Mozilla Firefox 10

Címkék

A Mozilla elérhetővé tette népszerű webböngészőjének következő nagyobb, 10-es verzióját. Az újdonságokról és változásokról részletesen a kiadási megjegyzések oldalon lehet tájékozódni. Letölthető Linux, OS X és Windows rendszerekre innen. További részletek itt.

Hozzászólások

Igen jóra sikerült verzió. Első blikkre azt mondanám, így próbálgatva pár weboldalt a róka új verziójával, Chrome-al és Operával, hogy most a Firefox 10 a leggyorsabb és legstabilabb mind közül. Ezért hatalmas plusz pont jár a fejlesztőknek.

A változások listája is igen hosszú... (http://www.mozilla.org/en-US/firefox/10.0/releasenotes/buglist.html)

Szerintem a 9.0.1-ben vagy memory leak, vagy valami egyéb, memória managelési hiba volt, mert az idő előrehaladtával nem túl sok lap megnyitásakor is megevett már 1 GB RAM-ot. A gépben összesen 2 GiB van. Ezt a hibát javították?

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Öreg a gépem, DDR2-es RAM-ból nem akarok drágán belepakolni még 2 GiB-ot. Arra meg most szűkös a keret, hogy alaplapot, RAM-ot cseréljek. A többi maradna, a CPU-m elég izmos. Bár VGA-t is cserélni kellene akkor már.

Nehogy már egy nyamvadt böngészőnek sok 100 MB-ot kelljen megennie. Különben Firefox 8 még jó volt, valamit a 9-esben szúrtak el, de nagyon. Olyannyira, hogy ilyenkor a javascript is lelassul. Checkboxba kattintás után fél-egy másodperccel teszi a pipát. Ilyenkor böngésző újraindítása után jó.

Memory leak-re nem a sok RAM a megoldás, hanem a hiba kijavítása. Megfelelő helyeken a free() hívása.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mobil valtozat miatt nagyon vartam de a -nekem nagyon- tetszetos megjelenes mellett ismet csalodas volt, hogy nincs benne flash tamogatas. Hogy lehet ma bongeszot igy kiadni!?

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

A Hupper add-on már a 9-el sem működött.

Az addon atkerult az addons.mozilla.org-ra, onnan lehet (es kell, kulonben nem lesznek updatek) telepiteni. A korabbi hosting nem mukodik tovabb, azonban a regi verziok tovabbra is ott keresik a frissitest. Ez ellen nem tudok semmit sem tenni sajnos, manualisan kell telepiteni az addons.mozilla.org-rol.
--
HUP Firefox extension

Nem igazán értem a koncepcióját annak, hogy miért kellett egy FAQ-be rejteni az ESR verzió letöltési linkjeit
------------------
FreeBSD 9.0 + XFCE

Az ESR verzióhoz csak biztonsági és stabilitási foltok fognak jönni 1 éven keresztül, a Firefox 10-hez pedig az új verziókkal együtt új featurek. Ez azért szükséges, mert némely cég szabályzata nem engedi meg, hogy új featuret magával hozó böngészőt tesztelés nélkül használjanak az alkalmazottai.

Az ESR linkjét azért nem reklámozzák, hogy nehogy véletlenül valaki azt kezdje el reklámozni pl. a weboldalán, aztán a csorda kövesse és a normális Firefox 10 helyett az ESR linkje terjedjen a neten az átlagfelhasználók körében is.

"némely cég szabályzata nem engedi meg"

Hát ez nem szabályzat kérdése, hanem konkrét pénzügyi kockázat. Ha egy multinál csak 2000-en használnak egy webalkalmazást 5 kontinensen elszórva, és az nem működik (akárcsak azért mert a júzerek nem találnak egy áthelyezett menüt vagy a könyvjelzőt), és ezért napokig nem tudnak dolgozni, és a heldesken égnek a vonalak, akkor az elég nagy bukta.

A mobilos változatban a Flash támogatást tovább halasztották a 11-es kiadáshoz, így továbbra is a bétát kell használnom.

Ilyenek fixálása nélkül miért adják ki:
For some users, scrolling in the main GMail window will be slower than usual (see 579260)
Some synaptic touch pads are unable to vertical scroll (see 622410)
Firefox notifications may not work properly with Growl 1.3 or later (see 691662)

Szerintem brand romboló..

Fel akartam tenni a Fedora build szerveréről, de nem ment, mert kell neki új libvpx, ami nem lett volna gond, ám az ffmpeg-libs a régi libvpx-et igényli. Az ffmpeg-libs leszedése meg nem jó ötlet, mert a vlc, mencoder, stb. kellenek nekem.

Meg kell várjam a hivatalos frissítést. Kár.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem bírtam megállni, feltettem a Firefox 10-et. Az átmeneti megoldás az lett, hogy mind a libvpx-0.9.7, mind pedig a libvpx-1.0.0 fennvan a gépemen. Csak ne feledjem el leszedni a régit, ha már a többi alkalmazásnak sem lesz szüksége rá. Szóval az ffmpeg-lib-nek.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért, van arra valamilyen szabvány, hogy hány jegyű lehet egy verziószám? Ez mindenképp az illető weboldal hibája. Az első [^0-9] karakterig kell nézni a verziószámot, s így összehasonlítani numerikusan. Persze, hogy stringként a 10.0 < 2.0 teljesül. Lásd még:

sort
sort -n

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Természetesen a weboldal hibája. De ha már annyira jelentős probléma, hogy még a firefox release notes-ba is bekerül, akkor talán érdemes lett volna elgondolkozni ezen akkor, amikor kitalálták, hogy felpörgetik a verziózást, miközben valójában nem gyorsul fel a fejlesztés.

Nem a 4, hanem mondjuk a régi rendszerben a 4.6. Annyira azért nem követem, de így visszaemlékezve egyik verzió sem hozott a 4-es óta olyan komoly változást, ami indokolná az új főverziót (pl. jelentősen megváltoztatott extension api, valamelyik nagyobb alrendszer teljes újraírása, stb.).

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy semmilyen előnye nincs a verziózás megváltoztatásának, cserébe ilyen hátrányai vannak. Az extensionök kompatibilitására végre találtak megoldást (nem előbb kellett volna ezt kitalálni, és csak utána változtatni a verziózáson?), erre most bejött egy másik probléma, amire talán még nehezebben fognak megoldást találni.

Erre nem kell megoldást találni, hiszen nem a Firefox rossz. Szólni kell a "webmestereknek" - helyesen: webgányolóknak -, hogy javítsák ki a vackaikat.

A Mozilla egyet tehet: workaround-ként bevezet valami egyéb verziójelölést. Pl. 9.10.0.0, amit menüből opcionálisan be lehet kapcsolni.

Ettől függetlenül a jelenlegi verziózást - mindig a major verzió nő - én is hülyeségnek tartom, ugyanakkor az elég kínos, ha ezen weblapok elhasalnak.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE