Intego: nem csökken a Flashback-kel fertőzött Mac-ek száma

Címkék

A The Mac Security Blog-ot üzemeltető Intego - amely tavaly ősszel felfedezte a Flashback névre hallgató malware első variánsait - azt állítja, hogy hiába érkezett javítás a Flashback malware-re, hiába állnak rendelkezésre több cégtől (köztük az Apple-től) is ingyenes eltávolító programok, valójában a fertőzött Mac-ek száma nem csökken. A cég folyamatosan figyeli a fertőzött gépeket. Ehhez ún. sinkhole-t használ. A cég szerint a probléma az, hogy a fertőzött Mac-ek száma nem csökkenni, hanem növekedni látszik... A részletek itt.

Hozzászólások

Erős leszek:

http://www.cad-comic.com/cad/20021126

Miért gondolta bárki is, hogy az OSX-et használó r=1 userek majd nagyobb arányban fognak biztonsági frissítéseket telepíteni, mint aki Windows-t vagy akár Linuxot használ? Főleg, ha (FIXME) az OSX egyik jelszava, hogy akkor is tudod használni, ha olyan egyszerű vagy, mint egy faék?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Erre az igazi megoldás, hogy azonnali hatállyal le kell pucolni az OS X rendszert, és helyette nyomban OpenBSD-t feltelepíteni. :))

"A cég szerint a probléma az, hogy a fertőzött Mac-ek száma nem csökkenni, hanem növekedni látszik..."
Az oke, hogy ez a tunet, de mi az oka?

Valószínűleg az, hogy hosszú éveken át sokan hangoztatták, hogy az OSX biztonságosabb, mint a Windows, mert "erre nincsenek vírusok" (pedig voltak, csak nem volt meg a kritikus tömeg, hogy a probléma feltűnő legyen). Az átlag Mac felhasználó szerintem semmivel sem biztonságtudatosabb, mint az átlagos Windows felhasználó és most egyik pillanatról a másikra nem könnyű átállni nekik sem arra a gondolkodásra, hogy egy OSX-et ugyanúgy naprakészre kell frissíteni, mint bármelyik Windowst.

Valószínűleg az, ami nálam is volt, mikor főúton bicikliztem, és egy jobbról becsatlakozó útról érkező autóval "ütköztem". Egyrészt neki is jó volt a kilátás, másrészt stoptáblája volt, harmadrészt bár én messziről láttam, hogy gyorsan jön, és "szerintem nem áll meg", mégis bíztam benne, hogy megáll. Nem tette. :D

@talisen
Sokuknak úgyis csak egy kis kapcsolót kell átbillenteni a fejükben, és máris visszajött a Win-érzés. És ők így is sokkal gyorsabbak lesznek, mint az Apple a frissítések kiadásával, ha az utóbbi a bevett gyakorlatot viszi tovább. Bár utóbb mintha ők is felpörgették volna a tempót.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az egyetlen problémám a forrással:

So, what can you do? [...] it is a good idea to use antivirus software on your Mac, such as Intego’s Mac antivirus, VirusBarrier X6. VirusBarrier X6 has been able to block new variants of this malware through its behavioral analysis features, protecting you even if new variants are distributed.

Mi a baj ezzel? Hogy nem szívjóságból szól a Mac-es vírusokról, hanem pénzt akar keresni? Az Apple sem jópofaságból hirdeti magát kúlnak, hanem hogy magadévá akard tenni ezt a kúlságot, és ők ezzel kurva nagyot kaszáljanak.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

valahogy elso blikkre a

"csinalj egy rendszert, amit a hulyek is tudnak hasznalni..."

idezet jutott eszembe.
de fullosan.

Ezen nem csodalkozom (hogy nem csokken). Nem egy Mac-es emberke mondja: "Mac-re elvileg sem lehet kartevot irni, mert az biztonsagos". Mondjuk a fair hozzaallas jegyeben: Linuxnal is allit nehany ember hasonlokat.

O, hallottam en mar ilyeneket, bolti Apple eladotol, hogy "Az Apple keszitette az elso ketprocis gepet, de tul eros volt es nem volt ra szuksege az embereknek" meg "igaz, hogy ugyanazokbol all, mint egy PC, de a vilag jobbik felen gyartjak, ezert sokkal jobbak.".

:)

Szerk.: hozzateszem talalkoztam korrekteladoval is, aki ertelmesen tudott valaszolni minden kerdesemre (ami nem keves volt, de egy mbp-ert hadd lehessen mar :)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™