LibreOffice 3.5.4

Megjelent a LibreOffice 3.5.4. Ez a verzió nemcsak hibajavításokat tartalmaz, hanem sikerült a nagy méretű dokumentumok betöltéséhez szükséges időt is jelentősen – akár a felére – csökkenteni. A LibreOffice 3.5.4 a nyílt forrású irodai programcsomagok között jelenleg a leggyorsabb. A változások listája 3.5.3-hoz képest szokás szerint két részletben érhető el: RC1 és RC2. Örömmel fedezhetjük fel a listában a magyar Novellnél szakmai gyakorlaton részt vett egyetemisták (Dézsi Szabolcs, Stefanik Gábor) nevét.

Bejelentés itt, magyar hír itt.

Hozzászólások

Na már fel is tettem, köszönet érte a fejlesztőknek és a honosítóknak! Meg kell mondjam, hogy ennél a verziónál már a legelső pillanatban kellemes meglepetés ért: ez az ELSŐ olyan LibreOffice (illetve korábban OpenOffice) amely telepítés után átvett MINDEN korábbi beállítást az előző verzió beállításai közül! (legalábbis egyelőre úgy néz ki).

Eddig ugyanis úgy volt, hogy észrevettem, s már nem először új LibreOffice telepítése után, és függetlenül a használt disztribúciótól, hogy az új LO sajnos nem mindent vesz át a régi beállításaiból, pedig azt hihetnők, hogy azok a HOME-ban vannak letárolva, így meg kéne maradniuk! Gondolok itt például az olyan beállításokra, hogy milyen ikonstílust használjon a LO, meg a Testreszabásnál beállítható olyan dolgokra, hogy a legördülő menükben milyen sorrendben szerepeljenek az egyes menüpontok, illetve elfelejti sajnos az ott beállítható gyorsbillentyűket is. (Minden visszaáll alapértelmezés szerintire, s ez szerintem nagyon gáz és irtó kényelmetlen nekem). Meg elfelejti az utoljára megnyitott fájlok listáját is. (Ez utóbbi mondjuk nem nagyon érdekel engem, de akkor is szépséghiba). Nem értem, miért van ez!

Pontosabban, miért VOLT ez. Mert mint fentebb írtam, ennél a MOSTANI LO-nál nem volt ilyen probléma. Legalábbis eddig semmi ilyesmit nem vettem észre, és ennek nagyon örülök.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Én windowson vettem észre hasonló előrelépést. Telepítéskor ha nem magyar windows volta gépen, akkor csak az angol-t jelölte be a telepítendő nyelvek közül, most minden az előző LO verzióban telepített nyelvet bejelölt.
És elsőre úgy tűnik végre javították egy kritikus hibát, ami következtében a widowsos impress ha videó volt beágyazva a diába összeomlott.

A telepítős javításnál nem ezt akartam eredetileg javítani, de örülök, hogy így alakult, gondoltam is közben, hogy jó ötlet először megcsinálni az automatikus nyelvválasztást, és utána migrálni a feature listát az előző telepítésből. Az impress hibáról már írtam itt.

A küldés mediawiki-re működik valakinek ? Nekem XML szűrőt hiányol.. :(.

Az új telepítés előtt leszedted a régit?

--
Gábriel Ákos

egy dolgot sajnálok, hogy a magyar nyelvű LibreOffice (legalábbis a 3.5.3.2 ami az Ubuntu 12.04 által szállított -gondolom a többi sem-), nem értelmezi párhuzamosan a magyar és az "eredeti" (angol) függvényeket is...
Sokszor angolul jut eszembe a függvény (főleg, hogy a neten is és súgóban is angolul lelek rá arra ami kell), s jó lenne, ha működne úgy is vagy pl felajánlaná az alternatíváját... pl EXP() -> KITEVŐ() ... végig kellett pörgetni 2x a függvénylistát mire rátaláltam, hogy ezt keresem...

Nem tudom, hogy jól értem-e a problémát. Egy mozdulattal át lehet váltani angol függvényekre, és vissza magyarra (Eszközök - Beállítások - LibreOffice Calc - Képlet - Angol függvénynevek használata). Ez gyorsabb, mint átnézni a teljes listát.

Egyszerre angolt és magyart használni nem lehet, mert nagyon körülményes lenne ellenőrizni, hogy nincsenek-e ütközések. Pl. ha angolul lenne egy FOO függvény, ami magyarul BAR, de angolul lenne BAR függvény is.

Arrol van info, hogy OSX-en mikor fog rendesen mukodni az automatikus frissites (ertsd: ne csak egy linket dobjon ki az uj verziora, hanem mukodjon ugy, mint kb minden mas program)?