Az Ubuntu-t választotta a HP publikus cloud-jának vezető host és guest operációs rendszerévé

Címkék

Fontos mérföldkő ez az Ubuntu mögött álló Canonical számára, hiszen referencia operációs rendszere lehet a világ egyik leendő legnagyobb publikus cloud-jának. A héten Bostonban megtartott OpenStack Conference rendezvényen Jane Silber, a Canonical vezérigazgatója bejelentette, hogy a Hewlett-Packard publikus cloud-jának vezető host és guest operációs rendszerévé az Ubuntu-t választotta. A HP szeptemberben jelentette be, hogy elindult az OpenStack-alapú publikus cloud-jának privát bétatesztje. Az OpenStack egy nyílt forrású cloud computing projekt, amelyet 2010 nyarán indított útnak a Rackspace Cloud és a NASA. Azóta 100+ cég - köztük a Citrix Systems, Dell, AMD, Intel, Canonical, HP, Cisco - csatlakozott a projekthez.

A Canonical és a HP szorosan együttműködve dolgozik a jelenleg meghívásos alapon működő bétatesztben. A Canonical szerint biztonságos, skálázható, üzleti szintű cloud szolgáltatást kívánnak majd nyújtani kezdve a legkisebb vállalatoktól a legnagyobbakig. A HP és a Canonical azért állt be az OpenStack mögé, mert mindkét vállalat elkötelezett a nyílt forrás mellett.

A Canonical 2011. februárjában csatlakozott az OpenStack projekthez, majd májusban bejelentette, hogy ugyan az Eucalyptus-t egy ideig még támogatják, de hosszú távon az OpenStack lesz a cég stratégiai választása a cloud computing területen.

A Canonical bejelentése itt. További részletek itt és itt.

Hozzászólások

Ez számomra azt mutatja, hogy problémák ide, problémák oda, az ubuntu azért egész jó úton jár :)

Mitől, miben jobb az OpenStack mint az Eucalyptus?

Én a döntést inkább úgy vizsgálnám, hogy a HP mit nem választott, és miért nem.

Jó az Ubuntu reklámja, bár az Ubuntu volna olyan jó.

Őszintén szólva eléggé ledöbbent a közönség, amikor a keynote keretében Jane bemutatta a juju-t. A sorok között ott volt az összes nagy hardverszállító is, mint pl. Broadcom, NetApp, EMC, HP, Dell, Intel... Szerintem ez volt az elmúlt hét legnagyobb dobása. Utána volt még egy kiscsoportos session, ahol bele lehetett kérdezni a részletekbe, és részletesen bemutatták az Ubuntu-s srácok, hogy áll a projekt. A nagy kérdés az volt, hogy a Chef és Puppet mellett van-e létjogosultsága egy ilyen megoldásnak. Erre az a hivatalos válasz született, hogy a juju alapvetően az egyes szoftverkomponensek közötti relációt jobban támogatja. (pl. ha egy wordpress instance-hoz rendelsz egy mysql szervert).