"Gyakori felhasználói felület hibák a KDE alkalmazásokban"

Címkék

Aurélien Gâteau francia szoftverfejlesztő, a Canonical alkalmazásában áll KDE fejlesztőként. Aurélien blogjában arra vállalkozott, hogy egy cikksorozatban összeszedje a KDE alkalmazások felhasználói felületén gyakorta elkövetett bosszantó hibákat. Eddig két blogbejegyzés született. Az egyik azzal foglalkozik, hogy a KDE alkalmazásokat rendszerint azonnal át kell méretezni, hogy használhatóak legyenek, mert szerinte az alapértelmezett méretük ritkán megfelelő. A másik blogbejegyzés a párbeszédablakok elrendezését veszi szemügyre. A cikkíró van, ahol nem csak kritizál, hanem megoldási javaslattal is előáll.

Hozzászólások

Tetszik amit csinál. Eddig többször is kipróbáltam a KDE-t, de mindig visszatértem a Gnome-hoz, főként az ilyesmik miatt. (Nem mintha mindenkinek KDE-t kellene használnia, az a jó, hogy választhatunk) Az általa javasolt megoldásokkal sokkal inkább egységesnek, átgondoltnak hat a felület.

Érdekes. Nekem Ubuntun tűnt fel, hogy több olyan alkalmazás van, aminek az ablakát át kell méretezni. Ilyen pl. a Firefox Kiegészítők ablaka, de többel is találkoztam.

ubuntun is van jópár ablak, amit alapjáraton át kell méretezni, de nem csak erről szól a cikk. Ami engem jobban zavart KDE-n, hogy "szétesnek" az alkalmazások. Túl nagy üres helyek, stb. Az alap ubuntu felületeket átgondoltabbnak, letisztultabbnak találom, viszont ha egy ilyen átgondolás szerint kicsit módosítanának a KDE-n, sokat számítana.

Vegre valaki rajott a KDE-seknel is, hogy nem eleg osszelapatolni valami mukodo kodot, annak valahogy ki is kell neznie.

----------------
Lvl86 Troll

Én emlékeztem az örökös resize-olásra. Nem csak a gyakran eltérő felbontások miatt van ez, arányaiban (x,y) is abszolút blődül néznek ki az appok (bár nem csak a KDE-sek). Mittom elindítasz valami kisebb appot aminek van toolbarja meg egy munkaterülete, munkaterület egy ujjnyi, toolbar+menü+címsor 3-4 ujjnyi. Stb-stb.
Nem árt ezekre odafigyelni, hidd el, hogy elvetemültebb dolgok is sokat számítanak az usability területén (pl. az egérre vonatkozó Fitt szabály http://en.wikipedia.org/wiki/Fitts%27s_law)

--
fantázisdús aláírás v1.09

Ez nem a fun topic akart lenni?
XFCE és Gnome alatt, sőt bármely X alatt (még az a bizonyos $ alatt is) találkozni ezzel a "hibával?". Ez nem környezeti bug, hanem programozói.