"Itt az Apple bejelentése: 45 milliárd dollárt költ el a cég"

Címkék

"Hatalmas készpénz-visszajuttatási programot jelentett be ma az Apple, amelynek során összesen 45 milliárd dollárt költ el az elkövetkezendő három évben. A vállalat negyedévente részvényenként 2,65 dolláros osztalékot fizet, valamint 10 milliárd dolláros saját részvény vásárlást indít 2013-as pénzügyi évétől."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

az mit jelent egy ilyen cégnél, hogy saját részvényt vásárol? az kié lesz vagy hogy van ez? (mint gondolom kiderült abszolút nem vagyok otthon ebben a részvényesdiben)

köszi!
igazából pont ez volt ami a fejemben járt, hogy akkor ezzel tulajdonképpen nem e kevesebb tulajdonos lesz és akkor azok részesedése tulajdonképpen nő a cégből. azért arra kíváncsi lennék, hogy ha ahogy írod ez és az osztalék fizetés sok mindenben egyezik, akkor mi lehet a döntő hogy melyiket alkalmazzák.

Nem sok mindenben egyezik, hanem gyakorlatilag ugyanaz. A kis kulonbsegek:
- adozasi szempontbol jobb a share repurchase, mint az osztalek
- osztalekot altalaban ugy szokas valtoztatni, hogy 'mostantol a reszvenyenkenti nyereseg X szazaleka osztalek', a reszvenyvisszavasarlas meg egyszeri esemeny.

A lenyeg ugyanaz: a reszvenyesek fele penzt pumpalnak.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Most vagy en nem ertek a dolgokhoz, vagy valami luzerseget csinalnak.
Bar a ketto kozott nem biztos, hgoy van osszefugges.

Mar tavaly is sok penzuk volt, tehat az a 10 milliardot mar tavaly el tudtak volna verni sajat reszvenyekre. Viszont ami nem mindegy, tavaly meg "csak" 300 dodo korul mozgott a reszveny ara, mara ez felment 600-ra. A bejelentes raadasul azt mondja, hogy majd 2013-ban fogjak elkezdeni a felvasarlast.

Egyreszt idaig nem fizettek osztalekot es ennek ellenere is emelkedett az arfolyam, ami azt jelenti, hogy keresett volt a reszvenyuk. Igy, hogy osztalekot is fognak fizetni mar ujabb erdeklodok is beszallnak.
De ha ez meg nem eleg, akkor ok is jelentkeznek 10 milliard dodoval a piacon a felvasarlasra.

Nekem ugy tunik, mintha elkezdenek verni folfele a reszvenyarakat, de nagyon!

Nem vagyok tozsdeguru, de nem lepodnek meg nagyon, ha mar iden 1000 US$ folott jegyeznek a reszvenyeiket.

Ennek mi ertelme, hogy legalabb 3* annyit fognak fizetni a vasarlaskor reszvenyenkent?