Alapértelmezetten nem lesz DVD lejátszás-támogatás a Windows 8-ban

Az MSDN "Building Windows 8" blogja szerint a Windows 8 verziókból alapértelmezetten hiányozni fog a DVD lejátszás-támogatás. A Windows Media Player továbbra is elérhető lesz a Windows 8 összes változatában, de DVD lejátszás-támogatás nem lesz benne. Továbbá a Windows Media Center fizetős kiegészítőként lesz elérhető a Windows 8 felhasználók számára. A változásokat a Microsoft egyrészt a megváltozott tartalomfogyasztási szokásokkal (pl. DVD-k visszaszorulása, Blu-ray lemezek PC-n való lejátszásának visszaszorulása), másrészt a codec/jogdíj költségekkel magyarázza.

Given the changing landscape, the cost of decoder licensing, and the importance of a straight forward edition plan, we’ve decided to make Windows Media Center available to Windows 8 customers via the Add Features to Windows 8 control panel (formerly known as Windows Anytime Upgrade). This ensures that customers who are interested in Media Center have a convenient way to get it. Windows Media Player will continue to be available in all editions, but without DVD playback support.

Ha valaki optikai lemezt szeretne lejátszani majd Windows 8 alatt, akkor számára a Windows Media Center megvásárlása mellett 3rd party megoldások is szóba jöhetnek:

For optical discs playback on new Windows 8 devices, we are going to rely on the many quality solutions on the market, which provide great experiences for both DVD and Blu-ray.

Hogy a Windows 8 Pro-hoz a Windows 8 Media Center Pack, valamint hogy a Windows 8-hoz a Windows 8 Pro Pack mennyibe fog kerülni, az egyelőre nem ismert.

Acquiring either the Windows 8 Media Center Pack or the Windows 8 Pro Pack gives you Media Center, including DVD playback (in Media Center, not in Media Player), broadcast TV recording and playback (DBV-T/S, ISDB-S/T, DMBH, and ATSC), and VOB file playback. Pricing for these Packs, as well as retail versions of Windows 8, will be announced closer to the release date.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Használta amúgy is valaha valaki azt a beépített izét?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Nekem mindig is a pc-m volt a multimédia központom a kezdetektől fogva. Sose volt CD lejátszó, DVD playerem, stb. Az idő múlásával csak a kábelezés változott a hang ill. videokártyák és a tévék fejlődésével arányosan. Ezzel párhuzamosan a DVD megjelenése óta mintegy 1500 legális filmet vásároltam (a franc se gondolta volna 1998-ban, hogy kevesebb kifutási idelye lesz, mint a VHS-nek). Na már most: ha én win user lennék, akkor kurva zabos lennék attól, hogy alap helyzetbe le se szarja majd a win8 az optikai lemezeket.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nekem pont ezért nem tetszett soha sem a Windows, sem az egyéb MS megoldások. Mert úgy tűnt, mintha nem is akarnák teljesen lefedni az igényeket és arra törekedni, hogy pl. az ő videó lejátszójuk legyen a legjobb, és a user ne is akarjon mást feltenni. Ezt nem láttam soha bennük.

Vajon jobb valamiért hogy ezt csinálják? Ha igen, akkor milyen szempontból és kinek jobb? Én úgy értelmezném a szoftver gyártó szemszögéből, hogy az a siker, ha ők a legjobbak, és nincs ott az a "de" szócska, hogy jó a Win platform, de ha ezt vagy azt akarsz, akkor mást "kell" használni. Ezt kudarcnak venném.

De lehet rosszul gondolom.

Szerintem ez nézőpont kérdése. Lehet úgy is nézni, hogy az ő dolguk az, hogy az operációs rendszert csinálták, hiszen amíg egy silányabb médialejátszó helyett tudok telepíteni egy jobbat, addig az operációs rendszer komponenseit nehezen cserélem le ha nem olyan jó :)

En orulok neki, egyiket sem hasznaltam, de remelem ennek megfeleloen par dollarral olcsobb lesz....

Ketlem, hogy olcsobb lesz, inkabb dragabb, de ezzel legalabb megsporolnak valamennyit, igy nagyobb lehet a nyereseguk.

Nyugodtan kipucolhatnak belole meg a Windows Media Player-t, IE-t is es lehetnenek azok is fizetos kiegeszitok, ugyis csak virusok osszeszedesere alkalmasak, masra aligha.

He? En anno csinaltam egy onkibonto rar filet, benne a wget binarissal, egy .wgetrc-vel meg egy harmadik file, amiben benne volt az url, ahonnan letolthet valamit. Elmodntam, hoyg inditsa el a proggit, az kibontja magat, majd a kibontas helyen inditsa el a wget.exe proggit.
70 eves mamak is le tudtak tolteni, amit kiraktam ftp-re...

--
http://www.micros~1

Ez a problema mas rendszeren is fennall :)
Engem inkabb a kvazi-szabvany gyartasuk zavar: lsd MAPI-protokoll, amit nem kepes semmi mas rendesen lekezelni az Exchange-Outlook paroson kivul. Vagy libreoffice inkompatibilitasa (amivel meg nem talalkoztam, de annyian mondjak, hogy biztos van benne valami). Vagy a Silverlight az MTV-nel...de jo, hoyg a Silverlight nem utotte ki a flasht...

--
http://www.micros~1

MAPI-protokoll, amit nem kepes semmi mas rendesen lekezelni az Exchange-Outlook paroson kivul

A MAPI és az Exchange szerver protokoll teljes részletességgel dokumentálva van és szabadon elérhető a Microsoft oldaláról vagy 5 éve. Három open source projekt is foglalkozik az implementálásával. Az hogy egyiknek se megy tökéletesen nem az MS hibája...

Egyébként 2-3 évvel ezelőtt néztem utoljára a Gnome/Evolution ezirányú támogatását és ugyan voltak idegesítő hibái, de alap feladatokra használható volt. Remélhetőleg azóta rosszabb csak nem lett.

Vagy libreoffice inkompatibilitasa

Ezt megint nem értem. A 94% piaci részesedéssel rendelkező MS Officenak kellene támogatnia az 1% alatti Libre Officet, vagy hogy? Egyébként támogatják az ODF-et, mi kell még.

Hogy a Libre Office támogassa jobban az MS formátumait? Ez megint olyan, mint a MAPI-nál... A részletes technikai dokumentációk elérhetők évek óta. Nem az MS hibája, hogy megy a töketlenkedés az open source implementálás körül.

Vagy a Silverlight az MTV-nel

-> Moonlight. Konkrétan még az MS is támogatja a fejlesztését...

de jo, hoyg a Silverlight nem utotte ki a flasht

Nagyon. Cserébe könnyen törhető az interneten elérhető gépek 90+ százaléka.

Oke, ot eve ismert, es azota tenyleg az Opensource terfelen pattog a labda. Csakhogy elotte is mar letezett es akkoriban szo sem volt rola, hogy mas is tamogatja.

Ha jobban tetszik: nem az MS zavar. Mas is zavarna, ha igy csinalna. (Az meg mas kerdes, hoyg nem joszolgalatrol van szo, hanem uzletrol es igy hatekony. Dehat idealista vagyok)

Szoval nem az MS ellen ugatok, csak morgolodok itt magamban. A flasht sem imadom annyira, de az legalabb gond nelkul megy nalam is. Moonlight meg nincs Debianban (vagyis most nezem, van az unstable-ben, de azt nincs kedvem felrakni), kulso helyrol meg inkabb nem telepitek, most eppen normalisan mukodik a gepem.

Asszem, inkabb elmegyek remetenek, az illik a lelkivilagomhoz.
--
http://www.micros~1

De hat akkor mar nem lesz vanilla Debian, hanem mindenfele ilyen ize... third-party cucc osszeszemeteli. Az igazi GNU huszarok nem hasznalnak olyan dolgot, ami a Debianban nincs meg! :-)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Namegeccer: tiz evig volt egy normal, 32 bites Debianom. Ossze-vissza cseszegettem, neha unstable, neha stable, tobbszaz cucc forrasbol felrakva. Mikor ujraraktam 64 bitesre tok nullarol Karacsonykor, megfogadtam, hogy a
1. leheto legkevesebb cucc fog felmenni
2. lehetoleg minden hivatalos repobol. Csak testing.

Slussz. Elegem van abbol, hoyg egyik naprol a masikra a java fagyasztja a bongeszomet (frissites nelkul), a Libreoffice keptelen elindulni (frissites utan).
10 evet elcsesztem ismerkedesre es heggesztesre, igy 40+ evesen csak hasznalni akarom, nem napokig turni a netet, hogy valami miert nem megy. A wine, oolite, google earth az egyetlen, ami nem hivatalos Debian repobol jon. Viszont mukodik es nem akarom frissiteni. Jelenleg az egyetlen gondom az nvidia driver, unstable-ben mar megvan az uj, egy heten belul talan leszivarog a testingbe is. Nem, nem fogom kiprobalni az unstable repot.

--
http://www.micros~1

Akik még játszanak le Windows Media Playerrel DVD-t, azoknak lesz egy érvük, hogy ne upgrade-eljenek Windows 8-ra.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Win telepítés után az első dolgok között van a VLC telepítés. Semmi más média lejátszót nem használok, max iTunes-t, de inkább az iPhone miatt van fent, nem film/zenére.
Életemben nem játszottam még le semmit ezekkel a beépített vackokkal.

Nálam előfordult már nem egyszer, hogy vlc-nek gondja volt olyan videóval, amit win7-es windows media player simán vitt (pedig nem raktam fel semmilyen extra codecet). Ha nem csak alapszolgáltatásokat tudna, akkor minőségben simán lekörözné a vlc-t, így viszont számomra általános videólejátszóként nem felel meg.

Haha! Hányszor hallottam hogy "a Windows-ban csak berakom a DVD-t és lejácca....."

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Nekem az jön le a fentiből, hogy nem lesz benne semmilyen "DVD lejátszás támogatás", nincs kiemelve hogy csak másolás védelemmel ellátottak.

Egyébként másolásvédelemmel ellátottakat lehetett vajon lejátszani eddig bármelyik Windows verzión Win media playerrel hivatalosan szállított?

Nyilván marketing szempontból szerencsésebb, ha semmilyen dvd-t nem fog tudni lejátszani a wmp, mint ha csak a másolásvédetteket nem. Mert ha utóbbi lenne, akkor az átlagfelhasználók nem értenék, hogy miért tudja lejátszani az egyik dvd-t, ha a másikat nem, és ebből azt a következtetést vonnák le, hogy a program hibás.

"Egyébként másolásvédelemmel ellátottakat lehetett vajon lejátszani eddig bármelyik Windows verzión Win media playerrel hivatalosan szállított?"

Nem tudom, de elég durva lenne, ha semmilyen másolásvédelemmel ellátott dvd-t nem tudnának lejátszani (legalábbis Vista óta).

Ja igen az gond, de en speciel mindent azonnal vinyoba masolok dvd/bluray masolasvedelmet feltoro progival, ha hébe-hóba eredeti lemez kerul hozzam, ugy aztan barmi lejatsza akar linuxon is. De masolasvedett bluray lejatszasrol gondolom szo sincs meg veletlenul se, hogy alapban legyen winen. De masolasvedett dvd lejatszas se, csak hogy a codec telepitve legyen.

De en inkabb mindent netrol szedek, ott már "kesz", nincs masolasvedelem, se nem atugorhato reklam, trailer, es fbi/cia figyelmeztetes se. :D

Vicces, hogy ezek a DVD és BD technológiák nem csak, hogy alapvetően kényelmetlenek, de a mögöttük álló konszernek még ki is szívják a véredet / meg is nehezítik, hogy adoptáld a lejátszási képességet egy termékben.

Amikor a kezembe veszek egy ilyen tenyérnyi optikai lemezt olyan érzésem van, mintha ezeket a 19. századi kerékpárokat használnám.

Ha megtalálod a filmet a skippelhetetlen reklámok és menük között, meg ha nincs megsérülve az adathordozó vagy a mozgó alkatrészeket tartalmazó lejátszó.

És ezért az élményért kiüríthetted a bankszámládat.

Én már 10 éve is emlékeim szerint inkább DC-t használtam az akkor még 256 kbit/s-es internetkapcsolatomon.

"a Windows Media Center megvásárlása"
Nem fogy a cucc?

Két elképesztő dolog a Microsoft-tól egy post-ban.

a) kiveszik a dvd/br támogatást a licenszköltségek miatt (ettől olcsóbb nem lesz a windows, az holtbiztos, úgyhogy elképzelhető hogy lassan kifogynak a jogi csatározásba öntött milliárdokból)
b) a piacon fellelhető "jó minőségű, független alkalmazások" használatát javasolják

--
http://neurogadget.com/

Ez a döntés a Windows 8 tekintetében sokkal fájdalmatlanabb, mint anno az XP esetében volt.
Azóta már szinte csak hagyományokat ápolnak.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor