Hírek a magyar Fedora közösség háza tájáról

Sziasztok,

Üdvözlünk minden Fedora felhasználót a magyar közösség nevében, ígéretünkhöz híven több dolgot is igyekszünk tető alá hozni - vagyis mozgalmas évnek nézünk elébe. Apró lépések sorát fogjuk végrehajtani, és ezekből szeretnék néhányat nektek bemutatni.

Első körben ahogy ígértük, a közösség most már saját hivatalos honlappal rendelkezik - amit a Fedora Board jóváhagyott, így már semmi sem állhat az útjába hogy egy közös oldalon találkozzanak az RH és Fedora felhasználók. Az oldal címe: hu.fedoracommunity.org - ahol igyekszünk több mindennel szolgálni, addig is gyertek bátran megtölteni az oldalt, vagy csak köszönjetek be a fórumra. Természtesen a következő Fedora Kerekasztal Találkozót már az új tagokkal együtt szeretnénk lebonyolítani, de erről majd később írunk itt és a közösségi honlapon is.

Továbbá nagy fába vágtuk a fejszénket, hogy megpályáztuk a Fedora nemzetközi fejlesztői és felhasználói konferencia (Fudcon) európai rendezési jogát ide Budapestre, amivel idevárhatunk sok-sok külföldi és magyar Fedora felhasználót is. De a döntésig még várni kell, és a versenyben nem vagyunk egyedül - pl. Párizs is pályázott rá, de nem adjuk könnyen. :) Amennyiben van olyan IT főiskola, egyetem ahol képesek stabil wifivel, és néhány teremmel támogatni bennünket, az bizony óriási segítség lenne, de még bármi is történhet. Viszont bíztató, hogy előzetes körkérdés alapján jó eséllyel indulunk.

A következő nagy kiadásunk a Fedora 17 (kódnevén: Húsos Csoda, Beefy Miracle) valóban "vastag"-ra sikerült, mivel a Feature-k száma több mint 60, és ebből úgy néz ki a magyarítás sem lesz "vékonyabb". A kiadásig még van egy kis időnk, a rendszert alkotó fedora.main rész gyakorlatilag 2-3 fájl híján készen áll a migrálásra, így elsőként ebben a kiadásban lehetünk a rendszerben teljesen magyar nyelvű. Sajnos a dokumentációra már nem mondható el ugyanez, de emberhiány miatt sajnos mindent nem lehet. Természetesen ha hibát találtok, írjatok nekem (zoltanh721) vagy bármely fordítási csapattagnak, amint lehet javítjuk őket.

Itt szeretném megköszönni a fordítóink és a csapattagok munkáját, és a lehetőséget, hogy mindezt együtt tehetjük - és veletek együtt építhetjük a magyar és nemzetközi Fedora közösséget. Továbbra is állunk segítségetekre, igyekszünk új lehetőségeket és képességeket építeni, bemutatni a közösségen belül és kívül.

--
Rákosi Gergely (rgeri77 - Ambassador)
Hoppár Zoltán (zoltanh721 - Ambassador, Famsco)
Gelei Máté (geleimate - Ambassador, L10n coordinator)

Hozzászólások

Köszönöm az infót, és sok sikert a továbbiakban is! :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hallottam már róla, hogy létezik magyar Fedora közösség, de nem tudtam mivel foglalkoznak.
Most már van fogalmam róla. Sok sikert, további lelkes tevékenykedést kívánok!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Részemről is sok sikert!

Amit személy szerint hiányolok, az olyan infók közreadása, amely például egy újabb release megejlenésekor a rendszer bemutatása lenne részletesebben. Ugye itt is megjelenik hírben egy új Fedora kiadásról az infó, de azért mégis más lenne (mindenképpen fun), ha egy videó vagy screenshot-ok keretében bemutatná valaki az új rendszert - milyen újdonságok vannak, hogy lehetne legjobban kihasználni az új feature-öket, és azok hogy működnek - illetve egyéb tippek és trükkök. (Akár egy linkkel ezen az oldalon - inkább annak vagyok híve, hogy 1 helyen koncentráljuk az infót).

Nem tudom hogy lenne-e erre nagy általánosságban igény, de szerintem ilyen dolgok tudnák közelebb vinni a felhasználókat. Azt látom, hogy pl. egy új Ubuntu kiadásnál is sokan szeretik kipróbálni - és a megjelenő fórum bejegyzések (ami nem hiba jelentés, hanem amit Trey is megír képekkel pl.) is nagyon vonzók és kedvcsinálók.

Köszönjük az észrevételt. Ez lenne az irányvonal, amit leírtál. Próbálunk minden új release kiadásakor, megszervezni egy találkozót, ahol megismerkedhettek az újdonságokkal, vagy javításokkal, és nem utolsó sorban egymással. Lehet kérdezni, és persze okosítani is. Illetve a jövőben igyekszünk több nagyobb nem IT eseményen is részt venni.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]&gt;

Korábban pontosan ezt próbáltuk meg a sys-admin.hu portálon, a közösség több alapító tagja is írt nálunk. Most azonban "leváltak" és a magyar Fedora közösségbe vetették magukat, amihez sok sikert és türelmet kívánok!

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

sok sikert! úgy tűnik nagyon nehéz összehozni egy kritikus tömeget a folyamatos fórum aktivitáshoz. szerintem az ubuntu/debian hazai népszerűsége is annak köszönhető részben, hogy ott sikerült ez. és ha valami új user disztrót keres, akkor látja az aktivitást és oda vonzza. szóval az lesz a kihívás, hogy rávenni a fedorásokat, hogy használják aktívan az ottani fórumot.

Szerintem tévesen elterjedt, bekerült a köztudatba az a hír, hogy a Fedora nem való kezdőknek, s talán ezért sem fordulnak sokan felé. Ezzel szemben egy igen jól használható kezesbárány ez a disztribúció. Aki meg régebb óta használja, az megoldja az esetlegesen adódó problémáit maga, így aztán nem nagyon működik a fórum. Lényegében úgy vagyok vele, mit kérdezzek, ha minden működik. Ha meg mégsem, az eléggé egyedi eset, valószínűleg más bele sem botlott a problémába.

Ettől függetlenül örülök, hogy létrejött az új oldal, s remélem, lesz ott élet. Egyelőre regisztráltam ott, ennyi, amit megtettem.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE