Érkezik az SGI új linuxos szuperszámítógépe, az SGI UV2

Címkék

A jövő héten jelenti be Hamburgban az International Supercomputing Conference rendezvényen az SGI a 2009-ben kiadott UV szuperszámítógép termékének folytatását, a "Big Brain"-nek is hívott SGI UV2-t. Az új termékben a gyártó megduplázta az elérhető processzormagok, és megnégyszerezte az elérhető fizikai memória mennyiségét. Míg az eredeti UV esetén az egy koherens rendszerben elérhető processzormagok száma 2048 darab, a fizikai memória mérete maximálisan 16TB volt, addig az UV2 ezeket a határokat processzormagok esetén 4096-ig, memória esetén pedig 64TB-ig tolta. A rendszer természetesen Linuxszal érkezik.

Részletek itt, itt és itt.

Hozzászólások

Azt a midenit. 2-3 Sec alatt futtatná a szimulációt, amit írtam (maximális mennyiségeknél, amit meg tudok adni), ha mindent jól számoltam. A gépemen nagyságrendileg 2-4 hét lenne. Mondjuk az is igaz, ez már nem ad sok plussz információt, az jó kompromisszumhoz képest, ami egy core5-ösön is meg van 1 nap altt.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem használok automatikus skálázást, hanem kézzel megadom, hogy mindíg fuson X szál, amíg el nem fogy az adat, egyébként simán pthread-et használok. Általában úgy választok, hogy magok száma +1. Az SIMD-nek sajnos nem veszem túl sok hasznát, mert többnyire difegyenletet oldok meg, ott pedig nem tudok csak lépésenként haladni. A threadeket úgy definiálom, hogy a szál egy difegyenlet a kívánt peremfeltételekkel...... Viszont egy helyen talán tudnám használni a SIMD utasításkészletet (eszembe sem jutott eddig, jó hogy mondtad), amikor a geometriából (valamit a fizikia mennyiségekből persze) mágneses és elektromos teret számolok. Olyan faramuci alakja van, hogy csak iterálni tudom. Ott talán működhet.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.