"Ingyen Microsoft szoftver az egri főiskolásoknak"

"Komplex együttműködési megállapodást írt alá a Microsoft Magyarország és az Eszterházy Károly Főiskola, aminek keretében az intézmény informatikus hallgatói, illetve a tanári kar ingyenesen használhatja a Microsoft minden fejlesztőeszközét és szervertermékét. [...] A Microsoft Magyarország és az egri Eszterházy Károly Főiskola által most megkötött megállapodásnak része, hogy a Dream Spark program keretében a legtöbb szerveroldali és fejlesztőeszközt – egyebek mellett a Visual Studio legújabb változatát – a főiskola informatikus és tanárjelölt hallgatói, valamint tanári kara oktatási és kutatási célra egyaránt felhasználhatja."

A részletek itt.

Hozzászólások

Úúúúúgy éreztem, hogy ez lesz :-)

Nem meglepő. Azért az nem lenne túl nyerő - az M$-re nézve - ha hirtelen kiderülne, hogy esetleg nem csak M$ cuccot lehet nagyüzemben használni. :) Ez más néven a beetetés.

Azt azért remélem, hogy lesz épp elég hely ahol a szabad és nyílt szoftverek üzemeltetésével is jókóra tapasztalatokat szereznek és persze jókat. :)

A sima DreamSpark 99 dollár, a DS Premium pedig 499 dollár egy évre, amit az iskola fizet. (Persze, bele lehet kötni, hogy sok iskolát az állam pénzel.) Ez eddig is volt, igaz, hogy DS Premium helyett MSDNAA-nak hívták.

A Tisztaszoftvernek, amit közvetlenül az állam fizet, ehhez semmi köze!

Pontosan mit is kapnak? Ingyen desktop liszenszeket is a diákok, tanárok?

Nincs is ezzel különösebben baj, mert van rá piaci igény is, az egyetem utáni elhelyezkedést is segítheti. Az egyetemekkel való ipari együttműködést mindig is fontos dolognak tartottam; amíg nem kényszerítik a hallgatókra (választható tárgyak, külön kurzusok, vagy csak egyedi előadások az adott cégtől), addig ezzel szerintem mindenki nyerhet. Nem vagyok MS párti, de a BME-n tartott MS előadások (amik nem feltétlen szigorúan szakmaiak voltak) nekem nagyon tetszettek.

Ha sorok között olvasunk azért ez nem ugyanaz, mint amit a Tisztaszoftver adott. A fenti program már régóta létezik több egyetemen is. Nem új dolog. A két program (tisztaszoftver-DreamSpark) licence feltétele jelentősen eltér. Fontos, hogy ez nem minden egri hallgatónak jár, csak informatikus hallgatóknak.

en, mint adofizeto nem vesztettem semmit.
Én mint cégvezető vesztettem egy csomó pénzt mert az alkalmazottak, csak m$ termékhez értenek. Megveszem nekik, és beleépítem a szolgáltatásom árába. Megfizettetem az adófizetőkkel. Miért ? Mert a tanárok(tisztelet a kivételnek) lusták követni a fejlődést.

Szerintem amire van nyílt forrású alternatíva azt törvénybe lehetne rögzíteni, hogy oktatni csak azt szabad.

ez az igazi probléma
az oktatási időt lehetne korlátozni: 70% szabad szoftverekre, 30% egyébre
szinte mindenre van nyílt alternatíva, csak a színvonala néha nem elegendő
a tömegigényekre mindig van elfogadható szintű nyílt szoftver
egyes professzionális szakmákban azonban a jól használhatók fizetősek
M$ árbevétele csekély részét kapja professzionális szolgáltatásokból, zömmel tömegigényeket elégít ki
(op.rdsz., szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő, prezentáció készítő, rajzoló sw.-ek); ezekre van az esetek 98%-ában megfelelő szintű nyílt alternatíva
Polló László

"M$ árbevétele csekély részét kapja professzionális szolgáltatásokból, zömmel tömegigényeket elégít ki"

Az MS 2011-es pénzügyi évében a szerver üzlátág részesedése az árbevételből 24.4%-volt. Ezt azért nem nevezném csekélynek. Főleg, hogy ez nominálisan kb. 17 milliárd dollár, ami mai árfolyamon kb Magyarország 2012-es évre tervezett költségvetési árbevételének durván 25%-a.

forrás

Egerben mindig is elég nagy ms jelenlét volt. ami önmagában nem is akkora nagy probléma. van ott cég aki pont ezeket a végzett hallgatókat húzza be.

Ezt akartam én is írni, egri végzős kollega már fél lábbal ms-éknél van, és hasonlók adottak nekik. Ez egy választási lehetőség náluk, ha ott tanulsz, minden adott, hozzádvágják a lehetőséget, neked meg dönteni kell, hogy jó-e ez. Hogy ne lenne jó. Bár vendor lock-in, de a jobbik fajta :).

Ilyen szélben nagyon komoly, alapos, elhivatott tanárokra van szükség, hogy mást is lássanak a diákok.. (Unix)

Van olyan Unix-vendor, aki ingyen biztosit Unix-licenceket es fejlesztoeszkoz-licenceket az iskolanak? Ez marketingkoltseg az MS reszerol, ha a Unixok piacon akarnak maradni, akkor a marketingkoltsegbol ide is kell aldozni. A Cisco ezt meg is teszi a CCNA alaptanfolyam biztositasaval, de Unix vendoroktol ezt meg nem lattam.

Van olyan Unix-vendor, aki ingyen biztosit Unix-licenceket es fejlesztoeszkoz-licenceket az iskolanak?

Melyik Unix vendorra gondolsz? Amelyik Unix-a csak speckó vason fut, amit csak a vendortól tudsz megvenni? Nem mindegy, hogy mennyire van ingyen az OS meg a fejlesztőeszköz licenc, ha a vas nem ingyen van?

Vagy arra az egy szem Unix vendorra gondoltál, akinek van normális Unix-a, ami fut x86-on, és sok éve szabadon letöltheted az OS-ét és fejlesztőeszközét, és - támogatás nélkül, de - használhatod ingyen, akár az oktatásban, akár otthon?

Ha annak a Unix vendornak, akinek a Unixa csak specko vason fut el, faj az, hogy az o fejlesztoeszkozed vagy OS-et nem oktatjak, de az MS termeket igen, akkor adjon az iskolanak ingyen vasat, amin lehet oktatni. A Cisco az oktatashoz ad ingyen vasakat.
A masik, x86-on is elfuto Unix vendorral kapcsolatban: megkereste o az iskolakat azzal, hogy ugyan, oktassatok mar legyszives ezt es ezt a rendszert, ezt adjuk nektek erte?

Nekem egy szavam se lenne ez ellen, ha minden téren így mennének a dolgok.
Fizessenek a cégek, ha piaci dominanciára törnek, vagy meg kívánják azt a jövőben is tartani.

Ez most miben különbözik az MSDNAA -tól?

A Microsoft cégnek legegyszerűbb, ha összes fejlesztői és szerver termékét használhatják a diákok és a tanárok. A nem megfelelően képzett tanár felteszi a windows központi szervert, ami csak windows klienssel működik együtt és a cikk szerint a kliens már nincs ingyen. Inkább a kliensen akarnak nyerni és a Linux szervert pedig cseréljék le Windows szerverrel, mert látszólag ugyanannyiba kerül. Nem hiszem, hogy piacképes tudás a Microsoft C++/.NET fejlesztő környezet használat vagy .NET portált, mert a való életben egy középvállalkozásnak már nem éri meg beruházni a .NET szerverre. Egyszerűbb egy PHP portált bevezetni és Linux szervert használni, ahol lehet választani a Windows vagy Linux kliens között.

"Nem hiszem, hogy piacképes tudás a Microsoft C++/.NET fejlesztő környezet használat"

Lol. :)

" a való életben egy középvállalkozásnak már nem éri meg beruházni a .NET szerverre."

Lolabb. :) :)

"Egyszerűbb egy PHP portált bevezetni és Linux szervert használni, ahol lehet választani a Windows vagy Linux kliens között."

Ultramegalol. :) :) :)
Bocs, de képtelen vagyok megállni, hogy körberöhögjelek. :)

OMG

http://www.cwjobs.co.uk

.net:2113 talalat
linux:1105
php: 757
c++: 743
java: 1615
asp: 1219

http://www.itjobswatch.co.uk/

.net developer: GBP 40000 average salary
php: 35000
c++: 48000

> egy középvállalkozásnak már nem éri meg beruházni a .NET szerverre

Ha egy Windows szerver jelentos osszeg egy kozepvallalkozasnal, akkor be kell zarni a boltot.

En konkretan jobban szeretek *nix alatt fejleszteni, de egy VS vagy W2k8 szerver ara egy developer havi koltsegenek toredeke. Nagyon nem vagy kepben. :(

Tehat akkor ismetleskepp: Londonban jelenleg a .Net fejleszto a legkeresettebb allas. C++ fejlesztot tulnyomoreszt Windows kornyezetbe keresnek (ez nincs benne a fenti statisztikaban, kenytelen vagy elhinni nekem). Jelenleg tobb nyitott ASP-s pozicio van, mint PHP-s.

Van meg kerdes?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Igazad van, hogy sok állást hirdetnek meg .NET technológiára, de nem biztos, hogy tényleg ennyi projekt indul el. Londonban határozottan elkezdődött a Nyílt forráskódú termékek használata állami szinten. A Londoni tőzsde és London weboldala nyílt forráskódú megoldásokon működik.
Dolgoztam cégeknél üzemeltetőként és nagyon sok helyen örülnek annak, hogy nem kell Windows szerverért kifizetni, hanem vagy egy olcsóbb Linux alapú szervert. A Desktop gépeken csak a Multimédia szerkesztők kaptak full Windows gépeket és a Marketing manager lány is tudja kezelni az OpenOffice.org szerkesztő programot és már a Microsoft Office árát is megspórolták. Ehhez csak ész és szakértelem kell.
Nem hiszem el, hogy azok a cégek akik Microsoft termékeket használnak megvesznek minden Microsoft licencet, hanem az olcsóbb kategóriájú licencet rakják fel. Egy .NET Portál esetén meg kell venni a Microsoft adatbázis-kezelőt és a közigazgatásban látható megoldások a PHP megoldások alatt vannak. A Microsoft biztos vásárlója a Magyar Állam volt eddig. Bármilyen szar megoldások vannak is, akkor is a .NET technológián alapuló megoldásokat erőltették eddig. Remélem hamarosan változás lesz és ezzel a Hazai cégek egyre több megrendelést kapnak.
Abba is érdemes belegondolni, hogyha egy 300 fős cégnél azt hozzák ki, hogy éves szinten két-három milliót megtakarítanak a Microsoft licenszeken és közben a BSA se tudja megbüntetni a céget, akkor annak a Manager-nek éves szinten van már 300.000,- forint bónusza.

"Egy .NET Portál esetén meg kell venni a Microsoft adatbázis-kezelőt"
Miert is? Szep lenne, ha egy .NET alkalmazas csak SQL Server alatt tudna menni, es mondjuk Postgres/MySQL/akarmi alatt nem.
"Bármilyen szar megoldások vannak is, akkor is a .NET technológián alapuló megoldásokat erőltették eddig."
Ezert vettek a kormanyszovivonek MySQL support licenceket, nyilvan. Az Ugyfelkapu JavaEE alapu. Hol eroltettek .NET alapu megoldasokat?
"Abba is érdemes belegondolni, hogyha egy 300 fős cégnél azt hozzák ki, hogy éves szinten két-három milliót megtakarítanak a Microsoft licenszeken"
Es mennyit forditanak enterprise open source licencekre? Mondjuk Red Hat supportra?

Számomra azt tűnt fel, hogy kevésbé használhatóak a .NET állami portálok, mint a PHP portálok. Számomra a legkiakasztóbb megoldás a .NET technológián:
A https://kozigallas.gov.hu
A keresés nem működött részszavakra és egy perc után kidobott regisztráció közben.

Egy manager számára elsődleges egy vállalkozás hatékony működése. A tulajdonos annyit szeretne, hogy év végén csomó pénzt tudjon kivenni. A manager-nek annyit kell tennie, hogy egy Nyílt Forráskódú szállító céggel megállapodik és számára az a lényeg, hogy olcsóbban működjön a vállalkozás és legalább ugyanazon a szinten dolgozzanak. Meglepődtem, hogy a marketing csajok képesek egy kis segítség után (OpenOffice.org) Libreoffice programokon dolgozni és a mai munkaérő keresletnél simán lehet találni olyan munkaerőt, aki hajlandó megtanulni a Libreoffice program működését. Első egy hónapban kell komolyabb segítség utána már simán megy minden. PDF dokumentumban küldenek el minden levelet, amibe az ügyfél nem tud könnyedén belemódosítani.
Első évben kidobja az összes MS Office-t, akkor ezzel már megspórol annyit, hogy legalább év végén kapjon 300.000,- forint bónuszt. De sokszor fél évente fizetik és akkor legalább kétszer 300.000,- Forintot kap. Ami nem egy rossz összeg a mai körülmények között, mert ez a fizetésen felüli összeg.
Egy fejlesztő cég át tudja alakítani az MS Office makrókat és template-eket Libreoffce alkalmazásra. Ez ami plusz költség, de mondjuk egymillió forintért megcsinálják egy 300 fős cégnél.

Egy multinak már megéri saját maga igényeire szabni a Debian, (XKF)Ubuntu, Fedora, OpenSuse vagy Mandriva rendszereket. Céges felületek manapság eléggé divatosak és sokszor igénylik azt, hogy egyedi biztonsági mechanizmust képes legyen lekezelni. A Libreoffice -t, Gimp-et átalakítják, hogy olyan felület legyen, ami számukra szükséges. Hogyha nem tud eleget a Libreoffice makró nyelv, akkor a szükséges kódokat hozzá lehet fejleszteni. Ehhez elég nagyjából 10 fejlesztőt alkalmazni és máris 10 fejlesztőnek van munkája.

Teljesen rendben van, hogy a vezeto ceg termekei elerhetoek, raadasul most fair a verseny linux windows kozott, hiszen egy arban vannak :)

Az összes Állami Intézménynél és Vállalkozásnál az Ingyen szoftvereket meg kell tiltani, mert semmi sincs ingyen. Azt is eltudom képzelni, hogy pénzt akarnak majd kérni a Linux->Windows migrációért. Remélem az ilyen megállapodások semmisek lesznek és csak olyan megállapodások lesznek, amiben kimutatja azt, hogy az adott cégnek hol hoz nyereséget, hogy támogatja az Állami intézmény és vállalkozás működését informatikai termékekkel.
Pl. Az Ubuntu a céges supportból akar megélni és megéri, hogy a kisvállalkozásnál éles környezetben leteszteljék a minor kiadásokat.