öt, akkor átmásolta amit kellett. Na de hogy néz ez ki... Mostanság nincs időm meg kedvem kínlódni ilyesmivel, emiatt maradtam a 11.10-nél, ott e progik nekem jól működnek.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Nálam eltűntek a címsornál a legördülő előzményekből az url-ek csak a faviconok látszanak, minden más fehér. Másnál van ilyen?

Launchpad Mozilla Security PPA-ban ma (okt. 11) már a 16.0.1 is bent van.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nekem még mindig a 15.0.1-et ajánlja letöltésre, több op.rendszer, több böngésző kipróbálva.

--
No God, no peace. Know God, know peace!

Emiatt van az, hogy mindig megőrzöm a Firefox előző változatát is. Ez nálam könnyű. Mert bár most épp Ubuntut használok, de fel van rakva mellé a RootlessGoboLinux szkriptgyűjtemény is, így most roppantul egyszerű volt downgradelnem a Firefox_15-re, csak két parancsot kellett kiadnom (rootként):

DisableProgram Firefox
SymlinkProgram Firefox 15

És kész is az egész! Megvolt kb 20 sec alatt.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Nem talált a gúnyod. Továbbra is a "fapados" disztrókat kedvelem. Mindenekelőtt: ha még fejlesztenék a GoboLinuxot, semmi pénzért nem használnék mást! Ha viszont nem azt használom, sajnos majdnem mindegy hogy melyik másikat, mert mindegyik másban ugyanaz a hülye, logikátlan fájlrendszer-hierarchia van. Igazából nagy különbség nincs köztük, eltekintve egy-két üdítő színfolttól, mint pld a PuppyLinux. Úgy értem, az alap majdnem mindegyiknél ugyanaz, csak például más az ablakkezelő. Na de mostanára azt hiszem eljutottam odáig, hogy ha nagyon akarom, lényegében bármelyik disztrót át tudom szabni a magam tetszésére. Legfeljebb némelyiket több, másokat kevesebb munkával meg utánajárással. Mármint a kezelőfelületre gondolok elsősorban. Amit tehát elvárok egy disztrótól, az manapság inkább nem az hogy úgymond "barátságos", "könnyen kezelhető" legyen az UI-ja, GUI-ja, hanem hogy kezeljen mindent a masinámon, mert azért kernelt fordítani nem akarok. Hogy milyen az ablakkezelő, nem érdekel, mert bármelyikkel elboldogulok, nagy igényeim nincsenek, ha meg mégis besokallok valamelyiktől, majd teszek fel mást. (valszeg a SithWM-et...)
Na most az Ubuntu úgy jött képbe, hogy eredetileg nem is gondoltam még a kipróbálására sem. De külföldre kellett utaznom, ehhez kellett venni egy laptopot, s azon épp ubuntu volt. Minthogy elutazásom előtti este kaptam meg, már nem volt időm valami más disztrót rápakolni, pláne nem olyat amit soká kéne hekkelni, így maradt az ubi. Eleinte úgy gondoltam, majd később lecserélem, de időközben láttam hogy remekül kezel mindent a laptopomon. Akkor meg minek cseréljem le?! Egyszerűbb, ha meghagyom, és csak testreszabom. Különben is szükségem van egy olyan rendszerre, ami istenbizony működik, mert általa tartom a kapcsolatot a családdal.

Ettől még szívesen buzerálnék néha valami fapadosabb disztrót, de a laptopomban csak 60 gigás a vinyó, így nincs hely rajta másik disztrónak. De majd ha veszek mégegy masinát, akkor arra úgyis valami más kerül, csak még nem tudom hogy mi. Legjobb lenne a GoboLinux, ha addig kiadnának belőle egy újabb releaset, de ebben már nem nagyon reménykedem. Kár pedig érte... Korábban használtam egy darabig Archot, jó volt, de aztán frissítettem a rendszert, s ettől totál összefosta magát. Persze meg lehet magyarázni, hogy biztos bennem volt a hiba, nem értettem hozzá hogyan kell frissíteni, én azonban úgy érzem ez nem igaz. Egyszerűen kiadtam a frisítésre a megfelelő parancsot, s elvárom, hogy ha semmi extra babrálást nem hajtok végre a rendszeren (ami a magam felelőssége természetesen), akkor pöccre menjen a frissítés. Nem így történt. Ezt nem vette be a bögyöm. Azóta néha visszanézek erre a disztróra, de úgy tűnik számomra hogy túlságosan gyakran változik, mindenféle (nekem úgy tűnik) ötletszerű, hektikus módon, szinte hetente kéne igen komoly buzerációkat végrehajtanom ahhoz hogy követhessem a fejlesztők világmegváltó kitalációit, nincs egy biztos pont amihez igazodhatnék, s ez nem tetszik nekem. Ha ez a rolling release lényege, akkor nem kérek belőle. Inkább legyen mondjuk félévente egy friss kiadás, még ha emiatt nem is a legújabb a rendszerem. Nem vagyok ugyanis verzióbuzi, csak 2 programot illetően, ezek pedig a magyar Firefox és amagyar Libreoffice. Ezeket meg úgyis felteszem mindig magam, ha kijön belőlük a legújabb verzió. A többi progi újdonatúj volta nem nagyon érdekel.
Szóval egyelőre meg vagyok elégedve az ubival, különben ha trey is azt használja én is megtehetem, biztos nem szégyen... de tényleg szívesen építgetnék valami fapadosabb disztrót, ha nem is most de ha lesz egy másik laptopom is, csak még nem tudom mi legyen az. Ha addig kijön egy újabb Gobo akkor nem is kérdéses hogy az lesz, de ha nem...?! Várom az 5leteket...

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Szerintem a filerendszer hierarchia éppen a Unixokon, Linuxokon logikus, jól átlátható. Konkrétan, ha alkalmazást keresek, nem kell gondolkodnom, hanem tudom, hogy a /usr/bin-ben érdemes kutatni. Szerintem nem szerencsés, ha alkalmazásonként vannak a könyvtárak, majd ott a futtatható, konfig, s megannyi más.

Ami pedig a második részét illeti, én Debian-ra szavaznék az igényeid alapján. Mondom ezt annak ellenére, hogy Fedorát használok, viszont nekem szempont, hogy nagyon frissek legyenek a programok, cserébe vállalom azt, hogy egy distupgrade után nem kizárt, reszelni kell kicsit, hogy jó legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért ennyire nem egyszerű a helyzet, mert pl. ott a /bin, /usr/sbin, /sbin (bár tapasztalatból lehet tudni, hogy mi merre lesz), de sok rendszeren a $PATH-ban olyan könyvtárak is szerepelnek, mint a /usr/local/bin, stb... Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, szerintem megszokás kérdése is, hogy melyik tetszik neked jobban. Viszont ha egy rendszeren az egyik megoldás a standard, akkor nem igazán érdemes szándékosan szembemenni azzal, mert a vége karbantartandó symlink halmok lesznek, mint a gobolinuxban.

Tudom, csak nem akartam hosszú hozzászólást írni. Fedorán egyébként a /bin egy symlink a /usr/bin-re, a /sbin pedig a /usr/sbin-re. Ha jól sejtem, az a szándék, hogy a /usr akár önálló filerendszer lehessen, s plusz biztonságot adhat, ha ezt read-only csatolják fel. Nyilván update előtt remount-olni kell rw módba, majd utána vissza ro-ba.

Az alkalmazásonként történő alkönyvtárral az is bajom, hogy nagyon hosszú lesz a $PATH, vagy mégis kell egy alkönyvtár, ahova vagy a futtatható binárisokat, vagy az azokra mutató linkeket gyűjtjük.

Saját script-et, forrásból fordított program binárisát, vagy arra mutató linket én is a /usr/local/bin-be teszek, szerintem így rend marad a gépen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A $PATH nem hosszú a GoboLinuxban, mert úgy van ahogy írtad: van két alkönyvtár, egyikben a futtatható binárisokra, másikban a libekre mutató linkek vannak. De ezeknek a karbantartása nem nehéz, mert teljesen automatikusan frissülnek telepítéskor illetve programeltávolításkor. De még az sem tragédia, ha "kézzel" nyúlunk bele a fájlrendszerbe. Például akár úgy is meg lehet szabadulni egy progranytól, hogy egyszerűen kitöröljük a /Programs mappából az alkönyvtárát. Ezután csak annyi a dolgunk hogy elcaplassunk a /System/Links könyvtárba, s kiadjuk e parancsot:
find | RemoveBroken

Sőt az sem kell hogy elmenjünk abba a könyvtárba, mert lehet így is (ki hinné...):

find /System/Links | RemoveBroken

s máris rendben vannak a linkek. Nem nehéz, "easy work"...

Na de erről nem is írok többet, mert bár nagy kedvem lenne szétoffolni e topikot a GoboLinux utolérhetetlen kiválóságainak bizonygatásával, de sajnos semmi értelme, teljesen felesleges szájtépés lenne, mert hiszen szegénykém annyira nem naprakész, hogy már én sem használom. Akkor meg minek igyekezzek másokat a használatára biztatni — nem szép dolog ha valaki vizet prédikál de bort iszik! Természetesen reménykedem a feltámadásában (bár egyre kevésbé...), de addigis ismerkedek más disztrókkal. A debian valóban érdemesnek látszik a megismerésre, de bevallom kissé ellenszenves a számomra, hogy olyan mikroszkopikus cafatokra szabdalja szét a programokat, ezernyi kis részre! Meg aztán bevallom, úgy tűnik nekem alapvetően nem sokban különbözik az ubuntutól vagy más híresebb disztróktól. Tulajdonképpen nem látom azt, mit nyernék a debiannal, amikor egyelőre az ubuntu is kielégíti az igényeimet. Nem mintha tökéletesnek tartanám, mert messze nem, de elég régóta linuxozom ahhoz, hogy ne higgyek már a "tökéletes disztró" létezésének legendájában. Szóval egyelőre úgy vagyok ezzel, hogy inkább majd ha időm engedi, valami különlegesebb, extravagáns disztrót szeretnék megismerni. Ugye, a GoboLinux olyan volt. A maga módján a PuppyLinux is olyan, másként persze mint a Gobo. Aztán ott van az Arch, az megint egy egészen más szemlélet. Természetesen az Ubuntu is egy más világ, bár az a szememben meglehetősen "klasszikusnak" mondható. Igazából az ubi a szememben eléggé hasonlatos akár az UhuLinuxhoz is, mely a legelső linuxom volt. (tudom, abban nem volt unity. De nem is hiányzott). Szóval valami különlegességet keresek, intellektuális csemegének, nem azért mintha szükségem volna rá, nem azért mintha az ubival nem tudnám kielégíteni az igényeimet, ha meg mégis úgy adódna valóban ott a debian vagy tengersok más disztró, s nem is azért, mintha azt hinném hogy találok egyet ami százszázalékosan megfelel nekem, mert nem hiszek ebben. Olyan nincs. Még leginkább a Gobo közelítette meg ezt a mértéket, de ő sem tökéletesen. Hanem hogy szellemi kalandban legyen részem! De nem sürgős az ügy, mert meg kell vele várnom úgyis, míg lesz egy másik masinám is.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Megnéztem, él még. Sőt némi élet is van, pl. 73 napos a 3.5.0 kernel recipéje. Ha felrakod a legutolsó stabil kiadást, van mód frissíteni, akár a bináris csomagokra(a legfrissebb kernel a 3.2.7), vagy pedig a recipék alapján?

Ha igen, és ez a rendszer a te kedvenced, akkor csak frissíteni kell, esetleg a recipéket karban tartani az általad igényelt/fontosnak tartott csomagok esetén.

Nyilván nem kis energia, de működő infrastruktúrával nem is olyan nehéz. Ha meg nem engednek hozzájárulni, biztos van mód, hogy a saját rendszered karban tartsd, esetleg csinálj hozzá egy nem hivatalos recipe tárolót. (ez már abszolút kockaság volna)

Foglalkoztam már ennek a gondolatával sokszor, de mindig oda lyukadtam ki, hogy ez iszonyatos meló. Ráadásul nem is értek annyira a recipekészítéshez. Ugyanis akadnak "ravasz" programok, amelyek nem működnek másképp a gobolinuxos könyvtárszerkezetben, csak ha belenyúlunk a configure illetve a make által kezelt állományokba, na most ezzel normál esetben telepítéskor nem kell törődni mert a recipe elvégzi helyettünk, de ha én írok recipét, nekem kéne ezeket beleírnom a recipébe, de nem értek annyira a configure illetve a make "lélektanához".

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Otthonra, magadnak?? Ezt nem gondolod te sem komolyan? Amikor egy Debiannak is kb. 1000 önkéntese van, és még így is hatalmas munka és erőfeszítés összecsiszolni. De mondhatnánk bármelyik rendszert.

Amit összekóklerkedne, azt ki fogja tesztelni? Milyen lesz a megbízhatósága szerinted?

Ugye csak szivatod? :)

Nem szívatom. De pl. LFS-ból összecsiszolni egy működő rendszert szerintem nagyobb szívás, mint egy működő infrastruktúrával rendelkező elhanyagolt disztrót tovább frissíteni, főleg ha csak a saját maga által használt csomagokat tartja karban. Mégis sokan kínozzák magukat LFS-el.

Az meg hogy összecsiszolt legyen(amennyire csak lehet), lehet úgyis, hogy rápillant a nagyobb disztrókra, hogy ott mit-hogy oldanak meg.

Nyilván nem kis erőfeszítés, és nem egy "pacman -Syu" volna így karbantartani a rendszert, de neki a gobolinux a mindene. Akárhány disztrót kipróbál, mindig gobosítja. Csak egy felvetés volt emiatt a részemről. Nem azért vetettem fel mert egyszerűen kivitelezhető, én nem is volnék képes ilyesmire, se időm, se kellő tudásom hozzá.

Egyébként ha megcsinálná az mekkora volna már.

Te tulajdonképpen azt javasoltad nekem tömören és velősen, hogy én magam hozzam létre egyedül a GoboLinux következő (friss) releaseját. (Igaz azt nem mondtad hogy készítsek hozzá telepítő+live CD-t, de elárulom hogy az lenne a legkevesebb, ha amúgy már minden megvan a rendszerben és jól működik, mert a gobónak remek szkriptrendszere van ami automatice összetákolja a CD-t).

Na most abban igazad van hogy nekem a gobo a mindenem, és én is óriási dolognak tartanám ha sikerülne egy ilyet megalkotnom. És természetesen nemegyszer foglalkoztam már ennek az ötletével. A bökkenő ott van, hogy bár talán van bennem némi nagyravágyás meg beképzeltség, de azért ha a Kos jegyében születtem is de túl vén vagyok már ahhoz, hogy minden falnak nekimenjek fejjel! Vagyis, hát azért már gondoljunk csak bele hogy a GoboLinux eredeti készítői/fejlesztői, Hisham, Lucas meg a többi miért nem adtak ki már régóta egy újabb releaset! Ha ez olyan egyszerű volna hogy mondjuk 2 hétvége alatt összedobják, akkor tuti hogy már rég megcsinálták volna. De nem tették. Ez jelentősen valószínűsíti a szememben, hogy ez azért nem könnyű feladat, márpedig ha NEKIK nem könnyű, amikor pedig ők egészen biztosan sokkal jobban ismerik a saját rendszerüket mint én, akkor én mire számíthatok?! Nekem iszonyatos szívásokat okozna rengeteg olyasmi, amit ők 2 másodperc alatt megoldanak.

A dologtól az is visszariaszt, hogy már vagy 3 alkalommal nekifutottam az LFS-nek is, de egyszer sem sikerült. Pedig mindent szóról-szóra úgy csináltam ahogy a book-jában le van írva, semmit nem változtattam, aztán mégis az lett az eredmény, hogy addig minden oké volt amíg chrootolni nem kellett, illetve megvolt a chroot is jól, de aztán onnntól kezdve semmit nem sikerült normálisan lefordítani, mert a gcc mindenféle fura hibákat irogatott ki, de ne kérdezd miket mert már nem emlékszem rá.

Aztán, a Gobolinux mostani releaseja még a régi grubot használja. Nyilván ezen is változtatnom kéne hogy az újat használja az "én" release-om. De ahhoz totál nem értek. Ennél is fontosabb, hogy a gobolinuxban van egy "GoboHide" nevű kernelpatch (itt van szép leírás róla magyarul: http://hu.wikipedia.org/wiki/GoboHide )
és az igaz hogy enélkül is megy a gobo, de ha ez nincs nem rejtődnek el a hagyományos unix-könyvtárakat emuláló symlinkek a listázáskor, s ez csúnya! Na de fogalmam sincs róla, miként kellene megírnom e patchet valami újabb kernelverzióhoz. Tulajdonképpen ha ezek a gondok orvosolódnának, talán még neki is fognék hogy összetákoljak valamit, kedvem volna hozzá, bár asszem kéne vennem a kísérletezéshez egy új számítógépet mert a mostanin nincs elég hely (csak 60 gigabájtos a HDD). Na de nem értek a kernelfordításhoz, pláne nem a patchíráshoz meg az új grubhoz. De az hogy azt írtam hogy ha ez nem akadályozna "talán még neki is fognék", ez nem azt jelenti hogy azt mondom hogy a többi már gyerekjáték, mert tisztában vagyok vele hogy ami ezután jön az is Himalájányi szívást jelent majd nekem, de ott legalább már nem tartom lehetetlennek hogy szorgos aprómunkával talán egyszer a végére jutok a dolognak. Már amiatt is, mert például jelentősen megkönnyítné a feladatomat hogy például eszembe se jutna hogy a Gnome vagy a KDE lefordításával kínlasszam magamat. Szopassa magát ezzel az akinek két anyja van! Nálam az ablakkezelő a kedvenc SithWM-em lenne, ami egyetlen fájl, és jóeséllyel minden babramunka nélkül is lefordulna az új rendszeren. S én különben is azt szeretem... De ettől még persze rengetegsok alkalmazással meg kéne szenvednem. De akkor igen, akkor TALÁN... akkor esetleg lenne hozzá bátorságom hogy belevágjak. De így, enélkül...

Sorry. Tisztában vagyok tudásom korlátaival. Pedig nagyon sajnálom, de tényleg... megvethettek érte, meg nevezhettek idiótának, furamukinak, akárminek, de amióta nem GoboLinuxot használok (kényszerűségből ugye) azóta szinte hontalan vándornak érzem magamat az informatikában. Pedig az ubuntu gyönyörűen muzsikál a gépemen, lassan az unityvel is megbarátkozom, igazából sokkal barátságosabb rendszer mint valaha is volt a GoboLinux, de mégis...

De magamat egyes-egyedül kevésnek érzem ehhez a feladathoz.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Ezt a szellemi kaland dolgot kicsit falsnak érzem, mert annyi komponens, alkalmazás, szerver, utility van egy-egy disztribúcióhoz, hogy teljes mélységében ezeket mind megtanulni képtelenség, szóval, ha csak ez hiányzik, van mit tanulni bármelyik disztribúción. Csinálj felhő szolgáltatást bármelyik disztribúcióval - Fedora erre nagyon gyúrt, gondolom, a Red Hat számára fontos ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bevallom, eredetileg előítéleteim voltak az ubuntuval szemben, mert itt-ott sok rosszat olvastam róla, pld hogy milyen szar az unity, meg hogy az ubi lassú, bloatware, stb. Most már azonban hogy lassan fél éve használom, azt kell mondjam hogy nem lassú, pedig csak 1 giga ramom van. S általában egyszerre működik nálam a memóriazabáló Firefox és LibreOffice (kurvanagy doksikkal), s emellett még zene is szól. És nem akadozik. Az unity nekem sem a szívem csücske, de meg lehet szokni azért. Az lehet hogy bloatware, de nem érdekel, mert azért elfér a merevlemezen, no meg lehet hogy ez az ára annak, hogy mindent pöccre kezeljen outofthebox. Szóval nekem ez a disztró bejött, elismerem. Még annyit is hallottam róla hogy nehéz személyre szabni, de ezt nem igazán értem, szerintem ezt olyasvalaki mondhatta róla akinek fogalma sincs róla mit beszél, mert ugyan miért is lenne nehéz személyre szabni?! Akármikor eltávolíthatok belőle csomagokat vagy feltehetek újakat. Sőt én még telepítettem hozzá a RootlessGoboLinuxot is, s azóta van egy mini gobolinuxos könyvtárstruktúrám, ahová forrásból is telepíthetek. Azt sem hiszem el, hogy ha igazán nagyon akarnám, ne tudnám lecserélni a unityt a kedvenc SithWM ablakkezelőmre. Ellenben saját billentyűzetkiosztással "nyomulok" plusz xbindkeyssel, szóval igenis lehet személyre szabni az ubit!
Tulajdonképpen egyedül 2 dolog nem tetszik benne:

1. Nem forrásalapú disztró
2. Nem gobolinuxos a könyvtárstruktúrája.

Más bajom nincs vele csak ez a kettő. Ezekből is főleg a második.

De mert más disztrók sem forrásalapúak többnyire, s pláne hogy azoknak sem gobolinuxos a könyvtárszerkezetük, emiatt nem sok indokot látok az ubi leváltására.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Poén: Nekem fenn van, azóta teker a vinyóm, most mi legyen? :D

De mintha nem lett volna eddig is minden verzió (minden szoftverből) pár hibával megáldva. Itt valami nagy cink lehet.