FreeDOS 1.1 test release

Címkék

Megjelent a (többségében) nyílt forrású (GPL), szabad MS DOS alternatívának, a FreeDOS-nak legfrissebb tesztkiadása. A FreeDOS 1.1 test release éles felhasználásra nem alkalmas, a fejlesztők leginkább virtuális gépben való tesztelés céljára adták ki. A bejelentés szerint az 1.1-es kiadáson még sokat kell dolgozni ahhoz, hogy az megfelelően használható állapotba kerüljön. A FreeDOS több mint 4 évvel ezelőtt, 2006-ban jelentkezett legutóbb stabil (1.0) kiadással. Az image letölthető innen. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Volt régen FreeDOS-hoz egy grafikus felület, a SEAL. Már a FreeDOS 1.0 előtt leállt a fejlesztése. Azóta lett helyette valami más?

Nem akarok trollkodni, de az elsö kérdésem kapásból az volt, hogy "ezt meg minek?".

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Természetesen, mivel van FreeDOS, ezért lehet is használni erre-arra, ki mire akarja és tudja, illetve egyáltalán, amire lehet.

De megfordítva is igaz.

Ha nem lenne FreeDOS, hidd el, hogy minden ilyen jellegü utility ugyanúgy elérhetö lenne más platformon.
Alapvetöen az a tény, hogy valaki 2011-ben még DOS-t használ - ha Free, ha nem - az nem a rendszer létjogosultságát bizonyítja, inkább egyéb okok jelenlétét.

A dolog akkor válna igazán érdekessé, ha pl. elsorvadna a projekt. Láttunk már hasonlókat, amikor érdekes és érdemes(ebb) rendszerek szépen eltüntek a süllyesztöben, aztán a felhasználói a kezdeti döbbenet után szépen áttértek más rendszer használatára.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nagyon remélem, hogy nem sorvad el a project, sőt nagyobb nyilvánosságot kap. Mint ahogy szerintem egy megfelelően elkészített DOS implementáció is jól használható a megfelelő célokra.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Az, hogy a Microsoft mit ír és hol, az egy dolog. Én meg olyan gépet veszek szoftver nélkül, amilyet akarok, illetve tudok. A Microsoft nem hoz törvényt, bármennyire is szeretne. Maximum szerződést köt ilyen-olyan cégekkel, amik az ő piaci jelenlétét erősítik ( lásd pl. OEM ).

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A Microsoft előírja a partnereinek, hogy nem adhatják el operációs rendszer nélkül a gépeiket?
Gondolom, azt nem merték rögzíteni, hogy Windows nélkül, különben nem lehetne kapni FreeDOS-szal gépet.
Vagy ez csak valami kiskapu?
Zavart érzek az erőben...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

már ne haragudj, de kezd kinyílni a bicska a zsebemben a fanatizmusod és write-only fricskázásod láttán. te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted? pont az volt leírva feketén-fehéren a fenti linken (de én is leírtam külön, magyarul), hogy NEM írja elő. kicsit lejjebb vehetnéd ezt az elvakult ms-gyűlölő szöveget.

Nekem semmi bajom a Microsoft-tal, de tényleg. Veled sincs semmi bajom, és ha úgy érzed, hogy hülye vagyok, még akkor sem.

Csak nekem meg attól nyílt ki a bicska a zsebemben, hogy egyesek azt hiszik, hogy van olyan TÖRVÉNY, miszerint operációs rendszer nélkül nem lehet eladni számítógépet. És ez egy nagy baromság, Microsoft-tól függetlenül.

http://hup.hu/cikkek/20110706/freedos_1.1_test_release#comment-1310247

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

én egyáltalán nem lepődnék meg ilyen törvényen olyan országban, ahol egy biciklit ellopni nem bűn, ha megélhetési okokra, vagy faji elnyomásra fogjuk, az viszont büntetendő, ha nincs csengő a biciklin, vagy ha az első és hátsó lámpa nem közös kapcsolóval üzemeltethető.

Szerintem ez valami magyarországi ősi néphiedelem. Mintha olyasmit mondanál, hogy autót nem adhatsz el üzemanyag nélkül.

Nem ártana, ha valaki bebizonyítaná ezt végre, vagy tegyük a "végre mindenki tudja, hogy ez egy régi hülyeség" vitrinbe.

--
http://neurogadget.com/

Nem az, tudtommal nincs ra torveny, de volt egy idoszak, amikor felreppent, hogy gepet csak oprendszerrel lehet elszamolni. Nem tudom, hogy ez valosagga valt-e, de sok cegvezetonel lenyeges, hogy a szamitogep szamlaja melle igazolast /nem szamlat/ kapjon az OS-rol. Innentol kezdve meg a kozbeszed atveszi hamar, hogy egyutt _kell_ venni.

Jaj, ez akkora poén volt, hogy nehéz is mit mondanom rá!

Mondtam én, hogy nekem mi az igényem ha vásárló vagyok vagy netán eladó? Ugye, hogy nem, de azért ne te találd már ki! Köszi!
Nem én teszek FreeDOS-t a nótbúkokra, de mivel van rajtuk, ezért egyrészt igény van rá, de ha mégsem akkor meg kérdezd meg a gyártókat, hogy miért tesznek rá FreeDOS-t!
Te honnan tudod, hogy kinek mi nem tökmind1?

Ki mondta, hogy nem lehet venni anélkül?

- Egy fél univerzumnyi alkalmazást használnak a mai napig valamilyen DOS alatt (pl. FreeDOS, DR-DOS, egyéb). Ezek lehetnek félig-meddig embedded cuccok, de akár mezei PC-k is. Persze ez esetben valamilyen erősen legacy cuccról van szó, aminek már régóta érik a cseréje, csak éppen valami miatt nem egyszerű eset. Sőt akár olyan is van, hogy egy egészen specifikus célra fut valamilyen program, amit néha karbantartanak, aztán jónapot. Nem érdekes a text felület, vagy bármi.
Példa az előbbire: egy ismerősnek van egy régebbi, félprofi fényképezőgépe, amiben valamilyen DOS felett futnak a cuccok.

- Egy rakat hardverhez adnak ki mindenféle diag-, util- és egyéb programot, akár livecd -n pl. freedos -szal összecsomagolva, vagy csak simán dos-os progiként, mert DOS alatt egészen könnyen lehet alacsony szintű hardverrel kapcsolatos műveleteket megcsinálni.

És egyébként kismillió firmware frissítést adnak ki DOS alá (bár aláírom egyre kevésbé), ezeket nyugodtan felnyomhatod freedos livecd -vel.

--
http://neurogadget.com/

A könyvelő és számlázó programokról nem is beszélve. Van olyan ügyfelem, ahol DOS-os programokat használnak (igaz, Win98 alatt), és a készítője még frissíti is. Évek óta aktuális lenne a váltás, de egy olyan szoftverről váltani, amit már vakon használnak pikk-pakk, nehéz, ráadásul ugyanazt a munkát ötször annyi idő alatt végeznék el, míg betanulják... ...ja, és nem mellesleg így elég ugyanaz a PIII-as gép is, mint 10 éve...

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

A gyógyszerészek is DOS programot használtak. Hotkey-ekkel villám gyorsak voltak benne. Egy törvény lecseréltette velük egy új egeres kattintgatós Windows programra. Azonnal óriási sorok kígyóztak a patikákban a pénztárak előtt, mert sokkal tovább tartott egy vásárló kiszolgálása.

'Nálunk' az xxx millás projektet: w2008 terminálszerveren keresztül kattintgatós excel+forrás sql kombót hamarosan lecserélik valami újra, állítólag megy a pályáztatás, miközben elkezdődik az intézmény összevonás fincsi kirúgásokkal - szóval kíváncsi vagyok, hogy az új rendszer mennyivel fáj majd többe, mint 70-100 ember elküldése országos szinten - persze ha a 4-5 éves anyagokat újra és újra kérik, akkor elő kell venni a régi DOS-os gyönyörűséget - felrakni rarból a frissítést - és nyomtatni az új sajtpapírokat.
Pont azon agyalok, hogy az átadás átvételre, az irattárba lekerülne egy régi gép dos-al, amin 2 perc alatt elérhető lesz az összes könyvelési adat az előző tíz évre.

Egy rossz szót nem szóltam a FreeDOS ellen. Úgy tudom a Dosbox is nagyrészt a FreeDOS kódot használja. Az 'irattárba lekerülne egy régi gép dos-al, amin 2 perc alatt elérhető lesz az összes könyvelési adat az előző tíz évre' részre válaszoltam. Ezért szerintem felesleges egy külön Pc-t üzemeltetni az irattárban.

Eredetileg ezt írtam: A gyógyszerészek is DOS programot használtak. Hotkey-ekkel villám gyorsak voltak benne.
Ha már muszáj volt az OEP kívánságára új szoftvert fejleszteni Windowsra legalább megtartották volna a karakteres régi és megszokott felületet. Erre is van lehetőség Windowsban.

Kiemelem a fontosabb szavakat. :-)
"Egy törvény lecseréltette velük egy új egeres kattintgatós Windows programra. Azonnal óriási sorok kígyóztak a patikákban a pénztárak előtt, mert sokkal tovább tartott egy vásárló kiszolgálása."

Lehetett volna hotkey-es ablakosat is csinálni. Lehetett volna karakteres windowsosat is ami pont úgy néz ki mint a régi. Az is lehet, hogy az egeres kattintgatósban is volt hotkey-es kezelésre lehetőség de ezt elfelejtették közölni a patikusokkal. Tulajdonképpen mindegy. Sem a sorban félórákat várakozókat, de az ingerült vásárlókkal érintkező patikusokat nem vigasztalta a "volna."

Nem állítottam ennek az ellenkezőjét. Ha DOS-ra írták volna az új programot, vagy módosították volna a régit akkor nem lett volna ilyen incidens. A legjobb az lett volna ha Windowsra írják de karakteres felülettel, ahogy az már sokszor leírtam. És az is lehet, hogy volt jól írták meg csak a szükséges információ nem jutott el a patikusokhoz. Annyira beégett a köztudatba, hogy Windowson mindent egérrel szokás csinálni, akkor is az egérhez nyúlnak amikor az egyáltalán nem optimális. Erről nem a Microsoft tehet de ettől még nincs jól.

Ez bináris kompatibilitásra törekszik az MS DOS-szal? Ha igen, Win3.1 fut már rajta? Esetleg Win95, Win98? Mennyire tekinthetőek ezek csak egy héjnak a DOS fölött? :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd