Razor-qt - Qt-alapú, gyors, fejlett desktop környezet telepítése Ubuntu 11.10-re

Címkék

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #1
Megjelent a Razor-qt 0.4.0-s kiadása. Mi az a Razor-qt? A honlapja szerint egy nyílt forrású, szabad, Qt-re épülő, fejlett, gyors, könnyen használható, pehelysúlyú desktop környezet azoknak, akik szeretik az egyszerűséget, a sebességet és az intuitív felületet. A Razor-qt jól működik gyengébb gépeken is. Noha új projekt, már rendelkezik desktoppal, panellel, alkalmazásindítóval, beállítóközponttal stb. Számos Linux disztribúciót - Fedora, openSUSE, Ubuntu, Arch, Agilia, Gentoo - támogat, de letölthető forráscsomagban is.

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #3
PPA-ból egyszerűen, pillanatok alatt feltelepíthető Ubuntu-ra

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #2
Tegyük fel!

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #4
Tároló hozzáadása a rendszerhez

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #5
<enter>

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #6
Hozzáadva!

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #7
apt-get update -> Csomaglista frissítve!

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #9
apt-get install razorqt -> Razor-qt telepítve

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #10
Válasszuk ki a környezetet

Razor-qt telepítése Ubuntu 11.10-re #12
Voilà!

Az eredmény (rögzítve: Lenovo R400, Core(TM)2 Duo CPU T6670 @ 2.20GHz, 4GB RAM, A-DATA S599 SSD, Ubuntu 11.10 32 bit host w/ 3.0.0-14-generic-pae kernel, VMware Workstation 8, Ubuntu 11.10 32 bit guest w/ 1 GB RAM)

További részletek a bejelentésben és a projekt weboldalán.

Hozzászólások

végre. már régóta várok egy qt alapú DE kezdeményezést, ami nem KDE.
ugyan még kezdetleges, de ha jó csapat épül köré akkor kinőheti magát
alapnak. már csak jó qt appok kellenek köré (fájlkezelő, texteditor, stb.) amiknek nincs kde függősége, meg egy jól integrált vfs. gondolom a gvfs-t lehetne használni ehhez is...
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Namost akkor ennek tulajdonképp mi értelme is van?

Szerintem nagyjából ugyanaz, mint az XFCE-nek a gtk vonalon.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

http://deblogian.blogspot.com

Nekem (és megkockáztatom a legtöbb usernek) tök mindegy, hogy qt vagy gtk vagy akármi, csak legyen végre már egy normális, használható gde meg appok mindenféle extrém függőségek nélkül. Értem én hogy szabadság, meg örüljünk, hogy van ingyé, de lassan pont emiatt fog az egész hamvába hullani, mert olyan ez, mint egy feneketlen kút, ahová dobálják be az ötleteket meg a töménytelen munkát, de végül sosem készül el semmi. Gnome, KDE, XFCE, lxde, icewm, stb, hogy csak az általam ismert és mondhatni legjobb, majdnem kész és majdnem használható gde-ket említsem, meg a rengeteg appot, amely így vagy úgy valamelyik környezethez van kötve.
Én már egy pár éve xfce-t használok, amelyet nagyon szerettem egészen 4.6-ig. Vártam, hogy kijavítsák azt a pár bugot, meg azt a néhány hiányosságot, amelyet találtam, de a 4.8 nemhogy nem lett jobb, hanem sokkal szarabb lett. Még mindig ezt használom (ahol lehet ott a régebbit) mert a többi még szarabb (és még mindig jobb mint a windows) de úgy szeretném már, hogy egyszer úgy használok egy rendszert, hogy "jé, ez is működik, meg ez is. Meg nem fagy le, meg ezt is egyszerűen meg lehet csinálni és nem is kell egy elméletileg triviális dologhoz két napig doksit olvasni. Meg bátran merem ajánlani a haveromnak, barátnőmnek, nagymamámnak, nem fognak a f.szba elküldeni miatta". Na ilyennel még nem találkoztam.
Mostmár kezdem én is azt mondani, hogy a kevesebb a több, azaz legyen kevesebb gui, de az legyen már jó.

"de úgy szeretném már, hogy egyszer úgy használok egy rendszert, hogy "jé, ez is működik, meg ez is. Meg nem fagy le, meg ezt is egyszerűen meg lehet csinálni és nem is kell egy elméletileg triviális dologhoz két napig doksit olvasni. Meg bátran merem ajánlani a haveromnak, barátnőmnek, nagymamámnak, nem fognak a f.szba elküldeni miatta"

vs

"és még mindig jobb mint a windows"

:DDD

----------------
Lvl86 Troll

Hú, most, hogy lassabban írtad sikerült megértenem. Egyébként valószínűleg a böngésződ, vagy valamelyik pluginja kipurgálja a smile-kat. A napi szint alatt pontosan mit értesz? Igen, van úgy, hogy napokig nem látok windowst, de azért elég sokat használom, hogy véleményt tudjak alkotni róla. Vagy neked minden dologgal naponta legalább pár órát tréningezned kell, hogy felfogd? Akkor elég kihívás lehet az életed. :)

"Igen, van úgy, hogy napokig nem látok windowst, de azért elég sokat használom, hogy véleményt tudjak alkotni róla."

Ezzel az a baj, hogy ahhoz keveset használod, hogy megismerd annyira hogy úgy használd ahogyan azt megtervezték. Inkább próbálod ráhúzni azokat a szokásokat, amiket linuxon nap mint nap gyakorolsz. Így nem lehet mérvadó véleményt alkotni egy felhasználói felületről, ahhoz napi szinten, előítéletek nélkül kell használni egy darabig. Majd utána le lehet vonni a tanulságokat.

--
Don't be an Ubuntard!

Ez nem ellentmondás. Szerintem ezek a (minek is nevezzem) free gde/wm-ek ötletesebbek, jobban használhatók, jobban kézreállnak, jobban beállíthatók/testreszabhatók mint a win (akár a win7). A baj az, hogy mindegyiknek van valami olyan nyűgje, hiányossága, ami miatt még egy elhivatottab user is olykor kiakad. Egy kevésbé elhivatottról meg ne is beszéljünk.
Ráadásul sokszor ahelyett, hogy egy létező bugot javítanának, vagy egy musthave fícsört implementálnának, inkább beletesznek egy csomó új (gyakran haszontalan) dolgot, amelyek csak újabb bugokat hoznak. És ezt sokszor minor verzió váltáskor is megcsináják (lásd xfce 4.6->4.8)

Azzal a jelenséggel sem találkoztál soha, hogy spontán elfelejtik az appletek a beállításukat? Például billentyűkiosztás váltó applet, működik általában. Aztán egyszer gondol egyet, s nem lehet layout-ot váltani. Nézem a beállításokat, olyan, mintha első elindulása lett volna, s most hozta volna létre a konfigurációs állományát, azaz csak angol billentyűzet van a listában, nincs megadva, hogy Alt-Shift-tel váltson. Vehetem fel megint a magyar qwerty 101 dot nodead kiosztást, állíthatom be, hogy Alt-Shift váltson.

Másik hasonló. Van, hogy hiányzik a trash a desktopról. (Az egy dolog, hogy nem használom, mc-t használok filemanagernek.) Beállításokban persze ott a pipa. Ilyenkor pipa kivesz, visszatesz, s megjelenik a trash.

A gép stabil, nem hullanak az alkalmazások, a kernel sem száll el soha, egyéb misztikum nincs, tehát nem gyanakodom a RAM-ra.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

4.6 esetén is az általad említett effekt előfordult párszor a bill. app esetén. Máskor meg teljesen eltűnik a bill app. Ezen csak a teljes x újraindítás segít (vagy legalábbis nekem ez volt a legegyszerűbb), de szerencsére ritkán fordul elő. 4.8-nál rosszabb, mivel ha alkalmazásonkénti beállítás van, akkor alkalmazás váltáskor a kiosztás visszaáll a defaultra. Na ez pl. roppantul idegesít.

Nem érted, vagy nem akarod érteni?? jól beállíthatóak meg kézreállnak, de van velük olyan probléma, ami miatt mégsem teljes az érzés. Nem csak fekete meg fehér van a világon, és pl attól, hogy fejlesztéshez jól kézreáll a felület, és be lehet állítani, még idegesítő nyűg, amikor a fájlkezelő összefossa magát. de attól még jól kézreáll meg beállítható. Sajna ezt nem lehet másként megfogalmazni.
_____________________
OWASP AntiSamy Javaban

Mit nem lehet ezen érteni? Hogy a hupos autós példánál maradjak: van egy kocsid, amelyik szép, full extrás, kényelmes, minden kézre áll benne, keveset fogyaszt, csak éppen 100 km-ként lerohad a motorja. Ha sikerülne bele valami jó motort is rakni, akkor tényleg tökéletes lenne. Maga az álom. Az új verzióba már új, sokkal jobb motor kerül, viszont a kasznit is cserélik, amelyik meg tök ocsmány. Na kb. ez vele a bajom.

Hát, ha neked egy autó esetén a No.1 fícsör a kólatartó a rádió mellett, akkor ám legyen. :) Lassúról nem volt szó, csak lerohadásról. Pont azt mondom, hogy nem minden szar rajta, csak vannak pont olyan bugjai és/vagy hiányosságai, ami egy másikban viszont van, jól működik. De abban meg valami más gebasz van.
Supportról meg annyit, hogy win userek hány százaléka veszi igénybe a hivatalos supportot? Habár más országokban erre gyakrabban ugranak rá a felhasználók, de szerintem akkor is elenyésző lehet.

Szóval az egyetlen probléma, hogy nem vagy képes megtanulni azt, hogyan tudod testre szabni a Windows 7-t és/vagy még csak véletlenül se akarod megérteni a mögöttes koncepciót, hogy mi miből következik és miért úgy van, ahogy. (Windows->OSX váltás esetén pl. egyenesen musthave az, különben tényleg gyorsan ott köt ki az ember, hogy "szar, mert nem Windows". Persze, mert nem is Windows2-nek tervezték az UI-t.)

----------------
Lvl86 Troll

Nem, a probléma az, hogy nem vagy képes megtanulni, hogy ha valakinek más a véleménye mint a tiéd, attól az még nem feltétlenül hülye. Azért írtam, hogy "szerintem", mert ezt tapasztaltam. Ahogy én szeretem beállítani és testre szabni a saját logikám szerint a guit, azt bármelyik free cuccal meg tudom tenni alapértelmezetten, minden különösebb nehézség, kutakodás, doksik, segédprogramok nélkül. Ezt a win egyik verziójával sem tudtam. Nem mondom, hogy nem lehet, nincs hozzá app akármi, de még embert nem láttam, aki ne a default felületet használta volna pl. win7-en, valamelyik skinnel (vagy hívják, aminek akarják). És igen, annyi időt nem töltök windowsszal, hogy legyen kedvem és időm ezzel vacakolni. Marad a default, amelyik nem áll nekem kézre, nem tetszik stb.

Ugyan nem nekem mondtad, azért reflektálnék:

- nem megérteni akarom a koncepciót, hanem olyan koncepcióval találkozni, amiről az az érzésem, ha én programoztam volna a desktop környezetet, magam is így csináltam volna. Tehát nekem álljon kézre. A Windows 7 DE nem ilyen, az Xfce ezzel szemben ilyen. Különben a KDE vagy a Gnome koncepcióját sem akarom megérteni. Nem is használom őket.

- Windows 7 DE-t tudok Linuxra tenni? Mindezt úgy, hogy nyílt forrású, s ingyenes? Mert ezt is várom tőle.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

1) Egy szoftver UI-jának koncepcióját mindig érdemes megismerni és rászánni egy kis időt a megismerésére. Egy ideje már rájöttem, hogy célszerűbb a miérteket keresni először és utána véleményt nyilvánítani, mert nem olyan biztos, hogy nem jobb az a koncepció, amit én akartam elsőre. Nem egy szoftvernél könnyítette már meg ez a hozzáállás az életem, nem is picit.

Olyan szoftver meg úgy se lesz, ami pont úgy működne, ahogy te akarod, ha mégis, akkor te írtad.

2) Hagyjuk már ezt a "tudok linuxra tenni" trollkodást.

----------------
Lvl86 Troll

Az első pontban van ugyan igazságod, mégis azt mondom, a gép szolgálja az embert, a fejlesztő a felhasználót, s nem fordítva. Szokások rabja az emberek többsége, s ehhez kellene igazodni, nem pedig mindent állandóan felrúgni.

Olyan nem lesz, ami úgy működik, ahogy szeretném, de ha nagy a választék, akkor találok olyant, ami majdnem úgy működik, s az már elég.

Miért trollkodás? Mivel Linuxot használok, ez talán lehet szempont. Amúgy szép, hogy a Hungarian Unix Portal nevű helyen én vagyok leb.szva, mert bátorkodom nem Windows-ról írni a hozzászólásomat. Vagy valami ilyesmi...

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

set trollmode on

Unix portalon bátorkodsz Linuxról magyarázni a Windowsról? :)

set trollmode off

"mégis azt mondom, a gép szolgálja az embert"

Persze, csakhogy gondolatolvasás jelenleg nem megoldott, ezért egyelőre meg kell tanulni azt használni, hogy utána kényelmesebben lehessen dolgozni vele. Pl. ma jöttem rá, hogy az új Outlookban ha egy levél felett rábökök az új szűrőfeltételre, akkor egyből átveszi a kijelölt levél főbb adatait. Korábbi 1p-s kattintgatás helyett megvolt kb. 15 mp alatt. Persze, ehhez meg kellett ismernem az új felületet. Ilyen ez.

----------------
Lvl86 Troll

Ennél bátrabb dolgot is mondok, amit sokan elmulasztanak - legtöbbször én is -, az pedig a dokumentáció elolvasása. Csodákra képes. Az ember megismerheti a program szolgáltatásait, használatát. Ehelyett persze a felhasználók igen nagy része valamilyen kalandjátéknak tekinti a programot, s a különböző helyekre kattintva keresi, hogy az adott kontextmenüben milyen új kincsre talál. :)

A Windows GUI-nak továbbra is hátránya, hogy nem nyílt forrású, nem ingyenes, nem tehető fel Linuxra az X fölé, s mindemellett még nem is tükrözi az elképzeléseimet. Mint ahogyan a Gnome és a KDE sem, pedig azok az első három kritériumnak megfelelnek. Maradok az Xfce-nél, az jó. :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Részben igazad van.
Gondolj viszont abba bele, hogy egy kicsit jobb volna a KDE és cserébe nem volna XFCE, az jó volna neked?
Én pl. nagyon megsiratnám az awesome elvesztését.
A másik véglet: van egy nagyon stabil Gnome (vagy KDE), de semmi más. Szerinted mindenki boldog lenne?

"tök mindegy, hogy qt vagy gtk vagy akármi,"
Ez igaz, de az nem igaz, hogy mindegy a legtöbb embernek, hogy mit és hogyan tud, pl. Gnome vs KDE vs Awesome, hogy csak a legjobbakat említsem :-)

A helyzet az, hogy tapasztalatom szerint a legtöbb gde/wm között akkora átfedés van, hogy némi paraméterezhetőség segítségével gyakorlatilag teljesen ugyanazt a look&feel-t el lehetne érni velük. Gondolok itt pl. az általam használt gnome2-xfce-lxde-icewm vonalra (bár ez utóbbi kissé gyengébb), hát nem mondanám, hogy kinézetben és/vagy használatban olyan túl sok különbség lenne közöttük.
Megkockáztatom, hogy a felhasználók nagy többsége jobban örülne 3 használható gde-nek, mint 100 használhatatlannak.

Hát lehet, az általad használt vonalom, de pl egy KDE testreszabhatóságához képest a többi labdába se rúg. A KDE-n kívűl egyik DE sem nyújt az appok között normális integrációt (értsd a +böngészőben rákattintok az smb://x/y.pdf linkre, ami a fájlkezelővel letölteti a fájlt, amit aztán ott a böngészőben megjelenít a dokumentummegjelenítővel, ilyet pl semelyik másik DE nem tud!), a KDE-nek teljesen más a vágólap filozófiája, a widgetek fogalma, és most csak párat említettem.
_____________________
OWASP AntiSamy Javaban

Ezért nem is említettem a KDE-t. Funkcionalitásban magasan veri a többit, ennek ellenére mégsem sikerült megszeretnem. Ráadásul némileg saját tapasztalatból, de inkább itteni hozzászólások alapján úgy vettem észre, hogy a kde is olyan rendszer, amelyet sosem sikerül igazán stabil állapotba hozni.

Nem teljesen értem a kifakadásoat. Nyilván az igény szülte a razor-qt-t. Volt néhány srác, akikn ek a nagy DE kínálatból egyik sem felelt meg. Fogták magukat, és írtak egy olyant, ami nekik megfelel. Pont azért, hogy "legyen végre már egy normális, használható gde meg appok mindenféle extrém függőségek nélkül".

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

http://deblogian.blogspot.com

"Pont azért, hogy "legyen végre már egy normális, használható gde meg appok mindenféle extrém függőségek nélkül"."
Miért, ez már az? Mert ha nem (és nem) akkor mi garantálja, hogy nem fog az n+1 már majdnem jó, majdnem használható, félkész, soha be nem fejezett felület sorsára jutni? Reméljük a legjobbakat.
Egyébként nem az a bajom, hogy elkezdték csinálni. Eszem ágában nincs erre kifakadni, sőt minden tiszteletem azoké a fejlesztőké, akik ebbe rengeteg munkát, időt fektetnek. Sőt, nem is fakadtam ki, csak leírtam a véleményem, ami szerintem eléggé fedi a jelenlegi valót.

Nemrég találkoztam ezzel a hírrel az lxer.com-on. Gondoltam gyorsan kipróbálom. Debian Squeeze alá a Lucid csomagok minden probléma nélkül felmennek.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

http://deblogian.blogspot.com

Jo kezdemenyezes, de pillanatnyilag nagyon lassu.

Még egy kis munka és elkészül a kde-3.0.0.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"Elindul idősebb gépeken is"

Az egyik notebook-om 8 éves, 1.1GHz processzorral, 384 MByte memóriával. Futtatja a KDE4-et bár azért egy kicsit lassú.
Mit jelent konkrétan az idősebb gép? XT? C64?

Azt kell, hogy mondjam, hogy 10-20 ropiért már lehet ilyen "eszméletlen gyors" gépeket kapni. Nem muszáj azon a 286-on küzdeni...

:))

razor - mert nincs meg elegendo mennyisegu elb.ott kiserleti UI ubuntuhoz meg linux minthez.

Ez kísérleti UI? Szerintem csak +1 lightweight környezet, abból meg már Ubuntu előtt is annyi volt, hogy ±1 nem különösebben releváns… :-)
Újdonságtartalma annyi a többihez képest, hogy Qt – talán csak a KDE halo-effektusa miatt, de érdekes választásnak tartom egy lightweight környezethez.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

szomoru, hogy pont armra nincsen, ott jol jonne a gyorsasag.

TROLL ON:
Azért mókás, hogy az egyszerre megjelenített (hogy ne mondhassátok, hogy a video az másodpercenként sok :-)) képek arányából inkább Unity-reklám :-)...
TROLL OFF
Ki kéne próbálni.

Kiprobaltam, nem rossz. Sajnos meg eleg sok minden hianyzik. Es meg azert egy kcsit csiszolatlan. De jo lesz ez.

ez a unity az elbaltázott ikonsorával mennyire egy gusztustalan valami :D

No rainbow, no sugar