(Újabb) kételyek az ULE ütemezővel kapcsolatban

Címkék

Néhány évvel ezelőtt a Jeff Robertson által fejlesztett, O(1) ütemezési algoritmusú processz ütemező, az ULE (SCHED_ULE) leváltotta a FreeBSD-ben a korábbi alapértelmezett processz ütemezőt, a 4BSD-t (SCHED_4BSD) és alapértelmezetté vált. Azóta rendszeresen érkeznek kritikák az ULE-vel kapcsolatban. Az elmúlt napokban is egy hosszú szál alakult ki a freebsd-stable listán az "új" ütemezővel kapcsolatban.

George Mitchell "Nem kellene az ULE-nek az alapértelmezettnek lennie" tárgyú levelére számos válasz érkezett. Többen - köztük a FreeBSD projekttagok - is osztani látszottak Mitchell véleményét arról, hogy az ULE-vel problémák vannak. Volt olyan hozzászóló, aki állítja, évek óta panaszkodik az ULE interaktív teljesítményéről desktop környezetben. Sokan - köztük az ULE szerzője is - próbáltak neki segíteni, de a probléma okát nem sikerült kideríteni. Váltott 4BSD-re és megszűntek a problémái.
Andrey Chernov (ache@) szintén arról számolt be, hogy interaktivitás-beli problémákat tapasztalt az ULE-vel. Amióta viszont visszaváltott 4BSD-re, a lassulások elmúltak.

A szál itt kezdődik.

Hozzászólások

Nem ez volt a nagy csinnadrattával beharangozott overkill-scheduler?
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"