Home Dash - úton böngészés-alapú böngészés felé

Címkék

A Mozilla Labs egyik új kísérlete a Home Dash. Az elképzelés azt, hogy a jelenlegi keresés-alapú böngésző helyét egy böngészés-alapú böngésző vegye át. Éppen ezért a Home Dash szakít a Firefox hagyományos felépítésével. Eltávolítja a böngésző összes vezérlőszervét, interfészét, beleértve a címsort, keresőablakot és a böngészőfüleket is. Helyette mindössze egy Firefox logót kap a felhasználó a böngésző bal felső sarkába. A logóra kattintva egy dashboard bújik elő. Ennek a jobb oldalán a böngészési előzmények, viselkedés alapján a legnépszerűbb oldalak láthatók elrendezve. A bal oldalon felül megtalálható a keresőablak.

A legújabb Mozilla bétát vagy a Minefield-et futtatók kipróbálhatják a Home Dash-t.

A kísérletről bővebben itt lehet olvasni.

Hozzászólások

Kipróbáltam és teljeséggel elhibázott koncepció, a böngészés nagy részét a tabok közötti navigálás, azok megnyitása és bezárása, a címsor és a keresősáv használata teszi ki (sokaknál még az addonok korábban status baron, most toolbaron történő elérése), mindezt +1 kattintásnyira helyezték, egy átláthatatlan felületre (dashboard, aminek mindig csak a fókuszban lévő része jelenik meg vagy nem átlátszó).

Ezzel szemben a mostani Firefox 4-ben lévő navigation toolbar nem foglal sok helyet a képernyőn és minden elérhető róla (menü, tabok, címsor, keresősáv, addonok, status bar stb.), leszámítva, hogy a keresősáv és a címsor egymásba integrálását nem oldották meg, de arra van addon.

Értem, hogy nem tetszik, de nem gondolod, hogy a mostani, egy mai kornak hű megoldás ? Még a Linuxnak is ócska a Firefox megjelenése, felépítése és 20 éves elgondolása.

Azt mondom, hogy ez egy drasztikus lépés, ennyire merészen nem szabad indítani mert túl korlátoltak a felhasználók. Szépen fokozatosan kell megetetni, megszerettetni az új dolgokat. (kb 2-3 éve átdolgoztuk a felhasználói interface-t, de nincs meg a megfelelő motor amire érdemes lenne felépíteni!)

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Ez egy olyan UI ami leginkább nem egérrel, hanem érintőképernyővel, billentyűzettel vagy távirányítóval kezelhető.

Merthogy ha egeret használunk a dashboard +1 kattintás, nem használjuk ki az egér pontosságát (amivel a toolbarok kezelhetőek), ami az érintőképernyők esetében nem adott (leszámítva ha tollat használunk).
Távirányítóra meg azért alkalmas, mert távolról is látható, a toolbarok kevésbé.

Nyilván, a jövő is a fizikai egér kiváltása felé hajaz.. Tény, hogy opcionálissá lehetne tenni bizonyos funkciókat.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Hát nem tudom, próbálkoztam netbookszerű gépen érintőképernyővel. Nem volt nehéz megszokni. Annyira, hogy az Asuson utána lett pár ujjlenyomat, pedig azon nincs touch screen. ;)
Persze az rezisztív kijelző volt és körömheggyel még a szöveges linkeket sem volt nehéz eltalálni.

"Még a Linuxnak is ócska a Firefox megjelenése, felépítése és 20 éves elgondolása."

Inkább megszokott vagy hagyományos.. De semmiképp sem ócska. Legalábbis én nem panaszkodom. Minden a megszokott helyen van, nincs gond vele. Ellenben ettől az új cucctól már a leírás alapján is elzárkózok. Hogy ezt nem fogják megszerettetni velem (és még sok más emberrel) az is biztos. Ami jó és megszokott azt hagyni kéne. Szerintem.. Nem mondom, hogy teljes mértékben elzárkózok ettől az "új dolog"-tól, de ha már a leírás alapján nem tetszik valami, akkor ott gond van. Kb alapnak számító dolgokat, a legfontosabb dolgokat szedték ki. Vagy legalábbis így tűnik nekem első "ránézésre".

Úgy érted neked megszokott. Gondolom nem használtál firefox előtt netscape-et vagy mozilla-t. Ott még nem volt külön kereső mező, hanem csak címsor volt, amiből indítható volt a keresés is. Namost akik ezt szokták meg, azok egy része már firefoxra is nehezen, vagy egyáltalán nem tudott átállni. Például én többek között ezért használok seamonkey-t.

--
Don't be an Ubuntard!

Persze, de a többség képes feltelepíteni egy addon-t (pl. Omnibar, ami a címsort és a keresősávot összevonja), merthogy a Firefox tetszőleges mértékben testreszabható.

Olyannyira, hogy a XULRunner-re akármilyen frontendet írhatnál.

Meg ez a Linux és a kinézetet sem értem, nincs egységes kinézete, mindenféle asztali környezet, ablakkezelő, toolkit stb. megy alatta.

De a Seamonkey egyaránt Gecko-n alapul, mint a Firefox, némileg más a felhasználói felülete, meg néhány szolgáltatást (ChatZilla, Mail, Compozer stb.) beleintegráltak ami vagy addonként a Firefoxhoz (ChatZilla stb.) vagy standalone alkalmazásként elérhető (Thunderbird, KompoZer stb.).

Nem nagyon látom be mennyivel lenne előnyösebb ez a Firefoxnál, ami minden szempontból testreszabható.

Egyedül a side-by-side bing-google tetszik a videóban. :)

Nekem tetszik, bar hasznalni nem fogom (Chrome user lettem mar egy ideje); hasonlit a Chrome-os TooManyTabs extensionhoz, talan egy picit tovabb lett gondolva. TMT-t pedig nagyon szeretem.

Mondjuk az, hogy elrejti az osszes tobbi iranyitasi lehetoseget, az egy kicsit sok szerintem. Bar lehet, hogy csak hozza kellene szokni.. de nem fogok ezert FF-et felrakni, hogy kiprobaljam, mennyire jo elesben ez a Home Dash dolog.

--
|8]

Elkezdtem használni. Első bliccre nem rossz, sőt, nagyon gyorsan meg lehet szokni. Viszont van egy baromi nagy hátránya: Édesanyám, aki az internetet az asztalon keresi, és néha megkér, hogy töltsem le :), baromira zavarba hozná egy ilyen és nincs egyedül. A koncepció csak szokatlan, de nem használhatatlan. "Tabjaid" továbbra is vannak, csak oldalt, függőlegesen ikonként. Nagyobb ablakban böngészel, mint chrome-on (ez a chrome egyik előnye - ezzel le lett körözve). Gyors előnézetet kapsz a tabokról, nem kicsiben, hanem nagyban, ez is szép. Chrome-os, szépen sikerült "speed dial"-hoz képest még jobb a home-dash megoldása.
Engem 15 perc használat után lenyűgözött!
szerk.: oké, azért vannak hátrányai is, nekem linuxon zabálja a processzort... Nem tudom, win-en jobb-e a helyzet, majd hétvégén ránézek, lehet, ha van gpu gyorsítás, akkor nem eszik ennyit.

A koncepció nem rossz, csak a kivitelezés megközelítése nem biztos, hogy jó ötlet lesz. Eleve nem értem, hogy a megnyitott lapok alatt mi alapján állította össze a listát az ablakaimról, főleg a négy nagyot középen, amiből egyik a routerem konfig oldala volt, talán ha háromszor használtam összesen, elmentve sincs, ezt az IP címet nem nehéz megjegyezni. Ráadásul az előnézeti kép mért z irányban alattuk kapott helyet? Egy számítógépes kijelzőn azért több hely van.
Ezen kívül sehol sem találtam a könyvjelzőimet, igen fura, hogy böngészés alapú, de a könyvjelzőimre és az előzményeimre csak keresni tudok. Az alapötlet úgy lenne jó, ha lenne mondjuk három sáv egymás alatt, egyik az URL sáv és bővítmények, másik a könyvjelzők, harmadik az előzmények, majd jobb oldalt jelenne meg a három sáv magasságának megfelelő méretben kiválasztott oldal előnézete, illetve ez az egész eltűnne kattintásra, előhozni pedig az egérrel lehetne egy felső csíkra mozgatva azt (nem átlátszó ikonra, ami esetleg pont eltakar valamit), amitől az oldal szürkés árnyalatot kapna.
Egyébként ez nem újítás, nem értem miért így állítják be, szimplán csak egy másfajta felületet dolgoztak ki, ugyanazokkal a funkciókkal.
Nálam most van az alap navigációs sáv, az URL sáv, pár add-on ikon, illetve az EasyStroke-nak köszönhetően egy mozdulattal új fület nyitok a Speed Dial-ra, ahonnan végtelenül egyszerűen nyitom meg, amit akarok, bezárni is egy mozdulattal tudok bármit, lapokat egyenként és az egész Firefox-ot egyaránt, a TabGroups-ot így aktiválva pedig a fülek közt is tudok váltani.
Amúgy elsőre nem találtam, hogy hol tudom kikapcsolni, majd valahogy előjött a menüsor, kapcsoltam is ki.

Aki pedig másfajta böngészési élményre vágyik, ajánlom a uzbl-t. Én a mai napig használom, főleg ha VBox is fut, mivel nem harap ki indokolatlanul 4-500 MB-ot a memóriából, mint a Firefox.

ha lesz ra vimperator plugin, ami visszarakja a cimmezot, akkor semmi gond, most sincs semmi mas ff alatt :)
___
info

Csak nekem van az az érzésem a Mozillával kapcsolatban mostanában, hogy jönnek a hülyébbnél hülyébb ötletekkel?

Szerintem nem.. Illetve már biztos nem, mert én is egyetértek vele..

"Eltávolítja a böngésző összes vezérlőszervét, interfészét, beleértve a címsort, keresőablakot és a böngészőfüleket is. Helyette mindössze egy Firefox logót kap a felhasználó a böngésző bal felső sarkába. A logóra kattintva egy dashboard bújik elő. Ennek a jobb oldalán a böngészési előzmények, viselkedés alapján a legnépszerűbb oldalak láthatók elrendezve. A bal oldalon felül megtalálható a keresőablak. "

Adok egy kocsit szélvédő, motorháztető, csomagtartó, ülés nélkül. Természetesen a kocsiba beszállva látod, hogy van kuplung, pedálok. A kocsi hátulján megtalálható a kipufogó, az oldalán pedig megtalálható a benzintartály.

Ez szerinted kinek és miért jó?

(Kicsit fura hasonlat, de valami hasonló a helyzet a böngészőnél is. Én soha nem használnék olyan böngészőt amiben nincsenek böngészőfülek és címsor.. A címsor hiányozna a legjobban. Nem értem, hogy ami szinte a „kezdetek” óta működik, azt miért kell elbarmolni? Miért kell elrontani (megváltoztatni) bármit is ami jó, ami megszokott?

Szerintem is ez egy hülye ötlet a Mozilla részéről..

A hasonlat nemkicsit santit.

En siman hasznalnek olyan bongeszot, amiben nincsen cimsor (mert minek, elo tudok hozni valami hasonlot keybindinggel, ha menni akarok valahova, minek foglalja a helyet?), se tabok (mert egyszerre ugyis egyet nezek, a tabo cime alapjan meg altalaban ugysem tudom mirol szol, mert tobbnyire az oldal nevevel kezdodik, a tobbi reszet meg nem latom. Ergo valamilyen modon meg kell neznem rola tobb infokat: a Home Dash ezt megadja, mint ahogy tobb hasonlo megoldas is, pl az altalam hasznal TooManyTabs chrome extension).

Szerintem ez egy jo otlet mozillatol. Mivel addon, nem kotelezo hasznalni, es meg csak nem is ez az uj default. Akinek tetszik az otlet, mint nekem, tudja hasznalni, es orul, mint majom a farkanak. Neked nem tetszik, nem hasznalod.

Ez olyan mint a vi vs emacs: ket elegge kulonbozo tabor, kulonbozo igenyekkel, kulonbozo filozofiaval. Az a szep, hogy mivel letezik mindketto, mindket tabor igenyei kielegithetoek. Az, hogy ezt lehetove teszik, jo otlet ;)

--
|8]

Nem volt semmi hackelés abban, ahogy például én csináltam. Easystroke + pár gesztus beállítás a FF billentyűparancsaihoz és már kész is. De Linux nélkül a Firefox maga is kezel gesztusokat használó add-on-okat, most néztem például a FireGestures elég egyszerűen kezelhető és nagyon hamar megtanulhatóak a gesztusok, amik persze bővíthetők és átírhatók. Hosszú távon sokkal egyszerűbb, ha épp csak megfogja az ember az egeret és máris azt csinálja a böngésző, amit akarunk. Például teljes kijelzős módban be lehet lépni a tabok közti váltásba, mind pillanatképként jelenik meg (4.0b alatt), lehet újat létrehozni, lehet előzőre-következőre lépni, be lehet őket zárni, be lehet a böngészőt zárni és semmi más nem kell hozzá, mint az írás-olvasás képessége. Ezekkel kattintani se kell sehova, mindegy neki, hol áll az egér. Érintőkijelzős eszközökön lenne értelme inkább a Dash-nek.

A preview a háttérben szükségtelen, csak amolyan látványelem. Ha meg akarod nézni az oldalt, meg fogod nyitni, egy kisebb preview képből, mint amit mondjuk a Speed Dial nyújt (bár állítható a mérete és görgethető is, engedi a JavaScriptet, ha arra van rá igény, emellett állítható a frissítés, másodpercek, percek, órák vagy napok alapján) pedig már látod, hogy van-e változás rajta.
Ez viszont a 4-es verzió beépített funkciója a megnyitott lapokra, keresés is van itt, itt és itt.
Gesztusokkal pedig majdnem bármi megtehető, az ugye személyre szabást igényel.
Nekem egyébként egy jobb félkör nyit új lapot, egy fordított gamma jel zárja be, egy gamma jel zár be bármit, egy kör hozza elő a választási listát, egy vízszintes vonal küldi kis méretbe, egy dőlt vonal alulról felfelé hozza fel az ablakváltót, stb. Mind egy rövid mozdulat csupán. Windowsra is találtam régen egy Easystroke funkcionalitásához hasonló programot, de már nem emlékszem a nevére, rég használtam Windows-t egy óránál hosszabb ideig, akkor is csak az RTLMost miatt olyan sokáig.
Magyarul továbbra se találtak ki semmit, csak egy látványos köntösbe öntötték a már elérhető funkciókat. Érintőkijelzőkre biztos jó, bár szerintem olyan eszközökön a Firefox népszerűsége nem biztos, hogy elég jó. Talán majd ezzel, ha elkészül. De egér mellé feleslegesnek tartom.
Szerintem.

> A preview a háttérben szükségtelen, csak amolyan látványelem.

Neked lehet, nekem viszont hasznos feature. Ha meg akarom nezni az oldalt, akkor nyilvan megnyitom, de szamomra nagy vonzerovel bir az, hogy van normalis preview, nagyobb meretben. Lehet, hogy oreg vagyok es vaksi, de NEKEM ez jo. Hogy masnak nem, az magasrol nem erdekel. En nem szolok bele nekik mi jo, mas se szolja le azt, ami meg nekem jo.

> Gesztusokkal pedig majdnem bármi megtehető, az ugye személyre szabást igényel.

Ezzel ket baj van: 1: a koordinaciom kb olyan jo, mint amilyen a Visual Basic programjaim (= borzaszto). 2: Nem akarok azzal szorakozni, hogy barmit is szabjak. Aprobb beallitasokat megteszek, persze, de egyebkent sokkal jobban dijazom, ha eleve ki vagyok szolgalva, es nem kell magamnak osszerakni az ikea-bongeszom.

> Magyarul továbbra se találtak ki semmit, csak egy látványos köntösbe öntötték a már elérhető funkciókat

"Nincs uj a Nap alatt". Sose mondtam, hogy ujat talaltak ki. Viszont sikerult a mar meglevo funkciokat olyan kontosbe oltoztetni, ami nekem tetszik. Ergo egy embernek mar hasznos, es jo, hogy elkeszult ez a Home Dash. Feltetelezem a fejlesztok kozul is hasznaljak paran, kulonben minek csinaltak volna...

> De egér mellé feleslegesnek tartom.

Szerintem meg nem az. :P

--
|8]

Sima uzbl browser minden varázslat nélkül alapból böngészés-alapú böngésző módban indul.

uzbl hup.hu

Majdnem bizttos vagyok benne, hogy mindneki üdvözölné a dolgot, ha a google labs -ban jelent volna meg. Egyszerűen nem szoktuk meg, hogy
mozilla ennyire radikális kisérleteket végezzen.

A koncepció szerintem is életképtelen, viszont ezer olyan tapasztalatot szereznek, ami hasznos. Hadd kisérletezzenek. :)

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Nekem mar az alapkoncepcio is problemas. Mi van akkor, ha konkretan van egy sehonnan nem linkelt admin felulet, amit szeretnek elerni? Konkretan tudom a cimet, es szeretnek eljutni oda.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal