Péntekig várni kell az openSUSE 12.1 első RC-jére

Eredetileg ma jelent volna meg az openSUSE 12.1 első kiadásra jelölt változata, de a jelenlegi kiadási ütemterv szerint a tesztelőknek minimum péntekig várniuk kell. Az első RC-hez hasonlóan a második RC és a végleges kiadás is három nappal később érkezik majd. Ennek megfelelően az RC2 2011. november 3-án, a végleges kiadás pedig november 16-án érkezik majd. Részletek itt.

Hozzászólások

Kedvelem ezt a disztribúciót, a Fujitsu laptopomon is ez fut a legkellemesebben. Remélhetőleg nem jut a Mandriva sorsára.

Hier stehe ich, ich kann nicht anders, Gott helfe mir, Amen.

Remelem ilyesmi nem lesz benne mint a legutobi betaban... ..."32-bit DVD installation fails after software install with error "transition lock on /var/lib/rpm/"... szomoru, az osszes disztro egyre rosszabb, csak a debian maradt ami normalis... ubuntuval is szenvedes az egesz, unity hasznalhatatlan gnome3 is jol nez ki de ennyi..komolyabb munkara nem lehet hasznalni, mert szenvedes a kezelese, az atlag felhasznalokhoz egyre kozelebb lehet igy kerulni de ennyi...

Hmm, érdekes! Néhány éve én is - egy nemrég volt szegedi Linux konferencia egyik előadóját idézve - "verzióbuzi" voltam, s rengeteg hajhullást, problémát okozott a "legfrissebb" KDE-vel "szerelt" openSUSE 11.x állapot "naprakészen" tartása. Kétségkívül szereztem némi tapasztalatot (is), de sokkal inkább idegeskedtem, elcsesztem a rendszert (nem indult), meg nem volt X, meg mittudomén... :-)
Kb. 1,5 éve nem igazán izgatom magam a verzióváltásokon (bár nyomon követem ezeket), sőt, inkább a biztos működésre adok többet, lévén ezt a gépet rajtam kívül többen is használják. Megelőzendő a problémákat - lásd még "ugatás szekció" (pl. családon belül) - inkább a 100%-os, na jó, a 99% körüli is megfelel, preferálom.
Reménykedem, hogy november közepére összejön egy jobb (!) kiadás.

Én ubuntuval voltam verzióbuzi, kihullott tőle néhányszor a hajam (pedig az állítólagosan jó Linux-támogatottságnak örvendő ThinkPadon futott), aztán végül maradtam a Debian stable-nél. Nem bántam meg. Pár napi munka volt, míg backportoltam néhány szükséges dolgot forrásból, azóta zokszó nélkül teszi a dolgát. Az újabb kernelekkel nem működik rendesen a gépemen a suspend (se ubuntu, se openSUSE alatt), ennek a régi 2.6.32-es kerneljével legalább igen.

A mostani "verzióbuziság" a gnome3 factory. Illetve már nem. (Elég kiforratlan a gnome3, bár tetszik.) A napi frissítés állandóan elbaltázta a gnome shellt, rendszeres függőségi hibák voltak, aztán a shell már el sem indult, kapásból hibaüzenet. Maradt a stable repo. A gnome 3.2-vel megvárom a 12.1-et.

Frissítettem. Müxik. De itt is előjött a NetworkManager probléma. Azt írta "The system network services are not compatible with this version"

Most még nem gond, mert átváltotta a hagyományos hálózatkezelésre, de a hosszú hétvégén hiányozni fog a wifi egyszerűbb kezeléséhez. Erre van valami megoldás? Szinte mindig frissítés után lépett fel ez a hiba.

Ez nagyon így van. Ha klappol a PC-d és a perifériák működése hosszú hónapok (évek) stabil működése a jutalom. Van egy gépem 11.0 verzióval és KDE 3.5.9 fut rajta teljes YOU-val, "űberstabil" :)
Most hasonló babérokra tör a 11.3 a 4.4.4 "gyári" KDE-vel, és csak ezzel. Aztán a 11.3 KDE repokból frissítgetett KDE 4.5, 4.6, 4.7, az mind valami katyvaszt adott. Elsőre új, meg jó , de aztán valami mindig elkezdte rágni az idegeimet :D

--
Karesz
www.myopensuse.hu