Először Windowson futott a rendszer és PDA-t használtak az ellenőrzésekhez. Később üzemeltetési problémák miatt Carroll Red Hat Linuxra váltott. 2009-ben pedig a cég megkezdte az átállást Red Hat-ról Ubuntu szerverekre. Az átállást tavaly nyáron be is fejezték. Caroll ügyfeleinek fele mostanra Palm Pilot-okról iPad-re és Android-alapú tabletekre váltott.
A cég nem csak az italellenőrző rendszeren használ Linuxot és nyílt forrású szoftvereket. Caroll szerint a Linux hatékony, stabil, sokoldalú és skálázható.
A részletek itt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hozzászólások
Erre igyunk!
Különben hallottam olyat is, hogy egy kuki gyártó üzem tulajdonosa a kiszállító teherautókra GPS-es nyomkövetőt szerelt. Azóta kb 20-30.000 Ft-os pluszok jöttek a statisztikai adatok alapján. A tulajdonos szerint jó befektetés volt. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez nem az a cég, ahol a kuki szárító kemence begyújtásához átálltak a kovakőről gyufára?
Über troll voltál. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vagy még azóta is azt várják, hogy belecsapjon a villám egy közeli fába...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Gondolom amúgy is van egy feles Jim Bimen-en a tulajnak vagy 500%-os haszna. Szóval ez egy szarrágó :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Évente 10000 $ vesztesége keletkezett az elmérésből és a dolgozók csalásai miatt. Ezt azért nem nevezném szarrágásnak. Mai világban egy ilyen szoftver nélkül kész öntökönrúgás bármely vendéglátó egységet üzemeltetni. Persze kis étkezdék és kiskocsmák nem fognak ilyet vásárolni, pedig vannak magyar szoftverek és italmérők is, elérhető áron.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az mar siman lehet egy pincer fel evi fizetese.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Itt víz, és jégkocka alkalmazásával mérséklik a veszteséget.
Bye Bye Nyuszifül
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem tudom miről beszélsz. Ha az "itt"-et általánosítva használod, akkor nincs igazad, mert a töményet nem vizezik, a jég pedig a kimért italon felül van benne. Ha a kiskocsmákra érted, ott sem áll meg az állításod, mert a "szakértő" közönség, azonnal leszakítja a kocsmáros fejét, ha vizezett italt kap.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
há, kérdezd meg bármely pesti kocsmárost.
este standolnak, megnézik mennyit adtak el es mennyi van az üvegben.
az eltérést a pultosok fizetik.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hozzászólásodból látszik, hogy fingod nincs se a standolásról, se arról, hogy a pultosok mennyire rafináltak :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Aha, pultos az esti buli közeledtével lazán kimegy a kisboltba, a legjobban fogyó töményből (mondjuk Royal vodka) vesz néhány 7 decis üveggel, majd pár adag felest ebből ad ki, számla nélkül (mondjuk olyanoknak, akiket ismer és/vagy tudja róluk, hogy biztosan nem APEH-ellenőrök.) Az üvegen a vonalkódot kicsit megkapirgálja, hogy ha véletlenül mégis jönne az APEH teljes italkészlet-felmérést végezni (eredet-igazolás céljából), akkor azt az egy üveget lehessen a többivel megyegyező helyről vásároltnak mondani. De ilyen részletes ellenőrzést általában napközben csinálnak, és nem a vodkákra utaznak, hanem az adózatlan házipáleszre. Ha a pultos jól csinálja, a kocsma tulajdonosa ebből semmit nem vesz észre. Sőt, még némi pluszt is lehet neki felmutatni, hogy lássa, milyen jók vagyunk: ennyire szeretnek minket, ilyen sok jattot adnak. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Rohadt nagy lehet a válság Amerikában, ha már a kocsmák is veszteségesek és Linux kell a költséglefaragáshoz.
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát, most gondolj bele ha vindózét használtak volna, aztán a kedves vendégek a sörük kortyolgatása helyett nézegethetnék a BSOD-t és verhetnék fejüket (vagy a tulajét) a falba.
Aki meg a MacMester bandájától vesz bármit is, az annyira be lehet állva, hogy alapból nem engedik kocsma közelébe, még akkor se ha ő a tulaj. Plusz pénze se maradna készletet venni, max egy rohadt almát tudnának kirakni a bárpultra.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A rövid italokat nem szeretem, de a vezetés/kontroll szempontjából érdekelt a cikk, ezért elolvastam az angol eredetit. Pár dolog, amit figyelembe kell venni azoknak, akik a magyar összefoglaló egyetlen számán, a 10000$-on lovagolnak:
-- A 10000$ egy átlagos bárra vonatkozik. A cikkbeli feltehetően jóval nagyobb egy átlagosnál.
-- Az első évben, amikor bevezették 40%-kal növekedett az italmérésből fakadó bevétel.
-- Aki kitalálta, azt emeli ki nagyon, hogy az javít sokat, hogy az italmérő kollégák tudják, hogy mérik a tevékenységüket.
Bár nincs explicite leírva, de abból a 40%-os első évi adatból azt sejtem, hogy a bevezetéskor
a 10000$-nál nagyobb lehetett a haszon. De ha mégse, akkor egy ilyen rendszer azért is jó, mert
megakadályozza, hogy fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb legyen a hézag az elvileg és gyakorlatilag kimért értékek között.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"az javít sokat, hogy az italmérő kollégák tudják, hogy mérik a tevékenységüket."
Toltsek ki gepekkel es problema megoldva, meg linux se kell :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jól értem? Szabadalmaztatva lett az, hogy az alkalmazottak jobban figyelnek a munkájukra, ha jobban számon kérik rajtuk? :)))
----------------
Lvl86 Troll
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Úgy látszik hogy a lopás nem csak magyar szokás. :-/
Pár éve rádióműsorban körbekérdeztek néhány hozánk települt külföldi céget arról hogy milyen a magyar munkaerő. A válaszokban gyakran ez is volt: "Jól dolgoznak, de lopnak. Ez nálunk nem szokás." Rossz érzés volt hallani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nem feltetlenul lopasrol van szo, hanem csak meglobaltak a viszkis uveget, es ugy talalomra kitoltenek a feles poharba. eddig nem erdekelte a pultost ha egy kicsit tobb lett, vagy egy kicsi felrement az asztalra. most mar jobban figyel erre.
--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Azért ha ebből egy átlagos bárban összejön évi $10k veszteség, akkor ott valamit nagyon mellélöttyintettek...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Évi 10k az napi ~27 dollár. Napi 100 vendég esetén, vendégenként csak 27 centnyit kell mellélöttyinteni.
-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Napi 27 dollárt mellélöttyint egy rutinos csapos? Kb. 5700,- Ft/nap. Oké, hogy mások az árak, de azért érted...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem tudom, hogy az USA-ban, egy bárban mennyibe kerül egy whiskey. Tegyük fel, hogy $5 egy whiskey, valamint továbbra is napi 100 vendéggel számoljunk, és vendégenként csak egy whiskey-vel. Ez $500 bevétel egy nap, ami mellé jön a $27 veszteség. Azaz a veszteség egy kicsivel több mint 5%. Ez decinként (100 ml) valamivel több mint 5 ml eltérést jelent. Azért ez nem olyan sok.
Másrészt a kiindulási feltételeim vélhetőleg nagyon alulbecsültek. Így ha drágább a whiskey, vagy több mint 100 adag fogy egy nap alatt, akkor az egy adagra jutó mellélöttyintés is kisebb lesz.
-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Legyen igazad.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Lenne nekik APEH/NAV/VPOP/whatever, akkor már évek óta "standolniuk" kellene, ami hasonló - igaz csak "egyirányú" - nyilvántartás. :)
Nem ismerem a körülményeket, szóval ha kint is van hasonló, akkor eddig a főnökök eléggé rossz helyre néztek, mert azért egy standból meg a napi bevételből lehet sok mindenre következtetni. Ha az alkalmazottnak minden nap végén cseppre le kell mérnie a piát, akkor ha van esze, nem nagyon zsonglőrködik - megfelelő fönök mellett.
Persze csak mint kivülálló törzsvendég okoskodok :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"Ha az alkalmazottnak minden nap végén cseppre le kell mérnie a piát, akkor ha van esze, nem nagyon zsonglőrködik"
Vagy tescóból megvettel utántölti :) Rákölt ugyanolyan whiskey-re 3500-4000 Ft-ot, a bárban kimérve ez 12-14.000 Ft, bevall 3.000 fogyasztást, (12.000-4.000-3.000 =) 5.000 Ft tisztán nála marad :) Havi 20x megcsinálja, 100.000 Ft plusz nettó. Ha összejátszanak és több termékkel is megcsinálják, akkor nagyot lehet kaszálni.
Nem is tudom hol olvastam ezekről, mindjárt rákeresek.
Talán ez? link
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni