2011. június 1-től megváltozik a hazai domain regisztráció szabályozása

Mai sajtóhír:

2011. június 1-től megváltozik a hazai domain regisztráció szabályozása. Az egyik legfontosabb változás, hogy egy .hu domain technikailag 1-2 napon belül használatba vehető lesz, azaz megszűnik a korábbi kéthetes várólista. Az új szabályozással a regisztrator.hu oldalon elindul az online domain regisztráció mindenki számára publikusan is, így azonnal, online lehetősége lesz domain regisztrációkat indítani és az adatokat online kezelni. Ha valamilyen módosításhoz dokumentumokra van szükség, akkor azt a rendszer automatikusan legenerálja.

A új szabályokról

A domain az igény benyújtását követő műszaki és adminisztrátori ellenőrzést követően “Feltételes használatba adásra” kerül, azaz az igénylő műszakilag használni kezdheti, de még nem lesz “Bejegyzett”. Ezzel egyidejűleg a domain megjelenik a nyilvános kihirdetési listán.

A feltételes használatba adást – a jelenlegi várólistához hasonlóan – a Nyilvántartó egy listán közzé teszi azzal, hogy az igénnyel szemben 8 napon belül terjeszthető elő panasz. Ha panasz nem érkezik, akkor a domain delegált (Bejegyzett) státuszba kerül, ezt követően már csak Regisztrációs Döntnök előtt, vagy bírósági úton lehet vitatni. Ha nem érkezik panasz, akkor az igény teljesítve lesz, és a domain Bejegyzett állapotba kerül. Ellenkező esetben a jelenlegi Tanácsadó Testület eljárásnak megfelelő lépések történnek, azonban ez is a korábbinál rövidebb határidőkkel, azaz a döntés max. 3 hét alatt megszületik.

A jelenlegi prioritásos, illetve nem prioritásos igények közötti megkülönböztetés megszűnik. Ez azt is jelenti, hogy a “first come first served” elve érvényesül minden igényre. Ugyanarra a névre mindig csak egy igény lehet nyilvántartásba véve.

Aki részletesebben érdekelnek a változások, azok letölthetik a 2011. június 1-től érvényes teljes Domainregisztrációs Szabályzatot innen: http://regisztrator.hu/aszf/domain-regisztracios-szabalyzat.pdf

Hozzászólások

kiraktak vegre a sok ingyenelo butordarabot az iszt-bol es rajottek, hogy ilyen kritikan aluli eljaras, mint ami eddig volt a .hu nal a vilagon nincs, vagy mi tortent? :)

Azért van jónéhány további domain végződés Európában is, ahol elég szigorú a szabályozás:
.ie: gyakorlatilag motivációs levelet kell írnod, hogy mi közöd van Írországhoz, mire kell a domain, stb. És ez alapján bírálják el, hogy megkaphatod-e.
.fr: csak francia állampolgár vagy francia székhelyű cég regisztrálhat
.hr: csak horvát cégek regisztrálhatnak domain nevet, csak egy darabot, aminek pontosan meg kell egyeznie a cégnévvel

Hmm, ezzel azt kívánod sugallni, hogy ingyenélők vannak az ISZT-ben, vagy hogy azok voltak? Vagy mi a pontos tényállás, érdekelne csak hogy jó döntést hozzak... (aka, elég tré hozzászólás 0 információval, és jómagyar módra történő sopánkodással, csak szeretném tudni, akarod e sérteni a jó hírnévhez való jogot is)

Nem, illetve nem tudom kikre gondolt. Igazából az idegesít, hogy fogalom nélkül (ahogy te is, csak te a személyes véleményedbe nem építesz sértést) véleményt alkot. Az ISZTnek 3 feladata van amit egybe foglalva a következőképp lehetne megfogalmazni: A zárt ccTLD status fenntartásával és a jogvédő és szabadalmi lobbi igényeinek megfelelve minél egyszerűbb módon .hu domaint delegáljon. Mint látható, az ISZTnek nem volt érdekében a 2 hét, sőt nagyon szívesen lemondana a 8 napról is, mert számára ez bonyodalom.
Ja és visszatérve a kérdésedre: Gondolom sok helyen olvasol fórum hozzászólásokat. Nem tudom mióta, de egyre durvábbak. Ha az a közösség aki olvassa megengedi, hogy ilyen elszólások legyenek amellyel pocskondiáznak társadalmi szervezetet, személyeket és mindezt úgy, hogy láthatólag információ sincs, akkor ez abba az irányba vezet, hogy mindenki ezt fogja csinálni és eldurvul a helyzet. Mint ahogy szép lassan el is jutottunk ide, hogy amikor a fenti úr véleményt fogalmaz meg abban ítéletet is alkot, és sértést visz végbe ami nem zavarja. Azt gondolom ezzel kapcsolatban az ő hozzászólását olvasó közösség a felelős, hogy ne engedje el szó nélkül az ilyen viselkedést. Nem tudom hogy vagy vele, de a kávézóba ha bemegyek és ott beszélgetek az ismerőseimmel, valaki bejön randalírozni felállok és megkérem hogy csituljon, ha nem megy akkor további lépéseket teszek. Abban hiszek, hogy van értékrendje mindenkinek, és ha azt kommunikálná kifelé akkor a társadalom sokkal jobb lenne, most egyszerűen mindenki kikel magából ha névtelenül kell írogatnia. Ez pedig nem oldható meg szabályozással. A jó érzés és erkölcs.

Fogalom nélkül... Majdnem bóknak vettem... Ez a 8 nap is kész vicc. És igen, bírálhatok egy olyan társadalmi szervezetet, amely nem a társadalom céljait szolgálja, hanem csak megnehezíti azt...
--
http://blog.zsoc.net | http://trustno1.hu | http://www.runatabor.com
Born to be alive!

Annak veszed aminek gondolod. Nem szoktam személyeskedni, ezért ez is az adott véleménynek és nem a személyednek szól. A társadalom számára igen is hasznos, amit te nem akarsz elfogadni, mivel elképzelésed szerint ez nem megfelelő, ezért kritizálod. Ezzel senkinek nincs baja. Ha még egyszer elolvasnád mit írtam, nekem gondom az eredeti hozzászólással van. A fogalom nélküliséget kikérheted, de mivel én kifejtettem az indokot miért így van a rendszer te meg csak hajtogatod amit elképzelsz ezért kicsit értetlenül nézek az irományodra.

Persze, bírálhatsz. De mást se csinálsz, csak beokádod ide a szart sem érdeklő véleményed, indoklás, és minden háttérismeret nélkül, és végül még neked is áll feljebb - ami szerintem részedről extranagy pofátlanság - hogy valaki észérveket, összehasonlításokat, és egyéb, kulturált vitába illő dolgokat mer hozni.

Gratulálok! Kiállítottál magadról egy bizonyítványt!

teljesen jogos, hogy .hu-t csak magyar allampolgar vagy magyar szekhellyel rendelkezo ceg regelhet
az is belefer, hogy keszul varolista, es akinek panasza van adott domainel kapcsolatban annak van hova fordulnia.
azt viszont mar semmi nem indokolja vagy 8 eve, hogy ez 14 nap legyen, hogy mindenkit aki .hu domaint akar regelni buntessenek.
akik ezidaig nem leptek azert, hogy ez a szabalyozas megvaltozzon azokat tartom en kartekonynak es ingyenelonek a rendszerben, es ezt a velemenyemet nevvel vallalom.

Mar csak a whois-t kene visszarakniuk...

tetszoleges .hu domain regcheck ahol adott 1db ipv4 only es egy 1db ipv6 only mx rekord a zonaban:


M-GREET -I- [domain.tld] Domi version 201104**
M-STA -I- [domain.tld] Starting from: ns1.domain.tld
M-NADD -I- [domain.tld] NS addr: *.*.*.*
M-PNAM -I- [domain.tld] NS name: ns1.domain.tld
M-PADD -I- [domain.tld] NS addr: *.*.*.*
M-PGET -I- [domain.tld] getting domain from NS *.*.*.* ...
M-PRZO -I- [domain.tld] cannot download domain from *.*.*.*
M-RERR -W- [domain.tld] SOA parameters don't comply with RIPE
M-NS -I- [domain.tld] A records for DNS servers:
addr of NS ns1.domain.tld.: *.*.*.*
addr of NS ns2.domain.tld.: *.*.*.*
M-SOA -I- [domain.tld] A record for SOA mail host domain.tld:
M-MXF -E- [domain.tld] canonical A record for MX mail.ipv6.domain.tld not found

Hosszú fejtegetésbe kezdhetnék, próbálom röviden:
Amerikai felfogás: minden adat legyen nyilvános, ha fizetsz elrejthető.
Európai felfogás: az adat szent, csak az legyen nyilvános ami szükséges
Amíg teljes adat kint volt addig marketing cégek százai és más domain regisztrátorok/webkészítők ostromolták a domain tulajokat: az ő szolgáltatásuk olcsóbb/jobb. Épültek a spam adatbázisok. Emiatt rengeteg panasz érkezett. Az adatok kvázi ellenőrzés nélküli és könnyen legyűjthető változat ellen az adatvédelmi ombudsman (bejelentés alapján) is kifogást emelt.
Ha most 1 domainről kívánod megtudni kié megoldható a www.domain.hu-n. Kissé jobban ellenőrizhető, és nehezebben legyűjthető.

Engem igazából a sok domain nepper zavar. Mindjárt érdekesebb lenne a dolog, ha az első domain mondjuk 2e, a következő 4e, 8e, 16e... lenne. Mindjárt meggondolná, ki mit regisztráltat.

Ez akkor szopo, ha egy tobb termekes cegkent akarsz igenyelni. Nyilvan SEO szempontbol a termeknevem.hu hihetetlen jo valasztas, cserebe viszont a te vilagodban nagyon draga lenne egy ido utan. Senki nem regelne .hu domaint, ha a .com -ot merfoldekkel olcsobban megkapja - akar tizenotot egyszerre.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nyilván ezt lehetne finomítani, hogy csak akkor kerülne be ebbe a négyzetesen dráguló sorba a domain, ha valójában semmi köze a tevékenységi körhöz. Mert amikor valaki 10-20 különböző területre foglal domain nevet, az enyhén szólva is neppernek tűnik. Pláne, ha oda nem is tesz értékelhető tartalmat. Talán nem lenne ezt olyan nehéz ellenőrizni, úgyis olyan sok a munkanélküli :)

Csak en erzem ugy, hogy alapjában semmi nem változik
> ... azaz az igénylő műszakilag használni kezdheti, de még nem lesz “Bejegyzett”.
> ... azaz a döntés max. 3 hét alatt megszületik.
Szerintem mind1, hogy 3 het mulva adjak ide, vagy ideadjak rogton de 3 heten belul elvehetik.

elso olvasatra azt hittem, hogy a domain.hu atkerul a regisztrator.hu ra :)

A jelenlegi rendszerben sem tudják elvenni olyan egyszerűen a domain-t, még ha az csak a listán van is. Pontosan meg vannak határozva, hogy milyen esetben élhet valaki óvással, pl. védjegy, ... egyébként a gyorsabb viszi.
Az új szabályozással megelőlegezik neked a domain használatának lehetőségét, ez mindenképpen pozitív. Egyébként ha valaki cégnevet akar regisztrálni, annak most sem kell 2 hetet várnia.

Hát igen, az olvasással gond van. Segítek:
1, Azonnal megkapod amint átmegy a regisztrációs procedúrán. (1-2 nap)
2, 8 napig lehet panasszal élni a regisztráció ellen
3, ha valaki bejelentett egy panaszt a domaint tovább használhatod, de arról hogy megtarthatod e végleg 3 héten belül döntenek.

Ez tényleg ilyen bonyolult a .hu -ra ? Én .com-ot vettem és még aznap használni is tudtam... vagy valami másról beszélünk ? Fura világ ez...