Az Ubuntu 12.04 LTS-től már a 64 bites változat lesz az ajánlott desktop-on is

Címkék

Az ajánlott jelenleg:

Ubuntu 11.10 Desktop - 32 bit ajánlott Ubuntu 11.10 Server - 64 bit ajánlott
desktop-ra 32 bit szerverre 64 bit

Az Ubuntu jelenlegi legfrissebb kiadása letöltésekor azt vehetjük észre, hogy a Canonical/Ubuntu a desktop verziónál még mindig a 32 bites változatot ajánlja letöltésre. Szerver verziónál a 64 bites változat az ajánlott. A Phoronix szerint az Ubuntu 12.04 LTS fejlesztői találkozójának utolsó napján döntés született arról, hogy ez változni fog, így a következő kiadástól már desktopon is a 64 bites változat lesz az ajánlott. Az ok: a multiarch miatt kiváló 32 bit támogatást fog nyújtani, az Adobe már ad ki natív 64 bites Flash Player-t és az UEFI támogatás csak a 64 bites változatokban lesz jelen.

Hozzászólások

Mint a linuxnál szokás, megint minden szopás -majd kezdődik előről- :) Mert ugye a flash-nél véget ér a világ...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Én 2008 óta 64-bites Linuxot használok desktopra (a notebookomon legalábbis, asztali 32-bites CPU). Előbb Mandriva, majd Debian.

Az utóbbi időben abszolút semmi hátrányát nem tapasztalom, előtte is gyakorlatilag csak a flash volt problémás.

Nem tudom persze, hogy Ubuntunál mi lesz másként, de lassan már Windows alatt is lehet 64-bites rendszert gond nélkül használni, Linux "kicsit" korábban eljutott ide (kevesebb third-party program).

Vegre az utolso Ubuntu fejleszto is kidobta a P4-eset. Furan jelentik be, de ez van.

Magyarazat: semmi olyan okot nem soroltak fel, ami showstopper lett volna eddig, hogy a 64 bit recommended legyen desktopra. A flash player vagy mukodott, vagy volt nspluginwrapper, vagy volt alternativa; multilib eddig is volt, es pont ugyanilyen minosegu volt; az UEFI pedig egy viszonylag szuk reteget erint desktopon (*Mac* gepek)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Egy tapasztalat:

Laptopomon 32 bites 10.04-es volt. Bedugtam egy 11.10-es 64 bites install pendrive-ot és felajánlotta a meglevő rendszer frissítését. Egész tűrhető eredmény lett, csak sok csomagot kézzel fel kellett újra raknom, mert menet közben jelentette, hogy ezeket nem bírta upgrade-elni, ezért törölte. De azt sejtem, ez a 10.04->11.10 váltás miatt volt részben, nem a 32->64 bit miatt.

A logokból azt láttam, hogy lekérdezte a csomaglistát és az alapján húzta fel az új rendszert, partíciót nem formázott, csak komplett /usr/bin meg ilyesmiket törölt.

Tudom, lusta vagyok, kézzel is megcsinálhattam volna, stb., de időhiányban szenvedek. Tehát egyfajta 32->64 bit "upgrade" viszonylag automatikusan ment. A rendszert több mint egy hete intenzíven használom, semmi bajom nincs vele. Az egy baj, hogy így maradt az ext3, de nem annyira fontos nekem a hd I/O sebesség, így túlélem.

A legegyszerubb megoldas, hogy azonos verzioszintre hozni a gepet 32 biten, mukodore beloni, majd a /etc mappat kompletten backupolni, es a 'dpkg --get-selections' kimenetet. 64 bit, live cd, debootstrap, majd az elmentett selections kimenetet becsovezni a 'dpkg --set-selections' parancsnak, vegul egy aptitude-t inditani, es 'g'.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Bocs, nem látom, hogy ez egyszerűbb lenne, mint amit csináltam (egyetlen upgrade + menet közben kiderülő hiányzó csomagokra egy egy apt-get), de erről kár lenne vitát nyitni.

Csak azt akartam mondani, hogy kellemesen meglepett a rendszer azzal, hogy minimális emberi közreműködéssel lett egy 10.04,32bit->11.10,64bit upgrade-em, amiben hiba nem volt, csak kis pót-installok kellettek.

Én is úgy csináltam, ahogy hrgy84 írta.

Szerintem a lényeg ott van, hogy ha előbb azonos verzióra hozod, akkor kevesebb utómunkád lesz vele...
Az már talán részletkérdés, hogy te mented a beállításokat vagy a rendszer csinálja, nem tudom, az milyen hatásfokkal teszi amúgy.

Mi az a w32? A kodekcsomagra celzol?
Egyebkent meg mindegy. Ha jol remlik, a dpkg/apt van annyira intelligens, hogy amit nem tud ertelmezni, azt kidobja, es tobbsegeben ezek recommended csomagok, felbukkannak az aptitude-ban (ezert is ajanlottam azt).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Mi volt a gondod vele? Az ia32- kezdetu csomagokat vidaman feltelepiti. Sima 32 bites pakkot meg --force-arch (ha jol emlexem) kapcsoloval fel lehet rakni (pl. skype).

Sajnos a debianos/ubuntus elnevezesi konvenciok miatt sztem amugy semmi nem fogja tudni kitalalni, hogy egy adott 64 bites csomagnak hogy hivjak a 32 bites megfelelojet, de ez ugy gondolom, tervezesi hiba.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

'dpkg --get-selections'

Talán ennél kicsit tudatosabb megoldás:


$ deborphan --all-packages --no-show-section --ignore-suggests > kedvenc_csomagjaim

Ezt még kicsit át lehet nézni, hogy ne maradjon benne szemét.
Majd rányomni az

apt-get install $(cat kedvenc_csomagjaim)

-t egy friss telepítésre.

Én legalábbis így tervezem, hogy ne kelljen számolni a függőségi rendszerbeli különbségekkel. Nem kell külön választani a "dist upgrade"-től sem.

subscribe(április)
Most eszméltem rá, hogy engem is érint a téma.(T4500)