FreeBSD helyzetjelentés -- 2011. július-szeptember

Címkék

A FreeBSD projekt kiadta szokásos negyedéves helyzetértékelését, helyzetjelenését. A mostani összefoglaló a 2011. júliusától szeptemberéig terjesztő időszakot dolgozza fel. Ez a harmadik status report az idei évre tervezett négyből. Az elmúlt negyedévben a projekt a FreeBSD következő nagyobb (major) kiadásának, a 9.0-nak polírozásával foglalkozott.

A helyzetjelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

morgolódás:
a FreeBSD Foundation részben azt írják, hogy befejeződött az Intel videokártyák "DRI, GEM, KMS"-ítése. Szuper. Nyomai, vagy ennél részletesebb infó a dologról? (Legutóbbi infóm amúgy az volt, hogy mégse lesz ilyen FreeBSD alatt. Akkor hogy van ez? Befejezték, vagy abbahagyták?) (Ja meg ez a kismillió fork, zrouter, zfsguru, stb. Bah!)

"Ja meg ez a kismillió fork, zrouter, zfsguru, stb. Bah!"

Én sem értem ezeket a fork-okat. Csak tovább osszák a felhasználókat, így a leendő tesztelőket. A közös érdek az lenne imho, hogy a base rendszerhez fejleszteni egy minél könnyebben illeszthető szolgáltatást, amely adott esetben egy NAS-t csinál például az alap FreeBSD-ből. Teljesen felesleges újra csomagolni, amúgy sem sok a user meg a fejlesztő.

"A közös érdek az lenne imho, hogy a base rendszerhez fejleszteni egy minél könnyebben illeszthető szolgáltatást, amely adott esetben egy NAS-t csinál például az alap FreeBSD-ből."

voilá

"The difference is that ZFSguru focuses heavily on ZFS and user friendly operation, and uses a full FreeBSD distribution with no elements stripped down."

Kösz, de nekem még mindig egy olyasmi leírás kéne inkább, amiben az szerepel, hogy "jelenleg a saját laptopomon működik, kb csak naponta 2x fagy csontra az egész, de amikor látok valamit, az legalább tűéles. Tesztelőket keresek, de csak mazohisták jelentkezzenek.' Vagy nyilván jobb lenne ez 'stabil kb 3 hónapja, eddig többszáz ember használja nagy megelégedéssel, további tesztelőnek akár háziasszonyok is jöhetnek'.

Szóval keresni tudok, találtam is egy olyasmit, ami inkább az első - légbőlkapott - idézetemre hajaz, inkább az zavar, hogy egy odavetett utaláson kívül itt egy szó nincs arról, jó-e ez nekünk már most (mondjuk a 9.0-ban), vagy a 11.3-ig se lesz belőle semmi.

(Annak viszont örülök, hogy a KDE-team azt írta, elkezdenek aktívkodni az upstream körül, hogy vegyék egy kicsit figyelembe a *BSD-s érdekeket is.)