A SUSE 20 éve

20 éves a SUSE

... [A] SUSE 2012. szeptember 2-án ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A SUSE Linux Enterprise Servert, az egyik legszélesebb körben használt vállalati Linux disztribúciót szállító szervezet mára már tizenötezres ügyfélbázissal és jelentős partneri együttműködésekkel büszkélkedhet.
A mellékelt infografika az elmúlt húsz év legfontosabb mérföldköveit mutatja be, köztük a cég eredetét, partnerkapcsolatait, termékbejelentéseit, valamint az ügyfelek által elért sikereket.

Hozzászólások

Hmmm.... kis nosztalgia :) Az első Linux, amivel megismerkedtem, az egy SuSE Linux 6.4 EV volt, amit a PC World 2000. augusztusi számához mellékeltek anno :) Miket szórakáztam én a telepítésével :D Az első szerveremet is azzal csináltam meg :)
Szervernek azóta is SUSE-t használok :)

Nah akkor belőve az időpont, akkortól vagyok linux felhasználó :)
Jó, persze valami qnx meg hasonlók is léteztek a gépemen, de erről konkrét sikerélmény szerű emlékeim vannak. Csak az időpontot nem tudtam.
Egyébként most épp Chrome OS-t adnak a mellékletben. Bár 2012-ben kiadás után azonnal elavult hírekkel jövő havilapok mel... na jó nem folytatom ;)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én még 4.2-es RedHat-tel kezdtem, atán volt egy kis Debian, de a 6.4-esnél SuSE-ra váltottam, és azóta is csak azt használok. A mostani 12.1-essel pedig tökéletesen meg vagyok elégedve. A 10.1-es óta a legjobb kiadás, ráadásul mostanra elképesztően stabilra forrta ki magát. Ha jobban belegondolok, nem emlékszem, hogy valaha stabilabb rendszerem lett volna, akár Linuxok, akár Windows-ok, akár OS X-ek között.

Suse? Sose!

Még szerencse, hogy nem tudnak magyarul :)

Érdemeit nem kisebbítendően, de már az ábrán is szerepel. 1996 megjelenik az első _saját_ fejlesztésű kiadás. Akkor most, kérdezem én, előtte hogy is volt az a nettó 4 év? Ja igen, SLS, Slackware telepítések. Ami pedig a saját disztribúciót jelent (4.2) az valami Jurix clone volt ha jól rémlik. A 15 év is szép teljesítmény lenne a SUSE részéről miért kell ezt tovább fokozni?

Amikor ilyen régi, neves disztrókat látok, mindig elfog a nosztalgia és a hurráoptimizmus, hogy hazamegyek és rakok egyet a gépre, mert az olyan jó lesz!

Aztán rá kell döbbennem, hogy mégse lenne annyira jó :(

98 óta suse volt a gépemen. Idén váltottam, mert idáig bírtam cérnával az egyre bugosabb és szerintem túl gyors kiadásaikat. Ez miatt túl hamar megszünő támogatás is zavar. Persze jó kis disztró, még vettem is dobozos kiadást, 8-as meg 9-es verziót. Sőt még van egy 11-es szerverem is, de újat már nem fogok telepíteni.

Én megpróbáltam, de lepattantam róla, web szervernek raktam fel, de semmi sem volt hozzá, ami egy átlagos programozónak alapfelszerelés... Az is ősrégi :(
3 évig küzdöttem, de feladtam.

A mazochizmus folytatásaként FreeBSD-t tettem a gépekre, az legalább működik és alapból benne van minden, ami egy szervernek csak kellhet. Pl. bootol simán ZFS-ről és még a 8->9->9.1ß->9.1RC1 frissítést is túlélte különösebb szívfájdalom nélkül.
Nem telepít alapból tamagocsi szervert meg network-managert :)
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...