Az AMD megerősítette, hogy Matthew Dillon CPU bugba botlott

Címkék

Matthew Dillon december végén jelentette be, hogy valószínűleg egy AMD CPU bugba botlott. Dillon tegnap egy újabb levelet küldött a témában, amelyben arról számol be, hogy az AMD gyakorlatilag megerősítette a probléma létezését.

Mivel a bug nehezen volt reprodukálható, Dillon készített egy bootolható DragonFly BSD image-et egy jó tesztkörnyezettel. Elküldte az AMD-nek, ami az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy saját gépein megpróbálta reprodukálni a problémát. Tegnap Dillon levelet kapott az AMD-től, amiben értesítették, hogy helyes volt a feltételezése.

A részletek itt.

Hozzászólások

Egyébként Matt egy nagy koponya, és e mellé még szerény is: 'I'm pretty stoked... it isn't every day that a guy like me gets to find an honest-to-god hardware bug in a major cpu!'
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Amikor kijött a hír elkezdtem én is tesztelgetni a dolgokat, szándékosan nem az írt GCC verzióval sőt még csak nem is DragonFly-jal, mert érdekelt mennyire is érint más verziókat / rendszereket a probléma. Egy teljes hétig folyamatosan forgattam egy Gentoo rendszert és semmi probléma nem jött ki.

vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 107
model name : AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 4850e

Persze ettől függetlenül még kifejezetten érdekes de szerintem nem egy ordító bug.

Konkrétan írták is, hogy a bug csak egy nagyon-nagyon speciális esetben jöhet csak elő. Dillon eredeti írásában is benne van, hogy nagyon apró módosítások is elegendőek voltak néha ahhoz, hogy bugmentes legyen a működés. Sőt, lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha valami olyat írt volna, hogy mesterségesen sosem sikerült olyan környezetet generálnia, ami ráfutott volna a bugra. Természetesen ez alól kivétel az a megoldás, amivel alig 60 másodpercen belül elő tudta hozni az eredeti usecase-ben tapasztalt rendellenességet.

Nekem se virtuális gépben, sem vason nem boot-olt a Dragonfly kb fél éve. Gyanítom, hogy emiatt.

vendor_id       : AuthenticAMD
cpu family      : 15
model           : 75
model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.