Slackware 13.1 BETA1

Címkék

A hatalmas mozgolódás ami a Slackware -current ágat jellemezte az elmúlt napok során meghozta gyümölcsét, ugyanis tegnap este, 2010. május 6-án, Pat bejelentette a soron következő Slackware kiadás első bétáját, a Slackware 13.1 BETA1-et. Legnagyobb meglepetésre (legalábbis számomra) a legutolsó frissítés során integrálásra került a -current ágba egy teljes értékű KDE SC 4.4.3, amely támogatja a ConsoleKit-et és a PolicyKit-et.

Köszönet érte Pitur Punk-nak és Robby Workman-ek, akik elkészítették az első verzióját annak a patch-nek, amely lehetővé teszi a shadow alapú azonosítást a CK es a PK számára, így továbbra sincs szükség a PAM integrálására. Ugyanakkor hatalmas köszönet jár Eric Hameleers-nek is, aki immár hónapok óta folyamatosan nyomon követi a legújabb KDE verziókat, és a belső tesztelés mellett a nagyközönség számára is elérhetővé tette azokat.

A hivatalos bejelentés:
Hi folks! We have some pretty big changes today, with an update to the latest KDE SC 4.4.3, and the addition of support for ConsoleKit and PolicyKit which have been enhanced to use shadow authentication. Thanks to Andrew Psaltis for doing some great work on polkit-1, and to Robby Workman for spending months following the sometimes random developments coming from the CK/PK camp. :-) Thanks to Eric Hameleers for leading the KDE 4.4.x Slackware development and handling the out-of-tree testing through http://alien.slackbook.org/blog/. And with that, we're calling this Slackware 13.1 BETA1. A stable release should be just around the corner...

Bővebb információ a hivatalos Slackware changelog-ban: 32bit, 64bit

Hozzászólások

A régi kedvencem! :) Nagyon tetszik, hogy ilyen szépen fejlődik.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Nem hasznaltam még, es nem is lattam kozelrol, de valaki meg tudna mondani, hogy a slackware miben jobb a tobbi distronal? Gentoo-nak is neki tudtam kezdeni, de slacket mikor ki akartam probalni, addig se jutottam el, hogy mit szedjek le a site-jarol :D Biztos jo, csak en nem tudom miben, es kivancsi vagyok, mert sokan szeretik
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

Nekem azert jon be mert:

  • gyors
  • biztonsagos
  • nincs agyon "csicsazva" minden marhasaggal
  • ami nincs benne azt siman tudod telepiteni forrasbol, slackbuild-bol vagy a neten tucatszam elerheto csomagokbol (meg a GNOME is elerheto)
  • kivallo support -> linuxquestions.org , stb...
  • es a legfontosabb: STABIL

Annak aki meg nem szeret az "/etc"-ben turkalni a beallitasok utan annak ott van a WEBMIN, csak ajanlani tudom.

"meg a GNOME is elerheto"

Te melyiket használod belőle? Van a gware, a dropline...... De mindegyik nagyon megkeverte a gépet nekem, sokat kellett utna konfigolnom..... Most gentoo-t használok, amivel 100%-osan meg vagyok elégdve, de szeretnék visszatérni a slackware-hez, egyszerűen "nosztalgia" okokból. Ja és már van belőle 64-bites is. MOndjuk biztosan sokat kell majd vele dolgoznom, hogy minden csomagot megcsináljak hozzá amit akarok, de legalább teljesen tetsreszabom.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

akkor nem sokat nyernek, ha archrol valtanek :D Arch stabilitasat egykevesen szidjak, de szerintem korrekt, ha odafigyelsz.
Nekem mar Wines koromban is a kezzel irhato confiog file-ok hianyoztak a legjobban, nem ertettem, hogy miert csak a dc-kliensemben van (utorrenttol ezert lettem rosszul DC-k utan)

Termeszetesen azt megertem, hogy egy buguntu/fedora utan miert jo :D
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

nekem fedora rendszeresen fagyott, akar gnome akar kde, fedora 9-12ig hasznaltam. Archot eddig 2x fagyasztottam le virtualboxszal, mindketszer elfelejtettem uj kernelhez vbox module-t buildelni (sajat hulyesegem). Legelso inditasoknal jatszott az arch a vinyo allapotaval, de tenyleg a vinyoval volt a baj, masik vinyoval aramszunet utan csinalta meg ezt 2x, de mindketszer rendbe tudtam hozni. Az arch egyebkent alapvetoen satbil, csak neha jon egy-ket update, amitol 2-3 napig vmi bizonytalkanul mukodhet (altalaban elso szora visszaallitjak/megpatchelik, pedig arch-ekra sem jellemzo az agyonpatcheles.
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

Jojo ezt mar hallottuk. En mar torkig szoptam par update-l jopar Archer-el egyutt. Nem ezert szeretjuk a rendszert, szopas van itt is boven (suckit. "Szopas minden nap." ugye ugye.. :)).

Amugy igen, nincs patch, sokszor ezert kell hozza rakosgatnom ha valami nem akar mukodni.
(Fedora nalam is fagyott, mikor az Ubuntu es az Arch is fagyott. Azt hiszem kernel bug volt meg, meg xorg, meg volt mar gnome bug is. Annyi szep bugot lattam mar hogy nem tudom elfeledni es mindig kicsit paranoid mod frissitgetek/dolgozok linux alatt mintha az a kovetkezo pillanatban elszallna. (volt mar ilyen))

Lehet fényezni a dolgokat Arch területén, de ez mégis csak egy rolling release disztró, mely nagyon korán adoptálja a legújabb csomagokat, ezáltal nálunk jelentkeznek a leghamarabb a problémák. Viszont nekem rolling releasek közül például a Gentoohoz képest nagyságrendekkel stabilabb, annak ellenére, hogy csomagjainak nagy része még a Gentooénál is frissebbek. Fejlesztői rendszernek nagyon jó és szerintem a legrugalmasabb rendszer, ami létezik, de csak ha az ember nem ijed meg attól, ha néha esetleg olajos lesz a keze.
Jómagam öt évnyi Slackware használat után már kicsit több, mint egy éve minden asztali gépemen Arch-ot használok kizárólag a pacman kényelme, az ABS és az AUR miatt, de azért a fájlszerveremen még a jó öreg Slacky csücsül, mert stabilitásban nem lehet utolérni. Az én szempontomból Arch-ról Slackware-re váltani sok szempontból visszalépés, a 21. században normális, függőségeket kezelő csomagkezelő nélkül szerintem nem lehet egy rendszert normálisan használni, bár a Slackware-féle totális kontrollnak is megvan az előnye.
_____________________________________________________
Arch Linux 2.6.33-ARCH #1 SMP PREEMPT - KDEmod 4.4.3

'just works'

nagyon igaz :) nem rak a segged ala mindent mint sok mas disztro, viszont cserebe gondmentesen, stabilan mukodik
raadasul amit Slackin megtanulsz, azt barmilyen mas disztro alatt is hasznalhatod (ezt nem lehet elmondani pl. a debian/suse/stb alapu disztribekrol, amik ezermillio sajat config file-t, parancsot, stb hasznalnak)

Általában jól használható, egy rövid, releasek utáni időszaktól eltekintve, viszont a jelentkező problémák megoldása kissé körülményes és időigényes, míg az Arch-nál ez is use-case.
_____________________________________________________
Arch Linux 2.6.33-ARCH #1 SMP PREEMPT - KDEmod 4.4.3

Azt meg tudja magyarázni valaki pár szóval, hogy miért is jó, hogy nem kell PAM? Egy ideje zenwalk user vagyok, (egyébként elégedett :-) ) viszont a kde4 miatt gondolkoztam mostanában, hogy teszek egy próbát slakival a laptopomon. A gépen levő ujjlenyomat olvasót viszont emlékeim szerint csak PAM modullal lehet belőni, én pedig használni szeretném.

Hajjaj, megint kezdődhet majd az upgrade-őrület egy két-hónapon belül :S
10-12 gépen kellene upgrade-elni, van ahol 12.1-ről... :S
Lesz pár gallyrament hétvégém. :(
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Milyen gépek ezek, hol vannak? Hétvégék gallyazása helyett nem érné meg mégis inkább egy hm..., na kimondom, pl. Ubuntut ( /o\ ) felrakni? :) Csak mert ugye a HUP-on régóta olvasható egy "Frissítettem..." című sorozat, és hát ott nem tűnik nagyon gázosnak a dolog. Aztán a saját gépen még mindig lehet a kedvenc rendszert futtatni.

azért ez nem éppen az ajánlott frissítési módszer...
meg van, hogy pl. egy csomagot kivesznek, újakat meg hozzátesznek a disztróhoz.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Itthon vannak nálam. Hobbigép mind. Jó, lehet, hogy nem 12, hanem "csak" 6, de van amelyiket 12.1-ről kellene frissíteni, ami csak 3 verziónyi ugrás...
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos