"Előremenekülés - itt a Windows Phone 8"

"Vadonatúj operációs rendszert küldött csatába a Microsoft tegnap délután. Az okostelefonokat célzó Windows Phone 8 modern és versenyképes funkciókkal érkezik és egységesíti a Microsoft szoftverportfólióját az okostelefonok, tabletek, notesz- és asztali gépek között. Ennek azonban ára van, a cég feladta eddigi felhasználóit. [...] A Windows Phone 8 bejelentése azonban a jelenlegi Windows Phone-felhasználóknak nem jó hír. Telefonjaik képtelenek lesznek az új rendszer futtatására, ahogy a WP8 képességeit maximálisan kihasználó alkalmazások is elérhetetlenek lesznek számukra. A helyzet fordítva jobb, a Windows Phone 8-on az összes jelenlegi (mintegy százezer) alkalmazás futtatható lesz, ígéri a Microsoft.

A drasztikus lépés kényszeréért Redmond csak saját magát okolhatja. A Windows Phone hardvertámogatását az operációs rendszer bejelentése óta érdemben nem bővítették, a többmagos processzorok, modern GPU-k és nagyobb kijelzőfelbontások kezelésének hiányában a partnerek nem tudtak jövőbiztos telefonokat piacra dobni. A mindössze néhány hónapja elérhető Lumia sorozat specifikációi mindössze a processzor órajelében különböznek a Windows Phone legelső hullámának tagjaitól, az elavult hardver pedig képtelen futtatni a Windows Phone 8 vadonatúj kernelét."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

lehet, hogy nem rossz a windows phone mint rendszer, csak kis atgondolatlansagot erzek a projektben. :-)

--
FBK

"A Windows Phone 8 bejelentése azonban a jelenlegi Windows Phone-felhasználóknak nem jó hír. Telefonjaik képtelenek lesznek az új rendszer futtatására..."

Ezért vártam a WP7-tel. Szóval lehet, hogy a WP7 csúfos bukás lesz, de a WP8 már közel sem biztos.

Erősen felhasználófüggő, hogy kinek mikor az igazi egy rendszer. Nekem két év Androidozás után nagyon kellemes csalódás/élmény a VP7.5/Lumia 800 használata. Semmi reszelgetés, gyors, flexibilis, stabil, úgy okostelefon, hogy nem "okoskodik" túl sokat. :)) A hiányosságait nem hangsúlyozom túl.

Csak az eredmény érdekel. ;)

- waiter -

Az új kernel olyan régóta kért megoldásokat is támogat, mint a cserélhető SD-kártya.

egyszeruen zsenialis... ezt meg a windows ce is tudta...

I hate myself, because I'm not open-source.

Hát az biztos, hogy nem lennék a helyükben, amikor a 3-4 hónapja vásárolt Lumia 900 telefonjukon nem fut a NOVA 3, miközben a Windows Phone 8 tulajok (meg az Androidosok és iPhone-osok) vidáman játszanak vele... ettől függetlenül a Microsoftnak ezt most meg kellett lépnie, ha hosszú távon versenyképes akar lenni.

Tegyuk fel, hogy tetszik a WP platform. Te vennel most WP7-et, vagy megvarnad, hogy megjelenjenek, es kiforrjanak a WP8-as (9-es) mobilok? A Nokianak mar nem biztos, hogy maradt ennyi ideje.
A MS tobb labon all, de ha elvesziti a Nokiat, akkor sok penzbe fog kerulni neki a WP reszleg fenntartasa.

--
a publikus az egy JOGI fogalom abban az értelmezésben ahogy mi használtuk! nem műszaki. - RockWood1911

Árazzuk be: Ki kell fizetnie a nokia árát. Egveszi, mert ha más veszi meg a legnagyobb mobil gyártóját bukja el, tehát fizet. Utánna fizeti a veszteséget, ami minden versenyjogi hatóság rábólint a transazkcióra. A időközben termelődő üzeei veszteséget már neki kell állnia. Utánna megkezdi az átszervezést, a működési költségek immáron teljesen őt súlytják (új ezsköz tervei, fejlesztés,piaci bevezetés) mindeközben tovább telik az idő, és eltelt kb: egy év, újabb pénzügyi zárás, újabb veszteség elkönyvelés.
Ordenáré összegbe kerlüne h. éleben tartsa, amig egy piacképes termékkel, de - már mint microsoft - kijöjjenek valami életképes telóval. (vaktában lövöldözve) ha lépésenként 1 milliárd dollár a költség, akkor a vételáron felül 10-15 milliárdba fájhat a móka, + vételár, és egy évig nem nagyon tud versenyképes maradni. Aztán kijönnek egy,kettő,három készülékkel, és utánna is még évekig laptolja bele a milliárdokat, amig megáll a lábán a platform, és mondjuk két számjegyű lesz a piaci részesedése.
Kötelezően ki fogja fizetni, mert különben bebukhatja a teljes mobil szegmenst, de nagyon nem szivesen fogja állni a cehhet.
Szerintem olyan pályafutásra számit mint a zxbox esetében, ahol majdnem 10 év piaci részvétel után második generációja a 360 hozta meg az áttörtést, és ehhez kellett az is h. a sony elképesztő hibákat kövessen el,a nintendo-ról nem is beszélve. Nem gondolnám, hogy az apple, vagy a google az android-al elkövetné ugyanezeket. Ez a meccs nagyon nincsen tehát lejátszva, de 10 évig tutira elhúzódik a WP igazi elterjesztése, és csillagászati számla lesz.
Ezt csak akkor ússzák meg, ha a wp8 elképesztő siker lesz. Ha ne, akor igen mélyen kell a zsebükbe nyúlni.
--

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi volt az a hiba, amit a Nintendo elkövetett szerinted? Csak azért kérdezem, mert bevételi és eladott darabszám oldalon is nyerték ezt a konzolgenerációt. Meg azért a PS3 hibáiról is szívesen hallanám a véleményed, hogy miben hibáztak akkorát?
Abban igazad van, hogy az Xbox bukta után a MS szépen megágyazott az Xbox 360 sikeréhez és türelmesen kivárták azt, benyelve a korábbi veszteségeket.

Na, legalább eltűnt oldalról a fekete sáv. Így szimmetrikusan sokkal elfogadhatóbb a felület.

init();

hát nem tom. ki fog őszig bármilyen mobil MS terméket venni? nem gáz nekik, ha hónapokra befagynak az eladások? mi értelme volt most bejelenteni ezt, ha csak ősszel lesz termék?

A fene tudja, hogy jobb... rövid távon ez visszavethet valamennyit az eladásokból, viszont a roadmapet látva nőhet a Nokia iránti bizalom, ami megmutatkozhat a részvényárfolyamokban is. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy ez a mostanra időzített bejelentés jó vagy rossz-e a Nokiának.

...ha azt nézzük, hogy mostanában mindenki a Nokiát siratja és tőzsdei értékének mélypontját távcsővel szemléli, ez rövid távon segíteni nem fog.

Hosszabb távon pedig már lehet, hogy nem tud. Azért ez hosszú időnek tűnik olyankor, amikor meg kéne fordítani a tendenciát (ehelyett inkább rúgás érkezik).

Nekem úgy tűnik, ez inkább egy újabb szög...

Elsüllyedni ekkora cégek ritkán szoktak, inkább vagy feltámadnak, mint az Apple tette, vagy szétdarabolódnak, mint a Motorola vagy a Nortel.

A Nokia piaci értéke ma 9 milliárd dollár. Ebből a WinPhone részleg szabadalmakkal együtt kb. annyit érhet, mint a Google-nek a Motorola, azaz 13, a NAVTEQ-et anno 8-ért vette a Nokia, bár ez nem sokat mond a mai értékéről, az NSN várhatóan igen nyereséges lesz, tehát simán 20, a többi telefonos viszonylag kicsi. Tehát a piaci ára kb. 4-5-szörösét lazán megéri.

Ez olyan all in ízű lépés most, vagy bejön, vagy hosszú ideig nehezen meggyőzhető lesz a jónép, hogy ms hordozható izéket vegyen. Én minden esetre bekészítem a rágcsát, mert egy-egy oprendszer vagy termék megjelenése is izgalmas időszak az MS-nél, de most egyszerre betol egy w8-at, wp8-at, tabletet, arm-et és még ezekhez mindenféle dugd rá és működik bármivel, bárhol ígéreteket is ad, háááát, így eléggé érdekes lesz! :) Ennyi csempe még egy burkolónak is sok egyszerre!

Az a vicc, hogy ez tényleg veszélyes marketing stratégia, van rá hírhedt példa, hogy ilyenbe egy sikeres IT cég tönkrement. A jó előre beharangozott csodatermék miatt nem vették az aktuálisat, amibe belerokkant a cég. Most nem jut eszembe a cég, de utánanézek :)

Na megvan, ez az Osborne hatás.
http://en.wikipedia.org/wiki/Osborne_effect

Ez nagy fail lehet.
Évek kinkeserves, és dollárok százmilliói árán sikerült elverekedni magukat pár % (asszem 5% körüli)
részesedésig, erre sikeresen elérik, hogy totálisan újra kelljen kezdeni az egészet.
A w8 -ra várakozással bedönthetik a wp7x készülékek eladását ahogy nokiáék bedöntötték a symbian-t ugyanigy.
Aztán nagy vigan kijönnek egy wp8 -al, aminek induláskor 0% részedése lesz, és gyakorlatilag
ezzel megölik az 5%-os wp7-et. Aztán persze elkezdünk csodálkozni, hogy csiga lassan nő a wp8 részesedés,
a wp7 meg beszakad, és összességében a platform a létéért kűzd, amit tovább fog tetézni, hogy közben
kiprucan a nokia ebben a bohózatban. Lehet h. fel lehet vásárolni a nokiát, de majd fél év egy ilyen tranzakció,
a hatóságok kotlanak a jóváhagyásokon, utánna az átszervezések, gyártás újraszervezése...
Persze közben olyan ziccer marad ki, mint a karácsonyi szezon.
Komolyan nem értem...
--

Viszont az enterprise céges telefonról/tabletről/PC-ről le lesz mostmár a gond. Egyszer kell csak megírni a belsős szoftot Metro UI-ra pl, utána az futhat minden céges kütyün (+ valami buta webcucc azoknak, akik valami mással akarnak szórakozni).

Legalábbis jó lenne:)

A céges felhasználásnak akkor van értelme, ha a PC-n is w8 van, mert akkor gizikét könnyű összekötni az utazó managerrel. Ha gizike elé nem tudok lerakni egy metro-s pc-t,
1. gizike miatt 2. most álltunk át w7 -re 3. a céges szoftokat mind át kell reszelni rá, de nagyon nem akarjuk, 4. céges szempontból a metro túl sok megkötést tartalmaz 5. itt a linux desktop éve 6. jön egy üstökös ...stb..
Az egész azon fog eldőlni h. a céges környezetben megeszik e a metro-t, mert ha nem akkor az egész bukta. Ez pc-n elég könnyen orvosolható, mert az sp-be visszarakják a start menüt, meg a kikapcsolható metro-t, de a többi platformon kb. ennyi.

--

Nem tudom. Szerintem több évre előre terveznek, nem csak az idei karácsonyra koncentrálnak.
Emellett lehet, hogy rosszul látom, de úgy érzem, lehetőségeiben többre nyújt a WP8 mint az Android, vagy iOS. Mindenesetre szurkolok neki, és bár sajnálom, hogy a Lumia 800-am kimarad ebből, de valószínűleg messze komolyabb hardvereken fog domborítani.

Feltételezem h. már beárazták a nokia csődöt, és azt, hogy 2-3 végi megállás nélkül lapátolják bele a pénzt.Tehát biztosan tovább gondolkodnak mint az idei év. És az is biztos h. azért hozták meg ezt a döntést, mert most még "csak" 4-5% usert hagynak az árok szélén, nem 6-7-8% -ot.
A kérdés mindössze annyi, hogy 1. metro fogadatása w8-on, 2. mennyire korszerű lesz maga a készülék amin kijön, 3. a wp eddigi vásárlói "megbocsájtják" e, és nem androidra frissitenek e

(Én a magam részéről egy lumnia 710 fél napos nyomkodása után szóba sem állok egy windows phone-al, az biztos.)
--

Hát, ha már "paradigmát" kell váltaniuk, akkor mindenképpen jobb, ha gyorsan nyomják le a békát kevesebb torkon.
Vélhetőleg az arányok illetve felhasználói csoportok között lesz ide-oda mozgás.

Off: Az emberek feledékenyek. Ha a politikusoknak meg tudnak bocsátani, nehogymár a Nokiának ne tudjanak... :)

On: A többit meglátjuk.

ok, de ha már muszáj ezt, akkor nem lett volna jobb, ha akkor jön a bejelentés, amikor már köv héten ott a polcon a win8, a surface és a köv generációs mobilok is? akkor nem lett volna gond, ha már nem veszik a hetes cuccokat.

Ez Androidon sincs másképpen.

Amelyik telefont 1.6-tal eresztették a világba, azon nem fog futni a 4.0, a hardverkövetelményei miatt.

egyébként a surface-nél is ugyan úgy ott ez a furcsasága a bejelentésnek. most adtak 4 hónap előnyt a fejlesztésre a konkurenseknek. pl a samsungnak, hogy hegesszen egy hasonló cuccot. és 1000% hogy meg fogja tenni az összes ázsiai gyártó, ennyire ismerjük őket.

az is érdekes lesz, hogy erre mit lép a google. mert innentől egyértelmű, hogy lassan össze ér az MS desktop és mobil platformja. szóval fel kell, hogy merüljön bennük, hogy kellenének nekik is saját desktop cuccok, hogy legyen egy mindent felölelő egységes platformjuk. megélhet e hosszú távon enélkül az android, míg az ms-nél és az applenél ez lesz az irány.

Nem lehet, hogy a korai bejelentésnek pont az a célja, hogy a potenciális vásárlók inkább várják ki a termék megjelenését ahelyett, hogy választanak egy konkurens terméket a már most elérhetőek közül? Ezáltal a termék megjelenésekor erősebb kezdést fog produkálni, mert nyilván aki pár hónapja vett egy hasonló terméket az nem fogja lecserélni azt.

Egy ilyen lépés után biztos nem vennék Windows Phone-t. Sosem tudhatom mikor vágnak át a palánkon, mikor lesz a telefonom "obsolete". Lehet pont akkor veszek egy iPhone 4S árban mozgó top Win phone-t, mikor ők úgy gondolják hogy jön a következő rendszer. Cumi.

Még Android-on is jobban jár az ember. A top telefonok mindegyike megkapta a 4.0-t hivatalosan. (Sőt, még sok régebbi típusra is leadták a frissítést.)

de viszont a nem tul fenyes helyzetu nokia siman.. osbore-nal jott fol a konkurencia, ok meg tettek egy igen rossz bejelentest. itt mondjuk nem a nokia tette, hanem a microsoft, de attol meg a nokiat hasonlo hatas fogja erni (mivel gyakorlatban szinte csak ok gyartottak wp-t, es nagyjabol semmi mast). es azert ha a nokia kidol, azt a microdoft is meg fogja erezni rendesen (persze ettol csodbe meg nem fog menni)

I hate myself, because I'm not open-source.

Csak annyit fűznék hozzá, hogy ezt a Nokia (vagy az MS keze) megtette a maga részéről a Symbian kapcsán.
Most megkapja ugyanezt MS-részről a WP-eladásokkal.

Ezt hogy hívják? Kettős Osborne-hatás? :S

Innen szép felállni szerintem... szeretném, ha megcáfolnák a dolgot.

+1
Nehéz ezt a sok bénázást nem szándékossággal magyarázni. Most megint úgy néz ki, hogy a M$ meg akarja szerezni a Nokia-t. Sőt, már sajátjaként kezeli: A Microsoft lecserélte az alapértelmezett térképalkalmazást is, a jövőben az összes Windows Phone-t futtató készüléken a Nokia NAVTEQ szolgáltatja a térképet a Microsoft Bing helyett.

Nemhiszem hogy a nokianal a mostani bejelenteskor hallottak eloszor a wp8-rol es arrol hogy mit fog tudni(mar csak azert is mert nokias wp8 tesztkeszuleken demoztak a bejelentes alatt...). Szoval nem valoszinu, hogy ez az MS strategiaja volt, nagyon is tudtak a Nokianal hogy mi keszul.

Sőt, már sajátjaként kezeli: A Microsoft lecserélte az alapértelmezett térképalkalmazást is, a jövőben az összes Windows Phone-t futtató készüléken a Nokia NAVTEQ szolgáltatja a térképet a Microsoft Bing helyett.

Ez se igazan meglepetes, mar januarban tudni lehetett rola hogy az MS-Nokia megallapodas resze.

Ismerve a Nokiat nem csodalkoznek, ha ma hallottak volna errol eloszor.

Viszont tisztazzuk: a bing terkepei eddig is (es a nokia partnership elott is) navteq terkepek voltak, a beepitett bing maps alkalmazast viszont fel ora alatt osszerakom neked (nem sokkal tud tobbet mint ez) es nem tudtuk, rohogjunk vagy sirjunk, amikor egy varosnezeti terkepen az Unter den Linten utcanevbol annyi latszott, hogy Unte.

Ez azert volt mert a desktop 100dpi-s terkepet kiraktak az allatok mobilkepernyore, es nem tunt fel nekik hogy ott nem lesz eleg hely.

számomra - az események, és a w8 tükrében - a w7 egy zsákutca lett, melyet elkezdenek totálisan leépiteni a w8 megjelenése után. Mondhatni az eddigi windows phone pályafutást kidobják az ablakon, és kezdik előlről a w8-al. Ez több kérdést is felvet. 1. Tudták e ezt előre? 2. mi történt volna ha bejön a wp7, és nem statisztikai hibahatár lenne? 3. A wp9 -el a wp8 is kukába kerül? (fogyasztói bizalom) Szerintem nem ez a microsoft stratégiája. Inkább egy kényszerű irányváltás lehet, mert a napnál is világosabb hogy a jelenlegi megoldásokkal biztosan lemaradnak
a mobil szegmensben.
--

Mondhatni az eddigi windows phone pályafutást kidobják az ablakon, és kezdik előlről a w8-al.

Igen, valószínűleg ez lehet az egész mögött. Azt nem értem, hogy a kernelt minek kellett lecserélni. A kernel fölé bármilyen GUI-t, meg szolgáltatásokat tehetnek. Vagy a WinCE kernel nem skálázható, és nem bírja a sok processzormagot?

Na ez is nagy bukás lesz: A Skype call feels just like a regular cell call — Skype can be fully integrated and feel like a phone call. The Caller ID even looks the same.
A szolgáltatók nem szeretik a Skype-ot, mert nekik a hanghívásból több bevételük van, mint az adatforgalomból.

Akkor ezután a windowsos mobil is olyan lesz, mint a windowsos (7) notebook, amit ha 2-3 nap alvásból bekapcsolok, kb. 5 percig használhatatlan?

--
zsebHUP-ot használok!

Van desktopom a munkahelyen és otthon is (mindkettő ablaktalan), ez egy notebook, amin azért van windows, mert kell a "vállalati környezet" használatához.
Így tehát könnyen előfordul, hogy napokig összecsukva alussza álmát, és ezek szerint sokat álmodik, mert mikor felébred, mindet kiírja a diszkre. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Úgy nézem sokan ebbe a bejelentésbe belelátják azt is, hogy a Microsoft mostantól elhanyagolja a WP7 usereket. Azaz amint kijön a WP8, a WP7-es készülékek elavulttá válnak. Szerintem ez nem feltétlenül lesz így, egyrészt mivel a WP8 visszafelé kompatibilis, azokat az alkalmazásokat, amik elfutnának WP7-en is, azokat WP7-re is fogják megírni. Másrészt a WP7-re is adhat ki a Microsoft nagyobb frissítést azután is, hogy a WP8 megjelent, és szerintem erre jóval nagyobb az esély a Microsoft esetén, mint mondjuk a Google esetén.

"A mindössze néhány hónapja elérhető Lumia sorozat specifikációi mindössze a processzor órajelében különböznek a Windows Phone legelső hullámának tagjaitól, az elavult hardver pedig képtelen futtatni a Windows Phone 8 vadonatúj kernelét."

Én ezt abszolút nem értem, ez most konkrét szívatás, vagy mi?
A Lumia 800-ban 1.4-es proci van, 512MB RAM a 720p-s videókat lazán viszi azt írják (lol). Milyen kernel az, ami ezen nem fut? Ez viccnek így nagyon durva ám. Most az MS vagy leszarja a júzereit, vagy nagyon kamu duma volt, hogy mindenen elindul majd a windóznyóc. Vagy ez nem windóznyóc és akkor fónnyóc az nem annyira rugalmas, pedig csúcstechnológia, de ez a dadogás, hogy ez már tényleg űberfasza lesz már megint szánalmas.

De cpu-ban nem koveteli meg a quad(es dual) core-t, mar most is van olyan keszulek bejelentve ami single core-os.

A nokia reszerol ez eleg nagy genyosag volt. Az meg oke, hogy az 1-2 eves keszulekekre nem jon ki, de hogy a nokia ugy arulta a csucskategorias keszulekeket, hogy mindenki ugy gondolta, lehet majd frissiteni wp8-ra... Legalabb a 900-asokat arulhatta volna wp8 kompatibilis hardware-ekkel, nem inkabb lapitottak mint sz@r a fuben.

Most nagyon nem orulnek, ha az elmult par honapban vettem volna egy nokia 900-at...

Ettol fuggetlenul nekem maga a wp8 tetszik.

5-7 évvel ezelőtti Symbian telefonoktól, vagy akár a WinMo-tól megszokott funkciók végre benne vannak az Apolloban?

Azt írja az index megfelelő cikke: Továbbfejlődik a programok egyszerre történő futtatását kezelő rendszer, ha például egy navigációs alkalmazás használata közben megnézünk egy sms-t, nem szakad meg az útvonal követése. Amikor végzünk az üzenettel, visszaléphetünk a térképre, hogy lássuk is, merrefelé haladunk.

Azannya! Hogy mik vannak?!

A Gravis hangkártyákkal történt.