Haiku R1/Alpha 2

Címkék

Nyolc évvel a projekt elindulása után tavaly szeptemberben megjelent (képernyőképek) a Haiku első hivatalos fejlesztői verziója a Haiku R1/Alpha 1 képében. Most, nyolc hónappal az első alpha kiadása után a fejlesztők bejelentették az Alpha 2-t. Jelentősebb változások az Alpha 1 óta:

  • WEP-es WiFi támogatás
  • WebPositive - egy natív Webkit-alapú böngésző
  • új Locale Kit, amely lehetővé teszi a lokalizációt/fordítást
  • javított USB mass storage teljesítmény
  • az ACPI alapértelmezetten engedélyezve
  • A Bash frissült a 4.x verióra
  • Message Signal Interrupts (MSI)
  • szorosabb POSIX megfelelőség
  • javított teljesítmény

További részletek a kiadási megjegyzésekben. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Már néztem pár napja, hogy ott az alpha2 mappa üresen a szervereken. Ki is próbálom.

8 év? 8 hónap? Akkor 8 hét múlva itt az alpha3?
_________________________
Linux for human lemmings

Lehet valamit tudni/sejteni azoknak a kódoknak a sorsáról, amelyeket a Palm lenyúlt? Egyáltalán használhatóak lennének még?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Accessnél vannak a kódok, a Haiku core fejlesztők nem kíváncsiak rá, nem érdekli őket, elleneznek mindent, ami azzal kapcsolatos.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Nagyon drukkolok nekik. Szerintem fel is teszem ezt a verziót az egyik gépemre. Alaposan le is tesztelem, lehet ki is próbálok alatt egy kis fejlesztést..... Nagyon örülnék egy igazi desktop nyílt kódú operációs rendszernek. Szóval hajrá...

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Már le is töltöttem és kivéstem egy újraírható korongra. Most arról írok ide. :) Első benyomások nagyon jók. Még nagyon sok benne a hiba, amint látom, mert nem egy alkalmazása simán nem is indul, de alpa, szóval nincs min csodálkozni. Egész összesedett eddig. Lehet hogy unalmas óráimban elkezdem debugaolgatni, és fejleszteni alá egy két apróságot, csak úgy próbaként. Majd ha van valami komolyabb tapasztalatom összeszedem, és megírom itt egy blogban.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Kipróbáltam, röpke fél órát játszadoztam vele. Volt ám húbzadmegolás :)

Rövid virtualbox-os és livecd-s próbálgatás után feltoltam egy üres partícióra. A cirka 20000fájlt 3-4perc alatt fel is másolta, ezzel le is volt tudva a telepítés. Nagy örömömre, nem akart semmilyen bootloadert rámeröltetni, a telepítés elején szól, hogy grubbal, chainloaderrel működik a dolog, és így is van.
10mp alatt jut el az asztalig, utána nem tölt semmit. Hogy ez most nagy szám, azt nem tudom, a jóval kitömöttebb nem alpha ubuntunak 25mp kell, a win7nek 45, akkor egy ilyen apró 400megás rendszer töltődjön is be ennyi idő alatt. Van magyar nyelv, bár nem próbáltam, és pillentyűzetkiosztás is. ntfs-en jól látta az ékezeteket, de erről később.
Az első nagy áll-földbecsapódás: a linux alatt kezelhetetlen touchpad pöcre működik, a multitouch-on kívül minden van. Nem lassú, nem darabos, a vízszintes mozgás nincs elnyújtva (széles tapipad), van scroll, tap, ha két újjal érintem nem kezd eszeveszetten ugrálni az egér mint linuxon. NC
Gyorsnak gyors, mint a villám, bár a programok is aprók, nem hiszem hogy windows-on vagy linuxon hasonló mütyűr (és nagyon tetszetős, mellesleg) fájlkezelők, medialejátszók ne töltődnének be egy pillanat alatt. A 2,1-es dual-core procit magonként 1-2% körül tekerte alapjáraton.
Az hd ready felbontást azonnal felismerte, a 2d-re egy panasz sem lehet, igaz nem próbáltam külső monitorra kötni, azt hiszem felesleges próbálkozás lenne jelen pillanatban :) 3d-t a pár demón kívül nem volt szerencsém kipróbálni, azok működtek. intel vga, egyébként.
Hálózat/hang azt hiszem nem volt, de nem is próbálgattam különösebben. realtek chipekről van szó. Viszont az akksit felismerte, ki tudott olvasni acpi-ből mindent.
ext4-et nem, viszont ntfs-t gond nélkül felcsatolta, másolni 18mb/s-al tudtam, írni(!) 2-vel. Nem tudom hogy valami saját megoldásuk van, vagy implementáltak valamit, de nem rossz, nem rossz. Partíciókat átméretezni is tudok, megmondja mindenről hogy micsoda.
A desktop élmény az baromi jó, igazi retro :) Hétköznapokban kíváncsi lennék hogyan állná meg a helyét. Az biztos, hogy hellyel jól gazdálkodik, pici, gusztusos ikonok, élsimított nem ormótlan méretű betütípus, semmi fölösleges helypazarlás. Tetszik.

Utoljára 1-1,5éve próbálgattam, akkor azért nem volt ilyen összeszedett a dolog. Igaz, a hardver is más volt. Internet hiányában nem tudtam nagyon próbálgatni, de a hétvégén letöltök hozzá ezt-azt, kipróbálom a qt-t, esetleg beos programokat, ha jól tudom kompatibilis velük valamelyest. Engem abszolút meggyőzött. Elhatároztam nem rég, hogy megtámogatok valami hasonló projektet cd/bögre/akármi vásárlással, ha a haikunál van ilyenre lehetőség, őt fogom választani. :)

ui.: ha a boot éles gépen elakadna a merevlemez ikonnál, ki kell próbálni ide-emuláció módban, nekem úgy működött. (biosban compatible mode, stb.)

"Elhatároztam nem rég, hogy megtámogatok valami hasonló projektet cd/bögre/akármi vásárlással, ha a haikunál van ilyenre lehetőség, őt fogom választani. :)"

Én remélem lehet majd kapni dobozosan, "kegytárgyakkal", kézikönyvvel. Olyasmire gondolok, mint a játékoknál a Collectors Ed. :) Nah arra alaposan beruházok majd :)
Ha lesz ilyen csomag, amiben van dobozos verzió, könyv, póló,sapka,bögre, vagy ilyesmik, tuti veszek egyet :)

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Én pl. szívesen használnék egy olyan desktopot, amiben van egy jól kezelhető levélolvasó, és böngésző, meg terminálablak (ssh, shell stb), és mindezt nulla CPU és memóriahasználat mellett tudja.
Esetleg legyen rdesktop, hogy azokat a programokat, amik Linuxon úgysem elérhetőek, pontosabban használhatatlanok (office jellegű felhasználás) egy fejlettebb OS alól tudjam futtatni/elérni.

suckIT szopás minden nap! Threads are bad

Megteheted, pld. mai hardveren futtatsz húsz éves szoftvereket.
Egy akkor 7 MHz-es M68k-n futó (szinte) akármilyen szoftver nulla CPU és memóriahasználatnak számít egy 3-5 GHz-es CPU-n.

Egyáltalán nem lehetetlen egy 2010-es hasonló igényt nagyságrenddel (ki tudja, akár kettővel, vagy többel is) kisebb erőforráshasználattal megoldani.
A mai szoftverek hihetetlen mértékben el vannak hízva.

suckIT szopás minden nap! Threads are bad

Most nyomogatom :)
A kiÍrt iso az asztali gépemet állandóan restartolja, így azon nem tudom kipróbálni. Próbálkoztam kiszűrni h. miért ,de nem jöttem rá. Lehet, hogy a azért, mert AMD Duron?

Memória kártyára nyomtam ki az image-t, é sarról indultam az eeepc1000H-n.
Tapasztalataim
- Állati gyors :))))))))
- Rendkívül kevés erőforrást eszik, főleg a memóriát kíméli, de nagyon. (web+, installer = 178MB)
- Úgy tűnik hogy a hang rendben.
- 2D intel 945 rendben.
- Nagyon impresszív, hogy ha magyar nyelvet állítasz, akkor a legtöbb alklamazás is magyarul szól hozzád. (asszem ez miqlas érdeme elsősorban).
- Meglepetésre az alpha2 már nem látja a wifi kártyámat. A LAN viszont gyönyörűen megy.
- Bluetootrh-ról még semmi hír.
- Gond nélkül kiírja az akki információkat. Nice.
- Az installer szó nélkül telepít pendrive-re. (mostfut:)
- Nagyon kellemes meglepetés a devices, clockwerk,media converter programok.
- A web+ nagyon nice böngésző, méltó utódja a Net+ -nak. Az látszik ,hogy még fejleszteni kell, de jo lesz ez nagyon, és már most is jól használható.
- Ext4 fs-t nem lát, de gondolom ez majd megoldódik idővel.
- DriveSetup remekül működik.
- A levelező gond nélkül eszi az imap-ot is :)
- A nyomatótknál alapból van pdf write.
- A böngészőjében nem müxik a google chat, de gyanítom ez is meg fog oldódni idővel.
- A telepítő kissé lassú nekem, de mivel kártyáról telepít pendrive-ra (hiába usb2), sok a file (19e), és alpha, ezért megbocsájtom. Mondjuk a véglegesnél is megbocsájtanám, mert telepíteni úgy is csak 1x kell, azt meg kibírja az ember.

Roppantul tetszik. Sokkal, de sokkal jobb mint az alpha1. Az eddigi benyomásom az, hogy egy rendkívül ésszerűen, és jól korszerűsített nyílt BeOS lesz a végeredmény, amitől én alapból elérzékenyülök :) Persze a korrekt éles használathoz kelleni fog egy multiuser támogatás, és pár alapvető program, (irodai programocsmag, stb...) ám amint az igényeimet kielégíti, megy is fel a bubuntu helyére, kérdés nélkül!
- Amit nem teszteltem még, az a programokkal való kompatibilitás, ez alatt a régebbi be programjait értem. A legutolsó tesztem szerint még az alpha1 kiadásakor, a gobe2.0 ment szépen, és több Be alatti kedvencem.
Szvsz nagyon sikergyanús OS.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

"- Rendkívül kevés erőforrást eszik, főleg a memóriát kíméli, de nagyon. (web+, installer = 178MB)"

Azert, ha belegondolok, hogy anno 48 mega ramon nyomkodtam a BeOS R5-t... :)

"Szvsz nagyon sikergyanús OS."

Jo lenne, csak ne ugyanott haljon meg, mint a BeOS (alkalmazasok hianya).

----------------
Lvl86 Troll

"- Nagyon impresszív, hogy ha magyar nyelvet állítasz, akkor a legtöbb alklamazás is magyarul szól hozzád. (asszem ez miqlas érdeme elsősorban)."

Ami a Layout Kit-et használja, csak az fordítható, s nem minden program van fölkészítve egyelőre erre. Bird érdeme inkább.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Igen, azt látom, hogy némely program még nem tudja ezt. De biztos vagyok benne, hogy megjelenésre tudni fogja.
Egy biztos. Azt látom, hogy jó irányba indult el, és ha tartják, szerintem nagyot fog ütni. :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

No, azért te is vállaltál bőven a fordításból! :-)
Most próbálom ki Virtualboxban, majd felrakom egy fölös pendrive-ra, de addig is vadászom és javítom a leitereket és a nem szövegkörnyezethez illő fordításokat.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Először is, én is gratulálok ennek a nagyszerű rendszernek, remélem, tényleg lesz belőle valami.

> - Rendkívül kevés erőforrást eszik, főleg a memóriát kíméli, de nagyon. (web+, installer = 178MB)
Ez viszont nem annyira nagy szám, apámnak én is most kísérletezek össze egy rendszert, fájlkezelővel, böngészővel, levelezővel, irodai csomaggal. Végül Lucid+Lxde, jól kigyomlálva. A screenshotok árulkodnak:

kép

kép1

Egyetértek.
Azt azonban még gyorsan hozzáteszem, hogy linuxon a minimál erőforrást igénylő gui-k messze alul maradnak használhatóságban a haiku tracker-hez képest.
Egy lxde jöhet szóba ebben a kategóriában. De azon pl marhára nem futnak rendesen (sehogyan sem?) az alap ubuntus gnome applet-ek.
Egy icewm, (meg alatta) messze elmaradnak a haiku-s használhatóságtól.

Linuxnak van egy ilyen baromi nagy hibája, hogy vagy komplett keretrendszerű monumentális gui (gnome,kde), vagy pic...nyi minimalista kacat van rá, de dögivel. A kettő között alig akad szereplő, és éppen csak használhatóak.
A wmaker, xfce meg sem közelítik mondjuk egy xp-s/haikus használhatóságot.
Itt persze nézem azt is, hogy applet, erőforrás igény, az ablakkezelő mérete, és hasonlókat is.

Állatira idegesít, hogy rakjak fel xfce panelt, ikonokat, file managert, minden szirszart, külön-külön. Rakás csomag és akkro esetleg kiirja a battery infot. Letisztult, kicsi, egy csomag, kézreálló ablakkezelőre vágyom. Nem akarok gnome desktop-ot 200MB értékben, és csomagonkét felrakni 25MB-ot, ahol vagy működik valami vagy nem.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

hasznalj window makert, en kb. egy eve valtottam KDE-re WM-rol, a hasznalhatosaga nagysagrendekkel veri az xp-et (bar azt nem nehez :D), ket-harom appletet szoktam rajta hasznalni (pl. dock, wmixer), annyi boven eleg is
a trackert nem ismerem meg annyira, ugyhogy arrol nem mondok velemenyt, mindenesetre nekem (meg ;) ) nagyon nem all kezre, eleg nehezkesen hasznalom
de majd ha felhegesztettem az eee-re, akkor remelhetoleg hozzaszokok :)

hat te hulye vagy bazzeg :D
hany evig hasznaltal window makert?
de tudod mit, legyen igazad. legy szives magyarazd el nekem hogy hogyan tudom windowsban (lehetoleg hatezer, tobboranyi guglis keresgeles utan letoltheto es telepitheto 3rd party cucc nelkul) elerni a kovetkezoket:

- tetszes szerint konfiguralhato gyorsbillentyuk (pl. windows+f firefox, windows+t tvtime, stb)
- HASZNALHATO tobb munkaasztal (probaltam tobb 3rd party appot annak idejen, egyik sem erte el a hasznalhato szintet)
- kulonfele teljesen alapveto ablaktulajdonsagok (pl. always-on-top, sticky, shade, stb)

ezek gyakorlatilag az osszes letezo ablakkezeloben megtalalhatok, kiveve a windowset :) illetve az OS-ben a legutolso pont meg nincs nativan, de az Afloat-ot feltelepitve ezek nagyresze szinten megoldott

MOD: mindenesetre erdekelne, hogy az xp ablakkezeloje mi olyan csodalatosat, fenomenalisat es utanozhatatlant tud, amit szerinted olyan baromira nehez tulszarnyalni? :)

Továbbra is sok sikert a projektnek!

Remélem lesz belőle valami, igazából az meglökné ha valami netbook gyártó felkarolná, tökéletes lenne arra a célra... (Hallod Asus, Dell, Msi, stb...?!?)

Mondjuk nem tudom mennyire hardware specifikus a kernele, szóval hogy így a jövendőbeli "smartbook" (vagy most hogy is hívják) piacot tekintve jó lenne, ha ARM-ra lehetne hozni az egészet, ott lehet befutó is lehetene - persze megint csak akkor ha felkarolná valaki... (Hallod Lenovo, stb...?!?)

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N