Pert nyert a HP, az Oracle-nek továbbra is portolnia kell szoftvereit Itanium-ra

Címkék

Tavaly nyáron a HP pert indított az Oracle ellen, mert az bejelentette, hogy a jövőben nem portolja szoftvereit Itanium-ra. Az egyik kaliforniai bíróságon indított pertől a HP azt remélte, hogy kötelezik az Oracle-t döntésének visszavonására. Így is lett.

A bíróság - Superior Court for the County of Santa Clara - tegnap úgy határozott, hogy az Oracle-nek folytatnia kell szoftvereinek portolását az egyes HP szerverekben használt Intel Itanium processzorokra. A bíró arra kötelezte az Oracle-t, hogy addig kell portolnia szoftvereit Itanium-ra, amíg a HP Itanium-alapú szervereket szállít. Ráadásul az Oracle nem kérhet pénzt a portolásért a HP-től. Az Oracle-nek azokat a termékeit kell mindenképpen továbbra is portolnia Itanium-ra, amelyeket 2010. szeptember 20-án kínált erre a platformra. Ráadásul ezen termékek bármely új verzióját, frissítését, kiadását szintén portolnia kell.

Az Oracle fellebbezést tervez beadni a döntés ellen. Erre az ítélet szerint 15 napja van.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Kivancsi vagyok, milyen minosegu munka szulethet egy ilyen kenyszerites kapcsan. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezek szerint várható a termékek neveinek megváltoztatása. Vagy ha fellebbeznek és az új verziókat sikerül kiszedetniük az ítéletből, akkor tömeges verzióugrás várható.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Nem, nem. Nem arról beszéltem, hogy összességében jobbat, hanem arról, hogy nem rosszabbat, mint más CPU platformon. Ha látványosan szarabb lesz - nem feltétlen a sebességet nézve csak - Itanium-on, mint x86_64-en ugyanaz a termék és ez bizonyítható, akkor azt meg lehet szerintem támadni. De ez majd az ügyvédek feladata lesz.

--
trey @ gépház

Én arra volnék kíváncsi, hogyan fogja ezeket a termékeit beárazni?

álltalában a processzor szám az alapja az Oracle licenszelésének, illetve, hogy egy adott cpu tipus milyen teljesítményű.

Ha az Itanium-ra magasabb egységárat állapít meg mint saját processzoraira, a magasabb teljesítményre hivatkozva, akkor ez még reklám is az Itanium-nak. :)

ja, olcsóbb. Az egységár.
Éveken keresztül olcsóbb volt Oracle-ot futtatni pl. IBM Power processzorokon, mert abból jóval kevesebb kellett a legtöbb workload esetén ugyanahoz a teljesítményhez, mint a Sun-Oracle processzorok esetében. A Sparc64VII+ már erősebb egy szálon is, a T4 processzornál pedig elvileg ezt még tovább fokozták.
Számomra még nem teljesen egyértelmű, hogy a gyakorlatban ez mit jelent. A T4 elvileg magonként 8 thread futtatására képes, viszont az egyszálas teljesítmény növeléséhez le kell kapcsolni (oprendszerből lehet) a párhuzamos threadeket, hogy magonként csak 1 dolgozzon.

Szvsz a per eredménye irreleváncs innentõl kezdve. Az Itaniumnak mostmár annyi jövõje sincs, mint lett volna, a HP meg így járt. Azt hiszem az Oracle már a per elkezdtekor megnyerte ezt a meccset, hivatalosan és nyílvánosság elõtt teregethette a HP belsõs dokumentumait, meg állítgathatott össze-vissza. Ehhez képest egy port nem hiszem, hogy sok pénz lenne ( fõleg, hogy port per nélkül is kellett volna ).

Kártérítésrõl volt szó?

-----
Puppy linux felhasználó