A Microsoft bejelentette Microsoft Open Technologies leányvállalatát

Újabb bizonyítékát szeretné adni a Microsoft annak, hogy közreműködne a nyílt forrással és nyílt szabványokkal foglalkozó közösségek munkájában. A Microsoft alkalmazásában álló Jean Paoli (aki egyébként az XML egyik megalkotója) az interoperability @ Microsoft blogban jelentette be az új, 100% Microsoft tulajdonban levő Microsoft Open Technologies, Inc. leányvállalatát, amelynek az lesz a feladata, hogy előremozdítsa a Microsoft interoperabilitásra, nyílt forrásra és nyílt szabványokra irányuló befektetéseit.

Az új cég gerincét Paoli meglevő csapata fogja képezni. Paoli elnöki minőségben fogja a Microsoft Open Technologies, Inc.-et képviselni.

Paoli szerint ma már több ezer nyílt szabvány támogatott a Microsoft által és számos nyílt forrású környezet, beleértve a Linuxot, a Hadoop-ot, a MongoDB-t, Drupal-t, Joomla-t stb., fut platformjaikon. A leányvállalat célja, hogy sokkal világosabban meghatározott módon kapcsolódjanak be a nyílt forrású, nyílt szabványú közösség vérkeringésébe.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Oh basszus, épp most akartam ideszögezni az előttem szólót, mert vicces volt... :D
Szerintem tök jó, hogy végre a Microsoft sem akar bezárkózni a saját kis világába, hanem hajlandó együttműködni a többiekkel. A múltbeli cselekedetei miatt még nem kellene egyből leírni.

"Szerintem tök jó, hogy végre a Microsoft sem akar bezárkózni a saját kis világába, hanem hajlandó együttműködni a többiekkel. A múltbeli cselekedetei miatt még nem kellene egyből leírni."

Csak éppen unalmas már. Nem ez az első "mi isten bizony megváltoztunk, nem azok vagyunk" bohózat. Eddig is voltak már ilyenek, aztán mégis jöttek utána a viccszabadalmakra alapozott, nyílt forrású cégek elleni támadások.

--
trey @ gépház

Tegyük fel, van egy pasas, aki már 50 kislányt megkéjgyilkolt. Tegyük fel, egy alkalommal kigyullad egy ház, ő berohan oda, s kihoz onnan egy csecsemőt, megmentve ezzel annak életét. Szó se róla, ez jótett, de ettől még azt hiszem te sem leszel hirtelen valami jajdejó véleménnyel a pasiról, mert emlékezel múltbeli tetteire, nem fogod azt hinni, hogy ő most már tutirabiztosan megjavult, hogy jóvátette korábbi rémtetteit, s azt hiszem a kislányodat sem bíznád rá néhány napig, amíg te valahová messzire el kell utazz!

Na így vagyok én a Microsofttal is.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Azért itt szvsz. messze nem erről van szó. Az utóbbi néhány évben nem egy pozitív lépést tettek, negatívat pedig nem többet, mint régen. Ebből számomra az jön le, hogy szépen lassan, de igenis javul a helyzet. Én pl. már most sem tartom őket sokkal rosszabbnak, mint más hasonló méretű cégeket, pl. a Google-t, vagy Zuckerberg birodalmát.
Persze tőlem meglehet mindenkinek róla a saját véleménye, az enyém ez.

"Embrace, extend, and extinguish,"[1] also known as "Embrace, extend, and exterminate,"[2] is a phrase that the U.S. Department of Justice found[3] was used internally by Microsoft[4] to describe its strategy for entering product categories involving widely used standards, extending those standards with proprietary capabilities, and then using those differences to disadvantage its competitors.

http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish

"Microsoft vice president Paul Maritz used the phrase in a 1995 meeting with Intel to describe Microsoft's strategy toward Netscape, Java, and the Internet"

1995-ben. Amit én mostanában látok:
Az IE sokkal közelebb jár a w3c ajánlásokhoz, mint korábban bármikor.
Az Office programok támogatják az Open XML formátumot - ami ugyan szintén Microsoft találmány, de nyílt és bárki számára elérhető. Bár nem ODF, de a semminél jobb.
A Hyper-V felett lehet Linuxot futtatni. Lassan az azure-on is.
Az új metro, amit mobil és desktop platformokon is nyomatnak html5-re és Javascript-re épül.
Még mindig van SUA.
stb...

Ezek közül egyik sem világmegváltó dolog, de szerintem igazságtalan azt mondani, hogy továbbra is a nem saját szabványaik teljes kiirtására törekednek. Én úgy gondolom, ez egy kezdetnek nem rossz.

beolvas:

http://arstechnica.com/tech-policy/news/2007/12/opera-tries-to-force-ie…

http://www.effi.org/blog/kai-2007-09-05.en.html

http://www.noooxml.org/irregularities

http://press.ffii.org/Press%20releases/ISO%20captured%20by%20vendor%20M…

http://www.h-online.com/open/features/Kernel-Comment-Taking-a-partial-v…

"formed the Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) to create open standards to complement those of the World Wide Web Consortium.[30] Microsoft has so far refused to join, citing the group's lack of a patent policy as the reason"

http://ejohn.org/blog/ecmascript-harmony/

felesleges tovább belemenni -- Hofi definíciója szerint korrupció az, amiből őt kihagyták.

Az Office programok támogatják az Open XML formátumot - ami ugyan szintén Microsoft találmány, de nyílt és bárki számára elérhető. Bár nem ODF, de a semminél jobb.

Az odf-et is tamogatjak. Legalabbis a win7-es wordpad es az office 2007 biztosan.

Az új metro, amit mobil és desktop platformokon is nyomatnak html5-re és Javascript-re épül.

Nem html5-re es JS-re epul hanem ezek is hasznalhatoak a winrt programozasara.

Kicsit santit a hasonlatod, a gyilkosod elmebeteg es nem varhato tole racionalis viselkedes. Ezzel szemben egy vallalat mogott befektetok vannak, akik vagyonukat akarjak gyarapitani. Ha uzleti szempontbol azt erzik elonyosebbnek, akkor az OSS vilagot fogjak felkarolni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

via the diagnostic criteria in the DSM-IV; Robert Hare, a University of British Columbia psychology professor and a consultant to the FBI, compares the profile of the contemporary profitable business corporation to that of a clinically-diagnosed psychopath.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Corporation_%28film%29

Egyrészt még így is kb. 1% körül vannak ezzel a kódmennyiséggel. Másrészt az általuk commitolt kód nagyrészt (vagy mind) a Hyper V kompatibilitás/interoperabilitásról szól. Ez pedig szerintem sokkal inkább az ő érdekük, mint úgy általában a linuxos közösségé (illetve az általában Linuxot használó cégeké/embereké).

„... Microsoft Open Technologies, Inc. leányvállalatát, amelynek az lesz a feladata, hogy előremozdítsa a Microsoft interoperabilitásra, nyílt forrásra és nyílt szabványokra irányuló befektetéseit.”

Egyszerű, olcsó és hatékony megoldás: Összehívni a fejlesztésben érintett munkatársakat, és közölni velük, hogy ezentúl ez egy fontos cél. Aki nem így dolgozik azt kirúgják. Nem kell ehhez semmilyen fedőszervet létrehozni. Legfeljebb néhány HR-es kell, aki az elbocsátásokat intézi.

Más szemszöből nézve: Ennek a leányvállalatnak joga lesz arra, hogy felülvizsgálja a Microsoft összes (esetleg kijelölt) fejlesztéseit? Ha az egyik osztály nem támogatja a nyílt forrás és/vagy a nyílt szabványokat, akkor mi lesz? Az én olvasatomban csak arról van szó, hogy megpróbálják befolyásolni a nyílt forrással foglalkozó közösségeket, hogy „MS kompatibilisek” legyenek.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ez ugyanaz az m$ amelyik nem kevés védelmi pénzt szed bizonyos cégektől a Linuxban felhasznált állítólagos szabdalmai után?

Teljesen mindegy, hogy hány szabad szoftvert lehet futtatni a platformjukon és mennyi nyílt szabványos protokollt és formátumot használnak, amíg néhány szoftverük megmérgezi a hálózatokat, és igen nehézzé teszi a váltást. Erre a legjobb példa a Sharepoint, ami azzal az MS Office-szal működik együtt, ami semmilyen formában nem elérhető Linuxra. Beetetnek, aztán kénytelen vagy életed végéig venni a szoftvereiket. Amíg ezen a hozzáálláson nem változtatnak, addig nyilvánvaló, hogy az ilyen látszatintézkedések csak porhintésre valók. Egyébként értem én, hogy így tudják maximalizálni a profitot, csak nem szeretem.

Kíváncsiságból kipróbáltam a SharePoint és az Office használhatóságát Linux alól (Fedora 16) az Office365-ön keresztül. Word, Excel és Powerpoint fileokat szerkesztettem Firefoxból mindenféle kényelmetlenség nélkül. Közösen szerkesztettem a jegyzeteimet Windows Phone-ról és Linuxról OneNote-ban. Outlook WebApp-al leveleztem és csevegtem a Lync szolgáltatáson keresztül.
Android-os készülék híjján csak az azon futó OneNote-ot nem tudtam kipróbálni...
Volt némi limitáció (pl. régi Office formátumok kezelése), de azt nehéz lenne állítanom, hogy "semmilyen formában nem elérhető Linuxra".
Elérhető, a Windows Live-on keresztül pedig ráadásul ingyenesen érhető el.
Ha magad szeretnél utánajárni, van ingyenes kipróbálás: http://www.microsoft.com/hu-hu/office365/online-software.aspx

Ezt is ajánlom átfutni:
http://www.pcpro.co.uk/blogs/2012/03/28/is-office-365-the-best-thing-th…

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozok.

a.) Azt írtam, hogy az MS Office nem elérhető Linuxra, amit ugye nem cáfoltál meg. Noha Windows emulátorral valahogy lehet futtatni, de persze nem támogatott (sőt, alighanem illegális), így céges szinten lényegében nem használható.

b.) Az Office365 egy web szolgáltatás, ami noha működik Linux alatt is, de nem támogatott. Tehát céges szinten aligha használható.

c.) Az Office365 főként JS, és az isten mentsen meg tőle, hogy egy több száz oldalas doksival vagy egy több ezer soros táblázattal kelljen dolgoznia valakinek egy web böngészőben. Szerintem próbálj ki egy lapok közti kivágás beillesztést mondjuk 5000 sorral és utána mondd el a véleményed!

Értem én, hogy próbálod megmagyarázni, de inkább a valódi együttműködés lehetőségével kellene törődni (pl. LibreOffice - Sharepoint konnektor).

Meg ne haragudj, de ezek az érvek nagyon eröltetettek.

Mégis mit vársz, hogy a microsoft support majd a dmesg kimenetedről fog érdeklődni? Hol élsz? Szerinted a Redhatnél van osx meg windows support? :)

A JS meg 2012-ben azért elég nehezen használható szitokszóként. Épp most lett bejelentve, hogy a Qt5 is JS irányba mozdul.

Igazából azt akarod mondani, hogy az MS bármit csinál, gonosz marad, mert te úgy döntöttél. Kivéve, ha elkezd maga ellen dolgozni. Jó vicc.

Ezek nem érvek, hanem tények. Nem mondtam, hogy az MS gonosz, ne adj ilyet a számba. Csak rendívül bevétel orientált és nekem túlzottan agresszívek a felhasználók megtartására irányuló módszereik. Ha te szívesen fizetsz életed végéig a váltás reménye nélkül, akkor lelked rajta. Én szeretem fenntartani a váltás lehetőségét. Mivel a szabványok kreatív értelmezésével és a fájlformátumok rendszeres módosításával akarják megtartani a felhasználókat, így kissé nehezen tudom értelmezni, mikor együttműködésről meg szabványokról beszélnek.

A JS nagyon jó bizonyos dolgokra, de egyelőre nem alkalmas komoly, finoman formázott, nagyméretű dokumentumok kezelésére. Nem akarom bántani a JS-t, de jelenleg ez a helyzet.

a) A megoldás neve "Microsoft Office Web Apps" és tényleg nem azonos az Office klienssel, hanem azt egészíti ki bizonyos szcenáriók esetén. Vajon MS Office-nak tekinthető? Vagy igen, vagy nem... :)
b) Ajánlottam én ilyet, hogy céges szinten Office 365-öt használj Linuxon?
c) Kipróbáltam a méretes kivágás- (valójában másolás-) beillesztést egy sok oldalas, képekkel és táblázatokkal teletűzdelt doksin: nem okozott csalódást. Próbáld ki Te is!

És mivel kellően nyílt és jól dokumentált a SharePoint, nem okozhat gondot egy LibreOffice - Sharepoint konnektor megalkotása sem (kipróbálni nem tudtam).

Üdv,
Marci

Én átfutottam ...és te?

  • problem I had is that it doesn’t automatically fetch new email using Chrome in Ubuntu in the same way that it does when accessed via the same browser in Windows. Why, I simply do not know.
  • the feature set is rudimentary compared to rivals
  • The Word Web App’s spellcheck, for example, is an unusable mess.
  • és ami nyíltságot illeti: odd formatting quirks that sometimes occur when you attempt to open a LibreOffice file in Word.

hf: http://www.computerworld.com.au/article/333351/illuminating_elephant_op…

Gratulálok, úgy látom, sikerült kibogarásznod az összes negatív megjegyzést! :)

Egyébként
-a Chrome semmilyen konfigurációban nem támogatott jelenleg,
-ez az Office-t kiegészítő megoldás, nem teljes funkcionalitású,
-a spellcheck-et kipróbáltam összevetve a cikkben említett Zohoval: az adott doksiból a Zoho nem ismert egy csomó szót, terméknevet és rövidítést (pl. SharePoint, Telco, KPI, dropdown, Inbox, taskbar, pre-configured...), úgyhogy ez az állítás első blikkre gyenge lábakon áll,
-az pedig mélyebb vizsgálatot igényel, hogy egy máshonnan származó doksi miért jelenik meg furán. Én nem merném ennyiből a Microsoftnak felróható, nyíltsággal kapcsolatos problémának minősíteni.

Üdv,
Marci

A leányvállalat célja, hogy sokkal világosabban meghatározott módon kapcsolódjanak be a nyílt forrású, nyílt szabványú közösség vérkeringésébe....hogy később nyugodtan beperelhesse majd azokat. :)

Lemaradt a mondat második fele :)