Megérkeztek a Linuxok a Microsoft Azure-jára

A hírek szerint Linux kínálat érkezett a Microsoft Azure cloud szolgáltatására. A Linux választék EDT időzóna szerint ma hajnalban, 4 órakor vált elérhetővé, azaz - ha jól számoltam - mintegy 3 órája már éles. A kínálat jelenleg Suse Linux Enterprise Server 11 SP2, OpenSuse 12.01, CentOS 6.2 és Ubuntu 12.04.

A részletek itt.

Hozzászólások

Van valamilyen demo (trial) felület az Azure IAAS-re? AHol meg tudnám nézni működés közben...

Mivel ez egy IaaS szolgaltatas, itt sztem inkabb arrol van szo, hogy vannak bizonyos nem korlatozhato fizetos reszei a szolgaltatasnak, pl IO limit. Ha ezt tullepi, akkor csak tulszamlazni tud, mert egy VM-tol csak az IO-t nem tudja elvagni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

erdekes, hogy zsuzsi van, piroskalap meg nincs.

És mondá az Úr: Pingvint ád Azúr. :)

Nem is értem ez hogy nem jutott eddig az eszembe. Hát a Májkrémszoft ezzel beismerte, hogy a ringyóz az olyan fo$, hogy már a cloudban is inkább opensource programokat használnak!!!444négy

Szeretem ezeketet a beszolasokat:)
Be kene latni h az MS nem olyan mint Te, nem hitvallas szt mukodik, hanem profitgyarto gepkent: amire igeny van, az lesz. Ha van igeny az O cloudjan linuxra, akkor lesz.

Amugy tudtommal nem az volt a hir h kukaztak a windows image-eket, hanem csak kiegeszitettek linux tamogatassal.

opensuse 11.4 me' nincs? :fanyalog:. Azert majd megtekintem, ha lesz ra idom...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Fura, hogy miért nem win-t használnak (gondolom sokba kerülne a licenc :D) na mindegy. Nézegettem, kb olyan mint a "többi", árban, tárkapacitásban.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Igazad van!!! Én olvastam marhaságot (ilyen ez a diszlexia), azt olavstam, hogy Linuxxal kínált Microsoft .... Ez számomra azt jelentette, hogy az alapok Linux alapúak, amihez választhatsz linux szolgáltatást is.újra olvasva már más a leányzó fekvése. Szó sincs arról, hogy milyen rendszert futtat, a kiszolgáló szerver, csak hogy kaphatsz lint is.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A fura inkább az a kérdés, amit Sean Michael Kerner feszeget itt. Mégpedig az, hogy eddig a Microsoft azt kántálta, hogy a Linux 200 (vagy mennyi most éppen) MS szabadalmat sért. Akkor hogy a csöcsbe' engedik futtatni pl. az Ubuntu-t vagy a CentOS-t, ami az eddigi ismeretek szerint nem kötött patent szerződést a Microsoft-tal? Sőt, a Canonical az sugallja, hogy ilyet nem is fog kötni:

"Azure opens a IaaS environment, offered us to be there. We want to offer official Ubuntu Server images, and provide support for them, for every hardware or virtual platform that asks us to, and will continue to do so, this is just the continuation of the same strategy we've followed for the 4 past years. This deal would not have existed if Microsoft had asked us to sign any IP related contract or anything that would endanger the freedom of Ubuntu. There was no such requirement, so we handled it as we would for any other cloud provider or hardware vendor."

--
trey @ gépház

Ebbol is latszik h Mark sem mozgalmi hanem uzlet(-)ember: amire szuksege van a klienseknek, azt megcsinaljuk. Korrekt.

Az hogy az MS kozben kostolgatja a linuxot patent ugyekkel kapcs, az mas sztori, igaz felvet etikai kerdeseket, hogy hogyan lehet hogy a maisk kezevel meg hivatalosan tamogatja (penzt meg sokat csinal belole) de hat az uzlet nemritkan ilyen, nyilvan vedi a befekteteseit.