"Elég a parancssorból! Üdvözöld az MSS 2-t!"

Címkék

A poraiból feltámadni készülő Mandriva hangsúlyozza, hogy kezdetektől fogva a könnyű használatról volt ismert. A cég azt ígéri, hogy hamarosan olyan új termékekkel áll elő, amelyek tovább öregbítik ezen jó hírét. A Mandriva blogjában egy videót tett közzé, amelyen az átdolgozott Mandriva Server Setup 2 (MSS 2) látható működés közben. Az egyszerű felhasználó (IT részleg nélküli cég) az MSS2 segítségével komolyabb technikai tudás megléte, komplikált barkácsolás nélkül tudja szerverét felkonfigurálni. De a MSS2 segít a képzettebb ügyfeleknek is, hiszen a szakértelemmel bíró vállalatoknál lerövidíti a szervertelepítési és -karbantartási időt:

MSS 2 Demo by Mandriva_videos

Hozzászólások

a fejlődés magas foka:
hozzáértés nélkül, gyorsan, könnyen és pontosan olyan szarul telepítheted, mint akármelyik window$t.

azért ennyire nem kéne siettetni a 'dógokat'. inkább oktatni kellene, mint egy újabb wint csinálni.

Ja és tecskóból veszünk számítógépet.
Érdekes a kocsi/motor fékét nem nagyon szerelgetik az emberek (na jó pl én pont igen, de úgy általában) elviszik az autószerelőhöz. Miért akarjuk, hogy a hálózati kiszolgálót "civilek" tekergessék? ...illetve miért gondolják magukról, hogy ezt meg tudják csinálni ellenben a kocsi fékével... Olyan lassan ez a szakma mint a foci, mindenki ért hozzá. :)

szerk: Mondjuk ez a filozófia máshol is tetten érhető, mikor pl a kollégák hozzák a laptopjukat meg egyéb vackaikat, hogy nem megy, telepítsem már újra a windowst és egyebeket. Természetesen ingyen. Érdekes mód egy autószerelő esetén nem várják el az ingyen munkát ismeretség esetén sem... No, de én már elhajtom őket, illetve mondom 18+áfa minden megkezdett óra és elmennek maguktól :)

Rózsár Gábor (muszashi)

Nem kell egyből leírni a próbálkozást, meg kell nézni, hogy mit tud. Valószínűleg lehet ezt jól is csinálni, ha nagyon odafigyel rá a fejlesztő (értsd: jó defaultokat ad, de az advanced tab-ban mindent át lehet állítani, és minden beállításhoz ott egy épkézláb leírás, hogy az mit jelent stb).

--
CyclonePHP

Nem szeretem az ilyeneket, ahogy a különböző control paneleket sem. Sem azért amit telepítenek, sem ahogy azt csinálják, sem pedig ahogy utána lehet piszkálni a rendszert. Továbbá az SBS-t sem.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ezeket a dolgokat szvsz lehet nem szeretni, de tény, hogy gyorsabban lehet velük dolgozni. Persze nem helyettesíti azt, hogy tudd, mit csinálsz, de talán könnyebb a beállításokat egy GUI-n bekattogtatni, mint percekig nyálazni a dokumentációt, hogy megtudd milyen cél eléréséhez milyen kulcsszóra, paraméterekre milyen formátumban van szükséged.
Példa: ~ tudom, hogy az OpenSSH miket fogad el az -o paraméter mögé, de karakterről karakterre nem mindig sikerül reprodukálni, már ha egyáltalán eszembe jut az adott opció neve. Olyankor azért hálás lennék egy GUI-ért, amin csak bekattogom ami kell.

Igy persze akár dupla annyit is dolgozhatsz, mint amennyit effektív a munka igényel. Természetesen jól ismerhető rendszert lehet így építeni, viszont bele kell kalkulálni, hogy amennyiben át kell adni a rendszert, azt a gondolkozásmódot is át kell adni, ahogy azt te gondolod.

A keret és management rendszereknek igen is van értelme és létjogosultsága. Valószínűleg a tiedet is megálmodod / tervezted / tervezed, hogy gyorsan és hatékonyan tudjál dolgozni. Miben különbözik ez attól, hogy a gyár kiadja az elképzelését?

Olyan Zentyal hangulatú! Csak az már egy ideje készen van. Ja és nemsokára itt a 3.0 Samba 4-el! :)
c

Nem látok bele mélyen egy rendszergazda teendőibe, de egy fix igényekkel rendelkező cégnél, ahol általánosan van webmail, megosztási mappák, hálózati nyomtató, stb. alapok, ott nem létezhet, hogy egy ehhez hasonló telepítő működőképes lehet? Rengetegek igényét elégíti ki egy egyszerű cpanel, vagy isp config, szerintem elég sok dolog általánosítható.

Egyébként maga a termék célzása, ha tényleg end-user-eknek szánják, téves. Tapasztalatból, gazdasági tevékenységet végzők 99%-ban nem érnek rá, és 100%-ban nincs hajlandóságuk hack-elni, vagy egyáltalán nekiesni egy szerver telepítésnek. Rendszergazdáknak segíthetne, de ahhoz nekem kicsit túl egyszerűnek tűnik.

Helyette csinálhatnának egy olyan specifikációt, akár komplett ajánlásokkal, hogy aki most létesít irodát, 10-50 fő között, ott a fentiekhez milyen vasat érdemes venni, és arra már lehet egy default-okkal teli telepítést ajánlani.