MATE Desktop Environment 1.2

Címkék

A MATE desktop környezet nem más, mint egy GNOME2 fork. Azoknak készült, akik szerették a GNOME2-t és nem szeretnének lemondani a tradicionális desktop élményről. A fejlesztői csapat bejelentette az 1.2-es kiadást, ami "stabilabb mint valaha". A MATE-t a Linux Mint szállítja, de becsomagolták más Linux disztribúciókhoz - Arch, Debian, Ubuntu - is.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Az is siralmas, hogy egyesek így ragaszkodnak egy "régi" technológiához, de az is, hogy erre a Gnome 3 fejlesztők igényt teremtettek... Én a Windows 8-cal vagyok így, amióta kivették belőle a régi jó start menüt, de én inkább meg fogom szokni az újat, mert kell a state-of-the-art technológia.

--
joco voltam szevasz

Ha nem akadna, allna meg masodpercekre, es eger nelkul is lehetne ugy hasznalni, mint a gnome2-ot, a gnome3-mal, es leginkabb a gnome-shell-el nem lenne sok bajom.
Erzesre mindig jobb visszaulni a gnome2 ele /asztali gepemen maradt meg/, es az altalam supportalt cegeknel mindenhol dobtak a gnome3-at, es valtottak masik desktop kornyezetre.

Vagy olvasol doksit :P shutdown, billentyurol megy? Esetleg valaszthatoan, hogy poweroff, reboot, vagy suspend/hybernate? Alapertelmezetten kivuli tetszoleges programinditas? /mindenfele segedize nelkul/ Ha radugsz egy kulso egeret, akkor a touchpad automatikusan letiltodjon, lerantas eseten megint menjen?
gnome-terminalban eltunnek a karakterek, nem megy at a vezerlo esc karakter, totem full-screen valtas kb 20 masodperc, amig a lejatszas persze megy /bar ezek nvidia hibanak tunnek, de elozo verzional nem volt gond, ugyanazon a vason/. Sajna, mind, mind szubjektiv, volt, hogy a fejlesztokkel felvettem a kapcsolatot, de egy "works for me"-n kivul tul sok valaszt nem kaptam altalaban.
Ketsegtelen, hogy idovel hozza lehet szokni, de egy gyengebb vason, opengl nelkul hasznalja az, aki teljesen lecserelte az elozo verziohoz kepest, illetve a megszokott, sok eve hasznalt rutinszeru mozdulatok, megoldasok ingerkuszobot meghaladoan nem mukodnek. Es mindennek a hasznossagarol gyozd meg Giziket, akinek mar a win nelkuli elet is frusztraciot okoz, de elfogadta nagy nehezen, mert vegulis dolgozni tud.

Az első két kérdésre: alt+f2 - de egyébként ctrl+alt+tab -al felviszed a fókuszt a panelre és bármire "kattinthatsz", a bal alt-ra megjelenik a shutdown is. A felvetett bugok "works for me too", nvidia-val is, de egyébként driver lesz az, nem a Gnome.

A Gnome3 tényleg jól vezérelhető billentyűzetről, ha Autokey is van mellé, akkor csak a hülye web miatt kell egerezni. A megszokás más kérdés, mivel én csak a 3-as óta Gnome-ozok, ezzel nem kellett küzdenem - KDE és Xfce után tetszik, nagyon kézreáll.

Gizikének ott a Windows95. :P

(az alabbiak gnome 3.2-re vonatkoznak, debian sid alatt; 3.0 az .0 volt, olyan is volt, 3.4-et meg nem probaltam, majd ha fullosan megerkezik sidbe akkor upgradelek)

> shutdown, billentyurol megy?

Igen. Van shutdown gomb a billentyuzetemen, tokeletesen mukodik. (Ha nem lenne, akkor meg be tudnek kotni valami mast, vagy alt+f2 shutdown/akarmi szinten opcio :)

> Esetleg valaszthatoan, hogy poweroff, reboot, vagy suspend/hybernate?

poweroff/reboot -ot altalaban alt+f2 -vel oldom meg, mert evek ota berogzult. suspendeleshez meg lecsukom a laptopot. De ha netan a user menut akarnam elerni, sacperkb ~10 perc talalni extensiont ra, hogy az is keybindelheto legyen.

> Alapertelmezetten kivuli tetszoleges programinditas?

Ez mit jelent? Alt+f2
?

> Ha radugsz egy kulso egeret, akkor a touchpad automatikusan letiltodjon, lerantas eseten megint menjen?

Nalam mukodik, de ez szvsz nem gnome-shell dolga, hanem inkabb udev-koruli szint.

> gnome-terminalban eltunnek a karakterek, nem megy at a vezerlo esc karakter

o.O The problem is in your computer.

> totem full-screen valtas kb 20 masodperc, amig a lejatszas persze megy /bar ezek nvidia hibanak tunnek, de elozo verzional nem volt gond, ugyanazon a vason/.

Nalam (szinten nvidia) jo regi vason instant valtas. Cserebe az ATI-s laptopomon voltak ilyen problemak, driver downgrade megoldotta.

> Es mindennek a hasznossagarol gyozd meg Giziket, akinek mar a win nelkuli elet is frusztraciot okoz, de elfogadta nagy nehezen, mert vegulis dolgozni tud.

Anyamnak nem okozott gondot a gnome3, sot.

Nyilvan nem jon be mindenkinek a gnome3, de hat ez van, nem lehet mindenkit egyszerre kielegiteni. Szerencsere a gnome3 sokkal jobban es konnyebben testreszabhato extensionokkel, mint gnome2, igy van ra lehetoseg, hogy gnome2-szeru dolgot varazsoljon belole az ember, ha nem tud megbaratkozni a gnome3 alap mukodesevel es kinezetevel. Gnome2-bol nem tudsz gnome3-szerut csinalni.

Persze eteren is van meg teendo, de ez sajna a dolog velejaroja, es 3.2 mar egesz korrekt lett, amennyire latom, 3.4 pedig megkozelebb jutott ahhoz, hogy az extensionokkel kb barmit meg lehessen ertelmesen csinalni.

--
|8]

A shutdown gomb az hibernal nalam /alapbol/, a tobbiben jobbara neked is, es dapnak is igaza van. Az alt-f2-es mokat nem probaltam, fingom nincs mifele parancsokat lehet begepelni.
Gyari nvidia, es a nyilt forrasu mellett is hozza a grafikus hibakat.
A kiegeszitokkel meg az a bajom, hogy maceras beszerezni oket, marmint osszegyujteni, hogy mi az, ami nekem kell, hogy a felhasznaloi elmenyem kb azonos legyen az elozo verzioval. Lehetne ezt sokaig ragozni, valszeg ujabb fel ev hasznalat utan megjobban megbaratkozom vele, es egyszer az nvidia is mukodni fog hiabtlanul, aztan jon a gnome4 :D

> Az alt-f2-es mokat nem probaltam, fingom nincs mifele parancsokat lehet begepelni.

Nagyjabol barmit. Nyilvan shell csatakigyot nem, de ami PATH-on van, azt el tudja inditani, parametereket is lehet adni neki, stb.

> A kiegeszitokkel meg az a bajom, hogy maceras beszerezni oket

http://extensions.gnome.org/, Firefox es Chrome (meg lehet mas alol is) korrektul mukodik, lehet managelni az extensionjeidet. Egyszer kell raszanni ~1 orat kb.

--
|8]

Mondjuk ez kb akkora változtatás, mintha kicserélnéd az autóban a megszokott kormányt, és e helyett, betenél egy bilentyűzetet. Ezek a "hatalmas" ötletek szinte soha nem jönnek, be, hacsak nem jelenik meg hozzá, valami merőben más eszköz is. Ezért lehet a Gnome3-nak, és a win8-nak létjogosultsága, mert tableten, remek lenne, ha sokkal kissebb lenne az erőforrásigénye (Gnome3-nak win8-at nem próbáltam csak láttam). Az más kérdés, hogy a tabletek nem jók semmire szórakozáson kivül.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ideje lenne megérteni, hogy nem a régi technológiához hanem a régi kezelő felülethez ragaszkodnak az emberek. Mert ezt még lehet egérrel normálisan használni, és az egyes alkalmazások sem úgy vannak megtervezve, hogy érintő képernyőn is lehessen használni őket.
Ha a Gnome 3-nak ilyesmi felülete lenne minden régi Gnome user azt használná.

A notebookomon a video kártya miatt nekem a Gnome 3 csak fb. módban hajlandó elindulni (így butább, mint annó a g2 volt), így nincs értelme.
Marad a jó öreg Xfce4, a Cinnamon vagy a MATE.

Szerintem amíg valaki valós igényt szeretne kielégíteni áldozatos munkájával(Perberos) és jól is csinálja, akkor az nem lebecsülendő.

Én a Windows 8-cal vagyok így, amióta kivették belőle a régi jó start menüt, de én inkább meg fogom szokni az újat, mert kell a state-of-the-art technológia.

Sebaj, a Windows 7 lakossági verziója (akárcsak a vállalati verzióké) 10 évig támogatott marad. :)

Nap tüzében, holdárnyékban

én xfce-t használok, ha valaki megszünteti etörömaZORÁT!

Szerintem átlag felhasználónak otthonra elég kényelmes dolog a Gnome3. Egy ismerősöm már a beta kiadás óta használja úgy, hogy előtte életében nem használt linuxot, win7-hez szokott.

És nem akarja lecserélni, a bal felső sarok annyira tetszik neki :D

Nekem igazából annyi a bajom vele, hogy a celeronos intel gma-s gépet nem igazán erre találták ki. Oda még a Gnome 2.x jó lett volna, de ha már nincs, akkor LXDE. Próbáltam a KDE-t is, egy idő után belassul az is, nem tudom hogy bug miatt vagy gép miatt, de mindegy, az most felejtős. Ha egyszer lesz egy erősebb gépem akkor majd én is élvezem. Most Puppyn gondolkodom erősen, régen a P3-ason sokat használtam, csak volt olyan csomag amit nehéz volt telepíteni. Ha működne rendesen a csomagtelepítés, akkor szerintem áttérnék rá, mert tetszik az egyszerűsége, gyorsasága miközben szinte minden benne van. (életemben először ott hallottam a Conkyról is)

Ő csak használni akarja. Nem fog panel alkalmazásokat rakosgatni a panelekre, meg ilyesmik, mert zavarja, nem érti és nem is akarja "hekkelni" a rendszert, így elmondta nekem. Én megmutattam neki, hogy miből lehet vélasztani, és mivel itt minden szigorú szabályok szerint működik, így szerintem ezért esett ere a választása.

Gondolok itt arra, hogy mindig 1 üres asztalod van, de az automatikusan, a felső panel mindig ugyanolyan, mindig alulra mennek az értesítések...

Egyszerű volt neki a kattintás nélküli vezérlés, hogy nem kell lehúzni a tálcáig az egeret és becélozni a vékony gombocskát, hogy feljöjjön egy ablak, hanem csak bal felső sarok és katt középre a nagy ablakra, ami kell.

Ennyiből igazat adok neki, hogy végletekig egyszerű, logikus felület. Régen még azt mondtam, hogy kevés, mert szerettem mindenbe belemászkálni, módosítani, átalakítani a felületet. Most már én is úgy vagyok vele, hogy ha kézreáll, akkor legyen, mert az alkalmazásokkal szeretnék foglalkozni, nem a felülettel.

Ha választani kell a Gnome3 és a Unity közül, akkor egyértelműen Gnome. A Unityt tényleg nem tudom használni mert rettentő kényelmetlen és zavaró nekem az a bal oldali sáv. Egyébként az LXDE-t és az XDCE-t részesítem előnyben.

+1 szintén. A gnome3 nagyon flashes, jól néz ki csilivili stb. De használhatóság szempontjából egy nagy rakat emésztési melléktermék. Én megadtam az esélyt neki, kb. 2 hónapig használtam. Egészen addig jó is volt, amíg csak játszottam és neteztem, de amikor elkezdtem dolgozni, sok ablak, gyakori fókuszváltások stb. akkor gyorsan áttértem XFace-re.

Nekem nagyon antipatikus az a mentalitás, hogy ne fikázzuk a gnome3-at. Igenis fikázzuk, mert egy nagy rakat ... Gazdagabb lenne a világ ha nem lenne.

GTK theme-t hogyan lehet változtatni benne? Natív GTK-ás programok iszonyat rondák nekem FC16-on (pl. Transmission) Érdekes, hogy Gnome3-ban és Xface-ben teljesen jól néznek ki, csak MATE-ben ocsmányak.

Két választásod van: vagy olyan témát használsz, amiből van gtk2 (a MATÉ miatt) és gtk3 (a Gnome3 miatt) verzió is (lehetőleg egybe csomagolva) vagy kézzel beállítod, hogy a MATÉ az "x" témát használja, a Gnome3 meg az "y" témát. Utóbbi esetben molyolni kell a ~/.gtkrc-2.0 és a ${XDG_CONFIG_HOME}/gtk-3.0/settings.ini fájlok környékén. AFAIK, FIXME