Amerikai bárokban Linuxszal csökkentik a röviditalmérés veszteségeit

Címkék

A kansasi Lawrence-ben található Replay Lounge kedvelt amerikai bár, több népszerűségi listán is előkelő helyen végzett. Az 1993-ban megnyitott bárról kevesen tudják, hogy benne Linux szerverek és scriptek figyelik, mérik az italfogyasztást. A bár tulajdonosa, Nick Carroll szerint egy átlagos bárnak körülbelül évi 10 ezer dollár vesztesége származik az italmérésből fakadóan. Annak érdekében, hogy összehasonlítható legyen az, hogy mennyi italt adtak el, azzal, hogy mennyi ital hagyta el a palackokat, Carroll kidolgozott egy rendszert, amelyet később szabadalmaztatott. Az alapötlet az, hogy a bárpult személyzete gondosabban méri és kezeli az italt, ha tudja, hogy van egy rendszer, ami számon tartja a kimért ital és a valójában eladott ital arányát. Az ötlet annyira bevált, hogy Carroll céget alapított Bar Beverage Control néven és hamarosan már másoknak is kínálta rendszerét.

Először Windowson futott a rendszer és PDA-t használtak az ellenőrzésekhez. Később üzemeltetési problémák miatt Carroll Red Hat Linuxra váltott. 2009-ben pedig a cég megkezdte az átállást Red Hat-ról Ubuntu szerverekre. Az átállást tavaly nyáron be is fejezték. Caroll ügyfeleinek fele mostanra Palm Pilot-okról iPad-re és Android-alapú tabletekre váltott.

A cég nem csak az italellenőrző rendszeren használ Linuxot és nyílt forrású szoftvereket. Caroll szerint a Linux hatékony, stabil, sokoldalú és skálázható.

A részletek itt.

Hozzászólások

Erre igyunk!

Különben hallottam olyat is, hogy egy kuki gyártó üzem tulajdonosa a kiszállító teherautókra GPS-es nyomkövetőt szerelt. Azóta kb 20-30.000 Ft-os pluszok jöttek a statisztikai adatok alapján. A tulajdonos szerint jó befektetés volt. :)

Gondolom amúgy is van egy feles Jim Bimen-en a tulajnak vagy 500%-os haszna. Szóval ez egy szarrágó :)

Évente 10000 $ vesztesége keletkezett az elmérésből és a dolgozók csalásai miatt. Ezt azért nem nevezném szarrágásnak. Mai világban egy ilyen szoftver nélkül kész öntökönrúgás bármely vendéglátó egységet üzemeltetni. Persze kis étkezdék és kiskocsmák nem fognak ilyet vásárolni, pedig vannak magyar szoftverek és italmérők is, elérhető áron.

Nem tudom miről beszélsz. Ha az "itt"-et általánosítva használod, akkor nincs igazad, mert a töményet nem vizezik, a jég pedig a kimért italon felül van benne. Ha a kiskocsmákra érted, ott sem áll meg az állításod, mert a "szakértő" közönség, azonnal leszakítja a kocsmáros fejét, ha vizezett italt kap.

Aha, pultos az esti buli közeledtével lazán kimegy a kisboltba, a legjobban fogyó töményből (mondjuk Royal vodka) vesz néhány 7 decis üveggel, majd pár adag felest ebből ad ki, számla nélkül (mondjuk olyanoknak, akiket ismer és/vagy tudja róluk, hogy biztosan nem APEH-ellenőrök.) Az üvegen a vonalkódot kicsit megkapirgálja, hogy ha véletlenül mégis jönne az APEH teljes italkészlet-felmérést végezni (eredet-igazolás céljából), akkor azt az egy üveget lehessen a többivel megyegyező helyről vásároltnak mondani. De ilyen részletes ellenőrzést általában napközben csinálnak, és nem a vodkákra utaznak, hanem az adózatlan házipáleszre. Ha a pultos jól csinálja, a kocsma tulajdonosa ebből semmit nem vesz észre. Sőt, még némi pluszt is lehet neki felmutatni, hogy lássa, milyen jók vagyunk: ennyire szeretnek minket, ilyen sok jattot adnak. :)

Rohadt nagy lehet a válság Amerikában, ha már a kocsmák is veszteségesek és Linux kell a költséglefaragáshoz.

:)

Hát, most gondolj bele ha vindózét használtak volna, aztán a kedves vendégek a sörük kortyolgatása helyett nézegethetnék a BSOD-t és verhetnék fejüket (vagy a tulajét) a falba.

Aki meg a MacMester bandájától vesz bármit is, az annyira be lehet állva, hogy alapból nem engedik kocsma közelébe, még akkor se ha ő a tulaj. Plusz pénze se maradna készletet venni, max egy rohadt almát tudnának kirakni a bárpultra.

A rövid italokat nem szeretem, de a vezetés/kontroll szempontjából érdekelt a cikk, ezért elolvastam az angol eredetit. Pár dolog, amit figyelembe kell venni azoknak, akik a magyar összefoglaló egyetlen számán, a 10000$-on lovagolnak:
-- A 10000$ egy átlagos bárra vonatkozik. A cikkbeli feltehetően jóval nagyobb egy átlagosnál.
-- Az első évben, amikor bevezették 40%-kal növekedett az italmérésből fakadó bevétel.
-- Aki kitalálta, azt emeli ki nagyon, hogy az javít sokat, hogy az italmérő kollégák tudják, hogy mérik a tevékenységüket.

Bár nincs explicite leírva, de abból a 40%-os első évi adatból azt sejtem, hogy a bevezetéskor
a 10000$-nál nagyobb lehetett a haszon. De ha mégse, akkor egy ilyen rendszer azért is jó, mert
megakadályozza, hogy fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb legyen a hézag az elvileg és gyakorlatilag kimért értékek között.

Jól értem? Szabadalmaztatva lett az, hogy az alkalmazottak jobban figyelnek a munkájukra, ha jobban számon kérik rajtuk? :)))

----------------
Lvl86 Troll

Úgy látszik hogy a lopás nem csak magyar szokás. :-/

Pár éve rádióműsorban körbekérdeztek néhány hozánk települt külföldi céget arról hogy milyen a magyar munkaerő. A válaszokban gyakran ez is volt: "Jól dolgoznak, de lopnak. Ez nálunk nem szokás." Rossz érzés volt hallani.

nem feltetlenul lopasrol van szo, hanem csak meglobaltak a viszkis uveget, es ugy talalomra kitoltenek a feles poharba. eddig nem erdekelte a pultost ha egy kicsit tobb lett, vagy egy kicsi felrement az asztalra. most mar jobban figyel erre.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem tudom, hogy az USA-ban, egy bárban mennyibe kerül egy whiskey. Tegyük fel, hogy $5 egy whiskey, valamint továbbra is napi 100 vendéggel számoljunk, és vendégenként csak egy whiskey-vel. Ez $500 bevétel egy nap, ami mellé jön a $27 veszteség. Azaz a veszteség egy kicsivel több mint 5%. Ez decinként (100 ml) valamivel több mint 5 ml eltérést jelent. Azért ez nem olyan sok.

Másrészt a kiindulási feltételeim vélhetőleg nagyon alulbecsültek. Így ha drágább a whiskey, vagy több mint 100 adag fogy egy nap alatt, akkor az egy adagra jutó mellélöttyintés is kisebb lesz.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Lenne nekik APEH/NAV/VPOP/whatever, akkor már évek óta "standolniuk" kellene, ami hasonló - igaz csak "egyirányú" - nyilvántartás. :)
Nem ismerem a körülményeket, szóval ha kint is van hasonló, akkor eddig a főnökök eléggé rossz helyre néztek, mert azért egy standból meg a napi bevételből lehet sok mindenre következtetni. Ha az alkalmazottnak minden nap végén cseppre le kell mérnie a piát, akkor ha van esze, nem nagyon zsonglőrködik - megfelelő fönök mellett.
Persze csak mint kivülálló törzsvendég okoskodok :)

Ne kattints ide!

"Ha az alkalmazottnak minden nap végén cseppre le kell mérnie a piát, akkor ha van esze, nem nagyon zsonglőrködik"

Vagy tescóból megvettel utántölti :) Rákölt ugyanolyan whiskey-re 3500-4000 Ft-ot, a bárban kimérve ez 12-14.000 Ft, bevall 3.000 fogyasztást, (12.000-4.000-3.000 =) 5.000 Ft tisztán nála marad :) Havi 20x megcsinálja, 100.000 Ft plusz nettó. Ha összejátszanak és több termékkel is megcsinálják, akkor nagyot lehet kaszálni.

Nem is tudom hol olvastam ezekről, mindjárt rákeresek.

Talán ez? link