Letölthető az Ubuntu 11.04

Címkék

A Canonical ma bejelentette az Ubuntu 11.04 (kódnevén "Natty Narwhal") azonnali elérhetőségét. A kiadásban bemutatkozik az Ubuntu új felülete, a Unity. Letölthető innen. A kiadáshoz kapcsolódóan a HWSW tesztje elolvasható itt.

Hozzászólások

nekem is, és a biztonság kedvéért ki is írtam (8.04 óta még nem volt gyomrom nemvirtualizálva kipróbálni egyet sem), hogy ne tudjam elhalogatni. :)

SZERK: látom, nagyon megy az élet az ubuntu.hu háza táján :D

istvanzeller – ma, 13.02 – előzmény
nem
a DVD/n fent van ay 0sszes olzan cucc, amit a cd/r0l val= telept;sn;l majd a netr[l t0lt le...
pl. languege pack

nekem nem jött be az unity
--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

Eleinte nekem sem.

Azután arra gondoltam, hogy nem leszek a saját hisztis ügyfelem - ti. az, aki bármilyen hasznos, vagy szükségszerű újításon is cirkuszol, mielőtt igazából megismerné. (Rengeteget szopok az ilyen emberekkel, és időnként tényleg az anyjukba kívánom őket. Szerintem vannak itt páran, akik tudják, hogy miről beszélek.)

Szóval rákényszerítettem magam a használatára, és két hét után határozottan pozitív irányban változik a véleményem a Unity-vel kapcsolatban.

Unity nekem sem jon be, amde, hasonlo volt a window button masik oldalra hozasaval: morogtam, meg visszaraktam stb, aztan valahogy egyszer ugy maradt, es mara sokkal logikusabbnak es kenyelmesebbnek tunik. Az almoskonyv szerint ez konkretan elvi uton is megindokolhato amugy (tobbet vagyunk az egerrel a kepernyo bal oldalan, tehat logikusabb oda tenni oket). Bar igy belegondolva, amennyit en hasznalom azokat a gombokat ... Valahogy megis ott van a "megszokas" a dolgok mogott itt is, az en esetemben is, ki tudja; lehet az Unity is hasonlo ...

ha jól rémlik, azért kerültek át balra, mert más került volna jobbra. ahogy a screenshotokat nézem, még mindig nem került oda az a bizonyos más. :)

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

hát biztosan igy van, cserébe már akkor átkerültek balra (talán a 10.04-nél?) az alapértelmezett témában, amikor a globalmenu még sehol sem volt.

én egyáltalán nem használom az ablakvezérlő ikonokat, erre akkor döbbentem rá, amikor elszörnyűlködtem rajta, hogy baloldalt vannak. akkor visszatettem őket jobbra. az elmúlt x>1 évben biztosan nem kattintottam rájuk, csak azért vannak, mert alkalmasint más is leül a gépem elé. egér amúgy is csak akkor van a kezemben, amikor böngészek vagy gimpezek.

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Rá erőltettem én is magam... csináltam ebből a célból egy új felhasználót, hogy ne a meglévő beállításaimat csesszem el...

Gyakorlatilag meg tudnám szokni a használatát... kb 1 nap alatt be lehet "lakni"... ennek ellenére várnék még vele +1 kiadást, hogy még a kisebb-nagyobb bakikat kinője...

Ami viszont nagyon hiányzik... -s a launcher tudtommal jelenleg nem pótolja-, hogy nem tudok pici futó appleteket kipakolni a "tálcára" vagy máshova, ami egyből elérhető helyen van pl a "CPU órajelváltozás-figyelő" -t szoktam így használni, ha át akarom állítani a teljesítményt... nem csak állítani lehet magonként, hanem még figyelni is a pillanatnyi értékeket...
Persze conky-val is tudom nézni a státuszt, de sajnos állítani nem...valamint nem szerencsés mindig felülre állítani a conkyt :-)

épp most akartam kommitolni, hogy megtaláltam olvasgatás közben én is :-)... de mondjuk alapból nincs benne... ppa tárolóban van... valszínű következő kiadásban már több lesz... gondolom stabilabbak is lesznek...

ha összevadászok többet, s összeakadnak mint annó az FF kezdeti addon mánia kor.... nemes egyszerűséggel az lesz a válasz, hogy ezek nélkül minden stabil, s mindenki magára vessek, ha mást használ, mint default elérhető (pl lassult az FF szar addonoktól...).

Aszondja záró sorokként az elfogulatlan hwsw-s cikkíró:

"A Natty Narwhal és az Unity remélhetőleg lezárja a Linux gyerekkorát. Erre utal az is, hogy a duzzogó, a kereket újra és újra feltaláló megoldások helyett már nem a másság erőltetésére koncentrál, hanem okosan vesz át a versenytársaktól bevált ötleteket."

Aszittem a Gnome3-ra kezdtek el duzzogni, mindegy csak más legyen. Erre nem kiderül, hogy pont fordítva?
Szupibón, ahogy a művelt francia mondja.
--
Szerintem :)

kipróbáltam. Lassú az ati, megfőzi a gépet. Marad a squeeze.

x1300. Nem arról van szó, hogy nem megy az energiagazdálkodás. Ha nincs bekapcsolva 90fok felett jár, ha be van 80-85 fokot mér. (kms powersave method, vagy xorg.conf-ban a megfelelő opciók bekapcsolása) Ugyanez a felállás squeeze-n 60-70fok. Nem tudom hogy ez xorg vagy kernel bug, mindenesetre elég bosszantó hogy ezek mellé még a teljesítménye is töredéke.

glxinfo szerint minden rendben, a megfelelő firmware is be van töltve a kártyához (r500).

Érdemes feltelepíteni a CompizConfig-ot, az Unity-nek van saját pluginja, amivel elég szépen testre lehet szabni. Például lehet állítani háttérvilágítást az ikonoknak a tálcán, és szépen megkülönböztethető, hogy fut-e vagy sem.
Illetve ugyanitt belehet azt is állítani, hogy melyik gombra ugorjon az Unity az ablakhoz tartozó menüsorhoz, ami terminálban lehet érdekes, hisz az mc helyet az Unity kapja el az F10-et.
Illetve azt is belehet állítani, hogy elrejtse-e az oldalsó tálcát avagy sem.

Egyes Compiz beállítások módosítása után az Unityt kézzel kell újraindítani, mert elszáll, de maga az ablakkezelő és ablak témázó nem.

Én egy Virtuális gépet frissítettem.
Gondoltam nézzük a Compizt. A kockát kipipáltam a beállítóban.
Attól kezdve egy ablaknak sem volt fejléce és eltűnt a Unity panel is. Úra indítottam a gépet. Most semmi sincs az asztalon a felmountolt VBOXADDITIONS CD-n kívül. Egy száll menü sem.
Most jön az ALT-F1 és próbálom kikapcsolni a Compizt. ...
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Szomorú, hogy ezt a critical bugot nem sikerült kiadásig javítani. Workaroundként azt javasolják, ne használjak Unity 3D-t, csodás. :)

Na majd lehet, hogy kiteszem az xfce panelt oldalra:)
--
CCC3

apt.log http://pastebin.com/9kFwnQe4
main.log http://pastebin.com/ZuXxM2pH
lspci.txt http://pastebin.com/nRgRsTBu

Ha átírom az /etc/apt/sources.list fájlt, akkor meg a dist.upgrade ezt mondja:

zoli@asylum:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Sikertelen
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
python-couchdb : Töri: desktopcouch (< 1.0) de csak 0.6.9b-0ubuntu1 telepíthető
python-desktopcouch-records : Ütközik: desktopcouch (< 1.0.7-0ubuntu2) de csak 0.6.9b-0ubuntu1 telepíthető
E: Hiba, a pkgProblemResolver::Resolve töréseket generált, ezt visszafogott csomagok okozhatják.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

A Unity pont azért került oldalra, mert a képernyők az elmúlt években magasságukban zsugorodnak. A legtöbb gépen nem sok értelme lenne alulra tenni.

Nekem nincs sem időm, se kedvem most kísérletezni, de egy pillantást vetnék azért a CCSM-ben az Unity plugin konfigurációs lehetőségeire:

http://flic.kr/p/9CVvZz

--
trey @ gépház

Talán a "felhasználói felület" kifejezés áll a legközelebb a valósághoz, lényegében a felső panelből, az indítópanelből, az indikátorokból, a zeitgeist-alapon működő dashből, a launcherekből, a különféle kereséseket segítő lencsékből (lenses) áll.

A Unitynek a látható része Compiz pluginként van megvalósítva az Ubuntu 11.04-ben (később lesz Qt-alapú implementáció is a grafikus gyorsítást nem támogató gépekhez is, illetve a tárolókban már most is van, csak nem része az alaptelepítésnek).

Ha mélyebben is érdekel (vagy akár fejleszteni is szeretnél rá), akkor ezeket ajánlom tanulmányozásra:
https://wiki.ubuntu.com/Unity/

Ez a PDF elég jól bemutatja a Unity architektúráját:
https://wiki.ubuntu.com/Unity?action=AttachFile&do=view&target=Unity_Ar…

Van arra megoldás, hogy a Global Menu ne nyúlja le az F10-et? Az mc-nek adnám majd. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Igaz, én kubuntut használok, de nem estem hasra a beta4-től. A laptopom annál inkább, a 2.6.38-as kernel be se bootol, a plasma-dekstop pedig 5 percenként kel/fekszik.
Holnap valszeg megy rá a dist-upgrade, hátha segít rajta.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Release előtt pár nappal frissítettem Kubuntut desktopon és netbook-on is és minden OK vele. Nálam a drasztikus akku-idő csökkenés se jelentkezett, pár nap után csak mostanában kell majd rátöltenem (Atom N450). Idle helyzetben 100-150 felérbredés/sec szokott lenni, tűrhető.

* Nekem első dolgom volt, hogy a launchert beállítottam, hogy ne tűnjön el sose. Nekem halál volt, hogy teljes képernyős progi futásakor egyből eltűnik.
* Az asztal megjelenítése gombot vissza lehet valahogy varázsolni? Vagy már nincs rá szükség az új design kitalálói szerint?
* Nekem van két ugyanolyan nevű fájlom, egy az asztalon, egy az ubuntu one könyvtárban. A dash csak az ubuntu one-ban lévőt találja meg. Miért?
* Még bétánál néztem, hogy pidgin, skype sehogy sem mutatta, ha írt nekem valaki. Talán annyi van, hogy a launcheren az ikon egyet rezeg. Az régi pop-up notification nekem jó volt. Az látszódott, hogy mit írnak.
* Nincsenek appletek. Nekem procimonitor meg valami árfolyamfigyelő kéne. (itt van, hogy cpu usage figyelő appindicatort külön ppa-ból fel lehet rakni: http://www.webupd8.org/2011/04/things-to-tweak-fix-after-installing.html)

Nálam az összes gépen szétcsapta a graf. felületet.
A munkahelyi gépen megcsinálni sem tudtam. (p4 2.80ghz, 1,5GB ram, i915 intel kártya)
A 10.10-en szó nélkül pörgött a kocka, most a 11.04 közölte, hogy neki kevés a vas, nem alkalmas a compiz futtatására. Ha megpróbálom belefagy, de előtte a használhatatlanságig villognak a menük, ablakok, bármit nyitok. Unity el sem indul ezen a gépen. Ha lelövöm a comiz-t, (klasszikus ubuntu effektusok nélkül) akkor egy cirka óra használat után feketére vált a képernyő, (teljesen fekete) és úgy fagy rommá az egész gép.(ctrl+alt+Fx gombokra sem reagál.)

Minden ubuntu kiadásnál ez van. Amivel az előző kiadásban szivtál azt meggyógyitják, de helyette beleraknak egy másik bughalmazt, amit utánna 3 verzión keresztül folyamatosan javitabak,mire elkezd működni rendesen. Az otthoni gépeimen legalább meg tudtam csinálni a compizt (i945GM), de kihullott a hajam. A unity egy rettenet, egy ótvar marhaság. kb: a kde4 plazma elmebajához tudnám hasonlitani. Felesleges baromság.
Most csorog le az opensuse dvd, és még olvasgatok esetleges alternativák után. Azokkal otthon elleszek. Céges szinten kliens gépre szvsz visszamigrálok winre, ha már van rajtuk matrica. Otthon még meglátom, a 10.10 sziváskor két gépre már felment az xp :) (a másik kettőn ubuntu, és slaki van :) slaki biztosan marad.)
Nagyon felhúzott most ez. Két napos szivás lett a vége a frissitéseknek, most untam meg...
Egyszerűen elképesztő az a gányolás, amit ubuntuéknál fejlődésnek hivnak :/
--

A 'linux desktop' 'fejesztése' évek óta nagyon rossz úton jár. Egyszerűen komolytalan. Már rég mondom, de mindig lehurrognak miatta a zelóták. Én már nem is foglalkozom vele. Desktop-ra Windows, szerveren mehet a Linux.

egy apróságot azért a sok szidalom mellé még nem árt tudni. itt nem egyen rendszer frissítésről van szó az esetek 99%-ban, hanem személyrebuherált (nem feltétlen user személyes vágya, hanem a használt programok "fejlesztői" által!). vegyél egy _tetszőleges_ oprendszert, használd, lakd be évekig akár. majd az új verziót telepítsd rá (winnél igen sok esetben eleve működésképtelen ötlet, az ms se ajánlja!). ehhez képest még ha 50-50%-ban menne-nem menne itt a népnek, akkor is jobb. pedig ennél jóval több esetben megy, max nem nektek. (lövésem sincs mac fronton mi van, ott lehet a macskák evolúcióját éles környezetben csinálni?).

a pc-kben használ fos hw témát fel sem hozom, mert úgy is félreértenéd, ha akarnád ,) (különben milyen perverzió az, hogy "nem foglalkozol vele" és a téma forumjához írogatsz? :)

--
xterm

Strogg kifakadásához írtam. Régi "linuxos" vagyok, aki évek során át csak azt használtam, még mielőtt a "ubuntu" projekt egyáltalán megszületett volna. Abban az időben még volt egy olyan "kumulatív fejlődés" a linux desktop-on ami reményeket keltett, sikerélményt adott. Utána lassan, de biztosan teljesen kiábrándultam belőle. Éppen ezért jogom van írni, és szerintem nem perverzió. Részletesebben leírtam itt: http://hup.hu/node/94148#comment-1140354

Sajnos minden szavaddal egyetértek. Desktopnak az ubuntu egyre kevésbé alkalmas. Most nyomtam egy upgrédet anyámék laptopján, azóta fekete a képernyő... ...pedig aztán ott semmi kókányolás nem volt benne.
A netbookomon és itthon is ubi van még.... Valószínű arch lesz a netbookon és itthon pedig újra mandrake.Annó desktopon nekem a mandrake nagyon bejött, de aztán pár éve debian (ha már a szervereimen az volt)lett, végül ubuntu.Most megnézem milyen a mostani mandrake. Susével 1-2 évente próbát teszek, de valahogy sosem jön be. ...úgyhogy elkezdek mobilneten 15k-val tölteni egy mandriva iso-t... :):):)

A szervereimen debian fut. de pár hónapja kiváncsiságból egy új telepítésü szerverre nem debian-t raktam, hanem ubuntut. ...no napi rendszeres csonttá fagyások voltak.Rátoltam ugyan arra a vasra egy debian-t. ...nos az uptime 3 hónap, azaz annyi amikor telepítettem. PErsze nem azt mondom, hogy más vason nem megy tökéletesen esetleg, de ott akkor és azon szar volt.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Mikor ilyent olvasok, akkor mindig eszembe jut, hogy vajon részletes, használható bugreportot küldtél-e a fejlesztőknek? Vagy csak elmondod, hogy "szaralinux", amiért nem javítanak ki egy olyan hibát, amiről talán nem is tudnak, netán miért nem találjak ki a kívánságaidat?
Jah, hogy ezekért tenni is kell valamit? Bocs.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Bocs, én nem teszek semmit csak várom a sültgalambot. :P:P:P ...egyébként szaralinux, de én így szeretem. ;)
Ja nem, mégsem ...utána néztem már és jelezték többen is a bugot.Gondoltam még egy bugreport pluszban felesleges.

Egyébként meg ez most egy konkrét dolog, de ez csak az utolsó csepp volt, nem ezért ugrik le desktopról az ubuntu.A dolog már egy ideje érett, ez csak az utolsó lökés volt.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

OFF

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Na jó, anyám(84 éves) gépén(5 éves) megmarad a 10.04 LTS server-re ráhúzott desktop.

Teljesen jól el van vele, Chrome-on keresztül nézve a világot.

Még egyszer sem kellett felhívnia, hogy "Fiam, ez meg ez van, mi a szr van?".

Úgy látom mások is tapasztalták, de nem találom a megoldást...Asus Aspire 5736Z
iGM45 , a "sötét képernyő" meg azt jelenti, hogy minden "rendesen" fut (felbontás 1366*768) csak épp úgy tűnik, mintha a háttérvilágítás lenne kikapcsolva, vagy a fényerő minimumon lenne, ezért szintne láthatatlan minden...

openSUSE 11.4 ugyanígy kezdte, de ott volt megoldás: intel-legacy driver

Itt van hasonló?

ez CSÚCS! :)
a válasz gyorsaság is, a (fél)megoldás is. Tényleg működik...
a kérdés most már csak az, hogy mit jelent , mit csinál ez a parancs, és tényleg kézzel kell-e kiadnom minden indítás után?

( nomodeset-tel - kényelmesen, de - látható a kép , igaz csak 1024*768 as fix felbontásban)

Nagyon kösz a gyors választ!
S

én nem vagyok egy linux guru (ez nyilván kiderült), így nem tudom miként lehetne ezt:
setpci -s 00:02.0 F4.B=30
a bűv-parancsot kiadni minden indításkor automatikusan, vagy melyik .conf fileba (vagy ini-be ?) kellene melyik paramétert megváltoztatni, hogy ki se kelljen adni.... viszont minden ötletet köszönettel fogadok!

a legegyszerűbb - szerintem - ha ezt a sort beirod a /etc/rc.local fájlba közvetlebul az 'exit 0' elé.

#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

ps -A | grep -q "ssh-forwarder" && killall  ssh-forwarder 2>/dev/null
start-stop-daemon --start --background --exec /usr/local/bin/ssh-forwarder

# Turn Numlock on for the TTYs:
for tty in /dev/tty[1-6]; do
    /usr/bin/setleds -D +num < $tty
done
unset tty

# maximális felhasználói megszakítások beállítása a legmagasabb értékre (1024)
find /sys /proc/sys -name "max?user?freq" | \
    while read i
do
    echo 1024 > "$i"
done
unset i

setpci -s 00:02.0 F4.B=30

exit 0

mondjuk valahogy igy:)
elég gány megoldás, de egyszerű

vagy úgy ahogy a fenti linkben le van írva

kétségtelen nem olvastam el mindegyik link oldalát, - mea culpa mea maxima culpa - de amelyiket én olvastam abban az van, hogy a /etc/init.d könyvtárba hozzunk lére egy file-t ...

az 'exit 0' elé meg minden oldalon rajta van, amelyik az rc.local-al foglakozik:) némelyik distró rc.local file-jában is.

de ha neked van rá jobb ötleted, hallgatlak.