Fedora 17 Beta

Elérhető a Fedora 17 Beta (kódnevén "Beefy Miracle"). Senkit se tévesszen meg, hogy a bejelentésben Fedora 18 Beta szerepel. Letölthető innen. Az ismert hibák listája itt található. A 'Final RC' május 8-ra, a végleges kiadás május 22-re várható.

Hozzászólások

Épp most szívok vele. Szerencsére nem a saját gépemen. Ha valakinek az a baja, hogy a sync parancs megfagy, akkor frissítsen legalább erre a SELinux csomagra.

Momentán fogalmam sincs, hogyan tudnám elérni, hogy működjön a flash-plugin. Mivel működni szokott, így váratlanul ért, hogy nem teszi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Beta-hoz képest szerintem azért elég durva hibák vannak még benne.

"Installation crashes if another Linux distribution or other Unix-style operating system is present"
"Installation crashes if btrfs chosen as format for any target partition, or any btrfs-formatted partition is already present on a target disk"
"GNOME Shell frequently crashes when used in a KVM virtual machine"

Az a baj, hogy sokmindent felforgattak. Van ugye ez a ConsoleKit nevű förmedvény, amitől igyekeztek megszabadulni. Ez rendben volna, csak nincs kész az implementáció, így aztán Xfce-n ki vannak szürkülve a Reboot és a Shut Down gombok, egyedül a Log Out él. Persze, a gép kikapcsolható root joggal terminálon egy shutdown -h now paranccsal.

A másik ámokfutás a firewalld nevű tűzfal ördög. :) Na most ezzel meg az a baj, hogy szintén erősen hiányos az implementáció. Egy applet segítségével D-Bus-on keresztül lehetne piszkálni, konfigolni. Az about menüpont meg a notification be/ki kapcsolása működik, a konfigurációra kattintva semmi sem történik.

Idővel jó lesz ez, csak nem értem, miért kell beletolni olyan feature-öket, amelyek olyan szinten nincsenek készen, hogy fontos részei sincsenek implementálva. Megint az az érzésem, mint ami a NetworkManager és a PulseAudio kapcsán volt régebben. Ez utóbbi kettő mára már szépen kiforrotta magát, jól működnek, de amikor beletették a disztribúcióba, akkor nagyon nem kellett volna még.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kábé erre van a Fedora. Ide minden újat beletesznek, aztán tesztelik az emberek, nyomják a hibajelentéseket, majd ha kiforrt, mehet tovább, adott esetben RHEL-be. Én Fedora 16-ról frissítettem yum-mal 17-re, eddig semmi extra probléma. Próbáltam az ajánlott PreUpgrade vonalat, de marhára nem ment.

Látom, ha nehezen is, de sikerült a PreUpgrade frissítésed. :-)

Nálam négy disztribúció Linux van a gépen és nem a Fedora a bootpartíció, tehát a grub-ot másik disztribből frissíteni kell ahányszor látni akarok valamit a menüben. De ezt tudom, ezt nem szól bele. A preupgrade esetén indulásnak a grubby nem találta a grub.cfg-t, ami nem csoda, mert ilyen nincs, viszont van grub.conf és menu.lst symlink a grub.conf-ra. Persze mindezt 1.1 giga letöltése után bírta közölni és ráadásul csak a logban volt, hogy failed a grubby, egyébként szerinte minden rendben volt a GUI-n. A grubby bejegyzés megvolt a logban, úgyhogy kézzel beírtam és következő bootnál semmit nem talált meg a preupgrade, mindennel baja volt, pedig nálam egy partíción van minden, tehát olyan probléma nem lehetett, mint esetedben, a uuid jó volt, tehát látnia kellett volna. Kétszer próbáltam kis variálással, aztán mondtam neki, hogy anyád és yum distro-sync-kel megcsináltam, persze előtte lefuttattam a convertfs initrd-t, hogy a /bin, /sbin és /lib symlink legyen a /usr-be mozgatott énjükre, mert Fedora már ott tárolja őket. Meg volt pár más tennivaló is, ez alapján csináltam:

https://fedoraproject.org/wiki/Upgrading_Fedora_using_yum#Fedora_16_-.3…

A felsorolt programok, mind a csoda linux-os kivalo minosegu szoftverek jellemzoje.
Van egy python-ban megirt daemon es a dbus+policykit. Mindezek, csak azert, hogy egy user dinamikusan valtoztassa a tuzfalat. Ehhez csak gratulalni tudok. Eroforraspazarlobban nem lehetett volna megoldani. A tervezes es az ertelmes megvalositas hianya teszi nevetsegesse ezeket a valamiket. Itt szoktak mondani, hogy vegyel x gb ramot, mert olcso. Ez a linux.
Egy mezei user probalja meg allitgatni a windows tuzfalat...

Nem egy user dinamikus tűzfal-toszogatáshoz kell az, hanem össze kell hoznia a rendszerszintű policyt, a juzerek-, a daemonok- és az alkalmazások policyjét miközben minden folyamatosan változik.

Mondjuk engem ez a firewalld téma engem nem érdekel, de nem tűnik egy triviális problémának, amit csak kicseszésből bonyolítanak túl. Nyilván azért python, mert ingoványos terület és most a lényeg, hogy kiderüljön, működik-e egyáltalán a koncepció.

A probléma itt csak annyi, hogy nincs jobb dolgod mint hülyeségen rugózni. :)

Na, reboot. Ha sokáig nem leszek, akkor baj van. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Naná, hogy elcseszték a preupgrade-et. Ez már fedora 16-nál is hiba volt, nem értem, hogyan követhették el újra. Arról van szó, hogy valahova a /var alá tölti a csomagokat. Igen ám, de nekem a /var önálló filerendszer. Amikor a frissítés elindul, nem csatolja fel a /var-t, így nincsenek meg a csomagok, amelyek kellenének a frissítéshez.

Megadtam neki, hogy hol keresse a csomagokat. Jó, de akkor meg a root fs-t nem találta. :S

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, de már belekezdtem. Most egy 155 MB-os image-et írok pici CD-re, arról fogok boot-olni, aztán reménykedem. Jaj, el ne feledjem felírni a WPA kulcsot, mert különben esélytelen a project. Na, fel is írom egy papírra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt már Fedora 17 alól írom, de azért volt vele szívás rendesen. Például a telepítő közölte, hogy nem jött össze a Grub2 telepítése, így nem fog tudni boot-olni. És valóban. Rescue boot, chroot, majd grub.cfg kézi szerkesztése, UUID papírra jegyzetelése, kézzel vi-ban visszaírása, s efféle kalandok után működik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eddigi első benyomások.

A telepítést elszúrták, ugyanakkor, ha valaki évek óta Linuxozik, s nem remeg meg a keze, biztos magában, akkor ez nem gond. Az ilyen helyzetek megoldása mindig csak fantázia kérdése.

A disztribúció stabilan működik, lényegében észre sem veszem, hogy nem a megszokott Fedora 16 van előttem. Apró bosszantó dolgok azért vannak.

A sync parancs megfagyásáról írtam, de már kijavították, szóval ez nem gond. Xfce-t használok, ugyanakkor a gnome-os hangerőszabályozó applet-et dokkolom az értesítési területre. Ha fölé húzom az egeret, kiírja a hangerőt százalékban és dB-ben is, ez eddig is így volt. Ugyanakkor, ha egérgörgővel változtatok a hangerőn, leveszi a tooltip-et, s "vakon" kell állítani a hangerőt. Marha kényelmetlen, hogy le kell húzni az egeret, s megint visszatolni a hangszóró ikon fölé, hogy lássam, milyen hangerőt állítottam be. Régen állítás közben maradt a tooltip, s az úgy volt jó.

Az xfce4-weather-plugin nevű eszköz nem jelzi az időjárást licenszelési problémák miatt. Itt a bináris file-ban egy sed -i paranccsal lecseréltem a kulcsot. Erről már volt szó itt a HUP-on. Így ez is működik.

A Skype menüpontjaiból eltűntek az ikonok. Ez szépséghiba csak, hiszen ettől még működik. Erre ugyan találtam a neten megoldási javaslatot, egy elérési utat kell környezeti változóban megadni. Nyilván megnéztem, jó-e az az elérési út, ugyanakkor mégsem javult meg ettől. A változót exportáltam, de próbáltam a VARIABLE=value skype formát is, nem segített. Ez még megoldandó feladat.

Ez a saját gépem volt frissítéssel. Egy régi, i686-os gépre tiszta installt csináltam. Ott valamiért nem sikerült a böngésző alá a flash-plugin-t beüzemelni, pedig az about:plugins szerint látja. Próbáltam nspluginwrapper-rel és anélkül is, nem megy. Fogalmam sincs, miért, de gyanítom, ez inkább az Adobe sara.

Minden más működik, vagy még nem tudok róla, hogy nem. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE