A Red Hat megvásárolta a Glustert

A Gluster, Inc. a felhőket kiszolgáló tárhely ipar legelterjedtebb nyílt forráskódú megoldását nyújtotta, szoftver alapú, közönséges hardveren futó elosztott fájlrendszerével és rá épülő virtualizált egységgel.

Az egykor az Red Hat of storage eposzi jelzővel felruházott cég mostantól fogva a storage of Red Hat-tá vált.

A mai nappal a Red Hat, Inc. megvásárolta a Gluster, Inc.-et 136 millió dollárért. Az akvizícióval a Red Hat a virtualizációs és felhő platformon reméli megerősíteni a pozícióját, továbbra is elkötelezetten a nyílt forráskódú megoldásokat illetőleg.

Hozzászólások

Egyre szimpatikusabb az RH.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Azt sajnálom egyedül, hogy se SLED, se RedHat vonalon nincs megfelelő mennyiségű csomag, amikre szükségem lenne, pedig akkor még vásárolgatnék is néha desktop licencet. Munkára megérne nekem havi 800 forintot.

Szerintem Canonical csinálhatna fizetős vonalat, de valami über stabilra kipofozva, plusz megspékelve házon belül tesztelt videó driverekkel meg egyébbel, amit RedHat-ék is árulnak a rendszerükhöz. Simán vennék licencet, ha olyan lenne.

Nem arra gondoltam hogy nincs csomagban, hanem általuk támogatott csomagban. Tehát 3rd party repók használata mellett nem látom értelmét licenc vásárlásnak.

Ami alapból nem tetszik, hogy Evolution/Thunderbird + Firefox combo a támogatott azt annyi. Chromium-ot sehol sem látok, de más levelezőt sem. Nem beszélve a rengeteg parancssori cuccokról. Pedig főleg ezeknél sok olyan van, amelyeket azért többen használnak, és ritkán változik az upstream verzió és ezért stabilabb, tehát egyszerűbb is lehet támogatni talán.

Most regisztráltam RH-re, de ingyen nem érhető el a csomag lista még regisztrációval sem - ahogy látom.

Knowledgebase:

"Where can I get documentation for the packages distributed with Red Hat Enterprise Linux?"
Ehhez itt a link.

Innét login-hez dob (persze nem írta előtte, hogy reg-gel sem hozzáférhető). Meglep, hogy legalább ez az infó nem, mert azért a döntésemhez, hogy vegyek licenceket, ez elengedhetetlen lenne.

Letöltöttem a RHEL 30 napos próba verzióját és telepítettem KVM/Qemu alá. Regisztráltam is és így az update-ek is lejöttek (ez 30 perc volt).

Nagyon jól összerakott rendszernek tűnik, tetszik is. Habár nincs vele tapasztalatom, de úgy látom, hogy jó munkaeszköz lehet a rengeteg támogatással és a sok éves support-tal.

Egyedül sajnos a kevés csomag okoz kis csalódást (5400 db csomag, valszeg nem kevés önmagában). Egy lista az említésre méltóbb dolgokról, amelyek nincsenek meg a RedHat repo-ban és nekem kellene (bár nyilván nem lehet millió féle igényt kielégíteni, mégis leírom):

claws-mail, recoll, párhuzamosított tömörítők / kicsomagolók, geany, nethogs, trickle, duplicity, mb2md, iftop, rdiff-backup, unbound, ngrep, fdupes, ack-grep, ne (nice editor), pwgen, encfs, meg ehhez hasonlók. (Viszont van lftp meg iptraf is).

A Gnome téma viszont objektíven is nagyon csúnya. :) Úgy gondolom, van egy kicsi érzékem hozzá, de ez nagyon nincs ott. Zavaró az ablak fejlécének nagy kontrasztja (fekete alapon fehér betű), miközben az átlag felület világos alapú. Igaz, a téma egyszerűen cserélhető, de azért fizetős cuccnál igazán összedobhattak volna valami kellemeset - főleg hogy hosszú ideig támogatják.

Mindegy, ez van. Érthető, hogy egy minél kisebb eszköz készletet akarnak támogatni minél jobban (gondolom). Vannak kompromisszumok, de mihez nincsenek. És a másik oldalon ott vannak a profibb szoftverek meg eszköz illesztők.

Az epel valoszinuleg mindenhol fent van, ahol a policy engedi, fedorasok csinaljak, magyaran a redhat, bar ez ellen mindig tiltakozik :) Ez amolyan second repo :D
De eddig megbizhato, rendesen karbantartott, a verziovaltasokat jol nyomon koveto volt az rpmfusion, es az elrepo is, az elobbi non-free agaban van jonehany firmware, drv, ami licence okokbol sohasem fog bekerulni a hivatalos repokba /ati, nvidia, wifik/, de hasznalhatova tudja teni a gepet.

EPEL-re +1: http://download.fedora.redhat.com/pub/epel/6/SRPMS/

A listádból ezeket látom: claws-mail, párhuzamosított tömörítők / kicsomagolók (pigz és lbzip2, legalábbis ezeket említetted itt korábban), trickle, nethogs, duplicity, mb2md, iftop, rdiff-backup, unbound, ngrep, ack(-grep), pwgen, (fuse-)encfs. Korábban írtad a ccze-t is.

Ezeket nem: recoll, geany, fdupes, ne (nice editor). Korábbról: elinks (links-2.2 viszont van).

How is EPEL different from other third party repositories for RHEL and derivatives?

Akkor feltehetően a RH hamarosan előáll a next next finish cloud rednszerrel. A gluster szimpatikusnak tűnt és egész jól össze van rakva, ha ezt összehozzák a kvm-el és ami köré kell akkor sokan fognak RH-t venni, vagy Win8-at, vagy ... a többiek még nem nyilatkoztak.

OFF:
Bejelentés 2023 ból ...
sajtóbejelentés a A részéről
sajtóbejelentés a B részéről
A ( CTO) blogbejegyzése
B (CEO) blogbejegyzése
Metalink post A
Metalink post B
Twiterr post A
Twiterr post B
Facebook partyfotó A
Facebook partyfotó B

:D