"Mégis folytatódik a Tisztaszoftver-program"

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta az Indexet, hogy sikerült megállapodniuk a Microsofttal a Tisztaszoftver program további sorsáról. Bár konkrét szerződést még nem írtak alá, az elvi megállapodás megszületett, így további egy évig még biztosan maradhatnak a Windowsok a közoktatásban. A pontos részletekről későbbre ígértek tájékoztatást. A Microsoft kérdésünkre elmondta, örömükre szolgál, hogy 2012-ben is megfelelő súllyal vehet részt a magyar oktatási rendszer munkájának támogatásában."

A részletek itt.

Hozzászólások

Egyelőre bármi benne lehet a pakliban!
Ha azt kommunikálják, hogy egy év haladékot kaptak az átállásra, azt remélhetőleg arra fogják felhasználni, hogy előkészítsék a váltást. :-)
Viszont ez elég hosszú idő arra is, hogy az ellenérveket számba vegyék. :-(
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezt írtam dec. 27.-én:
"Sajnos a forgatókönyv megint a megszokott lesz. Február 1.-én a m$/BSA megzsarolja a törvényhozókat, talán még pár embert meg is ken. Aztán jön a kapkodás, aminek a végén minden marad a régiben."

Még annyit tennék hozzá, hogy senki nem a saját zsebének az ellensége. Ez fokozottan igaz a magyar törvényhozókra. :(

Na, akkor a sírás-rívás, hogy mi lesz az érettségizőkkel, ezennel értelmét vesztette. Mostantól másfél éve van átállni annak, aki nem akar megint szar helyzetbe kerülni. Hajrá.

Aki meg leszarja, ne jöjjön ide sírni a következő "megszűnik a tisztaszoftver program" bejelentéskor, hogy neki senki nem szólt, hogy ez lesz.

--
trey @ gépház

A fentiekből nem az a tapasztalat, hogy megszívja, aki nem vált. A fentiekből az a tapasztalat, hogy nem kell váltani, mert elég nyafogással úgyis szerződést köt az állam. Szerintem rohadt kontra produktív, hogy hetente mást gondolnak, mert ennek az eredménye az, hogy mindenki azt csinál végül, amit akar.

Nem mellesleg (tisztán kommunikációs szempontból): most hülyék azért is, mert gyorsan akarták bevezetni, és azért is, mert nem vezették be...
--
http://naszta.hu

Nekem az a tapasztalatom (az itteni sopánkodásból levonva), hogy azért okozott nehéz heteket, hónapokat azoknak a probléma, akik komolyan veszik a munkájukat. Akik nem akarnak immáron sokadjára hasonló cipőbe lépni jövőre (vagy ki tudja mikor megint), azoknak erősen javasolt most kidolgozni a menekülési tervet. Mondom most, nem megint hátradőlni, aztán amikor jön a bejelentés, akkor kéztördelve sopánkodni, hogy mi lesz.

--
trey @ gépház

Nekem, mint egy főiskola rendszergazdája sok minden eszembe jut a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumról, de az áldás biztos nem.
Én bármikor átállítom az intézmény gépeinek egy részét Linux-ra, csak akkor mit csinálnak a Windows-only tanárok és főnökök? (Megtanulhatná, de ő főnök ill. tanár, nem tanuló !!!)
Amúgy, jelen mizéria alkalmából sokszor elmondtam, de nem igazán érdekelt senkit: egy oktatási intézményben (felsőoktatásban meg különösen) fel sem szabadna merülnie annak, hogy Windows vagy Linux, mert mindkettőt kéne oktatni. Azon lehet vitatkozni, hogy milyen arányban, de hogy ezt, vagy azt, azon nem szabadna.
Az adminisztrátoroknak tökéletesen elegendő lenne egy Linux/LibreOffice páros, még a Windows-only Neptun kliens is megy wine-nal, kipróbáltuk. Mielőtt bárki beleköt a LibreOffice és az Ms Office minőségbeli különbségeibe, igen az Ms-é a jobb, de a LibreOffice is megfelelő arra amire most az Ms termékét használják. A tíkfa bútor is jobb mint a pozdorja, mégis mindenhol az utóbbiból vannak az irodabútorok. Vajon miért??

>fel sem szabadna merülnie annak, hogy Windows vagy Linux, mert mindkettőt kéne oktatni.

És Mac OS X-et miért ne? Nagyobb a részesedése mint a Linux-nak.
Android, iOS miért nem része a tananyagnak? Informatikai-muzeológusoknak képezzük az iskolásokat vagy inkább a jövő informatikai eszközeinek a használatára kellene felkészíteni őket?
Inkább általános és nem platform(ok)hoz kötődő informatikai ismereteket kellene oktatni.

Tulajdonképpen kénytelen vagyok egyet érteni. De nagyon nem szeretem a Mac-et, ezért emiatt kampányoljon más. Amúgy a jelenlegi szűkös anyagiak mellet nem biztos, hogy pont erre kéne megint egy csomó pénzt elkölteni. Ezen felül, ha a Apple azt akarja, hogy tanítsák a szarjait, akkor támogathatná is, lenne neki miből.
Az android pedig majdnem linux ...
Egy kis adalék, hogyan mennek a dolgok mifelénk:
A főiskola nemrég vett néhány iPad-ot, én meg sem nézhettem, mert arra érdemesebb emberek kapták (bontatlan csomagolásban kellett átadni). Persze ha valakinek problémája van egy iPad vagy iPhone-nal akkor segítsek, mert én vagyok a rendszergazda.

"ha a Apple azt akarja, hogy tanítsák a szarjait, akkor támogathatná is, lenne neki miből"

A Microsoftnak is lenne miből, mégis mi támogatjuk őt és nem fordítva. Hacsak nem vesszük támogatásnak azt, hogy egyre olcsóbban sikerül ezeket a szerződéseket megkötni. (Csak feltételezem, hogy most is ez történt.)

Az egyetemen, ahol dolgoztam, voltak olyan órák, ahol pl. NT, 2000 stb. rendszeradminisztrációt oktattak, vagyis magát a Windowst. Ha jól tudom, ezzel kapcsolatban volt is vmilyen együttműködés a Microsofttal. Gondolom, lehetne ilyen együttműködés az Apple-lel is ha lenne érdeklődés bármelyik fél felől.

Az órák többségén viszont, ahol Windowst használtak, nem a Microsoft "szarjait" oktatták, hanem valami egyéb szoftvert használtak, amiből vagy volt linuxos kiadás vagy alternatíva, vagy nem. (A többségnél, persze, volt.) Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne ezeknél áttérni egy másik kereskedelmi termékre.

Igazából nem kellene konkrét felhasználói programot oktatni, alapokat kellene, hogy bármelyik szoftverhez is üljön oda a diák, eligazodjon.
Tehát nem azt a hibás megközelítést alkalmazni, ami most megy, hogy "xy formázást balról a harmadik menüben a három vonalkára kattintva tudsz megcsinálni".
Érdekes, a Műegyetemen a VIK-en adott labortól függően dolgozunk minden szarral, (Win7, XP, Linux, GNOME, KDE, LibreOffice, MS Office, Google Docs), mégsem hallottam még senkit arra panaszkodni, hogy "jajj, nem tudom kezelni a szövegszerkesztőt".
Pedig nem tananyag.

"mégsem hallottam még senkit arra panaszkodni, hogy "jajj, nem tudom kezelni a szövegszerkesztőt"."
+1
soha nem tanultam tanórákon a MS Office használatát, és ez eddig egyáltalán nem hiányzott. arra kíváncsi lennék, hogy egy infó érettségi után egy egyszerű feladatot automatizáló scriptet mennyien tudnának megírni, tetszőlegesen választható script nyelven? imho fontosabb mint középre igazítás és sorkizárás stb.

Ha tanulod az se mindig segít. A lányom azért kapott 3 -ast informatikából. mert a dolgozatban az ikonokat kellett felismerni. Mi, mit csinál. Természetesen papíron. Dolgozatlapra másolt fekete-fehér ikon rajzot képzeljetek el. Meg a legördülő menüt kellett fejből felsorolni.Nálunk otthon meg csak LO van, annak kicsit más a kinézete. Ha megnézitek. nem pont úgy van magyarítva stb.. (Informatika oktatás Mo.- n 2012-ben. Meg tudás alapú társadalom.)
A történet két napos.

Ha tudsz, adhatnál valami elérhetőséget az illető tanerőhöz.
Szívesen rászánnék két délutánt, hogy összekalapáljak neki néhány dolgozat feladatsort, ami valóban tudást mér.

Mert ugye nem csak az a baj, hogy a konrét szoftver konkrét marhaságát kellene tudni. Én a "sorolja fel" jellegű dolgoktól is mindig lábrázást szoktam kapni. Hogy fontosabb valamiről egy listát benyalni, mint tudni, hogy mi az, mire jó... (Legalábbis az én agyam úgy működik, ha kapok valamiről egy "sorolja fel" feladatot, tuti, hogy 10-ből 5-öt kihagyok. Viszont ha felsorolják a 10 elemet, mindegyikről tudok 1-2 mondatot írni, tudom mire való/hogy kell kiszámolni.)

Én nem annyira, mert megint herdálják a befizetett adómat egy ostobaságra.
Olyan érzés, mintha a sarki jeget importálnánk a konyhai menzára főzővíznek.
Számos érvet lehetne a csapvíz ellen felhozni, pláne az importálást levezénylő cég vezetői, érdekköreibe tartozói, alkalmazottai lennének ebben profik. A havibérért foglalkoztatott iskolai vízvezeték szerelőknek is egyszerűbb lenne, nagy részük támogatná... Ezt látjuk most is.
Európában, de lehet a Világon is, szerintem mi szórjuk el a legtöbb pénzt értelmetlen, támogatásokra, integrációkra, adományokra és még ki tudja milyen ostobaságokra, lusta vagy tolvaj emberek miatt. (Természetesen bevétel arányosan gondolom.)
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Pár ember keményen megharcolt a családja repi föld körüli útjáért.

"I'm gonna make him an offer he can't refuse"

Na, ugye hogy sikerült megtalálni a megfelelő embert a megfelelő mértékben megtöltött Nokiás dobozzal/dobozokkal?? Már egészen kétségbe voltam esve, hogy nem sikerül nekik.

Azt azért lehetett látni, hogy febr. végéig meg fognak egyezni. Túl nagy volt a hallgatás.
Az irány alapvetően jónak tűnik (pl. open-formátumokról rendelet, vagy az 1 éves ideiglenes hosszabbítás), csak egy ilyen átállást nem lehet 3 hónapra időzíteni.
Szerintem célszerűbb lenne egy 2-3 éves intervallumot kijelölni, hogy pl. 2014-re aki akar átálhasson, aki nem akar, annak pedig szépen lassan csökkenteni a támogatását, később oldja meg saját keretből a szoftvereit.
(A 2-3 évet azért írtam, mert az alatt avulnak el a gépek papíron a közszférában.)

Aki olvasta a híreket az évek során elvileg számíthatott rá, hogy előbb-utóbb bekövetkezik ez a váltás. Például az ODF 2009 közepe óta nemzeti szabvány! Persze b*sznak használni nagyon sok helyen.

--
Ha valakinek nem válaszolok a fórumon, ne sértődjön meg. Valószínűleg csak trollszűrőre raktam.

A szokásos húzd meg - ereszd meg. Az idióták azt sem tudják hogy mit csináljanak. Kapkodnak mint Bernát a ménkűhöz. Ezek vezetik az országot... a romlásba.

A Nokia-s doboz megint utat talált. :D Pedig már nem is vesz senki Nokia-t. Ez a forradalom sem söpörte el a feketemacskát. :D

Általános és középiskolában mindegy mit használnak, egy egyetemista meg talán már tudja kezelni a súgót a táblázatkezelőben. Aki meg eddig sem tudta, annak mindegy miben nem tud dolgozni. Nagy részét ezeknek az MS termékeknek ki lehet váltani. Nyilván nem mindet.

# apt-get install popcorn

----------------
Lvl86 Troll

Szerintem nem vesztettél, vesztettetek semmit. Gyorsan átfutottam amit csináltál, GRAT!
Arra majd kiváncsi leszek hogy a hír hallatára nem e követelik majd vissza a windowst. Sok helyen ha elég ez nekik jobban járnak ha hozzászoknak.
Nem kizárt hogy 1 éven belül sok embernek fog segítséget adni ez a leírás.

Köszi, én is így gondolom.
Dehogynem, 2 perccel a hír megjelenése után már jött is a mél az egyik kolléganőtől ma, hogy kéri vissza a wint. Ezt a blogban nem nagyon tárgyaltam, de kommentben leírtam alá...
Reméltem, hogy másoknak is hasznos, ezért is készült.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Na, ezt a tanárnőt kellene azonnal és páros lábbal kirúgni, hogy megtanulja egy életre, hogy merre található a területileg illetékes Munkaügyi Központ kirendeltsége!
Alátámasztom (no, nem a kolléganőt :-) : annyi, de annyi az állás nélkül lévő tanerő van - bármely szakos -, hogy az ilyen (!) hozzáállású *arcút bármikor és - meggyőződésem szerint (fiatalabb verzióban) - olcsóbban (!) lehetne kiváltani/alkalmazni, de azonnal!
(Az egy másik kérdés, hogy kötelezően meg kell hirdetni az álláshelyet.)

Akkor a helyzet még jobb! :-)
Gizike, Mancika, ...-a, ...-e típusú munkaerőből ez az ország jelen pillanatban elképesztő túlkínálattal küzd!
S jelenleg nem a tudásalapú társadalom felé megy a felsőoktatási "reform" sem, így az utánpótlás szinte 100%-ban biztosított hosszú évekre előre.

Nem azért rúgatná ki ( amúgy kérem ne sarkítsunk, ezt hagyjuk meg a politikusoknak!), hanem valóban felelőségteljesebb hozzáállás lenne elvárható egy tanártól. Persze ehhez azért kellene némi felvilágosítás is, de meg kellene érteni, pláne a béreik miatt -egyébként joggal- felszólaló tanároknak, hogy az a windows, amiért az iskola egy ruppót nem fizet, NINCS INGYEN!
Menjen el, vegye meg az iskola, a tanár és használják - ámen.
Megfordítva a dolgot:
Vajon kérné-e a tanár vissza a windowst, ha közölnék vele, hogy ez ennyi és ennyi levonást jelentene a következő havi fizetéséből?
Még egyszer a gyengébbek kedvéért, nekem semmi bajom azzal, ha az oktatásban az M$ szoftverei is részt vesznek, de akkor azt oldják meg az iskolák vagy támogassa az M$, de közpénzből ne herdáljunk már olyanra, amire van más alternatíva is.
Pontosan ugyan ezért nem tetszik, hogy pl. páncélozott audikat bérelnek/béreltek kormányzati tagoknak.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

* 1 biztos én vissza nem csinálom, akkor inkább elmegyek hamburgert felszolgálni.
* Jelen pillanatban még a diri támogat és van a jövő hetem, hogy befejezzem
* Persze most sokan vérszemet kaptak, hogy vissza, meglátjuk mire lesz elég a lobbierejük. (egy iskolában ez sosem lebecsülendő)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Hajrá Gábor!
Amelyik munkatárs visszakéri az eredeti Win akármijét, fizesse ki a munkaidőt, amit neked ezzel kell pluszban (!) eltölteni!
Sehol - normális munkahelyen - nem az alkalmazott dönti el a munkához használt szoftverek fajtáját, valamint egyéb, ezzel kapcsolatos dolgokat (sem)!
Ezen az alapon miért nincs minden (tanári) gépen - kívánság műsor szintjén - olyan vírusirtó, amilyet az illető megkíván? :-)

Én már biztos nem rakom vissza, ezt eldöntöttem, ebből nem engedek, Több mint 10 éve ott vagyok, ha úgy alakul ideje váltani. ...no de még nem tartunk itt.:)

Egyébként hasonlót mondtam korábban, mondtam hogy akkor a licenc árát köhögje ki, aki ragaszkodik hozzá. :P

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

„most sokan vérszemet kaptak, hogy vissza”
-fú, még a végén rá kellett volna szánniuk egy órát, és tanulni valami újat. Háhogy' képzeled te azt? Másmilyen lett az ikon, jézusmária! Ez így teljesen használhatatlan!

Az emberek egy része egyszerűen nem alkalmas a műszaki eszközök használatára. Lásd tanár vs. írásvetítő mém. A windowson nagy nehezen kiokumlálták az eljárásokat amikkel el tudnak boldogulni „arra a harmadik ikonra kell kettőt, aztán alt+f, lefele nyíl kétszer...”, de ide a bökőt, hogy igazán egyik se érti, hogy az adott feladat elvégzésével voltaképp mit csinált. „Máskor így jó szokott lenni!” Most meg hirtelen újat kellene tanulni („megszokni”), mikor még a háttérkép is teljesen más. Nem egyszerű dolgok ezek.

Tenyleg ez volt eddig es eddig mindig! mar sokszor ugy voltunk, hogy lekaparom magam! De most cafolnom kell! Most, hogy ugy nezett ki nincs tobb lavirozas a winnel, nagyon sok megkeresest kaptunk es a telepitesek utan CSAK megddobbent pozitiv visszajelzesek jottek, sebesseg, stabilitas, megjelenes tekinteteben. persze rengeteg segitseget adtunk de ez nem megy maskent....hogy most mi lesz? nem nagyon elem bele magam, hogy ennek ellenere maradnak a blackPanther gepek:)

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Persze, nyilván van pozitív példa is, és olyan szempontból hasznos volt ez a mostani beijesztés, hogy így kénytelenek voltak az emberek megnézni „azt a linuxizét” is. És ha ettől csak annyi változott, hogy rájöttek, ez sem az ördög műve, már megérte a fáradozást.
„CSAK megddobbent pozitiv visszajelzesek jottek” -gondolom, a mindenütt jelenlevő MS-propaganda alapján ők egy karakteres képernyőn villogó zöld kurzorra számítottak.