99 dollárból Prometheus repülő lézerszkenner?

Címkék

A Kickstarter-en projektet indító Nadir Bagaveyev a sci-fi-ből valóságot csinálna. Ridley Scott új filmjében, a Prometheus-ban látható feltérképezésre használt, repülő lézerszkenner eszközt építené meg a mérnök olcsó alkatrészekből. Ötletének megvalósításához 2400 dollárt kért. Eddig a fele már összejött és még 24 napja van a pénz összegyűjtésére. A projekt szoftveres alapját Linux képezi.

Hozzászólások

Ezekkel a profi szakma teli van, igaz, nem 25000-be kerulnek, hanem rendszerint 100 000-be, de tenyleg ennyi, es azzal mar jar mindenfele GPS-trackolos asztali wines szoftver, amit aztan exportalgathatsz ArcGIS-be meg amibe ahova akarod.

Biztos meg lehet epiteni olcsobban, de akinek ez nem hobbi celbol kell, az valoszinuleg nem jatekrepulot szeretne - egy olyan ami a levegoben 20 percnel tovabb marad, eleve nem 25000 a modellboltban se, lezer nelkul.

A katonai felhasználásnak nyilván vannak más követelményei is.
Gondolom ott le van irva, hogy mekkora lehet a max zajszint, radar keresztmetszet, méret, mekkora súly, input/output csatik, sw kompatibilitás, 1001 olyan szempont amivel neki nem kell foglalkoznia. Itt arról van szó, hogy van egy ember, akinek megtetszett a kütyü filmeben, és igencsak érzi magában az erőt, hogy lekoppintsa valamilyen szinten.
Ahhoz tudnám hasonlitani, mint amikor valaki r2d2 droidot épit. (sok ilyen csendes bolond van ám:DDD)

Erre szoktam én azt mondani, hogy csinálja nyugodtan, addig se bánt senkit ;)))))
--

Nem katonai felhasznalas..

Mittom, neked kell egy pontos terkep a Szigetrol / VOLTrol, barmirol, mert az az elmelet, hogy hova terveztek epiteni dolgokat, a gyakorlat meg az hogy hol vannak.

Persze ez neked a fesztival elso napjaig kell, de kb egy delutanod van befenykepezni, inkabb beszeljunk fel ora-orarol. Na, ilyenkor jonnek ezek a cuccok.

A legaltalanosabb felhasznalasa az agrariparban van, termesrol terkepek, de effektiv barhol, ahol viszonylag kis - hektarokban merheto -, ideiglenesen erdekes teruletet kell leterkepezned lehetoleg 3d-ben ugy, hogy 1-2 oran belul legyenek adataid es ne kelljen repteret berelni, stb - termeszeti katasztrofak, katonai akciok, minden ilyesmi.

Igen, értelek.
Arra fókuszáltam, csak hogy gyanithatóan egy félprofi megoldásban gondolkodik, nem akar méregdrága, és minden tekintetben profi megoldást ennyiből kihozni.
Az megint egy másik kérdés, h. ha sikerül neki, akkor gyanitom nekifut egy igazán ütösnek is.
--

az akksi a kerdes, mert vinni kell a gepet, etetni kell a fotomasineriat (vagy cipelni a sulyat annak az akksijanak), a lezer es a gps se a huzatbol szedi az energiat...

namost ertelmes megoldashoz minimum kell egy 10 perc ropido.

es ilyenkor kell megnezni a lipo akksik arait... az enyeim ar drone 1-ben 20 percer birjak max, es akkor meg nincs hd meg ilyesmi. az AR Drone se draga cuccokbol keszult, de igy is tobbszorose a 25000-nek az ara, s foleg az akksi kerul sokba.

Persze, lehet olyat hogyegy LiPo akksit egyszerre toltesz es fogyasztasz, de ennyi erovel egy granatot is lobalhatnal, igaz az egy perccel elobb robbanna fel...

Sajna a LiPonal jobb suly/teljesitmeny aranyu akksirol en nem tudok, de lehet hogy mas igen... Egy laptopban lehet sokminden mas is, de eddig minden repulo es helikoptermodell amit lattam, az LiPo-s volt, az 5000 Ft-ostol a sokszazezresig. Viszont robbanekony toltesre.

Ontarto napelemes gep fesztavja meterekben merheto. Ehhez ebbol kovetkezoen tobb meternyi napelem kell, ami szinten nem lesz meg 25000-bol, ill de, de csak a napelem.

Mert egy benzinmotor súlyban és karbantartási idő és pénz ráfordításban sokszorosa egy lipo aksinak + motornak, a dinamikáról nem is beszélve.
Ezért használja az egész rc ipar már a lipo aksikat gyakorlatilag :))
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Igen, nem nagyon jarok modellezoboltba, de kifutottak nagyjabol a benzines kutyuk.

Radios taviranyitasu benzines masineriat annyira nem is lattam, huzalos meg nem olyan moka. A radios taviranyitashoz valamilyen elektronika mindenkeppen kell.

De amugy a keplet egyszeru:
25000 a gep szumma
Minimum 5000 a kamera, gps szenzor, stb
Innentol kezdve, 0 epitesi koltseggel szamolva, keressunk a modellboltok kornyeken legalabb 20 percen at repulo, jo teherbirasu repulo eszkozoket - 20 000 Ft-ert, akar benzinmotorosat, akar LiPo-sat, lehetoleg taviranyitoval egyutt ennyiert.

Annyira sokat nem hiszem hogy talalsz... :S

minőségtelen szrból TALÁN nem lehetetlen.
Ha arra megy valaki hogy ne eldobós :) cucc legyen, kevéske ez a pénz szerintem :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

benzines alapból nem sűrű volt sosem, a nitrós volt divat valaha, de mára meghalt a lipoval szemben gyakorlatilag.

20 000ft-ért egy megbízható motort és szabályzót kapni maximum, nem egy komplett valamit, ami még el is bír xy súlyt.
Egy komolyabb modellbe egy darab szervó 20 000ft...
példa: http://shop.modell.hu/blade-mqx-quad-copter-blh7500.html , ez 40 ropi, de súlyt nem sokat bír el :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ja, hat quadrocoptert epiteni az ovodas is tud szinte...

1) Fogj negy leptetomotort, szerelj ra fogaskerekes attettel propellert
2) Fogj egy 3d giroszkopot
3) Ezt az egesz hobelevancot kosd ossze akksival, meg valami linuxszal vagy mikrocontrollerrel, ahogy tetszik
4) RESET jelre bogesd fel az osszes motort ugy 3-4 masodpercig, ez jol ellok a foldtol
5) Miutan ezzel megvagy, nezd meg a giroszkopon, hogy allsz, majd egyesevel lassitsd addig a motorokat, amig az a vizszintes nem lesz.

Az 5. pontot egy masodeves villamsomernok hallgato megcsinalja hazifeladatnak, az elotte levokhoz meg ennyit se kell tudni... Olcso, jo, mukodik, picit mondjuk sokat fogyaszt, de en szeretem, nekem is quadrocopterem van.

Bonyolultnak én se mondtam :), szerintem a végén itt is így lesz megcsinálva, mással drágább és jóval bonyolultabb lenne, gondolom senki sem akar pilótavizsgát letenni egy rét felmérése előtt.. :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Poén szinten pár hete gondolkoztam el hasonlón...egy léghajó típusú megoldás nem nyerőbb? A levegőben maradásra így elvileg kevesebb energia megy el és általában nem maratoni távokat kell berepülni...
Mondjuk a hélium beszerzése első guglizára nem tűnt olcsónak. :(

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

LIDAR+quadrocopter+WiMAX :)
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos

Gondolkoztunk ilyesmin, de olcsobnak es egyszerubnek tunt akkor szerezni egy kinecktet.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Én is olyat akarok, amelyiknél oldalról is látszik a lézersugár! :)

Hát én nem látom ebben a fantáziát! Egyrészt biztos, hogy létezik már fél tucat ilyen, másrészt ha nem, akkor is az összes komponenses külön-külön megvan már és elérhető. Mellesleg a videó minősége inkább arról győz meg, hogy ne akarjak ennek az embernek egy centet se adni...