FreeNAS 8.2.0-BETA3

Címkék

Josh Paetzel bejelentette a FreeBSD alapokra épülő FreeNAS megoldás legfrissebb bétáját a FreeNAS 8.2.0-BETA3 képében. Egyéb változások mellett megjelent benne a nemrég kiadott Samba biztonsági javítás.

[ bejelentés | FreeNAS-8.2.0-BETA3-x86.iso | FreeNAS-8.2.0-BETA3-x64.iso ]

Hozzászólások

Használja valaki éles rendszeren VMWare datastorenak a FreeNAS-t akár iSCSI akár NFS alapon? Jók a tapasztalatok? Tippek?

Esetleg van itt a HUP-on FreeNAS fejlesztő? Lenne egy feature, amit szívesen látnék a 8.3-ban: ZIL + L2ARC támogatása ugyanazon az SSD-n, illetve ha 2 ilyen device van, akkor a ZIL-t automatikusan tükrözze. Tudom, hogy konzolon 5 parancs, de jó lenne hivatalos támogatás hozzá.
Azt is tudom, hogy nem ideális felállás, de ha csak 2 SSD-t tudsz berakni, akkor jobb, mint a semmi.

Üdv,
Gergely

Teszteltem iSCSI-n többször is, de teljesítményben mindig problémák voltak vele. Maradtam az Openfiler-nél. Abból kb. egy fél tucatot használok élesben. Hyper-V-hez viszont egyszer jó szolgálatot tett a FreeNAS, viszont mivel az labor rendszer volt, a sebesség nem volt lényeges.

Már van egy éve annak, hogy próbálkoztam vele. Érdemes lenne valamikor újra elővenni.

--
trey @ gépház

én csak méréseket láttam olyan arcoktól, akik viszont több tíz terrás rendszereket terelgetnek, meg adminolnak ZFS-sel Solaris alatt.
A teszt persze nem ilyen durva volt, "csupán" vmi 8-10 terrán próbálták ki ugyanazon vason. Az eredményeket megkérdeztem, megmutatták/kiküldték, már fel sem akartam rakni, vmi 30%-ot adott teljesítményben. Kb 8-as megjelenése után volt ez 1-2 hónappal. Teszten nekem is lassú volt, de gondoltam én vagyok a nem ZFS szakértő, a manuál mellett kell gyakorlati tapasztalat, mert a doksi is sok mindent elbír...
Sajnos még nem ért meg rá, de majd rábeszélem az arcokat erre a tesztre is :)

Nemrég commitolták a FreeBSD HEAD-be a CAM Target Layer-t. Elvileg a 9.1-ben már benne lesz, ez egy egységes infrastruktúrát ad mindenféle SCSI targetekhez (FC,FCoE,iSCSI) és mondanom sem kell, hogy kernel módú, hasonlóan mint a nemrég (2.6.38-3.2) a Linux kernelbe került LIO framework.

http://freebsdfoundation.blogspot.com/2012/01/cam-target-layer.html

Szóval remélhetőleg ez menni fog mint az álom és valószinüleg összevarrják a ZFS-el, szóval ZFS propertyk megadásával(is) lehet majd kapcsolgatni a targeteket.