Jövő héten érkezik a smartphone készülékekre szánt Ubuntu fejlesztői előzetese

Címkék

A Canonical ma bejelentette, hogy február 21-én kiadja a smartphone készülékere szánt Ubuntu fejlesztői előzetesét. A "Touch Developer Preview of Ubuntu" forráskódja és image-ei elérhetők lesznek Galaxy Nexus és Nexus 4 telefonokhoz. A kiadás nem végfelhasználóknak, hanem tesztelőknek, fejlesztőknek szól. A február 25-től 28-ig Barcelonában megrendezésre kerülő Mobile World Congress ideje alatt a Canonical helyszínen tartózkodó emberei kérésre feltelepítik a fejlesztői előzetest a résztvevők telefonjaira az Ubuntu standnál.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Arra kivancsi lennek, errol a. Google mit gondol...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Meg is válaszolom, szerintem, hogy áll a széna:
Az, hogy Galaxy-ra optimalizálják az első verziót, szerintem nem okoz nekik semmilyen fejtörést. Egyedül amerikában támogatta meg a nexus 4 modellt a play áruházon keresztül, amúgy csak egy brand, amit oda-oda ad egy cégnek, egy szériára.
Az android egy amúgy is opensource rendszer, nem hiszem, hogy az eddigi hozzáállásuk a nyílt forráshoz megváltozna. És az androidnál a google féle szolgáltatások használata az elsődleges cél, ami egy másik operációs rendszer nem feltétlenül borít fel.

Csupán arra gondoltam, hogy a google költi a pénzét és idejét, hogy saját referencia telefont adjon ki az android alá, aztán azt megfogja az ubuntu és azzal demozza a saját termékét, nekem ez valahogy fura
Nekem hitelesebb lett volna az ügy, hogy az ubuntu is kitalál egy saját telefont (lebrandel legalább valamit), és azon nyomatja, ez kicsit komolytalan _számomra_

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Az első Androidos eszköz a HTC Dream vagy más nevén T-Mobile G1 volt. Vagyis a Google is platform fejlesztéssel foglalkozik. A hardver gyártását a partnereire bízza. A HTC és a Samsung mint gyártók már 2007-ben benne voltk a Google-lel közösen gründolt Open Handset Alliance konzorciumban.

A Google leginkább nem gondol semmit.

Van egy kimondottan fejlesztői kisérletezésre, demózásra készített hardware platform ami nincsen lockolva. Olyan nagyon nem hiszem hogy meglepődnének, hogy a licenszeket betartva az eredeti rendeltetése szerint használja bárki a vasat.

Mivel a Canonical nem hardver hanem szoftver platform fejlesztő cég ezért sok ráció nem lett volna abban, hogy egy minden hardver platformra és minden architecturára portolható és portolandó UI koncepció (aminek a lényege inkább a vizuális elemekben és azok interakciójában van) fejlesztése helyett egy adott platform adaptációjába fektetett volna.

Ez egy rettentő érdekes kezdeményezés és ötlet.

A linux disztribúciók közt megjelenő Ubuntu is hasonló reakciókat kapott. Előlre tippelek, hogy lesz steam for ubuntu mobile és arm ubuntu beköltözik mindenhova 100 usd-s eszközökön.

Az arm linux disztrónak komoly múltja van. Alapvetően a Debian (innen jön a legtöbb Ubuntu-s csomag is) dsztrónak már régóta van korrekt arm release (http://www.debian.org/ports/arm/) és a Maemo 4 (Nokia N800/N810), Maemo 5 (Nokia N900) és a jogi okokból Meegonak nevezett, de a hardver adaptációs és middleware szempontból a korábbi vonal folytatásűnak számító Maemo 6 (N9) is egyfajta Debian jellegű disztribúció volt. De az Ubuntunak is (http://www.ubuntu.com/download/arm) már egy jó ideje teljes értékű asztali és szerver portja van armos eszközökre (nagy kedvencem a Pandaboard ES2)

A Maemo kontribúciója az arm linux minőségi szintjén sajnos túl kevés elismerést kap. Nagyon jelentős, hogy gyakorlatilag 2004 óta sok tízezer fejlesztőt portolt és írt új alkalmazásokat, platform szolgáltatásokat. Ha kívülről nézzük, akor csak idő kérdése volt, hogy a stabilitás szinonímája az Ubuntu, a fejlesztői hardver platformként többmillós példányszámban a polcokra helyező Maemo és a korszerű UI/UX tervezését magasra priorizáló Ubuntu kohéziójából valami versenyképes platform szülessen.

A lehetőség ami most az Ubuntu közösség és a Canonical kezében van tulajodnképpen történelmi. Nemcsak azért mert Linux alapú mobil eszközök platform támogatása a cél, mert az Android is Linux. Hanem azért mert az Ubuntu platform nemcsak nyílt szoftver, hanem a a platform fejlesztése is nyitott módon folyik. Ehhez legközelebb a Maemo platform állt, ami az Android-nál lényegesen nyitottabb volt és egy sor kulcsfontosságú része, péládul az alkalmazás keretrendszer magját képező DUI majd MeegoTouch könyvtárait is nyitott modellben készültek. De maga a UX és az alkalmazások, UI komponensek interakciója szinte a termékek megjelenéséig titkok voltak (lásd N9 swipe)

Az Ubuntu viszont most viszont adatptálja az asztali operációs rendszerének a fejlesztési modelljét (ami ugye mindenki számára triviálisan volt nyitott) az okostelefonok platformjának fejelsztésére. Ennek a nyitottságnak nagy jelentősége van és lesz is. Más a fejlesztési dinamikája a telesen nyitott projekteknek, más az üzleti modellje az így fejlesztett platformoknak.

Azt pedig józan szakember nem kérdőjelezi meg, hogy jót tenne a mobil eszközök piacát és fejlesztési hozzállását egy kicsit felrázni.

A felhasználói felület és az alkalmazások milyen grafikus szerver felett futnak? X.Org? Wayland? Esetleg más?

Csütörtökön lényegében minden részletre fény derül.

De az alkalmazások szempontjából a display szerver majdnem teljesen irreleváns. Az alkalmazások és a platform felhasználi felülete kizárólag QtQuick2 technológiára épül. A Qt pedig lényegében elfedi az displaz server adaptációját.

Nem mondjátok, hogy az Ubuntu Mobile UI QML-re meg Qt-ra épül. Ha ezek befejezik amit anno a Nokia elkezdett az számomra roppantmód vicces lesz.

És ha valóban az a céljuk, hogy egységes felület legyen minden eszközön, vajon hosszútávon desktopon is QT-re meg QML-re állnak át???

Nincs közöm a szoftverfejlesztéshez, de egyre kevésbé értem, mi értelme volt / van a Unity fejlesztési koncepciójának. Először Unity 3D compiz pluginként, vele párhuzamosan Unity 2D QT és QML alapokon Metacity ablakkezelővel, mert hogy Compiz adott esetben nem megy 3D driver nélkül, aztán Unity 2D-t dobják, mert minek, jó lesz a 3D LLVMpipe-pal low-end gépeken, de közben jön egy telefonos Unity QT-vel QML-lel, a hosszútávú cél pedig, hogy egységes felület legyen minden eszközön, gondolom így desktopon is.

Bátortalanul kérdezem: Ennél nem lett volna egyszerűbb kwin-QT-Pasma alapokból építkezni? 2D / 3D probléma is elegánsan megoldódott volna.

Nagyon jók a kérdéseid és teljesen jogosak is.

Ha visszanézed az elmúlt cirka 2-3 év eseményeit a toolkittechnológiák területén akkor így utólag azért egy meglehtősen viharos történetet látsz. A "Ha"-val kezdődő mondatok a platformfejlesztés témájában is csak vicces spekulációk. Amenyire én látom az Ubuntu mindig az adott helyzetben, az adott viszonyoknak megfelelő döntést hozott.

Egy valóban agilis fejlesztési modellben dolgozó csapat nem ilyed meg egy-egy utólag akár radikálisnak tűnű irányváltástól. Amikor a Unity fejlesztése elkezdődött (2010 nyarán) már megvolt a 14.04 mint cél. De három év fejlesztés és a fejlesztői közösség valamint a felhasználók visszajelzések néha szükségessé teszik a korrekciót.

Annál, hogy a desktopon is Qt/QML lesz-e a hosszútávú megoldás lényegesen relevánsabb kérdés, hogy az alkalmazások számára az összes Unity szolgáltatás (indikátorok, notification, panel menu és launcher quicklists) elérhető legyen. Lehet a Unity akár Go-ban is írva, ha az alkalmazások számára a unity transzparens.

Sajnos nem arról van szó, hogy az Ubuntu folytatná azt amit a Noki a Harmattan és Meltemi programokkal elkezdett. A Harmattan egyik alapvető problémája az volt, hogy jóval az előtt kezdték el a Qt alapú komoly grafikus fícsörökkel bíró touch intefész fejlesztését mint maga a Qt. Ezért volt kénytelen az alkalmazás keretrendszert fejlesztő csapat megcsinálni a saját libDUI (később libMeegoTouch) könyvtárat. Ez a Maemo platformon egy hasonló fork volt mint a Symbiannál az Orbis. Lényegében a Qt ignoranciája és fafejűsége miatt mind a Maemo és a Symbian csapat is kénytelen volt fregmentálni a Qt alapú UI toolkit technológiát.
Emiatt folytatni a Harmattant mindenképpen zsákutca lett volna. Amire esély lett volna az az, hogy a Harmattan megoldását upstreamelje a Maemo csapat és ezáltal de facto szabvánnyá vált volna a libMeegoTouch. De ez a vonat elment már Elop előt.
A Meltemit jó lett volna folytatni, hiszen az Qt5 és QtUuick2 alapú rendszer volt, de ennek a programnak egy árva bitje sem volt nyitott.

Így az Ubuntu okostelefon rendszere teljesen nulláról lett kezdve. De az, hogy a Qt a jelenleg legjobb, leghatékonyabb keretrendszer és a QML az fényévekkel a legproduktívabb alkalmazásfejlesztő technológia ma már kevesen kérdőjelezik meg. A Tizen EFL megoldása szerintem lényegében ugyanilyen jó lenne, csak ugye más cégek, más stílusban tolják azt.

Személy szerint akkor fogok ezeknek a híreknek örülni, ha a végén kiderül, hogy mobil vonalon is megveti a lábát a stabilan működő, tetszés szerint minimalizálható, állandó fejlődésben lévő, nyílt operációs rendszer - még ha azért egy kezdeti díjat fizetni is kell érte a készülék árában. Remélem, a "régi", "elavult" készülékekre is fel lehet majd tenni előbb-utóbb a rendszert.

Persze, üdvözlöm azt, hogy az Android is egyfajta Linux, de sajnálatosnak tartom, hogy ugyanazt az irányt vette fel a Google és a mobilgyártók, mint a PC-k esetében a Microsoft Windows-a és a hardvergyártó cégek: verzióváltáskor (esetleg 2 verziónként) végső soron lecseréltetik velünk a komplett hardvert is, ha megfelelő működést akarunk elérni.

Oké, értem én, hogy a gépek elhasználódnak, amortizálódnak, új technológiák jelennek meg, a telefonok pedig egyenesen kiKOPNAK a használatból, de ez a "dobd el, vegyél újat, azon majd megy az új verzió" nekem nem szimpatikus a mobil vonalon (sem). Ha én olyan vagyok, aki vigyáz a dolgaira 10+ évig, miért akarják eldobatni velem is a mobilom 1-2 évente? Hiába a környezettudatos gyártási és működési technológia, ha gyorsan megy a szemétre. Az a minimális "környezetvédelem" és "energiatakarékosság" röhejesen elenyésző a környezetkárosításhoz képest.

Sajnálom, én már csak ilyen "maradian" gondolkodom...

Nem maradiság ahogyan gondolkodsz, hanem ez az a tudatos fogyasztói hozzáállás ami jó lenne ha elterjedtebb lenne.

Ugyanakkor sajnos azok a dolgok amiket felsorolsz nem a platform fejlesztő cégek felelőssége. Elsősorban a hardver gyártók és a teleoperátorok, valamint a minden államban létező kormányzati hatóságok nehezítik meg a felhasználók életét és a platformfejlesztők dolgát.

Kevés fogyasztóban tudatosul, hogy az okostelefonok alapvetően rádiótechnikai berendezések és mint ilyenek teljesen más szabályozás alá esnek mint egy asztali számítógép. Konkrétan megfogalmazva, én mint egységsugarú állmpolgár hiába csinálok egy nyáklapot ami képes rádiós hangátvitelre a szabványos frekvenciákon, használni nem használhatom a megfelelő hatósági engedélyek nélkül. Ezek a hatósági engedélyek pedig ki vannak szervezve masszív összegekért a teleoperátoroknak. Itt nagyjából véget is érne a teljesen szabad és nyílt forráskódú mobil telefónia története és ez a szemlélet át is szűrődik a hardvergyártóktól az operátorokon át a platformfejelsztőkre.

Összességében egy nagyon nyögvenyelős és hisztis iparág a mobil telekommunikáció. Lényegében ott tartunk ma az okostelefonokkal mint a PC-vel a 90-es évek közepén... csak sokkal erőszakosabb és gazdagabb cégek uralják a terepet mint akkoriban.

Teljesen jól gondolkodsz, csak a gyártóknak nem érdekük hogy a te igényedet kielégítsék. Nekik az a jó, ha megveszed a következő és a következő készüléket, az emberek meg megveszik, ha nem akarják akkor is, úgyhogy miért is törjék magukat a kedvedért?

Persze ez nincs így jól. Kiutat viszont nem nagyon látok.

Ujabb ubuntu privacy akcio:
https://bugs.launchpad.net/unity/+bug/1111808/comments/6

"* We will make a very bold, clear way for you to turn on and off
network queries across ALL scopes for any given session in the dash.
Think about this like the 'anonymous' mode in your browser. Toggle it,
right there in the Dash, and you are totally certain you are not sending
network traffic. We will aim to enforce this at the kernel level, hence
the CC to Jamie S who leads our security team."

veletlen mar a kernelben be lesz kapcsolva a keylogger... :]