KDE 4.6 Beta1

Címkék

A KDE fejlesztők bejelentették a KDE Workspaces, Applications és Development Frameworks 4.6-os verzióinak első bétáját. A KDE SC 4.6.0 várhatóan 2011 januárjában érkezik majd. A 4.6 Beta1 kiadás számos új szolgáltatást hoz. Fejlődött a keresés infrastruktúra és a mobil eszközök támogatása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Az hagyjan, de latszik is, hogy nem a vegfelhasznalok szamara fontos dolgokat implementalnak.
Dolphinhoz mar van Git-plugin, de smooth scrolling nincs. Ezert is van az, hogy soha nem jon el a Linux desktop eve. Meg kell erteni, hogy a GNU/Linux egy olyan operacios rendszer, amit informatikusok keszitettek informatikusoknak, nekik is valo. Nem az atlaguserek.

ezzel egyet ertek, ezert is hasznalom, nekem mint informatikahoz nemtokhulyenek jobban bejon a legtobb dologra minden szopas ellenere, de alairom, hogy az emberek 95%-anak nem valo.

Ellenben smooth scrolling tudtommal Total commanderben es intezoben sincs, de szerintem nautilusban sem, konquerorban meg igen :)

Ezzel egyetértek. Bár én inkább örülnék annak, ha optimalizálnák, gyorsítanák a KDE-t, mint az ergonómiai és eyecandy fejlesztéseknek. Sőt, az eyecandy nagyrészét a közösségre bíznám (ahogy most is van, bár valami minőségellenőrzés kéne, mert elég nehéz profi, teljes, normális témákat, vagy plasmoidokat találni.

Tudom, hogy amire te gondoltál (smooth scroll) kicsit más, de azért én úgy érzem, hogy ez nem annyira fontos feature még az átlagfelhasználónak sem. Látod: chrome se tudja alapból, én fontosabbnak tartanám az optimalizálásokat, és a funkcionális fejlesztéseket, legyen olyan, amit sose használok.

A nepomuk fejlesztésre pl nagy hangsúlyt fektettek ahogy látom, pedig szerintem az átlagfelhasználónak fontosabb a pim, meg a desktop search, meg ilyesmi, én megvagyok a fájlokkal, mappákkal, parancssorral.

Ami nagyon hiányzik nekem pl, az inkább az ayatana (?) szerű notification. Ami most van az nem túl átgondolt, még a 4.3-ban lehetett váltani olyasmire, mint ami az ubuntuban van (kis méretű, átkattintható, áttetsző féle), viszont ezt kivették. Most van a nagy, gusztustalan, zavaró notification :(

hozzatennem, hogy a KDE meg a Linuxos DE/WM-eken belul is a legbonyolultabbnak tekintheto, az egesz KDE4 ugy van kialakitva, hogy Windowshoz szokott user nehezen latja at, ellenben azoknak kivalo valasztas, akiknek elso dolguk megnyitni egy ujonnan latott programban a settings menut (en pl. ilyen vagyok, mar Windwsos koromban is mindig minden uj programban elso dolgom volt elinditani a settingst, hogy lassam mi mit hogy tud)

Ellenben egy GNOME vagy egy XFCE feature listjeben lehet fontosabb lenne a smooth scroll, mint a git plugin a thunarban illetve a nautilusban, bar ennek ellenere igazad van: a Linux desktopon informatikai szakertelmet igenyel tovabbra is sajnos(?). Sot, en a Desktop Linux hibainak koszonhetem a jelenlegi hozzaertesi szintemet (annak milyensegerol tudnank vitatkozni), hivatalosan csak iden kezdtem el informatikai szakon tanulni. Es ha anno az Ubuntuban minden ment volna ket kattintassal, nem kellett volna parhavonta uj distrot meg uj DE-t kiprobalnom, akkor most ittlennek ennel is joval kevesebb szakertelemmel

Asszem ez lesz az első KDE4 release, amit nem fogok megvárni, hogy felkerüljön a félhivatalos debian repoba, hanem leforgatom magamnak és becsomagolom, mert van egy-két nagyon musthave funkció (git plugin, javított nepomuk keresés stb.)

"Provide Backup and Sync capabilities to Nepomuk"

Ez vajon az, amire gondolok, hogy több gép között is lehet az indexeket cserélgetni? Mert ez a funkció nagyon hiányzik!

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Elég sokan kérték a "support for Windows 7 like launchers" nevezetű új képességet is. Ahogy nézem, most már DONE állapotban van.

--
Elder Scrolls

Gondolom olyan OS X like launcher dolog… ☺ Indítóikon a panelen/tálcán/dockon/kickeren, ami az alkalmazás ablakát hozza elő, ha már fut az adott program.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nyilván ez nem új taskbart eredményez, hanem azt, hogy a taskbar most már fog tudni ilyet is. Sőt. Ha a libtaskbar tudja, az még azt se jelenti, hogy a mostani taskbar változni fog, csak annyit, hogy a többi taskbarhoz hasonló dolgot fejlesztő most már tud ilyet is csinálni.

Hát, bazzz... Egy hete használok win 7 -t kényszerből, de pontosan ez az a dolog, ami mocskosul megtetszett benne! Nagyon zsírkirály, hogy KDE -ben is lesz. Otthon azt a jószágot használom! :D

Lehet, hogy kérnem kellene, hogy a melóhelyi mahííína is hetesedjen be... :)

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Olyan „roppantul fontos” dolog, ami még mindig előbbre való, mint az erőforrás-zabálás elleni küzdelem. Emlékszem, hogy amikor még nagyon pre alfa állapotban volt a 4.0, azt ígérték, hogy az új majd bizony gyorsabb lesz, mint a 3.5. Kamu volt, most már biztos.

Az 1 GB RAM éppen elég volt neki itt, de a KDE3-nak a töredéke is elég (Compizzal, meg egy csomó Qt4-es és GTK-s szarsággal), szóval én mindig visszaváltottam 3-as KDE-re. De ha ez a gép a veszélyeshulladék-gyűjtőbe kerül, az újra már nem teszek 3-as KDE-t, de a dolgok jelenlegi állása szerint újat sem. A Gnome-ot és a GTK-t sosem csíptem, az Enlightenment meg csak hűtőgépre jó, szóval nem örülök. :(

Az a "sok fizetőképes vásárló" általában lopott windózt használ. Ezt nagyon nyugodtan és halál biztosan kijelenthetjük. (Egyébként ez az egyetlen pont ahol szimpátiát érzek a Microsoft iránt.)

A KDE4 mottója gyakorlatilag ez is lehetne: hozzon magával mindenki még 1 giga ramot!

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez tökéletesen igaz a Microsoft termékeire is.
Sajnos meg kell érteni: a KDE4 high-end DE. Nem öreg / gyenge gépekre tervezték. Arra ott van az XFCE, icewm, *box. Az tényleg jó lenne, ha optimalizálnák még, valamint kikapcsolható lenne a VPS úgy, hogy a DE egészben ne veszítsen a funkcionalitásából.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Ha valaki kiprobalta kivancsi lennek, hogy a PIM funkciok (Kontact es tarsai) mukodnek-e benne rendesen.

A 4.4-es mukodik, az igaz, de:
- idonkent fagyogat, kulonosen imapnal -> elvileg erre is megoldast jelentene az akonadi
- igen akonadi: jo hosszan indul jo sok okezando hibauzenttel, es ugye minek is, ha nem mukodik?
- alapveto funkciok hianyoznak, amik a 3.5-ben megvoltak: pl. tobb cim bemasolasa, navigacios fa kinyitasa drag and dro kozben, es meg sorolhatnam

Szoval jopofa biztos az ertetlenkedes, de sok ertelme nincs egy forumon. Nyilvanvalo volt, hogy mire kerdeztem ra. Sajnos a 4.x-es KDE meg mindig sehol nincs a 3.5-hoz kepest, es elegge elszomorito, hogy varni kell azokat featureoket, hogy vegre elkeszuljenek (ha egyaltalan), amik a 3.x-ben problemamentesen mukodtek.

Szoval meg mindig fenntartom, hogy ha valaki kiprobalta a 4.6-ost, akkor orulnek valami infonak a PIM allapotarol.

Azt hiszem, 4.2-nél váltottam 3.5-ről

Előtte is, utána is kmail-t használtam. Talán egy fagyás volt, a legelején, konfigurálás közben.
Kizárólag IMAP mailboxaim vannak google + 2 másik.

Gyorsan indul, nem fagyogat, lehet rendesen használni.

Elképzelhető persze, hogy neked hiányzik valami, ami 3-asban megvolt, nekem nem. Ugyanúgy megelégedéssel használom, mint a korábbit.

Ja, egy dolog van, ami nem tetszik: amikor lehúzza az új leveleket, nem szinezi őket, így úgy látszik, mintha régi levelek lennének. A második ellenőrzés alkalmával veszi észre magát, és színezi be ezeket.

De ettől persze még teljesen jól használható.

Ez a kmail. A többit nem nagyon használom, csak a todo-t. A maradéknak számomra csak akkor lenne értelme, ha lehetne szinkronizálni a pda-val.

Kmail nálam akkor vágta el magát, amikor egy éjszaka alatt telememleakelte a 4 gigát. De más KDE-alkalmazások is csinálnak furát. Pl. Gwenview a képeket, amiket forgatni akarok, mind bepakolja a memóriába mentés előtt. 20-30-tól megtelik...

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
 return 4;//szabályos kockadobással választva.
}  //garantáltan véletlenszerű. xkcd

Sok idegszalamat mentened meg, ha segitenel, hogy hogyan tudom elinditani a Kontactot Akonadi nelkul. Ugyanis sem teljesen kigyomlalni, sem korrektul beallitani nem siekrult. Lehet, hogy user error, de akkor is. Ezert varom tobbek kozott a 4.6-ot, mert ott remelhetoleg az akonadi mar jobban (?) fog mukodni.

Nekem pl. level szinezesi problemam nincs, de a a fentiekhez meg hozzajon, hogy HTML-es levelben nem tudom elocsalni a kepek megjeleniteset.

Egyik kedvencem:
Kdemenü -> kikapcs / reboot / suspend stb. A menü meg ottmarad a képernyőn, mintha odafagyott volna. LOL.

Még mindig nincs a newtwork managerben VPN IMPORT....

tudom írjam meg....

tiborh, Ubuntu 10.10